Studiranje

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Sveti
Kontakt:

Re: Studiranje

Post Postao/la Sveti » 30 sep 2014, 15:41

Neutral je napisao/la:Likusa je u pravu sa nekim stvarima tipa pasivnost pojedinaca, no to su pojedinci. Ko to ne bi na ovom vaktu volio zaraditi 30KM. Bolje zaraditi 30KM, nego ležati kući. Sve je lahko dok su roditelji tu, ne mislim na njene, nego općenito. Mislim da mnogi još ne znaju šta to znači osamostaliti se i plaćati sve preko svojih, a ne tuđih leđa.

Ove usporedbe sa zapadom su to samo kao dokaz da je bolje raditi na građevini tamo, nego studirati ovdje. Niko nije rekao da je ovdje bolje hrvati nego studirati, s tim da i poslije studija ne očekuj par godina, ako ne i do kraja života da ti bude bajno po završetku studija. Imate skoro 200 magistara nauka po kantonima na birou, o čemu mi onda ovdje raspravljamo? Ne možete reći da je magistar nauka nego nesposoban. Završiš u roku četiri godine, završiš u roku magisterij i ne možeš naći mjesto za obično volontiranje, da ti se računa nešto kao pripravnički, e to je prava slika ovog pokušaja od države.

I da, mora se kukati, svaki dan se mora kukati, samo što je to kukanje = realnost naše države (ne mislim na čisto kukanje, nego više na ukazivanje stanje u ovoj državi). Ko to nije osjetio na svojoj koži nema pojma kakav je to osjećaj. Deset godina slušam biće bolje, a nikad to biće bolje da se dogodi. Državne institucije su postale familijarne, jedina nada ti je naći posao kod nekog privatnika. Živimo u državi sa milijardu stranki, gdje je brojanje krvnih zrnaca primarno zanimanje stanovništa i očekujemo neki napredak, ma ja.
Odličan post :thumbup:

No, problem je što smo mi mnogo generična generacija mladih ljudi, koji se hvataju za dvije slamke, ili se žene za papire, ili kukaju, uz izuzetke koji nešto pokušavaju. Politizacija je mnogo ružna stvar, ali je jedini način da se konkretne stvari naprave. Najbolji dokaz omladinske kurccobolje je činjenica da su svi foteljaši stariji od 40 godina skoro, a nekolicina mladih po parlamentima je tu čisto da se uhljebi bez trunke namjere za aktivnim učestvovanjem, i tu smo mi svi popušili karru kad je upitanju budućnosti.
Zadnja izmjena: Sveti, dana/u 30 sep 2014, 15:45, ukupno mijenjano 1 put.
naprijed rejal

R.J.W.G.
Kontakt:

Post Postao/la R.J.W.G. » 30 sep 2014, 15:44

Sveti je napisao/la:U BiH se može napredovati ako si dovoljno pametan, i željan napretka, plus nisi po defaultu smatran strancem ili došlom, što je ogroman plus odmah napočetku.
Fino rečeno. Uspjeti u BiH ako nisi sin/kćerka ovog ili onog je teško, preteško za ono što se očekuje, ali nije nemoguće. Jako mali broj ljudi se samoobrazuje i usavršava, što je na zapadu česta praksa. Poznajem par ljudi koji jako fino zarađuju na internetu, programiranjem i kako već, za što su se sami obrazovali različitim tutorijalima, satima i danima provedenim ispred kompijutera koje su proveli kvalitetno - učeći. Nismo svi rođeni da budemo fakultetski obrazovani, ali nije ni fakultet siguran preduvijet da će čovjek uspjeti. Čovjek treba vidjeti šta ga privlači i u čemu bi mogao biti dobar (maksimalno se posvetiti istom) i rezultat će kad tad doći. Sigurno je da će biti teško, ali s pravim stavom, kad tad će uspjeti.
LUHG!

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 30 sep 2014, 15:49

Ma ovo je zemlja za babine sinove, a tih par izuzetaka je tu samo da potvrdi navedeno pravilo :roll:

Vidio sam dosta toga do sada, niko me ne moze uvjeriti u drugacije. Ako imalo zelis da uspijes na svoju ruku, moras biti prevrtljiv, lazljivac, sposoban, namazan.

Naravno ne treba otici s nekom koga neces moci gledati cijeli zivot, ali treba traziti nacine i kanale da se ide :mrgreen:

Ja da ostanem ovdje i da mi se raja smije sto ja protestvujem i stojim na ulici, pa jos kasnije da mi govore da sam Fahrin placenik :bow: :facepalm: Neka hvala...

Ali ko je iskusio zivot, zna da je ovo u BiH samo zivotarenje, jer mi nismo navikli i ne znamo za bolje :salut:
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 30 sep 2014, 15:55

Bosniacum Lilium je napisao/la:Ma ovo je zemlja za babine sinove, a tih par izuzetaka je tu samo da potvrdi navedeno pravilo :roll:

Vidio sam dosta toga do sada, niko me ne moze uvjeriti u drugacije. Ako imalo zelis da uspijes na svoju ruku, moras biti prevrtljiv, lazljivac, sposoban, namazan.

Naravno ne treba otici s nekom koga neces moci gledati cijeli zivot, ali treba traziti nacine i kanale da se ide :mrgreen:

Ja da ostanem ovdje i da mi se raja smije sto ja protestvujem i stojim na ulici, pa jos kasnije da mi govore da sam Fahrin placenik :bow: :facepalm: Neka hvala...

Ali ko je iskusio zivot, zna da je ovo u BiH samo zivotarenje, jer mi nismo navikli i ne znamo za bolje :salut:
yebiga, naši vršnjaci na zapadu već imaju fulltime poslove i dobra auta, a neko i svoje stanove i kuće, no mi nismo zapad. Nije fer al' šta ćeš.

U biti najlakši način je oženit neku kuravu i otić, ne misleć' na atmosferu u kući kad skontaš da si radi para dao rahatluk, ljubav i mir. A koji ti drugo način ostane? Zavidim raji koja gura tehničke fakultete i medicinu, ja nisam na vrijeme o tome mislio, yebiga :mrgreen:
naprijed rejal

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 30 sep 2014, 16:12

Sveti je napisao/la:
Bosniacum Lilium je napisao/la:Ma ovo je zemlja za babine sinove, a tih par izuzetaka je tu samo da potvrdi navedeno pravilo :roll:

yebiga, naši vršnjaci na zapadu već imaju fulltime poslove i dobra auta, a neko i svoje stanove i kuće, no mi nismo zapad. Nije fer al' šta ćeš.

U biti najlakši način je oženit neku kuravu i otić, ne misleć' na atmosferu u kući kad skontaš da si radi para dao rahatluk, ljubav i mir. A koji ti drugo način ostane? Zavidim raji koja gura tehničke fakultete i medicinu, ja nisam na vrijeme o tome mislio, yebiga :mrgreen:
ja sam pokusao sa tehnickim fakultetom, ali jednostavno ne gajim ljubav prema tome. Kako ne bih volio gledati neki mejt cijeli zivot, tako ne bih ni da radim posao koji ne volim, opet cijeli zivot. Do sada sam radio sve sto me se pitalo. Malo sam sebe opskrbio, barem ne zelim roditeljima da budem na teret.

Mada u dijaspori ima finih i pritom da su simpaticne, ali to je bas tesko ubosti. Ali ima, to sam vidio :D Mada vecinom furaju mrtvi zapadlook i treba biti realan i reci dosta nase raje radi s drogom. Reci da si Balkanac/Bosanac npr. u Australiji, odmah ce te mladi gledati sa strane, jer je dosta nase omladine u tome. Toga sam vidio kod nasih u EU. Ne znaju sta ce od para pa ih smrcu :hmmmmm: E u pm sto nesto ne volim ni taj mentalitet, najbolje je naci neku sredinu.

A Lux. je fakat jedna od najboljih zemalja. Imam rodjaka u Lux, 22 god. radi nesto kao dispecer za javni prevoz. Vise prica sa mnom nego sto radi, plata mu je oko 5000 €, nema gdje nije bio u svijetu, evo nedavno kupio Panameru :urnebes:

Jednostavno, nekom je zivot majka, nekom maceha :kafa:

Da dodam jos ovo. Ako si nesposoban za rad ili sl. dobijes od drzave socijalni stan, oko 55 kvadrata, plus 1000+ € za dzeparac. Djeciji doplatak je 500 € po djetetu, hrana je jeftinija nego u Sarajevu :beba: Samo znam da je kod njih skup luksuz poput viskija, duhana i sl. Nocni zivot je isto katastrofa skup :shock:

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 30 sep 2014, 16:46

De ti nama malo vadi maslo :mrgreen:
Bosniacum Lilium je napisao/la:
Jednostavno, nekom je zivot majka, nekom maceha :kafa:
'nough said :kafa:
naprijed rejal

miki_92
Kontakt:

Post Postao/la miki_92 » 30 sep 2014, 17:20

Ljiljane sta treba raditi da se ide u taj Luxemburg :rol:
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."

Greivis
Kontakt:

Post Postao/la Greivis » 30 sep 2014, 17:45

miki_92 je napisao/la:Ljiljane sta treba raditi da se ide u taj Luxemburg :rol:
Govori. Mozemo im i za neku reprezentaciju igrati ako treba. :mrgreen:
ESPN Top 100 Rankings
3. LeBron James
12. Kobe Bryant

AlfredBorden
Kontakt:

Post Postao/la AlfredBorden » 30 sep 2014, 17:50

evo javljam se dobrovoljno, mogu im bit centar u kosarkaskoj reprezentaciji samo nek mi daju taj stan i socijalu za pocetak, za ostalo cemo se dogovorit kako odmicu dani :mrgreen:
Editovao, razlog je nebitan.

UMRI SAFETE SUSICU!

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 30 sep 2014, 17:53

Nije problem i vodu nositi, samo me nosi odavde :pray:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 30 sep 2014, 17:54

sanse da se uvali neko u Luxemburg su nikakve.Veliko je pitanje kako je ljiljan uspio uvezati par dana boravka.
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

IlPrincipe
Kontakt:

Post Postao/la IlPrincipe » 30 sep 2014, 18:36

Molim da mi odgovore neki iz svog ličnog iskustva. Da li je lakše biti vandredan student ili redovan ? Koje pogodnosti i nedostatke imaju jedni a koje drugi.
Od slavnog kluba ostalo je samo ime .. A.C Milan !

AlfredBorden
Kontakt:

Post Postao/la AlfredBorden » 30 sep 2014, 18:59

IlPrincipe je napisao/la:Molim da mi odgovore neki iz svog ličnog iskustva. Da li je lakše biti vandredan student ili redovan ? Koje pogodnosti i nedostatke imaju jedni a koje drugi.
vanredan plati drasticno vise al je oslobodjen predavanja i ne mora ganjat potpise
Editovao, razlog je nebitan.

UMRI SAFETE SUSICU!

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 30 sep 2014, 19:03

Na mom faksu i nema takvih vise, ili si za vlastite ili redovan. Kad das uslov za drugu prebace te u redovne iz svp. Ako obnovis dva puta vracaju te u svp do kraja studiranja. Znaci najbolje ti je biti redovan, pogotovo ako je neki faks koji nije ozbiljan. Ne isplati se npr biti svp na filozofskom, prvo sto ti izbija pare, a drugo sto kad zavrsis nemas posla..

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 30 sep 2014, 20:00

samo_lijevo je napisao/la:sanse da se uvali neko u Luxemburg su nikakve.Veliko je pitanje kako je ljiljan uspio uvezati par dana boravka.
**** zemlja, sto jest jest. Opasna im je i policija. Douane isto - carinska policija. Turcima i Romima je zabranjen ulazak/prolazak kroz zemlju :mrgreen:

The Game
Kontakt:

Post Postao/la The Game » 30 sep 2014, 20:36

AlfredBorden je napisao/la:
IlPrincipe je napisao/la:Molim da mi odgovore neki iz svog ličnog iskustva. Da li je lakše biti vandredan student ili redovan ? Koje pogodnosti i nedostatke imaju jedni a koje drugi.
vanredan plati drasticno vise al je oslobodjen predavanja i ne mora ganjat potpise
sve zavisi od fakulteta do fakulteta. recimo na ekonomiji u Sa vanredni placaju isto kao i redovni samofinansirajuci, tj. 1000.
a i oni redovni na budzetu (sto placaju upis 100 KM), na trecoj godini mogu uzeti smjer koji se odvija na DL principu, a i dalje se vode kao redovni studenti i placaju i dalje 100 KM upis.

s tim da je DL puno laksi, bar kod nas. dosta nekih kvizova i zadaca, plus su i sami ispiti uglavnom na zaokruzivanje, bez pisanja eseja i slicno.

likusa
Kontakt:

Post Postao/la likusa » 30 sep 2014, 21:01

Sveti je napisao/la:
likusa je napisao/la:
Prvo tvoje pisanje, a zatim ne shvatanje moga posta dovoljno govori o tebi i tvom odgoju...Kolko god tebe vrijedjalo cinjenica je da mladi sve vise glume i ne zele raditi nesto sto je "ispod njihovog nivoa"...
Moje pisanje nije odraz nikakvog odgoja, već digresija na tvoje konstantno potenciranje nekog sopstvenog uspjeha i ****. Uostalom, učila si noćima a ne znaš da se ne uz imenicu piše sastavljeno :kafa: toliko o tome. :wave:

Da li je nekome ispod nivoa ili nije, to je najmanje bitno, takvi u principu obično nađu neku žaku iz Njemačke i ožene se za papire te cio život ostane sa ženom koju, u biti ne voli, radi neke finansijske sigurnosti i linije manjeg otpora, to meni nikad nije bila solucija niti će. U BiH se može napredovati ako si dovoljno pametan, i željan napretka, plus nisi po defaultu smatran strancem ili došlom, što je ogroman plus odmah napočetku.
Gora sam ja sto se spustam na tvoj nivo , lijep pozdrav i uzivaj :kafa:

ako nekog zanima :

http://studomat.ba/fond-bosnjaci-konkur ... ini/42037/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://studomat.ba/program-stipendija-n ... 015/42362/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://studomat.ba/rubrika/stipendije/" onclick="window.open(this.href);return false;

:bih:
Zadnja izmjena: likusa, dana/u 30 sep 2014, 21:08, ukupno mijenjano 1 put.
Željeznicar za život cijeli !

Polarstar
Kontakt:

Post Postao/la Polarstar » 30 sep 2014, 21:04

Najbolji dokaz omladinske kurccobolje je činjenica da su svi foteljaši stariji od 40 godina skoro, a nekolicina mladih po parlamentima je tu čisto da se uhljebi bez trunke namjere za aktivnim učestvovanjem, i tu smo mi svi popušili karru kad je upitanju budućnosti.
Sveti, omladinska kurccobolja je prouzrokovana višegodišnjim gomilanjem frustracija, nastalim upravo "radom" svih tih foteljaša starijih od 40 godina, a i djelovanjem okoline na omladinu skoro u istoj mjeri.

Evo, sad da ispoštujemo neki tvoj prijedlog, da se napravi npr. Studentska stranka Bosne i Hercegovine (random prijedlog). I evo sad da stave npr. kandidata za skupštinu Kantona Sarajevo tebe, 90% su šanse da bi sve tvoje "kolege" ili "prijatelji" bili vođeni onom - "Ma glup lik ba, debil, provaljuje se, ne bi mu dao glasa, kad ne bi ni izaš'o na izbore" i slično.

A stariji svakako neće mlađima dati ispred sebe, to se već može primjetiti i preduzećima, ostane do zadnjeg dana u radnom odnosu + i produžava dok mu neko od rodbine ne "stasa" za tu poziciju. Boli njih k. što bi ti možda dao i 110% da nešto uradiš pozitivno.

Najveći problem je u nama, evo vazimo preko foruma, svako ima ideju.
Koliko vas studira? Koliko vas je spremno osnovati (uključujući mene) neku random asocijaciju za promoviranje mladih ljudi, studenata (al' da to nema nikakve veze sa SPUS-om i Nurkovićima), pa da se grupno guramo, bez nekih afiniteta za šefovanjem i "zgrtanjem" povlastica i prava samo za pojedinačne članove?
Nešto ne vjerujem da bi odziv bio veći od možda (i to veliko možda) 10tak "zaluđenika" i ljudi željnih promjena i bolje pozicije u društvu.

A ovo svakako nije Europska Unija, gdje je zakonima zagarantirano da i mladi imaju svoja prava u okviru drž. aparata, društva i tako to. Doduše, možda i kod nas ima toga, al' samo na papiru.

I da, dok god se bude glasalo za one seljake po plakatima (može im se vidjeti po prezimenu i faci ko su bili, odakle su "šljegli" i šta su), nikad neće biti bolje.
Deportivo de La Coruña - Haris Medunjanin!!!

BurningLegion
Kontakt:

Post Postao/la BurningLegion » 30 sep 2014, 23:11

Bosniacum Lilium je napisao/la:
samo_lijevo je napisao/la:sanse da se uvali neko u Luxemburg su nikakve.Veliko je pitanje kako je ljiljan uspio uvezati par dana boravka.
**** zemlja, sto jest jest. Opasna im je i policija. Douane isto - carinska policija. Turcima i Romima je zabranjen ulazak/prolazak kroz zemlju :mrgreen:

Ali kako, pa imaju ambasadu u Turskoj.

Pa, nije da se ima sta od studija u ovoj drzavi, sve i da ga i kad ga zavrsis, to ti ne garantira posao, a druga stvar vrlo vjerojatno nece biti u struci, tako da ti je maltene isto sta zavrsio osim ako nije krajnje specijalizirano ili deficitarno zanimanje.

Vani si i sa najobicnijim poslom ugledan gradjanin, mozda ces se i slomiti, ali definitivno ces biti i nagradjen za svoj rad i trud jer to su vidi, cijeni, a ako ustvari radis negdje bolje, automatski su mogucnosti napretka, promocija vece i sve ostalo.

Polarstar
Kontakt:

Post Postao/la Polarstar » 30 sep 2014, 23:17

Ovo za studij ne mora biti nužno istina, druga je stvar to se mi "uvalimo" u ono što nas ne zanima 100%, nego djelimično (a uvalimo se iz nekog razloga..).
Znam dečke sa ETF-a koji imaju pos'o, a nisu završili još faks. Zašto rade? Zato što su najbolji programeri na cijelom faksu :D
Deportivo de La Coruña - Haris Medunjanin!!!

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: enobarca, Jabroni, nerkolfc, rio_Ferdy88, VolimBiH96 i 10 gostiju.