FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Re: FK Željezničar
Ja stvarno ne znam sto se pljuje po treneru??Jeste li vi svjesni da se i on mora privici na nase fudbalske ne/prilike?Da su mu svi igraci novi i da je gotovo kompletna ekipa nova?Da je ne znam ti ko dosao na klupu,ovo sve mu ne bi bilo lako proci,a ima konstantan presing samim time sto je u najvecem klubu.
Sto se tice taktike,mi smo super stajali na terenu.Nije tu bilo neke igre i kad smo imali sve igrace na broju,ali sta ocekivati kad ti fale 2 od 3 najbolja igraca i gdje su sve ekipe u 5 deka plus je prva tekma sezone i to derbi!??Na to sve dobijes crveni(to je jedina greska Kostica,po meni,sto odmah ne zamijeni Husica kad dobi prvi zuti kod namjernog udaranja).Nek mi neko realno i argumentovano obrazlozi ako smatra da moze bolje ovo trenutno!?
Sto se tice pojedinacnih ucinaka igraca,ocigledno je da su bekovi ogroman problem.Oni su na nivou amatera(Memija,Bevab,Husic) zajedno sa Fejzicem koji je DIREKTNI krivac sto veceras nismo pobijedili.Da li ce igrati bolje u nastavku ostaje da se vidi,ali znam da mi Fejzic vise ne bi stao na gol!Boccaccini jako dobar.Kosoric ni tamo,ni vamo ,a cini mi se da nije dobro skocio ni kod njihovog gola.Ugljesa fantastican,Bekric na klupu kad se Blagoja vrati,navala jako dobra u datim okolnostima,a Pozder pokazao da zna lopte,kao u inat ovim pljuvacima ovdje.Zna se zagraditi,jako dobro skace i na kraju krajeva odlicno je centrirao kod gola.Sve u svemu dosta zadovoljavajuce,s tim da ocekujem rast ekipe u svakom smislu jer prostora za napredak itekako imamo.
Sto se tice taktike,mi smo super stajali na terenu.Nije tu bilo neke igre i kad smo imali sve igrace na broju,ali sta ocekivati kad ti fale 2 od 3 najbolja igraca i gdje su sve ekipe u 5 deka plus je prva tekma sezone i to derbi!??Na to sve dobijes crveni(to je jedina greska Kostica,po meni,sto odmah ne zamijeni Husica kad dobi prvi zuti kod namjernog udaranja).Nek mi neko realno i argumentovano obrazlozi ako smatra da moze bolje ovo trenutno!?
Sto se tice pojedinacnih ucinaka igraca,ocigledno je da su bekovi ogroman problem.Oni su na nivou amatera(Memija,Bevab,Husic) zajedno sa Fejzicem koji je DIREKTNI krivac sto veceras nismo pobijedili.Da li ce igrati bolje u nastavku ostaje da se vidi,ali znam da mi Fejzic vise ne bi stao na gol!Boccaccini jako dobar.Kosoric ni tamo,ni vamo ,a cini mi se da nije dobro skocio ni kod njihovog gola.Ugljesa fantastican,Bekric na klupu kad se Blagoja vrati,navala jako dobra u datim okolnostima,a Pozder pokazao da zna lopte,kao u inat ovim pljuvacima ovdje.Zna se zagraditi,jako dobro skace i na kraju krajeva odlicno je centrirao kod gola.Sve u svemu dosta zadovoljavajuce,s tim da ocekujem rast ekipe u svakom smislu jer prostora za napredak itekako imamo.
I ja tako nekako razmišljam, ovo može biti samo bolje, s tim da za Bekrića stvarno nema mjesta. Uglješa i Jovan moraju igrati u paru.NEZALAGANJE je napisao/la:Sve u svemu dosta zadovoljavajuce,s tim da ocekujem rast ekipe u svakom smislu jer prostora za napredak itekako imamo.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
apropo igre, poslije maloumnog crvenog kartona (mogao ga je dobiti i direktno kod prvog žutog) i nije moglo puno drugačije
pobjednika danas nema, ili ima, zrinjski i široki
- zeljoooooooooo
Kompleksi ih ubijaju godinama...i još će godinama...jestamaji je napisao/la:danas je jedan od onih dana kada sam na stadionu kratko pomislio koliko sam ponosan što nisam pitar ..... par milisekundi kasnije mi se javio unutrašnji glas razuma koji mi je rekao da niko sa gramom zdravog razuma i ne može bit pitar
još nešto, meni je jasno da je u svrhu očuvanja reda i mira u gradu u interesu policije i lige bilo da se utakmica kako tako privede kraju, ali mi nikada nećemo nidokuda stići ako nastavimo tolerisati ovakve ispade i ostaćemo dno dna tj evropsko dno kace zauvjek! razvaljivanje stadiona tamo vamo, ali najkasnije kada su tri rakete/baklje uletile u dio publike gdje su sjedili ljudi sa djecom utakmica je morala biti prekinuta. kraj, šlus, fajront!
- plavousrcu
- Kontakt:
Iako su luzeri nemoj Slobodu zaboraviti. Imaju premijerligaskog vuka na klupi i ne treba ih otpisvati. Ne znam jesi li ti napisao sto se pljuje Kostic. Jbg ako je pljuvanje smatrati da nije dobru formaciju izveo onda ga pljujem. Vidio si i sam da u pola sata, ono poslije ne komentarisem, nismo nista napravili. Igrali smo na Grbavici pred 10.000 nasih navijaca, ovi mrrtvaci u nikad goroj situaciji ukupno i nista ne napravimo.jestamaji je napisao/la:apropo igre, poslije maloumnog crvenog kartona (mogao ga je dobiti i direktno kod prvog žutog) i nije moglo puno drugačije
EDIT: Nisi ti nista rekao, izvinjavam se.
Zadnja izmjena: plavousrcu, dana/u 24 jul 2016, 00:10, ukupno mijenjano 1 put.
- zeljoooooooooo
Nije loše uopšte bilo, a može biti samo bolje od ovoga. Kada se vrate naša 3 ključna igrača, i dok se sve još uigra, izgledat će i mnogo bolje.NEZALAGANJE je napisao/la:Ja stvarno ne znam sto se pljuje po treneru??Jeste li vi svjesni da se i on mora privici na nase fudbalske ne/prilike?Da su mu svi igraci novi i da je gotovo kompletna ekipa nova?Da je ne znam ti ko dosao na klupu,ovo sve mu ne bi bilo lako proci,a ima konstantan presing samim time sto je u najvecem klubu.
Vide se pomaci, vidi se da se pokušava kratkim pasovima, nema napamet nabijanja lopti, čak i sa igračem manje.
Treba vremena da se igrači naviknu na Kostića a i on na njih.
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Ja sam komentarisao.Kakve veze ima formacija kad imas 6 novih igraca u prvih 11?Na kraju krajeva sta to fali formaciji sa 2 spica kuci??Godinama kukamo da igramo sa 2 spica i sad opet nesto ne valja?Lendric MORAO na krilo,nisi imao nikoga da stavis umjesto njega,pa je opet poslije crvenog i on rotiran na 2-3 pozicije i sve je odradio super.Apsolutno nema veze sto su oni u losoj situaciji kad i ti imas novu ekipu,fale ti najbolji igraci dobijes crveni itd.Da smo mi bili kompletni,licno bih bio nezadovoljan svime izvan pobjede,ali s obzirom na SVE,ovo je super ispalo.Cak smo inali i pobjedu u dzepu.plavousrcu je napisao/la:Iako su luzeri nemoj Slobodu zaboraviti. Imaju premijerligaskog vuka na klupi i ne treba ih otpisvati. Ne znam jesi li ti napisao sto se pljuje Kostic. Jbg ako je pljuvanje smatrati da nije dobru formaciju izveo onda ga pljujem. Vidio si i sam da u pola sata, ono poslije ne komentarisem, nismo nista napravili. Igrali smo na Grbavici pred 10.000 nasih navijaca, ovi mrrtvaci u nikad goroj situaciji ukupno i nista ne napravimo.jestamaji je napisao/la:apropo igre, poslije maloumnog crvenog kartona (mogao ga je dobiti i direktno kod prvog žutog) i nije moglo puno drugačije
Zadnja izmjena: NEZALAGANJE, dana/u 24 jul 2016, 00:17, ukupno mijenjano 1 put.
- amazon
- Kontakt:
Utakmica lose organizovana, uprava opet dala veci broj karata od dozvoljenih. Pitari jedne seljacine. Ja se ne sjecam kad smo mi slomili jednu stolicu na Kosevu.
Sto se tice Kostic on definitivno s vecerasnjom utakmicom se moze zakljuciti da nema pojma, samo jedino sto je od njega dobro je Bokacino. Mislio sam da je lik levat, ali je momak 2 levela iznad Kosorica. Ja bih Kosorica prodao, a stopere bi stavio grk i talijan.
Fejzicu mrs iz svetinje majmune nesposobni!

I da pitari nikad gori. Kakav je ono odron od ekipe tito te hebo
Da nije bilo nesposobnog Fejzica mi ovako nikakvi bi pobjedili, to je tuga.
Sto se tice Kostic on definitivno s vecerasnjom utakmicom se moze zakljuciti da nema pojma, samo jedino sto je od njega dobro je Bokacino. Mislio sam da je lik levat, ali je momak 2 levela iznad Kosorica. Ja bih Kosorica prodao, a stopere bi stavio grk i talijan.
Fejzicu mrs iz svetinje majmune nesposobni!
I da pitari nikad gori. Kakav je ono odron od ekipe tito te hebo
Kazu dajte bice tribina,ko da je gotovo sve.Pa nece pobjedjivati sve ako napravimo tribinu,kamo srece da smo to znali ranije,vjerovatno bi ljudi do sad napravili.
- Hrasno1921
- Kontakt:
U vecinu stvari koje si pisao 99% sam se slagao, pa su pojedini proleteri nas i optuzivali da je dupli acc., medjutim poletio si malo sa zakljucima.amazon je napisao/la:Utakmica lose organizovana, uprava opet dala veci broj karata od dozvoljenih. Pitari jedne seljacine. Ja se ne sjecam kad smo mi slomili jednu stolicu na Kosevu.
Fejzicu mrs iz svetinje majmune nesposobni!![]()
Glavni krivac za sranje jeste MUP KS, ljudi jednostavno nisu htjeli da reaguju na vrijeme, znaju saopstenja za javnost izdavati i praviti medijsku harangu kada im se dugovalo za organizaciju utakmica, a sada kada traljavo rade svoj posao ili ga nikako ne rade onda ni habera.
Gluplju organizaciju od strane policije i djelovanja - nedjeljovanja odavno nisam vidio, da su na vrijeme reagovali nista se nebi desilo od onoga.
Prva je utakmica u seoni i u startu odmah derbi, veliki, ulog, naboj, debitant kako Kostic tako i pojedini igraci na terenu, ako ovako bude i nakon 5.-6 kola prvi cu ti reci da si u pravu i da se slazem s tobom, ali ovako sacekajmo jos, jer Kostic jos nista nije pokazao, a sto se tice Kosorica momak je Zeljovac od glave do pete, pa kao i igrac u skupstini kluba, vec par godina najbolji igrac, kapiten i istinski vodja na terenu, nebih sudio tek tako nakon jedne utakmice i to derbija
1921'
U gradu Saraj'vu sve ima svoju pricu, i u Sara'jvu nista nije slucajno !
-
4672980102091213
- Kontakt:
Morate uzeti u obzir da se ovdje pljuvalo kad smo imali niz od sedam pobjeda, kad smo skupljali za stolice, kad se objavilo za istok, kad su dosla pojacanja itd itd itd...
Bod kao pobjeda. Bilo kakav sud nije mjerodavan jer smo igrali 70 minuta sa igracem manje. Da imaju boljeg trenera i bolje navijace uzeli bi nas tri razlike jer smo mi imali nekoliko igraca totalno limitirani i izgoreni u paklu Grbavice. Husic- seljacki potez, sramotno, nezrelo i to nije start nego cupanje, a ima zuti karton. Ulazi Bevab izgubljen totalno, pregorio u atmosferi,vruca glava. Bekric ocajan, ostali solidni izuzev Ugljese i Lendrica koji su nas drzali. Memija takodjer nista ni sa cim. Djelovali smo pogubljeno u vecim momentima, ali ruku na srce do tog crvenog kartona smo imali loptu i bili nesto konkretniji, on nas je sasjekao. Bilo kakav sud o svakom igracu i treneru se ne moze dati na osnovu devedeset minuta. Poslije naredne dvije utakmice pricat cemo
I da Duljevic je razlika izmedju nas i njih, svaka cast momku
MI SMO ZELJINI, Zelljo je nas ! Sad se moramo sabrati i krenuti dalje jer sa naredne dvije pobjede koje ocekujemo to ce biti odlican start sezone. Za zivot cijeli !
Bod kao pobjeda. Bilo kakav sud nije mjerodavan jer smo igrali 70 minuta sa igracem manje. Da imaju boljeg trenera i bolje navijace uzeli bi nas tri razlike jer smo mi imali nekoliko igraca totalno limitirani i izgoreni u paklu Grbavice. Husic- seljacki potez, sramotno, nezrelo i to nije start nego cupanje, a ima zuti karton. Ulazi Bevab izgubljen totalno, pregorio u atmosferi,vruca glava. Bekric ocajan, ostali solidni izuzev Ugljese i Lendrica koji su nas drzali. Memija takodjer nista ni sa cim. Djelovali smo pogubljeno u vecim momentima, ali ruku na srce do tog crvenog kartona smo imali loptu i bili nesto konkretniji, on nas je sasjekao. Bilo kakav sud o svakom igracu i treneru se ne moze dati na osnovu devedeset minuta. Poslije naredne dvije utakmice pricat cemo
I da Duljevic je razlika izmedju nas i njih, svaka cast momku
MI SMO ZELJINI, Zelljo je nas ! Sad se moramo sabrati i krenuti dalje jer sa naredne dvije pobjede koje ocekujemo to ce biti odlican start sezone. Za zivot cijeli !
Za zivot cijeli !
- amazon
- Kontakt:
Ne moze policija nista uraditi od mase ljude i to skoro 2 hiljade. Moze samo napraviti veci problem i da bude mrtvih, a to nam ne treba. Uprava nije dala 5% a jos gore su ostavljene stolice kad znas da ce praviti sranje. Znaci, MUP nije kriv sto ti nisi skinuo stolice, da jesi mogu samo palit baklje i to je to. Jug je bio prekrcat, tuca na jugu itd. Ne mogu da se nerviram dalje od toga.Hrasno1921 je napisao/la:U vecinu stvari koje si pisao 99% sam se slagao, pa su pojedini proleteri nas i optuzivali da je dupli acc., medjutim poletio si malo sa zakljucima.amazon je napisao/la:Utakmica lose organizovana, uprava opet dala veci broj karata od dozvoljenih. Pitari jedne seljacine. Ja se ne sjecam kad smo mi slomili jednu stolicu na Kosevu.
Glavni krivac za sranje jeste MUP KS, ljudi jednostavno nisu htjeli da reaguju na vrijeme, znaju saopstenja za javnost izdavati i praviti medijsku harangu kada im se dugovalo za organizaciju utakmica, a sada kada traljavo rade svoj posao ili ga nikako ne rade onda ni habera.
Gluplju organizaciju od strane policije i djelovanja - nedjeljovanja odavno nisam vidio, da su na vrijeme reagovali nista se nebi desilo od onoga.
Prva je utakmica u seoni i u startu odmah derbi, veliki, ulog, naboj, debitant kako Kostic tako i pojedini igraci na terenu, ako ovako bude i nakon 5.-6 kola prvi cu ti reci da si u pravu i da se slazem s tobom, ali ovako sacekajmo jos, jer Kostic jos nista nije pokazao, a sto se tice Kosorica momak je Zeljovac od glave do pete, pa kao i igrac u skupstini kluba, vec par godina najbolji igrac, kapiten i istinski vodja na terenu, nebih sudio tek tako nakon jedne utakmice i to derbija
Ja sam prvi rekao da je Bokacino levat i posrao se sam sebi. Aco moze biti zeljovac, clan FBI a i skupstine i sta sve ne, ali Bokacino bolji stoper od njega. Jednostavno je tako. Ja volim Acu ali on pored grka i ovog ne moze igrati, ako gledas da imas kvalitetnu ekipu.(istina ja sam mislio da su ova dvojica levati, ali sam se dobro zaj.ebao, i to se mora priznati).
Za mene je Kostic s ovom utakmicom zavrsio. Jedan Mulalic je mogao da vidi onda da se Stevanovic zamjeni a Kostic poslije onako kretenskog starta ostaje u igri umjesto da ga zamjeni, prva greska. Dalje zabijas gol s igracem manje, odmah poslije gola pravis izmjenu i zatvaras se totalno, nema cekanja imas vec igraca manje.
Trece onaj ko mu je rekao da treba Fejzic braniti odmah ga otjerat iz kluba. To je jedan hadalj koji odavno vec nije vidjen na Grbavici. Zbog takvog idiota i ovako sakati smo mogli pobjediti pitare koji su ocajni.
Opet to je moje misljenje naravno da se ne moras sloziti sa mnom.
Zadnja izmjena: amazon, dana/u 24 jul 2016, 00:39, ukupno mijenjano 1 put.
Kazu dajte bice tribina,ko da je gotovo sve.Pa nece pobjedjivati sve ako napravimo tribinu,kamo srece da smo to znali ranije,vjerovatno bi ljudi do sad napravili.
-
4672980102091213
- Kontakt:
I da ova trojica koja su nam falila su nasi najbolji i najpotrebniji igraci.Ugljesa i Blagoje u sredini, djeluje obecavajuce 
Za zivot cijeli !
- amazon
- Kontakt:
I da jos, Bekric ne moze igrati, frajer je ocajan.
A, branio si ga proslu polusezoni. Nije on vise onaj stari Bekric i gotovo. Ako ga budemo cekali da proigra nece biti dobro. U glaobalu bod i nije toliko los. Tesko je bilo sta reci jer smo igrali bez nekih bitnih karika, ali moglo bi biti patnje. Nek se nije izgubilo i to je najvaznije.amazon je napisao/la:I da jos, Bekric ne moze igrati, frajer je ocajan.
- amazon
- Kontakt:
Jesam, mislio sam da ce se vratiti u formu, ali kad je lik kari.na onda ne mogu reci da je dobar, ne ide. Frajer nije vise za ozbiljnog fudbala bar na ovoj poziciji. Jedino da ga se stavi na poluspica bez ikakvih zadataka i to je to, ovo veceras je odron.samoplavi je napisao/la:A, branio si ga proslu polusezoni. Nije on vise onaj stari Bekric i gotovo. Ako ga budemo cekali da proigra nece biti dobro. U glaobalu bod i nije toliko los. Tesko je bilo sta reci jer smo igrali bez nekih bitnih karika, ali moglo bi biti patnje. Nek se nije izgubilo i to je najvaznije.amazon je napisao/la:I da jos, Bekric ne moze igrati, frajer je ocajan.
Nemamo mi snage da trpimo njega i da zrtvujemo par igraca da trce za njega. Ima klupa i zavrseno.amazon je napisao/la:Jesam, mislio sam da ce se vratiti u formu, ali kad je lik kari.na onda ne mogu reci da je dobar, ne ide. Frajer nije vise za ozbiljnog fudbala bar na ovoj poziciji. Jedino da ga se stavi na poluspica bez ikakvih zadataka i to je to, ovo veceras je odron.samoplavi je napisao/la:A, branio si ga proslu polusezoni. Nije on vise onaj stari Bekric i gotovo. Ako ga budemo cekali da proigra nece biti dobro. U glaobalu bod i nije toliko los. Tesko je bilo sta reci jer smo igrali bez nekih bitnih karika, ali moglo bi biti patnje. Nek se nije izgubilo i to je najvaznije.amazon je napisao/la:I da jos, Bekric ne moze igrati, frajer je ocajan.
- Hrasno1921
- Kontakt:
Cuj ne moze policija nista raditiamazon je napisao/la:Ne moze policija nista uraditi od mase ljude i to skoro 2 hiljade. Moze samo napraviti veci problem i da bude mrtvih, a to nam ne treba. Uprava nije dala 5% a jos gore su ostavljene stolice kad znas da ce praviti sranje. Znaci, MUP nije kriv sto ti nisi skinuo stolice, da jesi mogu samo palit baklje i to je to. Jug je bio prekrcat, tuca na jugu itd. Ne mogu da se nerviram dalje od toga.Hrasno1921 je napisao/la:U vecinu stvari koje si pisao 99% sam se slagao, pa su pojedini proleteri nas i optuzivali da je dupli acc., medjutim poletio si malo sa zakljucima.amazon je napisao/la:Utakmica lose organizovana, uprava opet dala veci broj karata od dozvoljenih. Pitari jedne seljacine. Ja se ne sjecam kad smo mi slomili jednu stolicu na Kosevu.
Ja sam prvi rekao da je Bokacino levat i posrao se sam sebi. Aco moze biti zeljovac, clan FBI a i skupstine i sta sve ne, ali Bokacino bolji stoper od njega. Jednostavno je tako. Ja volim Acu ali on pored grka i ovog ne moze igrati, ako gledas da imas kvalitetnu ekipu.(istina ja sam mislio da su ova dvojica levati, ali sam se dobro zaj.ebao, i to se mora priznati).
Za mene je Kostic s ovom utakmicom zavrsio. Jedan Mulalic je mogao da vidi onda da se Stevanovic zamjeni a Kostic poslije onako kretenskog starta ostaje u igri umjesto da ga zamjeni, prva greska. Dalje zabijas gol s igracem manje, odmah poslije gola pravis izmjenu i zatvaras se totalno, nema cekanja imas vec igraca manje.
Trece onaj ko mu je rekao da treba Fejzic braniti odmah ga otjerat iz kluba. To je jedan hadalj koji odavno vec nije vidjen na Grbavici. Zbog takvog idiota i ovako sakati smo mogli pobjediti pitare koji su ocajni.
Opet to je moje misljenje naravno da se ne moras sloziti sa mnom.
Cemu oni sluze? njihov posao zajedno sa zastitarima je obezbjediti sigurnost na stadionu, i degredirati huligane, ili ih pohapsiti ili poslati na CUM, treceg nema, klub (ispada da sad branim ljude u klubu
Murija je uvijek znala uletiti, izdegeneciti i smiriti stvari, ovo je prvi put da nisu zeljeli i htjeli reogavati, jos pred kraj utakmice nas 100.tak su pustili iz prvog sektora do gostujucih navijaca, i kada smo izasli specijalci nam bili okrenuti ledjima, i u fazonu ko vas je pustio, odakle vi nama iza ledja, i usput njih par zauzelo borbeni polozaj, a raja normalno krenula kuci
Po meni klub treba sutra da izda saopcenje i nagazi malo MUP, jer ovo danas bi bolje organizovala jedna policijska stanica iz Puracica nego kompletan MUP KS
Aco moze imati jedan los dan i zbog toga mu necu nista zamjerati, kapitenski je cijelu utakmicu sugerisao, upucivao, savjetovao, radi jedne utakmice necu ga odmah vjesati, Fejzic je morao braniti jer je Kjosevski pod suspenzijom, koga je trebao staviti na gol? malog Cemana?
Sve u svemu kada isteknu ove suspenzije, te pravo nastupa stekne Jahic, i kad prodje par kola, eh tek tada ce se moci realno kritikovati i osipati paljbu, jednostavno jos nije vrijeme a to, polako sabura
1921'
- amazon
- Kontakt:
Bolje Cemana staviti, em nase dijete, em ne moze biti veci hadalj od ovog debila. Lik ne zna osnove izbit loptu, skociti, boksovati, stoji na liniji ko mumija. Otjerat ga odmah veceras. Ako su mogli otjerati tolike igrace mogu i Fejzica. Necu vise nikad da ga gledam na golu, pa makar bez golmana igrali.Toliko mi je izvadio zivce da mi je muka. Zbog debila primis gol.A ove majmune s kobilje glave stvarno ne treba vise spominjati.
- invincible1921
- Kontakt:
Brate nabio je 4-5 lopti u aut na pocetnom ispucavanju i poklonio im dva korneraVirtu4l je napisao/la:Moguće da je bio malo nesiguran, ali odbranio je sve što je trebao odbraniti, i uhvatio je onih par nezgodnih šuteva, ali onda odbrana Benki je presudila.
=\_1921_/=
- plavousrcu
- Kontakt:
Izasao na balkon cigar da zapalim i tek ugasise reflektore. Da je Amar trener pomislio bih da treniraju
. Vjerovatno se zapisnici pravili oko stolica. Pleme im seljacko.