Najbolji primjer igranja kako UEFA i FIFA sviraju su zatvaranja Milanove Curve Sud nakon meča sa napolitancima krajem septembra. Uvrede su bile isključivo na regijskoj osnovi ( niti nacionalnoj, niti rodnoj, niti vjerskoj, niti rasnoj osnovi ) što i nije čudno znajući da sjever Italije jug praktično i ne smatra dijelom Italije već šljamom koji igrom slučaja tu živi. Parola je bila NAPOLI COLERA i zbog toga je Curva bila zatvorena. To je realno već previše od strane mafijaškog saveza.L'Avvocato je napisao/la:Ma u pravu si ti što se tiče toga, ali previše se toga stavilo pod lupu, ako razumiješ šta hoću da kažem. Mnoge od tih prozivki, mnoge provokacije i povici upućene igračima nemaju rasnu, religijsku ili osnovu pripadnosti nečemu trećem. Međutim, usljed ove intenzivne anti-rasističke kampanje koju su pokrenule UEFA i FIFA nastao je metež u ligama čiji je veliki dio predstavljao ultra pokret. Sada se za obično ''buuu'' kažnjava novčano, zvižduk ima epitet rasistički, a etiketu rasista stavljaju svakoj drugoj navijačkoj skupini.MaGiCa je napisao/la: Cela Evropa postaje sve osetljivija na te (nekada smatrane benignima) prozivke.
Nekad su i crncima dobacivali sve i svasta u SAD, a danas mozes da nayebesh za upotrebu reci "nigger" ili "colored".
Ja sam za zatvaranje tribina, ako publika peva rasno, nacionalne, rodne ili religijski uvredljive parole.
Na koncu, ipak je ovo XXI vek i to njegova 2. decenija.
To mi smeta. Razumijem zbog čega se to radi, ali je pretjerivanje u većini slučajeva.
Napolijevi ultrasi su kasnije iskazali nezadovoljstvo tom odlukom identičnom parolom na njihovom sljedećem domaćem meču:

Napoli kolera
Sad zatvorite našu tribinu.
Svjesni su pokušaja gašenja ultra pokreta u Italiji i ovim gestom su mi postali veoma dragi. To je pravi navijački mentalitet koji je iznad modernog fudbala.
Pa neće valjda sada biti zabranjeno izviždati igrača zbog loše partije, jer ako je tamnoput, eto ti ga rasno vrijeđanje...
EDIT: Evo našao sam i solidarnost ultrasa juventusa
Pridružili su se i navijači Juventusa, koji poručuju: "Ovo je još jedan besmisleni i nekonstitucionalni mehanizam kojim se diskriminiraju ultrasi i ograničava sloboda govora, Tijekom sljedeće utakmice 20. listopada pozivamo sve navijače da s nama pjevaju slogane terotorijalne diskriminacije."