Studiranje

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

tuzlak1987
Kontakt:

Re: Studiranje

Post Postao/la tuzlak1987 » 05 sep 2016, 14:34

Federer17 je napisao/la:Ja sam nesto cuo da na medicini nece biti usvojena, sad ne znam je li istina. Ovaj predstavnik ni sam ne zna sta pise, sad jedno, sad drugo.
Ne moze se to pratiti ako se svi profesori i studenti ne uvezu u jednu mrezu. Morate reci dekanu da pokusa dogovoriti saradnju sa google tj da napravite zajednicu gdje bi profesori imali oglasnu i bili administratori, a studenti bi bili ucenici.

Svako bi dobio na papiricu mail i potvrdni kod. [email protected]. Te bi se logovali u virtuelnu ucionicu. Tu bi imali izbor predmeta i prijavili bi sebi predmete pred svaku studentsku godinu. Onda bi administrator provjerio jestel svi to korektno uradili i odobravao vam pristup ucionicama. Imali bi pristup u 10 ucionica do 60 ects kredita.
U svakoj ucinici bi profesor mogao da objavljuje gradivo, rezultate, termine, konsultacije i sve ostalo. A i u google driveu bi vam postavljao fajlove.
Isto tako u ucionici bi on imao stavku ucenici i tu bi bio spisak svih vas i mogli bi postaviti fotografije da se vidi ko ste i sta. Tako bi znao ko mu je sve na predmetu i ko ima pravo da taj predmet slusa te godine.

Eto tako mi radimo. Ne moze se kolizija uvesti bez sistema jer to treba nadzirati i preko mreze i preko studentske da ne bi studenti muljali i izlazili na predmete na koje ne mogu.

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 05 sep 2016, 14:40

tuzlak1987 je napisao/la:
Federer17 je napisao/la:Ja sam nesto cuo da na medicini nece biti usvojena, sad ne znam je li istina. Ovaj predstavnik ni sam ne zna sta pise, sad jedno, sad drugo.
Ne moze se to pratiti ako se svi profesori i studenti ne uvezu u jednu mrezu. Morate reci dekanu da pokusa dogovoriti saradnju sa google tj da napravite zajednicu gdje bi profesori imali oglasnu i bili administratori, a studenti bi bili ucenici.

Svako bi dobio na papiricu mail i potvrdni kod. [email protected]. Te bi se logovali u virtuelnu ucionicu. Tu bi imali izbor predmeta i prijavili bi sebi predmete pred svaku studentsku godinu. Onda bi administrator provjerio jestel svi to korektno uradili i odobravao vam pristup ucionicama. Imali bi pristup u 10 ucionica do 60 ects kredita.
U svakoj ucinici bi profesor mogao da objavljuje gradivo, rezultate, termine, konsultacije i sve ostalo. A i u google driveu bi vam postavljao fajlove.
Isto tako u ucionici bi on imao stavku ucenici i tu bi bio spisak svih vas i mogli bi postaviti fotografije da se vidi ko ste i sta. Tako bi znao ko mu je sve na predmetu i ko ima pravo da taj predmet slusa te godine.

Eto tako mi radimo. Ne moze se kolizija uvesti bez sistema jer to treba nadzirati i preko mreze i preko studentske da ne bi studenti muljali i izlazili na predmete na koje ne mogu.
Ma sve je ono jasno, samo je kod nas brojnost ogromna, ljudi koji obnavljaju i po 5-6 godina jednu godinu, 6 god. studij traje, problem sa prostorom, dolaze sa farmacije, pmf-a i ostalih fakulteta u nase amfiteatre, kabinete za vjezbe, itd. Opet, nasi prof. gospode i ne ide im se nigdje van fakulteta. Dodatni problem, rijetki znaju prebacivati slajdove, o tome sto ti pricas, da ne govorimo... Fino je to kod vas, nema sta, lijepo bi bilo da se ustroji na svim fakultetima. Prednost i olaksica je ta kolizija, neupitno.

NAJGORA_BAGRA
Kontakt:

Post Postao/la NAJGORA_BAGRA » 05 sep 2016, 14:45

Ne znam je li moguca kolizija na medicini. Sve zbog predmeta kao anatomija, neur. anatomija, fiziologija, itd ...
Ne vjerujem da ce na MF dozvoliti koliziju, jer su to ****, ko i oni na PMF-u.

Bolje da su se pozabavili s problemom prostora, pa sagradili nesto. Bog te j, kad ja moram u roku od 30 minuta preci 4-5km sa vjezbi na predavanja.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 05 sep 2016, 14:49

NAJGORA_BAGRA je napisao/la:Ne znam je li moguca kolizija na medicini. Sve zbog predmeta kao anatomija, neur. anatomija, fiziologija, itd ...
Ne vjerujem da ce na MF dozvoliti koliziju, jer su to ****, ko i oni na PMF-u.

Bolje da su se pozabavili s problemom prostora, pa sagradili nesto. Bog te j, kad ja moram u roku od 30 minuta preci 4-5km sa vjezbi na predavanja.
Moraju odrediti sve za koji predmet mozes slusati oko preduslova. Npr ako im je anatomija bitna za neki predmet sa vise godine ne mozes slusati taj predmet dok ne polozis anatomiju jer nemas predznanje.
Ali isto tako vjerovatno postoje predmeti koji nisu povezani sa nizim godinama i koje mozes slusati bez problema i poloziti iako nisi polozio neke predmete sa nize godine.

Meni je zao samo tih ljudi koji previse obnavljaju drugu na medicini, ovo bi im malo dalo motiva za rad ako bi se uvelo i ne bi bili kod kuce citavu godinu vec bi bili aktivni na faxu. Ovako bas ima dosta ljudi kojima nakon obnova moral padne nisko.

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 05 sep 2016, 14:52

Nema uslova za koliziju i to je jedna bolna cinjenica,j.bg djeca danas sa 20 godina pucaju u glavi jer nmg poloziti fizike,matematike,anatomije,nisu dosli spremni iz srednje skole,daj im fore da se ustele,da studiraju,da ne gube godine u prazno,da ne idu kad obnove radi predmeta dva u Njemacku cistit i dat uslov,vec ima daj da su stalno obavezni ici na predavanja koja nose 60 bodova..sto tuzlak napisa,virtuelne ucionice,povezani sistemi,oni tu koliziju spominju vec 3-4 mjeseca kao nesto usvojeno,j.ebite me ako oni imaju pojma na masinstvu,medicini,gradjevini sta kolizija znaci..treba se ukljuciti ministarstvo u ovo,dat im rok mjesec dana da se to sve uradi ili ode plata 50%,pa napravili bi google i apple za 10 dana a ne koliziju..i studenti trebaju se dignut,necemo na ispite,boli nas ona stvar,obnovili smo,lazete nas,sad cemo malo da vas j.ebemo,nema 5000 KM na medicini platit dok ne uvedes koliziju,pa kad izgube milione za dan malo ce se zapitati
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 05 sep 2016, 14:56

Slatinash_7 je napisao/la:Nema uslova za koliziju i to je jedna bolna cinjenica,j.bg djeca danas sa 20 godina pucaju u glavi jer nmg poloziti fizike,matematike,anatomije,nisu dosli spremni iz srednje skole,daj im fore da se ustele,da studiraju,da ne gube godine u prazno,da ne idu kad obnove radi predmeta dva u Njemacku cistit i dat uslov,vec ima daj da su stalno obavezni ici na predavanja koja nose 60 bodova..sto tuzlak napisa,virtuelne ucionice,povezani sistemi,oni tu koliziju spominju vec 3-4 mjeseca kao nesto usvojeno,j.ebite me ako oni imaju pojma na masinstvu,medicini,gradjevini sta kolizija znaci..treba se ukljuciti ministarstvo u ovo,dat im rok mjesec dana da se to sve uradi ili ode plata 50%,pa napravili bi google i apple za 10 dana a ne koliziju..i studenti trebaju se dignut,necemo na ispite,boli nas ona stvar,obnovili smo,lazete nas,sad cemo malo da vas j.ebemo,nema 5000 KM na medicini platit dok ne uvedes koliziju,pa kad izgube milione za dan malo ce se zapitati
Tako je traziti znanje od djece ali im u istom trenutku uvijek poboljsavati sistem. Nema vise niti u jednoj drzavi da djeca kao kod nas tako u zrak bacaju godine, nama drzava nece dati posao u toku te godine, mi nista necemo privrijediti tu godinu obnove. Uvesti to djeci da djeca budu aktivna i da nadju u svom studiranju svrhu i draz..

NAJGORA_BAGRA
Kontakt:

Post Postao/la NAJGORA_BAGRA » 08 sep 2016, 17:01

Sta je ovo sad ? Da nece UNTZ u Banovice preseliti. :mrgreen:

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 08 sep 2016, 17:16

NAJGORA_BAGRA je napisao/la:Sta je ovo sad ? Da nece UNTZ u Banovice preseliti. :mrgreen:

Ovaj sto prica je nas sa FET i jos dvije osobe sam vidio, hoce SDA da mijenja ljude na fakultetima kako zeli i srozava ga.

A inace su se ovi i borili za koliziju npr nasi i izborili. Bas zato jer nema SDA profesora na faxu.

A inace je covjek veliki vjernik ali nije u stranci. Prijeti im se skidanjem sa funkcija i otkazima jer rade za korist faxa i djece.

Znanje ljudi kupe po svijetu rade i pokusavaju nas unaprijedit, a tamo neki panjevi to zele da poruse.

NAJGORA_BAGRA
Kontakt:

Post Postao/la NAJGORA_BAGRA » 09 sep 2016, 16:27

Poziv Senata Univerziteta nije urodio plodom: Skupština TK usvojila Izmjene zakona o visokom obrazovanju! Neko pametniji, da pojasni u vezi cega je sve ovo ? I kako mi, studenti, mozemo nayebat od ovog ?

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 09 sep 2016, 16:46

Pa ovo je valjda onaj novi Zakon o aprilskom roku, redovnom septembarskom, itd.? Valjda Senatu to nije bilo u cilju da se usvoji. Nema, politika sad sve kroji.

NAJGORA_BAGRA
Kontakt:

Post Postao/la NAJGORA_BAGRA » 09 sep 2016, 16:50

Federer17 je napisao/la:Pa ovo je valjda onaj novi Zakon o aprilskom roku, redovnom septembarskom, itd.? Valjda Senatu to nije bilo u cilju da se usvoji. Nema, politika sad sve kroji.
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju usvojen je većinom glasova na sjednici Skupštine TK, iako su se članovi Senata Univerziteta u Tuzli oštro suprostavili usvajanju ovakvih izmjena koje, između ostalog, predviđaju smjenu rukovodstva Univerziteta. Najviše polemike izazvali su Zaključci Privremenog upravnog odbora koji su Vladi TK i bili povod za utvrđivanje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, a koji su, tvrde u Senatu pogrešno interpretirani, te sadrže paušalne ocjene o stanju na Univerzitetu u Tuzli.

„Neko ko bi trebao da čita akte ovog Univerziteta ne čita ili čita pogrešne akte, jer ovo što se radi na Univerzitetu u Tuzli trenutno nije po pravilima Univerziteta u Tuzli. Decidno se uspostavljaju zaključci na osnovu spoznaja i onda se donose ovakve radikalne mjere. Ovo se zove vanredno stanje, stečajni postupak Univerziteta u Tuzli!“ , izjavio je Muhamed Mehmedović, predstavnik Senata Univerziteta u Tuzli.

Prema riječima Mehmedovića, sve obaveze definisane važećim Zakonom o visokom obrazovanju su na vrijeme izvršene i u skladu s tim formiran je i Senat JU Univerzitet u Tuzli.

Međutim, prema infomacijama Vlade TK, stanje na Univerzitetu u Tuzli prilično je haotično, a izmjenama i dopunama Zakona samo se želi stati u kraj malverzacijama koje su ozbiljno prijetile da naruše normalan tok odvijanja nastavnog procesa.

„Imamo situaciju u kojoj je rektorica dala ostavku, imamo određene stvari koje se dešavaju na Univerzitetu, a koje su na nivou malverzacija jer su doktorske disertacije urađene a nismo imali plaćanje i u principu su rezultirale nejasnom linijom upravljanja“, kazao je Mirza Omerdić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK-a.

Izmjenama Zakona o visokom obrazovanju usprotivila se i opozicija.

„Ja mislim da je ovo zadnji korak u uništavanju obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, jer ja ne znam da li ima igdje zemlja u svijetu da se na ovakav način jednom izmjenom Zakona smjeni Senat, smjene rektori, dekani, prodekani, u suštini smjeni se kompletno rukovodstvo Univerziteta“, izjavio je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Sabit Zekan, poslanik Demokratske fronte u Skupštini TK kazao je da je odluka većine u Skupštini TK politizacija.

„Nažalost ja ne vidim ovu priču da mi idemo ka Evropi, mi idemo ka feudalnom sistemu, gdje su političke stranke praktično feudalci nad državnom imovinom, univerzitetima i školama i u potpunosti žele da vladaju, ne dozvoljavajući ni minimum univerzitetske demokratije koja postoji svugdje na svijetu“, ističe Zekan.

Izmjene i dopune Zakona ipak su usvojene, a premijer TK Bego Gutić tvrdi da razloga za burne reakcije nema, te da je Vlada već ranije odbila Izvještaj o radu Univerziteta budući da obaveze predviđene Zakonom nisu ispunjene na vrijeme.

„Zakon koji je danas usvojen je ustvari samo alat i mehanizam da se što prije implementira osnovni tekst Zakona o visokom obrazovanju koji je donešen u julu. Sve procedure izbora rektora, izbora dekana i Senata će se ustvari obaviti po konkursnoj proceduri po onim prvilima koja su propisana po Zakonu o visokom obrazovanju iz jula mjeseca“, izjavio je Bego Gutić, premijer TK.
Evo i sa Slona.

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 09 sep 2016, 16:56

Ma ja, da oni (SDA) sad postave podobne i da se radi sta hoce sa Univerziteta, kao sto je to slucaj sa UKC-om i tim jacim ustanovama.

kobe24
Kontakt:

Post Postao/la kobe24 » 09 sep 2016, 17:04

Ma ovo ovako naizgled nema puno veze sa studentima, ali mislim da ce se itekako odraziti i na studente kad zazive sve ove promjene. Glavnina je da politika i politicke stranke biraju clanove Senata, dekane i te neke ostale clanove koji su u menadzmentu fakulteta. Ovamo su studentima dali neka olaksanja, mislim da se upravo uvodi aprilski rok, redovni septembarski, nekakva pravila o broju polaganja ispita istog dana i u toku sedmice, razmak izmedju dva roka i jos podosta tih nekih odluka. S druge strane, bojim se da ce se to odraziti negativno na studente, jer ce profesori tjerati neki inat i ici namjerno kontra ovih u Vladi, tako da bi se moglo desiti da studenti budu opasno maltretirani. Mada opet kad se sagleda, gotovo svi ovi dekani, rektori, prorektori i clanovi Senata su ionako politicki podobni i svi su aktivni u vodecim politickim partijama. Sve u svemu, mogao bi uslijediti pravi javasluk, a opet s druge strane mozda i neka veca prava za studente.
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 09 sep 2016, 17:15

Ma na ovom nasem faxu ako se uplete politika i ako pocnu da smjenjuju kadrove nema od nas nista. Trenutno i jesmo uredjeni i na nivou te sa implementacijom novina ispred drugih fakulteta jer nas vode ljudi koji su se odskolovali na tom faxu i znaju kako fax dise. Te imaju dobar cv iza sebe i predznanje. Raspalo bi se to sve kada bi smjenili te ljude i doveli neke sa strane da sefuju.

Meni nije do jednog ekstra roka ako ostalo nista ne funkcionise. Ne mogu me kupiti sa jednim ekstra rokom kada je meni bitnija kolizija, ects, internet uvezivanje, transparentnost, laksi pristup profesorima od tog roka na kojeg ce izaci 10% studenata.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 09 sep 2016, 17:22

tuzlak1987 je napisao/la:Ma na ovom nasem faxu ako se uplete politika i ako pocnu da smjenjuju kadrove nema od nas nista. Trenutno i jesmo uredjeni i na nivou te sa implementacijom novina ispred drugih fakulteta jer nas vode ljudi koji su se odskolovali na tom faxu i znaju kako fax dise. Te imaju dobar cv iza sebe i predznanje. Raspalo bi se to sve kada bi smjenili te ljude i doveli neke sa strane da sefuju.

Meni nije do jednog ekstra roka ako ostalo nista ne funkcionise. Ne mogu me kupiti sa jednim ekstra rokom kada je meni bitnija kolizija, ects, internet uvezivanje, transparentnost, laksi pristup profesorima od tog roka na kojeg ce izaci 10% studenata.
Većina Univerziteta u BiH je zda, baš kao i Unija studenata.

Politika ti je uvijek bila tu prisutna i ne znam što će ti to "na našem", nisam očekivao da si ti naivan.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 09 sep 2016, 17:29

Neutral je napisao/la:
tuzlak1987 je napisao/la:Ma na ovom nasem faxu ako se uplete politika i ako pocnu da smjenjuju kadrove nema od nas nista. Trenutno i jesmo uredjeni i na nivou te sa implementacijom novina ispred drugih fakulteta jer nas vode ljudi koji su se odskolovali na tom faxu i znaju kako fax dise. Te imaju dobar cv iza sebe i predznanje. Raspalo bi se to sve kada bi smjenili te ljude i doveli neke sa strane da sefuju.

Većina Univerziteta u BiH je zda, baš kao i Unija studenata.

Politika ti je uvijek bila tu prisutna i ne znam što će ti to "na našem", nisam očekivao da si ti naivan.
Ma eto pitaj ove ostale Tuzlake, FE je organizaciono ispred ostalih dosta. Jer ovi nasi profesori koji se pitaju imaju karijere i novac, imaju poslove po inostranstvu i nisu tu dospjeli jer ih je neko gurao. Imamo cak jednog profesora koji je ovdje dosao iz Georgie da predaje. Stvarno ekstra ljudi koji nisu clanovi stranaka, mada normalno znaju svakog ali ih ne interesuje politika i bore se za ovo sto su zamislili. To je sve dio strategije koju su razradili da dignu faxu reputaciju i fercera sve odlicno ..

Ovu pricu koju su u senatu pricali ovih dana i govorili da se ovo ne izglasa su bas nasi dobrim dijelom gurali jer nam ovi na funkcijama na faxu nisu politicari vec su se medjusobno izabrali na mandate na sjednici faxa. Znaci dekan i prodekan su ljudi koji bas rade od kada su izabrani i koji su nam dosta stvari uradili da nam unaprijede studiranje na faxu. Dok neki drugi faxovi za 2-3 godine ne odu sa mrtve tacke.

NAJGORA_BAGRA
Kontakt:

Post Postao/la NAJGORA_BAGRA » 09 sep 2016, 17:33

Mislim da ovo sve vuce na to da se tjeraju ljudi na privatne fakultete. Ekspanzija je tih privatnih fakulteta u TK, pa je nekako i logicno da se zasere sa UNTZ, da bi sto vise ljudi para ostavljalo na privatnom.

Yebat cu ti Guticu sve.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 09 sep 2016, 17:34

NAJGORA_BAGRA je napisao/la:Mislim da ovo sve vuce na to da se tjeraju ljudi na privatne fakultete. Ekspanzija je tih privatnih fakulteta u TK, pa je nekako i logicno da se zasere sa UNTZ, da bi sto vise ljudi para ostavljalo na privatnom.

Yebat cu ti Guticu sve.
Ma to je to. Kratko i jasno. Funkcionalan drzavni fax im nije cilj.

kobe24
Kontakt:

Post Postao/la kobe24 » 09 sep 2016, 17:37

Slazem se i mogu potvrditi da je to tako na etfu u Tuzli, a isto tako i za ovo oko privatnih, hebo li im Kallos majku.
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 09 sep 2016, 17:39

Pa je l' otvoren i na Malinama neki fakultet, skoro sam to cuo od nekog? Mozda je ovo i dobro, snizit ce kriterije nama koji se ubijamo ne bi l' sta polozili :mrgreen:

@Tuzlak, kakav je Kasapovic na FET-u, imam nekakvih rodbinskih veza s njim?

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 104 gosta.