Chat - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
sarmel goat
jesam
plešu vještice trče vukovi
puške pucaju lete duhovi
svira tambura plešu vragovi
munje sijevaju cvatu makovi
puške pucaju lete duhovi
- tuzlak1987
- Kontakt:
Re: Chat
Nisi shvatio, koga briga za vjeru kada ostanes bez drzave. Oblici uredjenja su postojali i prije Islama i prije krscanstva.Asteriks je napisao/la:Krscanstvo je npr. starije od BiH, Hrvatske i Srbije, tacnije od onog sto se smatra drzavnom tvoreninom...drzava je starija od vjere. Ne moze nikako obrnuto
Stariji je i Islam, samo sto je za razliku od krscanstva kasnije dosao na nase podneblje.
Bosnu muslimani ne trebaju voliti zbog Islama vec jer je Bosna i jer smo mi Slaveni. Za 1000 godina mozda ne bude Islama u Bosni ali mora da bude neko ko ce da nastavi Bosansku drzavnost.
- Marsal
- Kontakt:
Najjaci je bio Spahija Kozlic, inace profesor filozofije. Prije nego sto se politicki aktivirao u SDA i postao nosilac liste SDA za GV u Zenici, redovno hodao po pubovima, hektolitre vina pio, pricao na predavanjima da je gradjanin svijeta i cesto argumentovao i raspravljao sa nama o postojanju Bogu (hvalio se kako je ateista i kako je Bog izmisljotina upotrijebljena za bogacenje i vladanje drustvom)... No onog trenutka kada je zamirisala vlast, para i sta sve ne, postade nas dobri ateista iznenada veliki muslimana, samo selamom pozdravlja, prvi saf u dzamiji, odjednom je on Bosnjak, Bosnjastvo itd

Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
- tuzlak1987
- Kontakt:
Pa kako to? Ja mislio da Islam u Bosni nije SDAHendo je napisao/la:
Koji Denis nije?Zvizdić?
Prije dvije sedmice sa mnom akšam u Minhenu a jaciju u Penzbergu klanjao.

Recimo kolika je vjerovatnoca da sve efendije u BIH glasaju za SDA? Vjerovatno 100%. I onda neko dodje i kaze nije.
Vidi, da razlucimo neke cinjenice.
Oblici uredjenja, znaci ono sto se smatra drzavnim nisu postojali prije krscanstva na nasim prostorima.
Cuo si za pokrstavanje Slavena koje se zavrsilo do 10. stoljeca.
Prve zacetke nase drzave imamo tek pocetkom 12. stoljeca sa banom Boricem.
Elementi srednjovjekovne drzave su - dvor, granice, zajednicki vladar, isprave koje to dokazuju, vojska, zajednicka trgovina...
I mi nismo samo Slaveni, vec mjesavina - Ilira, Kelta, Slavena, Avara, grckih doseljenika (trgovaca)...
Oblici uredjenja, znaci ono sto se smatra drzavnim nisu postojali prije krscanstva na nasim prostorima.
Elementi srednjovjekovne drzave su - dvor, granice, zajednicki vladar, isprave koje to dokazuju, vojska, zajednicka trgovina...
I mi nismo samo Slaveni, vec mjesavina - Ilira, Kelta, Slavena, Avara, grckih doseljenika (trgovaca)...
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
znate kome je jos religija ispred drzave
isisu
isisu
puške pucaju lete duhovi
puške pucaju lete duhovi
znaš šta ja volimSarmelino je napisao/la:znate kome je jos religija ispred drzave
isisu
sisu
Šit bi loš, a sudžuk žilav...
zna staPenaltiky je napisao/la:znaš šta ja volimSarmelino je napisao/la:znate kome je jos religija ispred drzave
isisu
sisu
i ja
puške pucaju lete duhovi
puške pucaju lete duhovi
- tuzlak1987
- Kontakt:
Opet kroz svaki period se proteze Bosna. Islam nije stariji od drzave BIH bar na ovom podrucju. Da li neko postaje nesto drugo ako se odrekne vjere?Asteriks je napisao/la:Vidi, da razlucimo neke cinjenice.
Jel on jos uvijek Bosnjak, da li u njemu ostaje ista krv? Kakve ja poveznice imam sa Arapom, Turcinom osim vjerske? Recimo da li je Sved opet Sved ako se izjasnjava kao neko ko je samo spiritualan. Da li ce Svedske biti i da u Svedskoj bude 51% ljudi koji se vjerski ne izjasnjavaju? Hoce. Takva stvar treba biti i sa BIH.
Opaska na ono sto nisi bio u pravu, historijski gledano.
Rekao si za vjeru i tu sam dodao sto je jasno zapisano, znaci da je krscanstvo starije od bosanske drzave - fakt.
O ostatku ne bih....
Moja BiH nastaje u 12. stoljecu a ne 1463...
Rekao si za vjeru i tu sam dodao sto je jasno zapisano, znaci da je krscanstvo starije od bosanske drzave - fakt.
O ostatku ne bih....
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 04 mar 2019, 17:16, ukupno mijenjano 1 put.
Crkve po Skandinavskim zemljama su više kulturno tradicionalne zajednice nego vjerske.tuzlak1987 je napisao/la:Opet kroz svaki period se proteze Bosna. Islam nije stariji od drzave BIH bar na ovom podrucju. Da li neko postaje nesto drugo ako se odrekne vjere?Asteriks je napisao/la:Vidi, da razlucimo neke cinjenice.
Jel on jos uvijek Bosnjak, da li u njemu ostaje ista krv? Kakve ja poveznice imam sa Arapom, Turcinom osim vjerske? Recimo da li je Sved opet Sved ako se izjasnjava kao neko ko je samo spiritualan. Da li ce Svedske biti i da u Svedskoj bude 51% ljudi koji se vjerski ne izjasnjavaju? Hoce. Takva stvar treba biti i sa BIH.
- tuzlak1987
- Kontakt:
I meni nastaje tada, slazem se. Ali ako imamo osobe kojima je vjera ispred drzave onda njima Otomanska okupacija moze biti samo mila jer oficijalno i donosi Islam na ove prostore. Ispade onda da mlatimo tudjom historijom ako imamo vecinu Bosnjaka takvih u svojim redovima al hajd jer se predstavljamo kao nasljednici srednjovjekovne BIH ili bar oni koji nastavljaju tu tradiciju, a Otomanska nam okupacija ipak bolja od drugih raznoraznih okupacija BIH.Asteriks je napisao/la:Opaska na ono sto nisi bio u pravu, historijski gledano.
O ostatku ne bih....
Zadnja izmjena: tuzlak1987, dana/u 04 mar 2019, 17:21, ukupno mijenjano 1 put.
Pa Kačavenda je ovdje pisao kako će sinu dati ime Mehđed Fatih.
- tuzlak1987
- Kontakt:
Ako se pristaje na to onda Dragana Covica treba proglasiti kraljem BIH.Penaltiky je napisao/la:Pa Kačavenda je ovdje pisao kako će sinu dati ime Mehđed Fatih.
Islam je privatna stvar i ne smije nam biti trn u oku, bilo iz prespektive etike ili tradicije.
Vjera ti moze biti najvaznija u zivotu ali to ne znaci da mozes zapostaviti drzavu. Ne vidim potrebu da stavljate jedno spram drugog, kao da se mora unakrsno krizati.
E, druga stvar sto nije prirodno da ti je drazi Turcin od drzavljanina Bosnjaka koji nije vezan islamom.
Vjera ti moze biti najvaznija u zivotu ali to ne znaci da mozes zapostaviti drzavu. Ne vidim potrebu da stavljate jedno spram drugog, kao da se mora unakrsno krizati.
E, druga stvar sto nije prirodno da ti je drazi Turcin od drzavljanina Bosnjaka koji nije vezan islamom.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 04 mar 2019, 17:26, ukupno mijenjano 4 puta.
Ti ljudi uopšte ne žele neovisnu Bosanskoheecegovačku naciju, nego crossover tri spinoffa.
Ok, ti mi reci kako je ispravno i ja cu po tvom. U prevodu, ja cu na papiru biti taj neki musliman, ali cu se zagovarati za to da nema dzamija i da ljudi to neko vjerovanje pomalo ispoljavaju u svojim kucama. Dalje, muslimani nisu lopovi. Ponovo povezujes politiku s islamom, a receno ti je da si smorio s tim.tuzlak1987 je napisao/la: A to nije ispravan nacin, drzava je starija od vjere. Ne moze nikako obrnuto. Tacnije u slucaju BIH su sigurno 3-4 vjere kroz historiju prosle. Ako branis vjeru ispred drzave onda cesto radis protiv interesa drzave. Tipa brines se o Islamu u drugim drzavama, a ne obazires se da li tvoja drzava gubi nesto zbog toga ili glasas za one koji su muslimani, a ustvari lopovi. Jedino u ovoj drzavi su ljudi zahvalniji Turcima samo jer su muslimani, a u biti su okupatori zar ne? Jer su oni gusili Bosanski patriotizam?
Kakvim cetnicima i neprijateljima drzave? Da mi reci jednu osobu koja siri nacionalizam i cetnicku ideologiju, a ima trenutno poveznicu sa Tuzlom prijateljsku?
Sto se tice brige o muslimanima iz drugih drzava, meni je drazi svaki istinski musliman na zemaljskoj kugli od nemuslimana Bosnjaka. Isto tako, drazi mi je svaki Bosnjak patriota koji ne praktikuje islam od svakog Arapa koji ne praktikuje islam. Tu se vracam na tu dobrotu u ljudima o kojoj vi pricate, jer svaki pravi musliman je dobar covjek, a Bosnjak nemusliman cesto nije. S druge strane, tebi su npr. svi Srbi i Hrvati ispred Bosnjaka muslimana.
Ja nisam zahvalan Turcima na islamu, nego Uzvisenom Allahu jer samo On uputu daje. Ljudi postanu muslimani u zemlji gdje sve ukupno nema 100 muslimana.
Fulas poentu ponovo. Ja nisam rekao da se u Tuzli velicaju cetnici, nego da ces ti i takvi kao ti radije opravdati cetnika, nego svog komsiju koji ide u dzamiju. Doduse, to upravo i radis jer skreces paznju s cetnickih objava na pricu protiv ljudi koji idu u dzamije. Jer, u dzamijama je sav problem ove drzave.
Btw, nemoj mi samo ti pricati o patriotizmu, jer si 200x ovdje pisao kako se mi Bosnjaci trebamo maksimalno asimilirati u svakom moguce drustvo van teritorije ove drzave. Ako se bosnjacki patriotizam ogleda u tome da u Njemackoj svojoj djeci dajes imena Andreas ili Angelika, onda aferim - tako se najbolje zadrzava svoj identitet.

"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."
- Brcanskamalta
- Kontakt:
Ko ne zeli,oni koji praktikuju Islam ili srbi i hrvatiPenaltiky je napisao/la:Ti ljudi uopšte ne žele neovisnu Bosanskoheecegovačku naciju, nego crossover tri spinoffa.

Sta kazu cinjenice ...
Rekoh ja,vama je Islam glavni problem
"Ako doznaju Bošnjaci da neću sam samcat biti u ratu, hrabrije će vojevati." (pismo Papi Piju II 1462.)
Stjepan Tomasevic
"Od slavnijeh smo tebi Slava i od Bošnjaka mi poslani." ("Pavlimir", 1632.)
Junije Palmotic
Stjepan Tomasevic
"Od slavnijeh smo tebi Slava i od Bošnjaka mi poslani." ("Pavlimir", 1632.)
Junije Palmotic
Inače Bošnjaci su odlično održali identitet davajući djeci imena Murat, Mehmed....
Balijanderčine kojima oči sijaju kad se spomene Turska. Mislio sam Solinaš da si me blokiro
Balijanderčine kojima oči sijaju kad se spomene Turska. Mislio sam Solinaš da si me blokiro