imeime je napisao/la:.....Kulenović...
jednostavno je spor, sporo se zalece, jos sporije sutira, itd... da sad ne idem u detalje...
ali to se moze ispraviti uz mukotrpan rad, koliko sam ga ja gledao ima ono nesto za rukomet, a to nesto se puno teze utrenira nego brzina, eksplozivnost...
sad bas kad poredis taj nagy iz barcelone je brzi i od kulenovica i panica zajedno... jednostavno u borcu nije bilo prostora za dva igraca na istoj poziciji ,iako je meni kulenovic veci potencijal od panica (prirodni lijevak, vislji...). dzaba svi treninzi kad nema utakmica u kontinuitetu, onda ode u gradacac tamo ima utakmica a treninzi nista...
trig ti ne volis igrace od dva metra, ja bas mislim da je tu buducnost... dobro selektiran dvometras uz strucan i dobar rad ce uvijek biti u prednosti u odnosu na onog od 190... (mislim da bi se i tvoj ljubimac pipe slozio s tim... )
ako ne vjerujes, primjer ti je sadasnji svjetski prvak i rekorder na 100m, za dvadesetak godina taj svjetski rekord ce oboriti neki dvometras...
a sto su ga kupili svedjani stvarno ne znam, vjerovatno su vidjeli neiskoriscen potencijal... ne vjerujem da su ga doveli da im ove godine bude jedan od nosilaca igre...
Drugar, evo, ponovo, se slažemo u većini...
Gledao sam Kulenovića i sve stoji što si napisao (sjeti se onog mog "prvog koraka" i ostalog...) jer ta njegova sporost je dijelom i danak neigranju i slabim treninzima, odnosno struci. Možda je momak i lijen...ko će znati, mada sumnjam. Ja se nadam da je otišao u Švedsku da napreduje kao rukometaš a ne da se "uhljebi' kao 'dijaspora'...
Nagy-a sam spomenuo samo zbog visine i 'smlatastog' izgleda na parketu, a napisao da su kao igrači neuporedivi, mada zadnjih godina Nagy više igra u odbrani.....a i to nešto govori.
Da, nisam pobornik 'dvometraša' u rukometu, ali sam svjestan današnje situacije i oni su neophodni u odbrani (Pipe upravo traži takve za odbranu), pa i napadu - pivot 'razbijač' protiv 'nebodera' u odbrani, mada 'neboderi' ni tu nisu baš dominirajući u potpunosti, zavisno i od tipa odbrane koja se igra...
Sjeti se kako dobru odbranu igraju Prodanović, Kojić, Pucelj, Šprem... i to na najtežoj poziciji - half, ali ne u formaciji 6-0 (tu dolazi do izražaja "taraba") ?
Smatram da su mnogo pogodniji igrači (vanjska linija) pogotovo za fazu napada između 188 i 196 cm pod uslovom da imaju dobru konstituciju i motoričke osobine, posebno, brzinu, eksplozivnost i naročito odraz sa brzim izbačajem lopte....
Mene impresioniraju jedan Igropulo, Cajc, Stefanson, Lazarov... a prije njih Saračević, Kazal. Stoklen (koji su 'niski' bekovi šuteri)... uz svo uvažavanje i Š.Olsona, Tučkina, Cerbea...a danas Vujina, Nađa, Gvardiole, K.Andersona... koji su preko 199 cm...
Naravno, veliki plus je ako imaju i sportsku inteligenciju - što veća to bolji igrač.
Igrači od 188-195 cm mogu (uz nabrojane uslove...) da igraju i dobro u odbrani ako je postavka 3-2-1 ili 4-2, pa i kod 'elastične' 6-0 kad halfovi izlaze na bekove šutere na njihov prijem lopte ili prvi korak (transformacija u 4-2).
Smatram da većina trenera (osim Rusa, donekle) voli da ima kombinovane odbrane (6-0; 3-3; 3-2-1; itd..) kad mogu koristiti i "nebodere" u centralnoj zoni a ove pokretljivije za ostalo...
Ustvari, volim 'niže' igrače sa sportskom inteligencijom jer u rukometu (sportu) preferiram umijeće a ne 'sirovu' snagu, a sve vodi kako mi se čini upravo visini i snazi a onda tu više nema one ljepote u rukometu, ma šta ko kazao...
PS:
poređenje ateltičara nije baš uputno - možeš porediti sprintere na 100 i 200 pa i 400 m kad je u pitanju visina (dvometraši) ali u atletici imaš i discipline koje traže baš suprotno - npr. dugoprugaši... i sasvim je drugačija konstitucija sprintera, srednjeprugaša i dugoprugaša....
Rukomet je ipak nešto drugo.... (super-inteligentni umjetnik Balić ili Karabatić, koji ima 'idealne' proprocije i sve ostale potrebne osobine..

), a i fudbal, također..... (Messi

)
Pozz
Bosno moja poharana....