KingJamesMVP je napisao/la:]
Zastava Hrvatske bezveze prekrojena.
Inače:
1. Ukoliko se iz Azije plasira Australija, to će biti jedina zona gdje je 5 najjačih ekipa po koeficijentu otišlo. Praktično, zona bez negativnih iznenađenja u kvalifikacijama. Pozitivna su Saudijska Arabija i Sirija, mada se nije plasirala.
2. Afrika je ponudila negativna i pozitivna iznenađenja. Tek su Senegal i Tunis ispunili uloge favorita u svojim grupama. Alžir, Obala Slonovače i Gana su razočarali najviše. Maroko je najpozitivnije iznenađenje, a činjenica da su Egipat i Nigerija uspjeli biti bolji od Gane i Alžira nije čudna. Pozitivno je i solidno držanje Libije, a prilično dobro Zambije i Ugande.
3. O Sjevernoj i Srednjoj Americi se nema šta puno reći. Neodlazak SAD na SP je možda i najveće iznenađenje kvalifikacija. Panama izuzetno pozitivno, a Hondurasu su ovo realne mogućnosti. Ostalo apsolutno u skladu s očekivanjima.
4. Da je Čile upao umjesto Perua, u Južnoj Americi bi sve bilo normalno. Ovako, uspjeh jednih i neuspjeh drugih su najveća iznenađenja u ovoj zoni. Mene razočaralo i što Ekvador nije odigrao kvalitetnije, a bilo mi je žao što tu nema i Paragvaja. Ali, u suštini, ovo je realno stanje izuzev spomenute rotacije.
5. U Okeaniji sve uobičajeno. Nešto imam osjećaj da ludi Novi Zeland može zakuhati sa Peruom, ali se ipak nadam da neće
6. U UEFA bi tek ispadanje Italije značilo strašno iznenađenje. Ovako, vidim da su Rumuni, Holanđani i Velšani bili POT 1, a nisu se plasirali ni u baraž. Realno, oni kvalitetom ni nisu nešto naročito da bi njihov neplasman bilo iznenađenje (8. mjesto Rumuna na FIFA ljestvici je za ibretiti se). Iz POT 3 su dalje otišle Srbija i Poljska, obje direktno, ali da su neka iznenađenja, i nisu. Uglavnom, prilično realne kvalifikacije u Evropi. Od onih koji se nisu plasirali, pozitivna iznenađenja su Luksemburg, Farska Ostrva, Andora, Azerbejdžan, Sjeverna Irska, Škotska