Formula 1 - ARHIVA POSTOVA

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Pobjednik Bahrain Grand Prix 2021 je:

Anketa je završila: 01 apr 2021, 15:13.

Alfa Romeo
0
Nema glasova.
AlphaTauri
1
3%
Alpine
0
Nema glasova.
Aston Martin
1
3%
Ferrari
5
13%
Haas
1
3%
McLaren
1
3%
Mercedes
16
41%
Red Bull
14
36%
Williams
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 39

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Postao/la _dreamer_ » 18 apr 2011, 10:35

jose je napisao/la:
majestic24 je napisao/la:
A sto se tice DRS,ja sam siguran da ga neki vozaci koriste i na drugim mjestima a ne samo na ciljnoj ravnini . Smio bi se kladiti da ga je danas Alonso koristio kad je prelazi Schumachera a nije bio na ciljnoj pravnini.
Sto se tice DRS-a, @sead_f1 je u pravu. Prije svake trke, FIA odredi dio staze na kojem se DRS moze koristiti.

Kina:
slika

Malezija:
slika
DRS-om upravlja FIA i to posebnim softwareom. Ako se krilce otvaralo putem softwareske greske, onda je to prvenstveno problem FIA-e te je notorno kritikovati vozaca ili tim za takvo nesto. Ako je kvar mehanicke prirode, dakle ako krilce negdje zasteka, zapne, onda je to druga prica. No ovdje se radi o prvom slucaju. Usput treba imati u vidu da to nisu bezlazene stvari, jer zamislite da se greskom Alonsu krilce otvorilo u high speed krivini. Gubitkom downvforcea bi sigurno izgubio i kontrolu nad autom i Bog zna sta se sve moze desiti. Udes, povreda, pa i najgore...

Dakle, za ovo od mene ide jedan veliki minus FIA-i
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 18 apr 2011, 11:56

_dreamer_ je napisao/la:DRS-om upravlja FIA i to posebnim softwareom. Ako se krilce otvaralo putem softwareske greske, onda je to prvenstveno problem FIA-e te je notorno kritikovati vozaca ili tim za takvo nesto. Ako je kvar mehanicke prirode, dakle ako krilce negdje zasteka, zapne, onda je to druga prica. No ovdje se radi o prvom slucaju. Usput treba imati u vidu da to nisu bezlazene stvari, jer zamislite da se greskom Alonsu krilce otvorilo u high speed krivini. Gubitkom downvforcea bi sigurno izgubio i kontrolu nad autom i Bog zna sta se sve moze desiti. Udes, povreda, pa i najgore...

Dakle, za ovo od mene ide jedan veliki minus FIA-i
Za aktiviranje DRSa je svaki pilot sam odgovoran. Za aktiviranje nije odgovorna FIA (ni sa ni bez software-a).
Na treninzima i kvalifikacijama piloti to mogu raditi na svim djelovima staze. Tokom utrke to smiju raditi samo u odredjenoj zoni i ako dobiju zeleno svjetlo (< 1 sek.).

FIA samo odredjuje zonu i prati dali pilot ispunjava uslove, da dobije zeleno svjetlo da aktivira DRS i naravno daje zeleno svjetlo. Na koji nacin ta tehnike FIA-e (software) funkcionise, neznam. Sigunrno ima neki komplikovani program koji sve prati.

Evo sta kazu pravila FIAe:
3.18.2 The adjustable bodywork may be activated by the driver at any time prior to the start of the race and, for the sole purpose of improving overtaking opportunities during the race, after the driver has completed a minimum of two laps after the race start or following a safety car period.

The driver may only activate the adjustable bodywork in the race when he has been notified via the control
electronics (see Article 8.2) that it is enabled.
It will only be enabled if the driver is less than one second
behind another at any of the pre-determined positions around each circuit. The system will be disabled by
the control electronics the first time the driver uses the brakes after he has activated the system.[/b

The FIA may, after consulting all competitors, adjust the above time proximity in order to ensure the stated
purpose of the adjustable bodywork is met.

Znaci prema clanku 3.18.2 tehnickog pravila, piloti aktiviraju sistem nakon sto putem elektronike dobiju dozvolu da mogu uraditi.

Sa tom dozvolom (svjetlo u cockpitu ili akusticki znak) sistem jos nije aktiviran. To tek pilot mora uraditi.

Sistem se automatski deaktivira nakon sto pilot prvi put posle aktiviranja sistema upotrebi kocnice. Do sada sam puno puta cuo, da su komentatori pricali o tome, da pilot dobije informaciju u cockpit (putem lampice ili akutstike) kada DRS smije biti aktiviran.
To finish first, first you have to finish.

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 18 apr 2011, 13:43

sead_f1 je napisao/la: Na koji nacin ta tehnike FIA-e (software) funkcionise, neznam. Sigunrno ima neki komplikovani program koji sve prati.

Da, na to i jesam mislio. Nisam se dobro izjasnio. Naravno da vozac sam iz cockpita aktivira drs, no postoji software koji to sve kontrolise, a tim software-om upravlja FIA. Ukoliko sam software pocne praviti greske, moguce je da dodje otvaranja krilca na nezeljenim dijelovima staze...

BBC Sport has learnt that an error caused Alonso's DRS to 'offset' on that lap.
That meant it was not enabled until 300m before the end of the straight, and was then available after the corner for a short time.
This meant that he gained no advantage from the situation - in fact it actually caused him a disadvantage - so was given no penalty.
FIA officials are still investigating what caused the error.

izvor: BBC
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 18 apr 2011, 13:53

Sto se tice Alonse...nisam bas ni informisan o ovom slucaju. Iz koji razloga je doslo do kratkog aktiviranja i na koji nacin se je to sprovelo. Moze biti greska kod FIA-e, a moze biti i greske u elektronici Ferrarija.

Dali je Alonso dobio samo znak da smije aktivirati sistem i po tom ga sam aktivirao?
Mogli bi onda svi po njemu kako je ovakav onakav, ali ako je dobio "odobrenje", ne mozemo ga optuziti, da je uradio nesto pogresno. Jer piloti cesto prate sta im se kaze, javi i nisu uvjek u situaciji da razmisljaju o pravilima.

Mislim da je i ono pitanje sigurnosti opravdano ukoliko se je sistem ipak sam aktivirao (bez Alonsini prstiju).
Ukoliko je Alonso to sam uradio nakon sto je dobio "pogresnu" dozvolu, onda po mom misljenju ne postoji nikakva opasnot.

Jer pilot ako sam aktivira sistem dok prolazi kroz neke brze krivine..."neka mu je sa srecom".
To finish first, first you have to finish.

Bilal
Kontakt:

Post Postao/la Bilal » 18 apr 2011, 14:12

UPS je napisao/la: @bilal - no comment. Procitaj nekad nesto mimo ovog foruma pa mozda i shvatis
:lol: :lol: :lol:
Sta da shvatim? A sta se to moze procitati na ovom forumu o F1? Ovde samo komentarisem kad neko izvali nevidjenu glupost ko ti. Procitaj ti nesto, a nemoj zakljucivati samo od onoga sto cujes od nasih glupih komentatora, koji blage veze nemaju sa F1.

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 18 apr 2011, 15:04

sead_f1 je napisao/la:Sto se tice Alonse...nisam bas ni informisan o ovom slucaju. Iz koji razloga je doslo do kratkog aktiviranja i na koji nacin se je to sprovelo. Moze biti greska kod FIA-e, a moze biti i greske u elektronici Ferrarija.

Dali je Alonso dobio samo znak da smije aktivirati sistem i po tom ga sam aktivirao?
Mogli bi onda svi po njemu kako je ovakav onakav, ali ako je dobio "odobrenje", ne mozemo ga optuziti, da je uradio nesto pogresno. Jer piloti cesto prate sta im se kaze, javi i nisu uvjek u situaciji da razmisljaju o pravilima.

Mislim da je i ono pitanje sigurnosti opravdano ukoliko se je sistem ipak sam aktivirao (bez Alonsini prstiju).
Ukoliko je Alonso to sam uradio nakon sto je dobio "pogresnu" dozvolu, onda po mom misljenju ne postoji nikakva opasnot.

Jer pilot ako sam aktivira sistem dok prolazi kroz neke brze krivine..."neka mu je sa srecom".
Nije uradio sam, a nema ni logike da bi to uradio, jer na tom mjestu otvaranje krilca ne donosi de facto nikakvu prednost... Fazon je bio sto je on na pravcu prije te krivine stiskao da se otvori krilce, a ono se nije otvorilo, i tek poslije, dakle nakon sto je prosao predposlednju krivinu (nakon velikog pravca) i krenuo ka zadnjoj krivini, se na momenat krilce ovorilo...

domineysn
Kontakt:

Post Postao/la domineysn » 18 apr 2011, 18:01

Dobro je Fernando Alonso proš'o, moglo je doći do ko zna kakve nesreće.

On topic: Navijač sam Nanda, navijam za njega otkako je osvojio 2 uzastopne titule prvaka F1 u Renault-u i navijat ću dok god pratim F1. Iako će mu biti teško da dođe do titule jer je Red Bull prejak, nada zadnja umire. Mora i Vettel nekad spustiti ritam, mada je mene strah i sve jačeg McLaren-a.
Still learning...

drH
Kontakt:

Post Postao/la drH » 18 apr 2011, 18:08

Ako u Turskoj Ferrariji budi slabi kao sto su sad, nista od ove sezone za njih! Tamo cemo sve znati!

Bianconeri1988
Kontakt:

Post Postao/la Bianconeri1988 » 18 apr 2011, 18:32

drH je napisao/la:Ako u Turskoj Ferrariji budi slabi kao sto su sad, nista od ove sezone za njih! Tamo cemo sve znati!
Pravi Ferrari treba tek očekivati u Španiji, jer oni će vjerovatno te inovacije testirati u Turskoj, pa će vidjeti kakvim se pokazati i tek bi pravi trebali biti u Španiji jer od prošle godinje nije dozvoljeno testiranje između dvije utrke...
Ž '21!
Senza Fachetti niente scudetti, con Gasperini e Ranieri torni dove eri!
★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★

SaltCityAttack
Kontakt:

Post Postao/la SaltCityAttack » 28 apr 2011, 03:51

meni je pravo glupo sto oni najdu testirat te nove nadogradnje u toku sezone, kada ustvari njihovi vozaci izgube skoro svaku sansu da se bore za titulu...valjda su to trebali sve zavrsiti do pocetka sezone, i na svim testiranjima vidjeti sta im vise odgovara .
SA VJEROM BOGA, FUKARE SLOBODA DO GROBA!
I opet Tušanj, tribina i sindrom ludila
jedan klub, jedan grad i navijačka skupina
OD PROŠLE, NE MOŽE BITI NAM TEŽA GODINA
I DALJE OSTAJEMO SLOŽNI KO' BRAĆA I RODBINA !
FKR TZ 87'

East Family FFC1987

Rosas7
Kontakt:

Post Postao/la Rosas7 » 29 apr 2011, 14:37

fernando alonso
Volim ZRINJSKI,volim MOSTAR,svaki kamen ovoga grada,nek se zna da u njemu vojska ULTRASA vlada
Prvak BiH- 2004/2005, 2008/2009, 2013/2014
Pobjednik Kupa BiH-2007/2008
http://youtu.be/eg6aEePF5B4

Ted Mosby
Kontakt:

Post Postao/la Ted Mosby » 30 apr 2011, 00:44

JOŠ JE jednom aktualni svjetski prvak u Formuli 1 Sebastian Vettel progovorio o mogućnosti da jednog dana sjedne za upravljač Ferrarija.

Najmlađi svjetski prvak u povijesti nedavno je produljio ugovor s Red Bullom do kraja 2014. godine i to nakon što se tjednima pisalo o njegovoj navodnoj želji da već iduće sezone pređe u Ferrari. Takvo se što, ipak, neće dogoditi, ali ni sam Nijemac ne isključuje mogućnost da će u daljoj budućnosti postati član slavne talijanske momčadi.

"Ferrari? Ako prečesto pričam o toj temi to je samo zato što me često ispituju o tome. Ustvari, postoje dva razloga. Prvo, Ferrari je nešto posebno, kao što sam istaknuo puno puta. A drugi je razlog taj što moram odgovarati o Ferrariju svakome tko me pita o njemu", rekao je Vettel i dodao:

"Za mene je Ferrari legenda i jednog bi mi dana bila čast staviti svoje ime na popis Ferrarijevih vozača. Ali, to ne znači da odmah želim ići u Ferrari. Sretan sam u Red Bullu i zbog toga sam i produljio ugovor."
Only ONE UNITED
Kimi Raikkonen:"How does it feels to drive at 300 km/h? - It feels normal."
Srcu mome tiha patnja, oku mome radost i sjaj, Dinamo Zagreb najbolji si znaj
Podrška Jackyu

TZ_BoY
Kontakt:

Post Postao/la TZ_BoY » 01 maj 2011, 12:23

slika

:cry: :cry: :cry: :cry:
Live for nothing or die for something

<3 FC Barcelona | mes que club <3
<3 FK Sloboda <3
<3 Mercedes Mclaren <3

domineysn
Kontakt:

Post Postao/la domineysn » 03 maj 2011, 13:13

TZ_BoY je napisao/la:slika

:cry: :cry: :cry: :cry:
Ayrton Senna - R.I.P majstore, vječno će ostati upisan u historiju Formule 1. Ah, ta prokleta Imola...
Still learning...

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 04 maj 2011, 10:58

[youtube][/youtube]

Najveci svih vremena. :cry:

Bilal
Kontakt:

Post Postao/la Bilal » 04 maj 2011, 14:53

Ocekuje nas zanimljiv vikend u Turskoj.
Red Bull rijesio problem sa KERS-om, svi ostali timovi najavili poboljsanja na bolidima, pa cak i novi timovi ;)
Samo Mercedes se nada ponavljanju prosle utrke i nastavljaju razvijati ovaj bolid iz kojeg jos nisu izvukli maksimum. Ali nesumnjam da ce i oni donijeti par novih dijelova.
Bice zanimljivo :)

domineysn
Kontakt:

Post Postao/la domineysn » 04 maj 2011, 20:13

Osjećam da će VN Turske (Istanbul) biti u znaku Ferarija. Krajnje je vrijeme da se prekine dominacija Red Bull-a, dok Mercedes ne bi trebao predstavljati neki veći problem na ovoj utrci, tim više što nisu radili mnogo na poboljšanju bolida. Očekujem pobjedu Fernanda Alonsa ili pak Felipe Massa-e.
Still learning...

Bilal
Kontakt:

Post Postao/la Bilal » 04 maj 2011, 20:21

domineysn je napisao/la:Osjećam da će VN Turske (Istanbul) biti u znaku Ferarija. Krajnje je vrijeme da se prekine dominacija Red Bull-a, dok Mercedes ne bi trebao predstavljati neki veći problem na ovoj utrci, tim više što nisu radili mnogo na poboljšanju bolida. Očekujem pobjedu Fernanda Alonsa ili pak Felipe Massa-e.
Ja ocekujem da i Renault pretekne Ferari. ;)

Keenan.-
Kontakt:

Post Postao/la Keenan.- » 04 maj 2011, 20:24

Mercedes i Renault bi trebali biti medju top 3.
FK Željezničar
Chelsea FC

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 04 maj 2011, 20:53

Od vikenda formula 1 i na Sport klubu.Ne znam ko ce da im radi prenose ali nadam se da ce biti dobro.

edit:Ali samo za teritoriju Srbije.
Zadnja izmjena: Devil, dana/u 04 maj 2011, 20:55, ukupno mijenjano 1 put.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

Zaključano

Natrag na “Auto-moto”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.