Chat - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat
U jesen 1941. najveci dio Bosnjaka (gradjana) ogradio se od ustaske politike usmjerene protiv srpskog stanovnistva.
Donesene su rezolucije u sest gradova sa potpisima velikog broja bosnjackog gradjanstva u kojima se osudjuju ustaski zlocini te gdje se ogradjuju od pojedinaca Bosnjaka koji su sudjelovali u istim.
Jedna delegacija Srba (sarajevskih gradjana) na celu sa doktoricom Marom Kurtovic izrazila je zahvalnost u ime srpskog stanovnistva. Medjutim takve akcije solidarnosti sa srpske strane (generalno) nije bilo.
Dokumentovano kako je doktor iz Srebrenice - Asim Cemerlic, pomocu svog ugleda spasio blizu 80 Srba od ustaskih hapsenja i deportovanja u logore. I onda, cetnici Jezdimira Dangica zauzeli pomenutu Srebrenicu i poceli sa progonom Bosnjaka.
Cak je odluceno da se i Cemerlic likvidira ali ga je upozorila zena ovog Dagnica iz zahvalnosti sto joj je spasio bolesno dijete. Ipak, doktor Cemerlic je pobjegao u Srbiju i tamo nasao utociste a sigurnost su mu obecale vlasti Milana Nedica cisto zbog toga sto je ucinio za Srbe.
Kada sumiramo i ovi Srbi koji su malo vise tolerantni jednostavno su se uklopili u ideologiju koja je iznjedrila masu generacija.
Ovakve stvari u vecoj ili manjoj mjeri, bilo pokusajima mitomanije na papiru ili stravicnim akcijama, dogadjaju nam se konstantno od polovine 19. stoljeca.
Naravno sve ove info su iz validne literature, a ne nekih huskackih portala.
Da pomirenja u skorije vrijeme nece biti govore udzbenici Dragise Vasica gdje se rat u BiH okrakterisao kao gradjanski a cetniciki pokret kao antifasisticki, onda etnicko ciscenje je neka prisilna migracija, kao i ovi nemili dogadjaji primitivnog slavlja.
Donesene su rezolucije u sest gradova sa potpisima velikog broja bosnjackog gradjanstva u kojima se osudjuju ustaski zlocini te gdje se ogradjuju od pojedinaca Bosnjaka koji su sudjelovali u istim.
Jedna delegacija Srba (sarajevskih gradjana) na celu sa doktoricom Marom Kurtovic izrazila je zahvalnost u ime srpskog stanovnistva. Medjutim takve akcije solidarnosti sa srpske strane (generalno) nije bilo.
Dokumentovano kako je doktor iz Srebrenice - Asim Cemerlic, pomocu svog ugleda spasio blizu 80 Srba od ustaskih hapsenja i deportovanja u logore. I onda, cetnici Jezdimira Dangica zauzeli pomenutu Srebrenicu i poceli sa progonom Bosnjaka.
Cak je odluceno da se i Cemerlic likvidira ali ga je upozorila zena ovog Dagnica iz zahvalnosti sto joj je spasio bolesno dijete. Ipak, doktor Cemerlic je pobjegao u Srbiju i tamo nasao utociste a sigurnost su mu obecale vlasti Milana Nedica cisto zbog toga sto je ucinio za Srbe.
Kada sumiramo i ovi Srbi koji su malo vise tolerantni jednostavno su se uklopili u ideologiju koja je iznjedrila masu generacija.
Ovakve stvari u vecoj ili manjoj mjeri, bilo pokusajima mitomanije na papiru ili stravicnim akcijama, dogadjaju nam se konstantno od polovine 19. stoljeca.
Naravno sve ove info su iz validne literature, a ne nekih huskackih portala.
Da pomirenja u skorije vrijeme nece biti govore udzbenici Dragise Vasica gdje se rat u BiH okrakterisao kao gradjanski a cetniciki pokret kao antifasisticki, onda etnicko ciscenje je neka prisilna migracija, kao i ovi nemili dogadjaji primitivnog slavlja.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Ja evo na ovim snimcima ne vidim gdje se vrijeđaju Bošnjaci, možda nije primjereno da se slavi na ovakav način, ali u guslama ili pjesmi "Srpkinja je mena majka rodila" ne vidim provokaciju.
Ne kažem, znam za slučajeve da se puštaju svakave pjesme za Božić u krajevima gdje nema Bošnjačkog stanovništva, za ostalo nisam siguran. Ali na obje strane postoji takvih usijanih glava zadojenih šovinizmom, koji ni ne znaju istoriju svog naroda ali se busaju u grudi i hvale nekim patriotizmom, a dvije čuke u glavi nemaju. Znam takvih i previše.
Ne kažem, znam za slučajeve da se puštaju svakave pjesme za Božić u krajevima gdje nema Bošnjačkog stanovništva, za ostalo nisam siguran. Ali na obje strane postoji takvih usijanih glava zadojenih šovinizmom, koji ni ne znaju istoriju svog naroda ali se busaju u grudi i hvale nekim patriotizmom, a dvije čuke u glavi nemaju. Znam takvih i previše.
Često miješam da te nije alija sa ne volim te alija ako ne čujem taktove u pozadini
imamo žicu za jela na žlicu, goveđigulašmajka
Dabogda se svi četnici trajno eliminisali sa planete. Čast pravim Srbima. Sretan Božić svim pravoslavcima.
"We need to suffer. And we need to fight."
Sovinisti postoje na obje strane, naravno, samo sto je na jednoj strani tih puno vise.Fuerza je napisao/la: ↑07 jan 2020, 10:52Ja evo na ovim snimcima ne vidim gdje se vrijeđaju Bošnjaci, možda nije primjereno da se slavi na ovakav način, ali u guslama ili pjesmi "Srpkinja je mena majka rodila" ne vidim provokaciju.
Mislim, uvijek se javlja jedna te ista prica - svi smo ista go.vna i idemo dalje, dok su istovremeno zrtve tog sovinizma u najvecem broju slucajeva Bosnjaci. Cinjenice.
Cast forumasima, al fakat su Srbi najveca stoka na dunjaluku. Jel moguce da je ljudima jedini cilj proslave Bozica da provociraju i izazivaju muslimane
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
Dobro nije baš tako, postoji određen broj koji tad hoće da iskažu to svoje srpstvo kroz tako nešto i to su uglavnom neobrazovani ljudi ili nezrela djeca, ali njihov procenat je mali. Uglavnom ljudi poštuju svoje običaje, proslave sa porodicama i tjt. To je iz nekog mog iskustva i ono što ja vidim.
Mene samo interesuje šta se slavi ako se ne zna tačan datum rođenja Isusovog, nigdje u Bibliji ne piše datum nit u istoj Isus negdje govori da se slavi njegov rođendan kao praznik..Neka me neko demantuje, neka mi daju citat iz Biblije gdje Isus govori da se slavi ovaj praznik i ja ću ga prvi slavit.
Isus najvjerovatnije nije ni postojao, nije izgledao ni ko metalac, nit je bio bijel, a rodio se na proljeće, ukoliko je postojao.chily-rz je napisao/la: ↑07 jan 2020, 14:14Mene samo interesuje šta se slavi ako se ne zna tačan datum rođenja Isusovog, nigdje u Bibliji ne piše datum nit u istoj Isus negdje govori da se slavi njegov rođendan kao praznik..Neka me neko demantuje, neka mi daju citat iz Biblije gdje Isus govori da se slavi ovaj praznik i ja ću ga prvi slavit.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...
- BosniaBoston
- Kontakt:
chily-rz je napisao/la: ↑07 jan 2020, 14:14Mene samo interesuje šta se slavi ako se ne zna tačan datum rođenja Isusovog, nigdje u Bibliji ne piše datum nit u istoj Isus negdje govori da se slavi njegov rođendan kao praznik..Neka me neko demantuje, neka mi daju citat iz Biblije gdje Isus govori da se slavi ovaj praznik i ja ću ga prvi slavit.
#Punoljetstvo
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
Ma dobro za ateiste je i onako na tom stajalištu sve fikcija pa te razumijem i s ovim razmišljanjem. Nije poenta u tome nego u kontradiktornosti crkve sa Biblijom.
Ovo su činjenice. Za Muhameda se zna da je postojao jer je imao vojsku itd... Za Isusa i nema čvrstih dokaza
Šit bi loš, a sudžuk žilav...
-
Ako nista drugo, bar si pokazao da poznajes materiju, tj da ti nisu strane ni gusle, ni te pjesme, a i da se pravis slijep pored ociju.Fuerza je napisao/la: ↑07 jan 2020, 10:52Ja evo na ovim snimcima ne vidim gdje se vrijeđaju Bošnjaci, možda nije primjereno da se slavi na ovakav način, ali u guslama ili pjesmi "Srpkinja je mena majka rodila" ne vidim provokaciju.

P. S.
Ovo ti je odgovor na onaj tvoj komentar na temi "najsmjesniji postovi"
Trenutno korisnika/ca: ArtemisFowl i 4 gosta.