Studiranje

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

schweinsteiger
Kontakt:

Re: Studiranje

Post Postao/la schweinsteiger » 14 dec 2015, 02:47

Unofficialpage je napisao/la: To jest, moraju. :D
Na tok podataka mislim na InputStrema, FileOutputStream, BufferedOutputSrtream... to nisam najbolje shvatio kad šta treba i zašto nam treba. Nisu klase toliko ni teške, bar u Javi već veći su problem kontruktori, metode, odnosno broj njih, kad mi treba koja metoda...

Kad vidim kod, znam zašto je napisan, znam šta koja linija koda znači ali kad sam trebam ne može mi naumpast da mi tačno to treba. :D

@muamerc znam onako riješavat, nije mi matematika nešto jača strana. Radim neke zadatke, ima ih puno na stranici znanje.org :D
To su ti isto objekti,samo sto nisu "klasicnog" tipa.Ne znam kako se u javi zovu,u c++ su to objekti tipa istream i ostream.
Pa na to sam i mislio kad sam rekao da su na prvu teske :)
Vjeruj da ne znam javu toliko da ti mogu sad pricati sta za sta treba,ali cim tako pises nisi shvatio uopste za sta sluze konstruktori,a za sto metodi.
U c++ metodi su ti funkcije koje se izvrsavaju na elementima neke klase i kao argument im ne moras slati elemente klase,vec samo navesti ime elementa i mozes koristiti,a konstruktori sluze za konstrukciju objekta.
Posto su ti metodi funkcije,njih ne moras imati uopste,mozes napraviti klasu da funkcionise i bez njih,ali onda nema poente praviti klasu.
Konstruktori ti trebaju i zakljucujes koji ti konstruktor treba na osnovu problema,ili glavnog programa.
Zato sam ti rekao u prvom postu,moras prvo preci teoriju i znati sta sta radi i onda to sam prevjezbati i onda preci na sledece poglavlje i sve tako.

Ja ti opet govorim,vjeruj mi da ti mislis da znas sta koja linija radi,ali ne znas.Govorim ti,jer sam i ja to isto mislio i razmisljao kako sam ja glup,jer ne mogu da shvatim logiku,to je samo ustvari sto nisam radio,a i ono sto sam radio,nisam radio kako treba.
#miasanmia

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 14 dec 2015, 11:47

Ne znam u c++ kako se zove, valjda je to isto. U javi ako se dobro shvate klase, objekti to jest metode i konstruktori sve će ostalo ići lakše, jer se sve s njima i radi.
Koliko sam ja shvatio a učio sam i c++ i javu (sad je učim) da su u javi metode ono što su u c++ funkcije, isto.
Treba vježbat, nakon nekog vremena počneš razmišljat kao programer to jestu u kodu. Logika ide kao u ovom svijetu i samo to trebaš znati konvertovat u kod a i kod je u večini slučajeva logika iz ovog koda.

Moguće i vjerovatno si upravu, morat ću ponovo sve proći ionako do polovine januara nemam novih predmeta tako da ovo osnovno mogu preći sve ponovo i dobro to naučit.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

ahmad_tz
Kontakt:

Post Postao/la ahmad_tz » 14 dec 2015, 22:10

Eh lijepa energetika, kad ja uzmem konturu pa integralim :mrgreen: :mrgreen: . A islo mi je uvijek i programiranje, prvenstveno iz razloga sto kad radis na kompjuteru kompajliras dok ne dobijes rjesenje i tako skontas i udjes u fazon. Nekako mi je bilo bezveze na faksu kad radimo ispit na papiru i sad ja kao trebam da ispisem kod. Pa 99% onih radova ne bi mogli biti pokrenuti na kompu, ali opet tu se trazilo samo da se uradi odredjeni problem i ispisu formule.

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 14 dec 2015, 22:47

VIP je napisao/la:Moze li mi neko napisti imena profesora matematike i jos nekih opstih predmeta sa elektrotehnike u Sarajevu.
Huse Fatkic -IM1, IM2
Narcis Behlilovic -OE, EK(ali cini mi se da sad to preuzima Tarik Uzunovic, bar OE, on je nekad bio asistent kod Huseta pa valjda doktorirao sad...
Hasnija Šamić - IF1, IF2
Senad Huseinbegović - EES
Zeljko Juric - TP, MLTI
Vedran Ljubovic - OR

To je s prve godine sto znam profesora trenutnih, dosla je i profesorica Ribić s PMFa cini mi se, ona drzi Operativne Sisteme za RI.

@Unofficial zato sto pokusavas da na osnovu prethodno uradjenih funkcija, metoda i ostalih cuda, rijesis novo zadane probleme koji nemaju nikakve veze sa tim prethodnim...Uzmi 5-10min da dobro razmislis kako bi uradio kod, i onda to ide samo od sebe...
A sto se tice jezika, C++ kad skontas na ostale se lako prebaciti, dosta manje vremena treba da se nauci, razlika je pretezno samo u sintaksi...
Kad vidim na nekim fakultetima, citav jedan semestar rade C++ do funkcija, ili do matrica, a kod nas na ETF-u prvi ili drugi tutorijal ti dodje zadatak s matricom..Bukvalno uzmu jedan nas tutorijal i naprave predmet od tog :roll:

A sto se tice IT akademije, mislim da vam je bolje prijaviti se na ljetnu skolu ili Moju Praksu na IUSu, poslije ljetne skole Comtrade-a dosta ih ostane dole i da radi, i ljudi ti placaju da ucis, nema nekog pritiska velikog...

schweinsteiger
Kontakt:

Post Postao/la schweinsteiger » 15 dec 2015, 08:59

Sto se tice programiranja,smio bih se kladiti da je Amer Hasanovic babo svim ovim tzv."profesorima".
Nevjerovatno koliko covjek zna sve,ama bas sve do najsitnijeg detalja.Njegova predavanja bih mogao slusati po citav dan.

@JHam Profesorica s pmfa drzi operativne sisteme?
Ja sam cuo da je RI jedan od najlaksih,ako ne i najlaksi smijer na ETFu u Sarajevu,jel to stvarno tako?
#miasanmia

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 15 dec 2015, 09:10

Mislim da je dosla s PMF-a, inace njen muz je drzao taj predmet na 2. godini, ali kako su ga prebacili na prvu ona je valjda preuzela, prof. Samir Ribic je prije drzao OS. Nisam prva tako da ne znam tacno u detalje :D
A sto se tice toga da je jedan od najlaksih, ne znam sta da ti kazem, dosta raje je upisalo RI pa se nakon prve prebacilo na drugi neki smjer jer pojma nemaju o programiranju, pa onda poslije govore da je RI najlaksi. A kad ti dodje da za jedan + na prisustvo vjezbama moras implementirati jednostruku listu/dvostruku/red/stek/hashmapu, svaki put nesto drugo, pa se onda pojaviti na vjezbama i uraditi bar 50% zadataka u vezi pripreme(ko ne uradi pripremu ne mora ni dolaziti, automatski -), pa onda sve to moras popraviti sto ti ne radi da bi mogao raditi zadacu ikako, a zadace nose 20b, tacno ti se smuci koliko vremena izgubis...Stalno neki projekti, neki seminarski..Ispitu na 3. godini i nisu toliko teski, ali se to nadoknadi vremenom potrebnim da se ostalo uradi da bi mogao prisustvovati usmenom...
Po meni je nekako energetika dosta laksa, svi upisuju 9ke i 10ke xD Ali opet, svaki smjer ima neku budalu od profesora koja te moze sjebati bez ikakvog razloga, pa tako i RI...

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 15 dec 2015, 10:58

@JHAM moguće da i tako radim. Hvala na savjetu.
Jezik C++, C, C#, Java su vrlo slični i naučih jedan i skoro da si sve naučio, samo sintaksu drugog jezika naučiš.

Meni je ITAcademy dobra, odlično objašnjavaju, uvijek su online da pomognu. Može se puno toga naučit ako, naravno, želiš učiti. :D
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 15 dec 2015, 13:31

Yebem seminarske i ko ih izmisli, nema mi nista odvratnije raditi :puke:
Nad tobom sunce najljepše sja

steelcity
Kontakt:

Post Postao/la steelcity » 15 dec 2015, 19:07

schweinsteiger je napisao/la:Sto se tice programiranja,smio bih se kladiti da je Amer Hasanovic babo svim ovim tzv."profesorima".
Nevjerovatno koliko covjek zna sve,ama bas sve do najsitnijeg detalja.Njegova predavanja bih mogao slusati po citav dan.

Ja sam cuo da je RI jedan od najlaksih,ako ne i najlaksi smijer na ETFu u Sarajevu,jel to stvarno tako?
Msm nije ovo nikakva vrsta hejta prema tebi, al ne kontam odakle počnu te priče da je RI najlakši? Msm ja sam s RI-ja, nije vjerovatno najteži, al lagan nije sigurno (msm čak i ako ispada da je najlakši, i dalje je pretežak..), msm ne kontam kako neko može reć da je RI najlakši, ako ga nije studiro (a i ako ga je studiro, kako zna kako je na drugim smjerovima).

Ako ćemo realno, kako RI može bit najlakši, a većina ljudi s energetike i telekomunikacija nije položila programiranje (predmet s prve godine). Msm kako neko takav može reć za RI da je najlakši, a on nije položio predmet na kojem se haman zasniva čitav RI? To meni ne ide u glavu...
A i nekako s druge strane, na svakom predmetu s RI-ja ima makar po 20-ak ponovaca, a recimo na dosta predmeta s automatike (vjerovatno najteži smjer), ima po 10-ak ponovaca, po tome ispade da je automatika najlakša, svi sve polažu? (Msm drugi su razlozi zašto je to tako, al eto čisto kad se iznese ovakav podatak, mogqao bi se takav dojam steć, na automatici ssvi sve polažu, na Ri-ju dosta više ljudi pada nego na automatici..).

A profesorica Amela sada drži Vjerovatnoću i statistiku na prvoj, a profesor Ribić drži i dalje OS, samo sad na prvoj godini :)

Eisenbahner1921
Kontakt:

Post Postao/la Eisenbahner1921 » 15 dec 2015, 19:23

vidim da ste se raspisali malo o programiranju, pa zna li netko algoritme da mi pomogne oko jednog zadatka? :hmmmmm:
Životni saputnik! 1921

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 16 dec 2015, 00:30

Eisenbahner1921 je napisao/la:vidim da ste se raspisali malo o programiranju, pa zna li netko algoritme da mi pomogne oko jednog zadatka? :hmmmmm:

Zavisi, ako je teško...,:) sortiranje ili rekurzija :hmmmmm: Šalji tamo u PP, ne mogu obećati ali možemo pukušati.

I, Željko Jurić je najbolji profa, da si najveći ćutuk shvatio bi ga.

schweinsteiger
Kontakt:

Post Postao/la schweinsteiger » 16 dec 2015, 00:39

steelcity je napisao/la:
schweinsteiger je napisao/la:Sto se tice programiranja,smio bih se kladiti da je Amer Hasanovic babo svim ovim tzv."profesorima".

Msm nije ovo nikakva vrsta hejta prema tebi, al ne kontam odakle počnu te priče da je RI najlakši? Msm ja sam s RI-ja, nije vjerovatno najteži, al lagan nije sigurno (msm čak i ako ispada da je najlakši, i dalje je pretežak..), msm ne kontam kako neko može reć da je RI najlakši, ako ga nije studiro (a i ako ga je studiro, kako zna kako je na drugim smjerovima).

Ako ćemo realno, kako RI može bit najlakši, a većina ljudi s energetike i telekomunikacija nije položila programiranje (predmet s prve godine). Msm kako neko takav može reć za RI da je najlakši, a on nije položio predmet na kojem se haman zasniva čitav RI? To meni ne ide u glavu...
A i nekako s druge strane, na svakom predmetu s RI-ja ima makar po 20-ak ponovaca, a recimo na dosta predmeta s automatike (vjerovatno najteži smjer), ima po 10-ak ponovaca, po tome ispade da je automatika najlakša, svi sve polažu? (Msm drugi su razlozi zašto je to tako, al eto čisto kad se iznese ovakav podatak, mogqao bi se takav dojam steć, na automatici ssvi sve polažu, na Ri-ju dosta više ljudi pada nego na automatici..).

A profesorica Amela sada drži Vjerovatnoću i statistiku na prvoj, a profesor Ribić drži i dalje OS, samo sad na prvoj godini :)
Na FETu u Tuzli je RI najtezi smijer,koga god pitas s fakulteta reci ce ti to,a od dosta raje koji studiraju na ETFu u Sarajevu sam cuo da je RI najlaksi,a ja se polomih na istom smijeru u Tuzli,pa mi to bas nije jasno.
Uostalom,ja sam RI :D

A sad je razumijem,kako su operativni sistemi na prvoj godini :lol:
To je kod nas na trecoj i vazi za jedan od najtezih predmeta,pa mi je bilo cudno da takav jedan predmet drzi neko s PMFa. :)
#miasanmia

steelcity
Kontakt:

Post Postao/la steelcity » 16 dec 2015, 03:00

schweinsteiger je napisao/la:
steelcity je napisao/la:

Na FETu u Tuzli je RI najtezi smijer,koga god pitas s fakulteta reci ce ti to,a od dosta raje koji studiraju na ETFu u Sarajevu sam cuo da je RI najlaksi,a ja se polomih na istom smijeru u Tuzli,pa mi to bas nije jasno.
Uostalom,ja sam RI :D

A sad je razumijem,kako su operativni sistemi na prvoj godini :lol:
To je kod nas na trecoj i vazi za jedan od najtezih predmeta,pa mi je bilo cudno da takav jedan predmet drzi neko s PMFa. :)
Ma i kod nas bi predmet ko predmet mogao bit najteži, al je profesor... jedna velika duša od čovjeka :D

Ma ne, zato i kažem, ovo nije ono bio hejt prema tebi, nego jednostavno ne kontam kako neko može reć taj je smjer najlakši kad ga nije studirao jednostavno... To kao da ja kažem ETF je najteži u državi, i onda medicinari ospu paljbu na mene :mrgreen: (A realno mimo ETF-a nisam pogledo knjigu s bilo kojeg drugog faxa kamol šta više)

Clutch
Kontakt:

Post Postao/la Clutch » 16 dec 2015, 09:48

Programiranje nije tesko. Ali trebas stalno praksati. Schweinsteiger je lijepo objasnio.

Biti programer a izbjegavati C++? Ne ide. :mrgreen: C++ je zakon btw. ;)
Philly vs Everybody

#Madrid
#Sixers
#JoJoGOAT

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 16 dec 2015, 09:50

JHam je napisao/la:
VIP je napisao/la:Moze li mi neko napisti imena profesora matematike i jos nekih opstih predmeta sa elektrotehnike u Sarajevu.
Huse Fatkic -IM1, IM2
Narcis Behlilovic -OE, EK(ali cini mi se da sad to preuzima Tarik Uzunovic, bar OE, on je nekad bio asistent kod Huseta pa valjda doktorirao sad...
Hasnija Šamić - IF1, IF2
Senad Huseinbegović - EES
Zeljko Juric - TP, MLTI
Vedran Ljubovic - OR

To je s prve godine sto znam profesora trenutnih, dosla je i profesorica Ribić s PMFa cini mi se, ona drzi Operativne Sisteme za RI.

@Unofficial zato sto pokusavas da na osnovu prethodno uradjenih funkcija, metoda i ostalih cuda, rijesis novo zadane probleme koji nemaju nikakve veze sa tim prethodnim...Uzmi 5-10min da dobro razmislis kako bi uradio kod, i onda to ide samo od sebe...
A sto se tice jezika, C++ kad skontas na ostale se lako prebaciti, dosta manje vremena treba da se nauci, razlika je pretezno samo u sintaksi...
Kad vidim na nekim fakultetima, citav jedan semestar rade C++ do funkcija, ili do matrica, a kod nas na ETF-u prvi ili drugi tutorijal ti dodje zadatak s matricom..Bukvalno uzmu jedan nas tutorijal i naprave predmet od tog :roll:

A sto se tice IT akademije, mislim da vam je bolje prijaviti se na ljetnu skolu ili Moju Praksu na IUSu, poslije ljetne skole Comtrade-a dosta ih ostane dole i da radi, i ljudi ti placaju da ucis, nema nekog pritiska velikog...
Što im lažeš, žena od Ribića drži VIS, a Ribić OS :tralala:
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 16 dec 2015, 19:00

Ma znam da nesto drzi, ja sam to rijesio pa me i ne zanima haha :D Ti neki novi programi i profesori, sve vam olaksali na prvoj :P

JohnCleese
Kontakt:

Post Postao/la JohnCleese » 16 dec 2015, 19:10

Sta je ovo tema rezervisana za iskljucivo za studiranje u Sa, to je sve kurs naspram drugih univerziteta u zemlji :shhh: Zdraoo
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.

Svabo je to...

Mokroguz
Kontakt:

Post Postao/la Mokroguz » 17 dec 2015, 23:39

Zna li iko koristiti HGE?
S E M P E R - V I R I D I S
!!!! VU - VU - VUKOVI !!!!

2-249

💮🍀💮🍀💮🍀💮

kovacic
Kontakt:

Post Postao/la kovacic » 18 dec 2015, 11:37

Dinko drži MLTI sada, u drugom semestru prve godine RI. Vedran i Željko su pojmovi profesora, otišao sam na dva predavanja kod brucoša i ne vjerujem kako čovjek dobro drži, i mački bi objasnio C, ponovi im 20x ako nešto treba, zezancija, i dalje je pristupačan kao kad je bio asistent, lijepo je vidjeti da se standard drži, ako ne i diže. :o :tokralju:

BelminM23
Kontakt:

Post Postao/la BelminM23 » 19 dec 2015, 14:28

Izašli rasporedi ispita, cilj riješiti 3 od 6 do drugog semestra :D

Fiziku i Nacrtnu geometriju sa nekim mehaničkim crtanjem :mrgreen: sam već otpisao, pogotovo ovu nacrtnu, pa ja sam tele za to crtanje :urnebes: :urnebes: :urnebes:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Maestro^^ i 3 gosta.