Studiranje

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

dscile
Kontakt:

Re: Studiranje

Post Postao/la dscile » 11 jun 2016, 13:25

R32 je napisao/la:To vrijedi jedino za konobarisanje, i nizerazredne firme, koje ovih 90% izbjegava

Naravno da treba i znanje i diploma, ali ih mozes okaciti o rep ako nemas nikog iza sebe.

Sto bi tebe neko primio u TE ako od tebe nema koristi, a ti imas platu 3k!?
Ne, 100 od 100 slucajeva ide sa potporom iza leđa.

Sto prije to shvatis, prije ces uspjeti.

I zato sam i napisao da je to 90% slucajeva u BiH uvijek ima izuzetaka i stranih vlasnika.
Ma ne vrijedi vise ni za te slabije placene i manje kvalifikovane poslove. Sad rade po sistemu da ako kad su izbori, ne glasas za stranku vlasnika te firme, dobijas otkaz. Mislim nije kod svih, pricam za ove jace firme tajkuna koji su bolje pozicionirani u drzavi.. Normalno da te nece time ucijenjivati neko ko drzi kafic ili trgovinu gdje rade tri konobara/trgovca.

Izvinjavam se moderaciji sto sam uletio malo u offtopic, jer ovo sigurno nije direktno vezano za studiranje.. ali sam morao odgovoriti.

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 11 jun 2016, 13:57

Pa tako nekako, da se razumijemo ja bih volio da jw sve uređeno i po PS-u, ali treba gledat realno. Vise ne mozes birati i mijenjati, nego se prilagodi situaciji.
Mia San Mia

NKMramor
Kontakt:

Post Postao/la NKMramor » 11 jun 2016, 14:17

tuzlak1987 je napisao/la:
NKMramor je napisao/la: 60 jeste cijela godina, ali kako ja to razumijem, idu predmeti što su ti ostali, npr ta tri nek' su po 7=21+x sa druge godine da se dobije konačan zbir od 60. :D
Ako ti je ostao 21 kredit nepolozen punis sa jos 39 ako zelis do 60 sa vise godine.

Mozes prenjeti i bodove iz 2 predmeta ali onda ne mozes izaci na parcijale vec saml na zavrsni. U tom slucaju ti ostane 1 od 7 pa mozes uzeti 53 kredita.
A ta dva koja nisi prijavio ti se racunaju u ona 2 po zakonu o prenosu bodova.

Uglavnom bez prenosa bodova mozes imati ukupno 60 kredita, a sa prenosom ukupno 60 kredita + dva sa prenesenim bodovima.

Ali normalno da si prije zavrsnog imao bodova to bi i polozio tako da ti se prenosenje bodova i ne isplati ako imas malo bodova :)

Isto tako neko moze dati uslov sa 48 kredita i ostanu mu dva. A iz njih nema bodova nikako, onda moze prijaviti 8 sa druge i ta 2 jer ne mozes izlaziti na parcijale i druge predispitne ako nisi prijavio predmet.

Prednost je sto svako sebi kroji sudbinu i sto nema obnove. Niko ne obnavlja jer puni do 60. Onaj kome ostanu 3 je slabiji od ovog sto je dao uslov za samo 1 predmet. A i taj sto je dao uslov mora prijaviti ova 2 i ne moze slusati citavu drugu ako nema bodova iz ta 2 jer ih mora prijaviti za parcijale.

Samo ko polozi sve na prvoj i ne prenosi bodove moze prijaviti citavu drugu. Ko je navukao uslov mora razmisliti dal prijaviti citavu drugu ili 8 sa druge i dva sa prve koja su ostala.

Isto tako ti mozes prijaviti predmet i sa trece ili cetvrte ako imad preduslov da ih slusas i polazes. Ne moras striktno sa druge ako si na prvoj. Jer svaki predmet ima preduslov.
:wtf: Lakše mi se ispisat'... :lol: :lol:

SiouxLukavac
Kontakt:

Post Postao/la SiouxLukavac » 11 jun 2016, 18:26

I ja kako sam čuo, upis ocjene iz x godine ne možeš upisati sve dok ne dadneš uslov iz prethodne godine.

Koliko je realno za očekivati da uvedu koliziju i na ostale fakultete untz?

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 11 jun 2016, 18:34

Onoliko koliko su studenti spremni protestvovati ukoliko ne bude na tom fakultetu, jer je donesena odluka na nivou Univerziteta. :mrgreen:
Mia San Mia

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 11 jun 2016, 18:41

Kolizija na pojedine fakultete nikad nece biti uvedena jer za istu nema uslova!Neke predmete npr na pravu polaze po 300 ljudi na drugoj godini i zbog njih ne moze na trecu i sad sa kolizijom ti dopustas da ti jos 150+ dodatnih ljudi slusa 6 do 8 predmeta na godini na kojoj nebi trebali biti..pa nema tog amfiteatra koji to moze podnjeti..Na masinstvu mi imamo nekih 6 ucionica i ti sad imas na drugoj godini 100-tinjak ljudi koji slusaju termodinamiku,pa jos pedesetak sa trece koji to slusaju a jos ces omoguciti i nekih 30+ na cetvrtoj da to slusaju zbog kolizije,jednostavno nema ucionice za vjezbe,nema zena kad to ispitat..mislim da kod nas to nece biti uvedeno,seljacki je fakultet,dakle nece biti protesta i to je to...
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

Patrice_Evra_3
Kontakt:

Post Postao/la Patrice_Evra_3 » 11 jun 2016, 18:51

SiouxLukavac je napisao/la:I ja kako sam čuo, upis ocjene iz x godine ne možeš upisati sve dok ne dadneš uslov iz prethodne godine.
To nije tačno. Barem kad je FET u pitanju.

Edit: I, da, ovo što @Slatinash reče, treba obezbijedit i tehničke uslove za to. Automatski treba i više asistenata zaposlit, npr. Nije to baš tako jednostavno, zato to niko nije ni uvodio (izuzev FET-a), a i dosadašnji zakon je tu mogućnost nudio. Ne znam zašto se ovi kite sad time, nije to ništa novo.

Evo kako glasi taj član: http://us.fet.ba/donesen-novi-zakon-o-v ... ovanju-tk/
(9) Studijski program može biti baziran na organizaciji predmeta po sistemu preduslova.

(10) U studijskom programu iz stava (9) ovog člana student pri svakom upisu semestra može

upisati one predmete za koje ima ostvarene preduslove, što znači da upis obaveznih ili izbornih

predmeta može biti uslovljen ostvarivanjem ECTS bodova iz jednog ili više predmeta studijskog

programa koji se izvodi u okviru ustanove, s tim da opterećenje studenta nije veće od opterećenja

propisanog u stavu (4) ovog člana,

(11) Studijski program iz stava (9), uz odredbe navedene u stavu (2) ovog člana, obavezno sadrži

i sljedeće odredbe:

(a) listu obaveznih predmeta i opis drugih obaveza iz kojih će student ostvariti ECTS kredite, do

kraja studija,

(b) listu predmeta koje student može birati kao izborne predmete iz kojih može ostvariti ECTS

kredite, što može uključivati obavezne predmete drugog usmjerenja istog studijskog programa ili

drugog studijskog programa u okviru ustanove,

(c) opis drugih aktivnosti iz kojih student može ostvarivati ECTS kredite,

(d) uslove i način upisa obaveznih i izbornih predmeta i drugih aktivnosti, kao i mogućnosti za

izmjenu odabira izbornog predmeta,

(e) uslove za upis studenta u naredni semestar, odnosno narednu godinu studija pri čemu se u

obzir uzima ukupan broj ostvarenih ECTS bodova studenta.
Sve je relativno u odnosu na vrijeme i mjesto.

SS.ba liga | Jedinstvo Manchester

breskva
Kontakt:

Post Postao/la breskva » 20 jun 2016, 00:30

Hitno narode, možda me se neko sjeća od prošle godine kad sam smarao oko FETa u TZ pa nisam primljen - falila 4 boda.

Radio sam čitavu godinu i ništa nisam trošio, imam čistih 3 hiljade na računu.

Planiram o upisi IT akademije u Sarajevu, pa molim za vaša mišljenja o tome, kakve su mi šanse za posao u struci nakon završetka u odnosu na npr inžinjere sa fakulteta, bla bla.

HITNO!!

NAJGORA_BAGRA
Kontakt:

Post Postao/la NAJGORA_BAGRA » 20 jun 2016, 02:37

breskva je napisao/la:Hitno narode, možda me se neko sjeća od prošle godine kad sam smarao oko FETa u TZ pa nisam primljen - falila 4 boda.

Planiram o upisi IT akademije u Sarajevu, pa molim za vaša mišljenja o tome, kakve su mi šanse za posao u struci nakon završetka u odnosu na npr inžinjere sa fakulteta, bla bla.

HITNO!!
Zavisi sta upises. Ja poznajem momka, koji studira ETF, a pored toga radi ljudima stranice i ubire po 2000-3000 KM mjesecno. Ako planiras da ides iz BiH, traze se IT strucnjaci sa strane. Sad sve zavisi kakva je njihova diploma, da li je priznata u svijetu.
Uglavnom, u struci ces lako da nadjes posao, a mozes i od kuce da radis. Mnoga manja i srednja poduzetnistva u BiH traze nekog ko ce im stranice i druge stvari raditi.

hule_barca
Kontakt:

Post Postao/la hule_barca » 24 jun 2016, 22:12

Pajdo mi planira upisati ETF u Sarajevu, odsjek Racunarstvo i Informatika. Zna li ko šta više o tome, kakav je prijemni i neke osnovne info.
Mes Que Un Club

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 24 jun 2016, 22:29

hule_barca je napisao/la:Pajdo mi planira upisati ETF u Sarajevu, odsjek Racunarstvo i Informatika. Zna li ko šta više o tome, kakav je prijemni i neke osnovne info.
Prijemni je kar.ina u osnovu na ono što ga čeka poslije, možda i ne, za IM ne znam, Fatkić će valjda u penziju, pa ne znam kako bi IM trebao izgledati poslije.Ostalo se sve može uz učenje i konstantan rad
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

hule_barca
Kontakt:

Post Postao/la hule_barca » 24 jun 2016, 22:31

Jel' IM ista za sve odsjeke na ETF?
Mes Que Un Club

Mokes
Kontakt:

Post Postao/la Mokes » 24 jun 2016, 22:37

hule_barca je napisao/la:Jel' IM ista za sve odsjeke na ETF?
Jeste. RI ima OS, VIS i MLTI umjesti EK1, EES i IF2, ostali su predmeti zajednicki :)
League winners
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★

London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015

hule_barca
Kontakt:

Post Postao/la hule_barca » 24 jun 2016, 22:40

Znači biće sexa :D
Mes Que Un Club

Mokes
Kontakt:

Post Postao/la Mokes » 24 jun 2016, 22:44

hule_barca je napisao/la:Znači biće sexa :D
I poslije Huseta, Huse :)

http://www.etf.unsa.ba/uploads/media/pr ... a_A_v2.pdf

evo kako izgleda prijemni
League winners
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★

London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 24 jun 2016, 22:57

breskva je napisao/la:Hitno narode, možda me se neko sjeća od prošle godine kad sam smarao oko FETa u TZ pa nisam primljen - falila 4 boda.

HITNO!!
Ne znam jesam li zakasnio. Ako je to ta škola a jest, ja studiram IT akademiju. Ne znam šta bih ti rekao. Sve zavisi od tebe koliko ćeš učiti, oni ti dadnu neko predznanje, uvedu te u oblast i na tebi je da učiš, napreduješ, istražuješ. Za IT ukoliko ne nađeš posao u firmi uvijek ima freelancer, na kojima možeš finu lovu uzeti. Ja još uvijek ne radim ništa, tek završavam školu. A postoje neke naznake da bi uskoro možda i mogao doći do posla. Nisam još na nekom visokom nivou, za samo programiranje treba vremena, rada i rada da budeš neko ko zna sam neki kod napisati, mislim na ozbiljnije poslove.

Na IT-u je sasvim dobro urađeno, naravno, ima dosta i loših stvari, tipa prebrzo ide gradivo, malo prakse to jest zadataka. Imaš pdf lekcije, multimediju tu istu lekciju obrađenu u video formatu za neke predmete bolje odrađeno za neke lošije. Imaš i live class predavanja, ne za sve predmete već samo za one koji imaju nastavu za tradicionalne polaznike. Ovo sve vrijedi ako ćeš studirati putem interneta, putem DL platforme.

Za obavezne predmete imaš nekoliko chat konsultacije, tu bude još polaznika i pitate prof. sve što vas zanima a i možeš prof. pitat i putem privatnih poruka bukvalno sve. Relativno brzo odgovore. Skupo jest, po mom mišljenju i previše, nije baš vrijedno tih para, mogle su biti malo niže cijene. Ali ako se želiš baviti IT strukom sumnjam da možeš naći bolje od ovog.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

hule_barca
Kontakt:

Post Postao/la hule_barca » 24 jun 2016, 23:42

Mokes je napisao/la:

Hvala drug :kafa:
    Mes Que Un Club

Jeftha
    Kontakt:

Post Postao/la Jeftha » 24 jun 2016, 23:59

hule_barca je napisao/la:Pajdo mi planira upisati ETF u Sarajevu, odsjek Racunarstvo i Informatika. Zna li ko šta više o tome, kakav je prijemni i neke osnovne info.
    Prijemni za ETF moze svaka budala poloziti. :D
    Remember, remember the 5th of November.

"On je nogometni Christoph Waltz – savršeni glumac za ulogu lošeg momka kojeg je lako voljeti i kad na terenu radi odvratne stvari."

Corruptio optimi cuiusque pessima.

Jeftha
    Kontakt:

Post Postao/la Jeftha » 25 jun 2016, 00:08

Mokes je napisao/la:

Mislis Mehmed ? :mrgreen:
    Remember, remember the 5th of November.

"On je nogometni Christoph Waltz – savršeni glumac za ulogu lošeg momka kojeg je lako voljeti i kad na terenu radi odvratne stvari."

Corruptio optimi cuiusque pessima.

tuzlak1987
    Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 25 jun 2016, 00:10

Treba prijemni ko radi ozbiljno shvatiti iako nisu teski. Velika je razlika placati semestar 100 KM i 750 KM.

Ako ne mozes sam ima profesora za 200 KM ce te istrenirati da uradis dobro. Razlika izmedju 6 uradjenih i 9-10 uradjenih je dosta bodova koji presisavaju prosjeke ovih sto urade 6 i vode te u budzetlije :)

I jos jedna bitna stvar, iako je trema ne treba doci kao uplasen zec, to vodi ka losem. Treba se sabrati kada dobijes rad u ruke i ne gubiti glavu.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.