Sve stoji i slazem se sa napisanim, mada mi jedna stvar koju sam primijetio u njegovom dosadasnjem periodu u PSVu smeta, a to je ubijanje njegove fudbalske kreativnosti.Clutch je napisao/la: ↑22 dec 2025, 16:19Niste baš upravu što se tiče njegovih kretnji. Za primjer pogledati prvi gol PSV-a ispod (5:10), gdje je svojom okomitom kretnjom potpuno poremetio odbranu Utrechta i otvorio desnu stranu iz koje je pao gol:
Još je to work in progress naravno, ali napredak je očit, kako u defanzivom segmentu što smo dobro vidjeli u zadnjim utakmicama reprezentacije, tako i u generalnom razumijevanju igre i osjećaju za kretnju bez lopte.
Ne bih se složio ni da on treba ići iz PSV-a, jer mi djeluje da vrlo temeljito i strogo rade s njim te pokušavaju stvoriti jednog konkretnog igrača, podići mu taktički nivo razumijevanja igre i izbaciti "bubice" koje mladi igrači njegovog profila i talenta nerijetko imaju. Da je otišao u neki klub gdje je pažnja na tim stvarima znatno manja i stvari se više vrte oko individualnih brojki za kasniju prodaju, tipa upravo Salzburg, pitanje je koliko bi i kad bi stasao kao igrač. Vidjeli smo na i primjeru Dedića da u Salzburgu nisu u stanju ozbiljan talent pretvoriti u finalni produkt.
Ovako Esmir igra u jednoj fantastičnoj ekipi koja je do nogu potukla prvaka Italije, slavila u Engleskoj protiv prvaka Engleske, dominira u holandskoj ligi (6. liga Evrope po rankingu) i to je u globalu jedan nivo rada i pristupa koji njemu kao mladom igraču može samo koristiti i puno će značiti i kasnije, gdje god da igrao. A mislim i da u PSV-u ozbiljno računaju na njega.
Bojim se da ce Esmir postati zrtva modernog fudbala, s obzirom na to da se njegovo najjace oruzje, a to je dribling i lucidnost, postepeno sve manje i manje primijeti.
Nema tu slobodu, pa ni hrabrost da radi sa loptom ono sto je radio u New Englandu i u reprezentaciji, a i Bosz je jednom prilikom izjavio da bi volio da to izbaci iz svoje igre.