Direktor St. Louisa govorio za N1
Već ste govorili o tome da je St.Louis centar za Bosance, američke Bosance u Sjedinjenim Državama. Desetine hiljada njih živi u tom gradu, pomenuli ste i Selmira Pidro, jednog od, ili prvog igrača kojeg ste doveli u svoj klub. Kako ste ga primijetili? Kako je Pidro dospio na vaš radar?
“Prije nego što sam došao ovdje, radio sam u Hoffenheimu, radio sam sa Vedadom Ibiševićem, koji je moj dobar prijatelj. I Salihović je također moj prijatelj. Zatim sam otišao u Dusseldorf. Uvijek pomno pratim balkanske lige, tako da bosanska liga meni nije ništa novo, a Pidru sam dugo pratio i na mom je radaru oduvijek. Kada je u decembru igrao ovdje za reprezentaciju protiv Sjedinjenih Država dokazao je koliko dobar može biti i koliko je talentovan. Veliki je potencijal, ali također ima i taj dio iskustva na visokom nivou koje je skupio igrajući za Sarajevo. Za mene nije bilo razmišljanja da li da ga dovedem. Mislim da on ima sve što je nama potrebno i kao klub smo veoma uzbuđeni i želimo mu dobrodošlicu u St. Louis, a bosanskohercegovačka zajednica je poludjela i uzbuđena je što ima igrača iz Bosne i Hercegovine”, kazao je za N1 Pfannenstiel.
Vjerujete li da će on privući više bosanskih amerikanaca klubu, da postanu dio kluba i da vas pomno prate kada se počnete takmičiti?
“Mislim da Bosanci zaista vole fudbal. Mislim da nije pitanje toga da li će bosanski igrač privući ljude, mislim da je bosanska zajednica generalno čekala da se MLS tim pojavi ovdje. Mislim da će Pidrin dolazak imati utjecaj i na druge Bosance koji će podržati St. Louis, ali iskreno govoreći, nismo doveli Pidru jer je Bosanac, doveli smo ga jer je najbolji čovjek za ovaj posao. Njegov kvalitet na terenu je razlog što dolazi, a to što je on reprezentativac BiH je lijepa slučajnost za nas. Od Pidrinog dolaska se mnogo očekuje jer je sjajan igrač, veliki je talent i to je glavni razlog što smo ga doveli”, rekao je prvi čovjek MLS ekipe.
Pidro, naravno, dolazi iz FK Sarajeva, sa svojim iskustvom i talentom. Da li ste u razgovorima sa Sarajevom izgradili odnos sa nekim iz kluba, hoćete li nastaviti stvarati konekcije u Bosni i Hercegovini, radeći sa njima, ili drugim klubovima u potrazi za još talenata?
“Posao sa Sarajevom je bio jako dobar, jako profesionalan. Predsjednik je sjajan, svi ljudi sa kojima smo pričali su sjajni i pružili su nam pomoć, zato se želim zahvaliti iz Sjedinjenih Država Bosni i FK Sarajevu, jer su nas podržali kada je u pitanju Pidrin transfer. To pokazuje da smo već izgradili dobar odnos. Taj odnos će se nastaviti i, kao što sam ranije rekao, uvijek sam bio aktivan u skautiranju u bosanskoj ligi, hrvatskoj ligi, generalno u toj regiji Evrope. Definitivno ćemo nastaviti pratiti fudbalere iz bosne i Hercegovine i Balkana. Na kraju krajeva, Pidro je prvi igrač, on je tek početak. Sada idemo dalje, ali stvari su sigurno obećavajuće”, kaže Pfannenstiel.
Pošto ste rekli da nastavljate skenirati igrače sa Balkana, ima li nekih drugih zanimljivih imena, osim Pidre iz bosanske, hrvatske ili srpske lige?
“Da, poznajem mnogo igrača i znam da tamo postoji veliki potencijal, ali bih bio loš sportski direktor, ako bih vam spomenuo bilo koje ime”, jasan je Pfannenstiel.
ima i video :
https://ba.****/sport-klub/nogome ... -od-njega/