Nemoj tako Neutral i ekipa ce te izbost kazu samo Hrvati nestaju Booosnjaka ima 70%Otelo je napisao/la: ↑26 avg 2021, 16:03Ma nema učenika više. Gimnaziju u Cazinu jedva upisalo 30 učenika, a kad sam ja išao bilo nas oko 140-150. Šest razreda. I od tada je pad svake godine. U osnovnim školama su brojevi isto nikad gori, bit će ista stvar i na fakultetima. Jednostavno, nema više djeceASD je napisao/la: ↑26 avg 2021, 15:58To je zato što tu gimnaziju upisuju momci i cure koje planiraju upisati fax.AshburtonG je napisao/la: ↑26 avg 2021, 15:50Covjece u tuzlansku Gimnaziju Mesa Selimovic se ove godine upisalo samo 4 razreda, a od toga samo jedan razred ima preko 20 ucenika(i to 21). U moj vakat je bilo 10 razreda po 25+ u prosjeku.![]()
Više fax nije in.
Edit: Provjerio sam, 38 učenika upisano na prvom roku, a 62 mjesta još ostala slobodna![]()
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
-
- Kontakt:
Re: Chat
🔹
- ASD
- Kontakt:
Odlazak stanovništva i slab natalitet jesu najviše uticali na to.
Neambicioznost upisa na fakultet je isto uticalo na to. Evo u Banovićima čujem da iz elektrotehničke, rudarske, mašinske škole. Odakle je oko 50 posto upisivalo fakultete jedva da ko upiše faks. Zna se desiti da niko ni ne upiše. Ono, postali kao zanati.
Još nešto, i ovi koji planiraju ostati, upisuju medicinsku školi i medicinski fakultet jer je to ovdje postalo stvar prestiže, a i stvar kulture.
Ima još nešto. Kriteriji su nikad niži za upis. Da se ne naljuti neko ko ide u medicinsku školu, ako ima takvih ovdje.
Neambicioznost upisa na fakultet je isto uticalo na to. Evo u Banovićima čujem da iz elektrotehničke, rudarske, mašinske škole. Odakle je oko 50 posto upisivalo fakultete jedva da ko upiše faks. Zna se desiti da niko ni ne upiše. Ono, postali kao zanati.
Još nešto, i ovi koji planiraju ostati, upisuju medicinsku školi i medicinski fakultet jer je to ovdje postalo stvar prestiže, a i stvar kulture.
Ima još nešto. Kriteriji su nikad niži za upis. Da se ne naljuti neko ko ide u medicinsku školu, ako ima takvih ovdje.

U SBK svi idu u medicinsku, gimnazije prazne.Teze upast u medicinsku nego na fakultet u travnikuASD je napisao/la: ↑26 avg 2021, 15:58To je zato što tu gimnaziju upisuju momci i cure koje planiraju upisati fax.AshburtonG je napisao/la: ↑26 avg 2021, 15:50Covjece u tuzlansku Gimnaziju Mesa Selimovic se ove godine upisalo samo 4 razreda, a od toga samo jedan razred ima preko 20 ucenika(i to 21). U moj vakat je bilo 10 razreda po 25+ u prosjeku.![]()
Više fax nije in.

- ASD
- Kontakt:
Ova djeca što idu Gimnaziju planiraju upisati privatni faks IT, a kod kuće to godinama spremaju.
To je u velikom porastu zadnjih godina.
Doduše. Rodica mi završila gimnaziju i upisali tako privatni faks. IT u pitanju. Nema pojma o tome.
To se ide čisto radi eto neke diplome.
Ako ništa. To bi moglo uticati pozitivno na promjene neefikasnog obrazovnog sistema.
Prije par godina mi pričao poznanik koji je asistent na tehnološkom da su kod njih na jednom smjeru samo trojica upisala godina.
Bukvalno. Smjer postojao samo zbog profesora.
Samo eto što sad kod nas svaki grad ima medicinsku školu. Još kad uzmeš tu jednu veliku u Tuzli. Bude dovoljno mjesta za sve.
Prije je bilo jako teško upasti u Tuzli. Morao si baš dobre ocjene imati.
To je u velikom porastu zadnjih godina.
Doduše. Rodica mi završila gimnaziju i upisali tako privatni faks. IT u pitanju. Nema pojma o tome.
To se ide čisto radi eto neke diplome.
Ako ništa. To bi moglo uticati pozitivno na promjene neefikasnog obrazovnog sistema.
Prije par godina mi pričao poznanik koji je asistent na tehnološkom da su kod njih na jednom smjeru samo trojica upisala godina.

Bukvalno. Smjer postojao samo zbog profesora.
I u TK je postalo slično.
Samo eto što sad kod nas svaki grad ima medicinsku školu. Još kad uzmeš tu jednu veliku u Tuzli. Bude dovoljno mjesta za sve.
Prije je bilo jako teško upasti u Tuzli. Morao si baš dobre ocjene imati.
Svakako da raste. Zna se kakvi najvise napustaju BiH. Samo pogledaj pdf reprezentacije i vidis tu inteligenciju baustelaca i peraca guzova.AshburtonG je napisao/la: ↑26 avg 2021, 16:08Odlican pokazatelj da raste prosjecna inteligencija stanovnistva.
![]()
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Dok recimo u Kantonu Sarajevo broj stanovnika raste iz godine u godinu, potražnja za stanovima nikad veća, cijene po kvadratu veće za 10-20% nego prijeAshburtonG je napisao/la: ↑26 avg 2021, 16:08To sam i htio reci. Sad se ide u medicinsku, pa za DE. Ili se uci jezik, pa gore na Ausbildung direktno. Neka neka, bas mi je drago sto raja ide. Nije niko glup kao 2000e, da ih raja omami jeftinom spikom i zlatnim kasikama.ASD je napisao/la: ↑26 avg 2021, 15:58To je zato što tu gimnaziju upisuju momci i cure koje planiraju upisati fax.AshburtonG je napisao/la: ↑26 avg 2021, 15:50Covjece u tuzlansku Gimnaziju Mesa Selimovic se ove godine upisalo samo 4 razreda, a od toga samo jedan razred ima preko 20 ucenika(i to 21). U moj vakat je bilo 10 razreda po 25+ u prosjeku.![]()
Više fax nije in.
Ove godine u 6mjeseci iz Bosne otislo 85k ljudi, a ako se ovaj trend nastavi do kraja godine, sto je vrlo moguce, jer vecina skolovanja pocinje na jesen, a i vecina radnika odlaze tamo pred zimsku sezonu, ove godine ce otici vise ljudi nego 2017, 2018, 2019 i 2020 skupa.![]()
Odlican pokazatelj da raste prosjecna inteligencija stanovnistva.
![]()

Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Pointless skola s obzirom na zahtjeve trzista rada. Zavrsis elektrotehnicku ili medicinsku i imas opciju da nastavis studirati na 2 fakulteta koja ti garantuju posao ili imas vec sigurnu diplomu s kojom se mozes lako zaposlit. Sem toga zanati su dosta trazeni i imaju neku buducnost ako bude jakih stipendija. Gimnazija je po mom misljenju trenutno najgora srednja skola koju mozes upisati uz ekonomsku i turisticku.AshburtonG je napisao/la: ↑26 avg 2021, 15:50Covjece u tuzlansku Gimnaziju Mesa Selimovic se ove godine upisalo samo 4 razreda, a od toga samo jedan razred ima preko 20 ucenika(i to 21). U moj vakat je bilo 10 razreda po 25+ u prosjeku.![]()
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
-
- Kontakt:
Ja 2010 upisivao fakultet 400+ nas na godini, vec prosle godine upisano samo 40 studenata, dok je npr medicinska skola uduplala br odjeljenja, a Gimnazija u mom gradu da bi opstala morala je napraviti opsti i posebni medicinski smjer kako bi se u Tz rastetetila medicinska skola, vjerujem da su inu drugim gradovima na TK isto uradili. Fakultet zavrsen, odradjene dvije godine pripravnickog , ovdje pokusavao na razlicitim konkursima ali nema stele i ganjam za Njemacku da idem radit treci posao koji nema veze sa strukom i to je jedan od razloga sto se smanjio br upisanih na fakultet jer i kad ga zavrsis tesko ces do posla ako nemas stele. Sto se tice stanova cijena nove gradnje je skocila prvenstveno sto je poskupio gradj. materijal. Ako je neko ove godine odlucio bilo sta da gradi mislim da je brzo odustao.
Tacno. Gimnazija je bila elitna skola a danas je obicno smece bez buducnosti. Zavrsio sam gimnaziju i nisam nista od nje dobio. Ljudi sa zanatom nadju bolji posao. Jedino sto valja je priprema za fakultet i redovno ucenje i to je to.StevieG8 je napisao/la: ↑26 avg 2021, 17:19Pointless skola s obzirom na zahtjeve trzista rada. Zavrsis elektrotehnicku ili medicinsku i imas opciju da nastavis studirati na 2 fakulteta koja ti garantuju posao ili imas vec sigurnu diplomu s kojom se mozes lako zaposlit. Sem toga zanati su dosta trazeni i imaju neku buducnost ako bude jakih stipendija. Gimnazija je po mom misljenju trenutno najgora srednja skola koju mozes upisati uz ekonomsku i turisticku.AshburtonG je napisao/la: ↑26 avg 2021, 15:50Covjece u tuzlansku Gimnaziju Mesa Selimovic se ove godine upisalo samo 4 razreda, a od toga samo jedan razred ima preko 20 ucenika(i to 21). U moj vakat je bilo 10 razreda po 25+ u prosjeku.![]()
Korona je spasila masovniji odlazak. Nemas kome na sijelo otici, svi otisli. Pisao sam listu ljudi koje poznajem da su otisli, bilo je trocifreno (dakle samo ljudi sto ih ja poznajem).
Neće niko da se pegla sa po 25 aplikacija za posao, pa možda jedna prođe. Ja nakon što sam konkurisao za 20+ različitih IT firmi, dobijem odgovor na 3, 2 dođem do tehničkog intervjua, te u 1 uspijem ubost posao. Neće ljudi da se zayebavaju sa tolikim čekanjem. Vjerovatno je i za druge branše isto.
U Zavidovićima zato mješovita i tehnička ubijaju posao. Gimnaziju 20ero djece upiše
U Zavidovićima zato mješovita i tehnička ubijaju posao. Gimnaziju 20ero djece upiše
I had an appointment with you tonight… in Samarra.
Fali ti papir ili nisi ovjerio drzava je sama kriva za ovaj odlazak.
Prijatelj stazira za medicinskog brata iako radi drugi posao. Njegov masterplan se ogleda u tome da ce svi napustiti drzavu a on ce tako lako naci posao kod nas
Ne zna njemacki, ne da mu se peglati u 30 i nekoj s tim.
Prijatelj stazira za medicinskog brata iako radi drugi posao. Njegov masterplan se ogleda u tome da ce svi napustiti drzavu a on ce tako lako naci posao kod nas
Ne zna njemacki, ne da mu se peglati u 30 i nekoj s tim.
A mashAllah sta nas je otislo. Jos minimalno toliko do kraja godine aBd.
Pa evo cim Njemacka jos malo popusti sa radnim dozvolama, bit Ce jos veca navala odlaska. Ne znam fakat kako misle spriječiti narod da odlazi.
Ja se nadam jos masovnijem odlasku. Cestitam svima, nije ih puska mogla otjerati ali jest politika patriJota kojima je Bosna zlatno tele za pljacku.
Neka ide raja. Ja sam prije korone bio u kontaktu vezanog za arheologiju, ali dodje virus i sve stade. Ima vremena jos dvije-tri godine. Ne odem li tada ostacu zarobljen u ovom Alkatrazu.
Neka ide raja. Ja sam prije korone bio u kontaktu vezanog za arheologiju, ali dodje virus i sve stade. Ima vremena jos dvije-tri godine. Ne odem li tada ostacu zarobljen u ovom Alkatrazu.
-
- Kontakt:
Nece moci drzava funkcionisati jos dugo...doci ce vrijeme kad ce odnos penzionera i radno sposobnih biti toliko uzasan da ce se neke radikalne promjene morati napraviti.
Druge drzave taj problem rjesavaju imigracijom ali mi to ne mozemo jer zasto bi migranti dosli u BiH, ako mogu dalje barem u Hrvatsku...ili Sloveniju gdje je duplo veci standard.
Druge drzave taj problem rjesavaju imigracijom ali mi to ne mozemo jer zasto bi migranti dosli u BiH, ako mogu dalje barem u Hrvatsku...ili Sloveniju gdje je duplo veci standard.
Kosti im zemlja ne primila, svima koji su pokrali državu i natjerali ljude idu
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 109 gostiju.