Dragan Markovina
Otvoreno pismo načelniku PU Mostar Tomislavu Čurčiću
Uoči predstojećeg derbija između Zrinjskog i Veleža, koji, po običaju, izlazi iz sportskih okviru, redakcija portala ****.ba primila je, na e-mail adresu, pismo koje je poslao naš sugrađanin mr.sc. Dragan Markovina.
[Otvoreno pismo načelniku PU Mostar Tomislavu Čurčiću]
Pismo objavljujemo u cjelosti.
Poštovani gospodine Čurčić,
čitajući proteklih dana sve brojnije medijske napise, koji se odnose na problematiku predstojećeg gradskog derbija između Zrinjskog i Veleža, koji će se odigrati u nedjelju 4. listopada na Gradskom stadionu pod Bijelim brijegom, te na uvjete dolaska gostujućih navijača na stadion, moram priznat da sam zgrožen moralnim i civilizacijskim dnom koje je grad Mostar dosegao, a čemu ujedno i Vi, kao načelnik Policijske uprave, dajete svoj ne baš zanemarivi doprinos.
Radi se o vrlo jednostavnoj i lako dokazivoj činjenici da vašu ulogu načelnika javne službe zadužene za osiguravanje javnog reda i mira te zaštite građanskih prava svakog pojedinca očigledno, namjerno ili slučajno, doživljavate potpuno suprotno civilizacijskim i zakonskim standardima, te stoga osjećam moralnu obvezu da vam skrenem pozornost na navedenu devijaciju, u nadi da ćete shvatiti što vam želim reći i početi djelovati u skladu s vašim obvezama.
Ja sam građanin ovog grada, u njemu sam se rodio i odrastao, te stekao prva životna iskustva, a ujedno u ovom gradu počivaju i moji najbliži.
Iako to smatram nebitnim, vremena su očito takva da je i to postalo bitno, pa ću i to istaknuti, po nacionalnosti, obrazovanju i kulturnoj pripadnosti sam Hrvat. I to s, kako se zadnjih godina uvriježilo, zapadne strane. Ovo sve navedeno, inače bi u normalnim okolnostima bila isključivo privatna stvar s kojom ne treba zamarati javnost, ali, imajući u vidu monstruozno stanje vlasti i duha u Mostaru, dopustite mi da, u cilju razumijevanja situacije, te podatke iznesem u javnost. Jednako tako, na Gradskom stadionu pod Bijelim brijegom bio sam nebrojeno puta, taj stadion čini bitan dio mog djetinstva i identiteta, iako ne smatram da na njega polažem ikakva veća prava od bilo kojeg drugog građanina Mostara.
Odlazeći na taj stadion, praktično od kad sam prohodao, uglavnom sam išao gledati nogometni klub Velež, koji je, po logici stvari također postao neodvojivi dio mog identiteta, a ostao je to i danas.
Nije mi namjera ulaziti u rasprave o pravu korištenja Gradskog stadiona, niti je to tema ovog pisma, jer bi nas to moglo odvesti jako daleko i skrenuti temu s onog što vam želim reći.
Zamolio bih vas, naime da mi objasnite na temelju kojih zakona Vi i javna služba, kojoj ste na čelu, uzimate sebi za pravo da kršite moja osnovna građanska prava i uskraćujete mi slobodno kretanje po vlastitom gradu u majici gradskog kluba, koji u Mostaru egzistira od 1922. godine pod nazivom Radničko Športsko Društvo Velež?
Kako je, istovremeno, moguće da na evropskom tlu i u gradu bogate kulturne povijesti PU Mostar dopušta fašistoidnim agresivnim navijačkim skupinama, za koje opravdano pretpostavljate da imaju motivaciju fizički napadati ljude koji drukčije misle, slobodno kretanje po gradu, dok recimo meni, koji sam cijeli život proveo na Aveniji (Ulici kralja Tomislava) i miran sam i civiliziran građanin zabranjujete kretanje po gradu te me, zajedno sa svim ostalim građanima, koji navijaju za Velež, tjerate da iz svog stana, koji je 200 metara zračne linije udaljen od Gradskog stadiona, odlazim na drugi kraj grada, da bi onda u getoiziranim autobusima i kombijima prolazio kroz špalir mržnje na gradskim ulicama?
Ako vi i dalje ne uočavate da je vaša obveza zaštiti građanska prava svakog pojedinca, među kojima je pravo slobodnog kretanja i slobodnog izbora te hapsiti agresivne skupine, umjesto što želite getoizirati normalne građane, onda se nalazite u velikom nesporazumu sa svojom funkcijom te vas ja kao građanin i intelektualac, molim da napravite jedini preostali moralni i, ako želite kršćanski čin te podnesete neopozivu ostavku na funkciju koju obavljate.
S poštovanjem
mr.sc. Dragan Markovina