Kums je kad pobjedis sa jednim ulaskom u boks viseUPS je napisao/la:Hamilton? vala nista posebno. Na ovakvoj stazi i nije neki uspjeh pobjediti uz DRS i KERS koji tvom glavnom protivniku NE RADI.
Formula 1 - ARHIVA POSTOVA
Moderator/ica: rio_Ferdy88
Re: Formula 1
- Bianconeri1988
- Kontakt:
A što ne spomeneš to da je Hamilton tokom čitave trke imao problema s dotokom goriva, koje je bitnije i od KERS-a i DRS-a...kako to onda da je Vettel jučer odvezao krug 0,7 brži od Buttona bez DRS-a i KERS-a...UPS je napisao/la:Wooooow kakva utrka, jedna od boljih u posljednjih nekoliko godina. Ko bi rekao da onaj sado-mazzo djuturm moze skontati pravila koja ce uciniti utrku ovako uzbudljivom![]()
Hamilton? vala nista posebno. Na ovakvoj stazi i nije neki uspjeh pobjediti uz DRS i KERS koji tvom glavnom protivniku NE RADI. Ali nema veze, bice i drugih staza, duga sezona....
Po meni weber apsolutni junak dana. Fenomenalna taktika![]()
Ferrari i taktika - nigdje veze, po obicaju
Mercedes - simpa utrka ali realno da ovi glavni nisu kalkulisali sa taktikom i da se Ferrari nije 'zbunio' kao i uvijek, 7 i 8 mjesto bi im bilo vrh
Hamilton je nadoknadio 21 sec koliko je potrebno da se ode u boks i izađe i napravio još prednost od 5 sec...Nije stvar KERS-a i DRS-a već strategije...
Ž '21!
Senza Fachetti niente scudetti, con Gasperini e Ranieri torni dove eri!
★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★
Hamilton top strategija dobro odvozeno , Vettel standard , Weber izvukla ga taktika , Button slab (
lik udje u RB boks ) ferari klasa ispod
Live for nothing or die for something
<3 FC Barcelona | mes que club <3
<3 FK Sloboda <3
<3 Mercedes Mclaren <3
<3 FC Barcelona | mes que club <3
<3 FK Sloboda <3
<3 Mercedes Mclaren <3
DRS se ne koristi na kvalifikacijama i neophodan je 'dodatak' samo za preticanje! Realno, bez njega Hamilton vjerovatno ne bi mogao preteci Vettela uprkos svim problemima koje je ovaj imao, a imao je. KERS je postojao i prije ali nije bio odlucujuci faktor za preticanje. Smijem se usuditi i reci da je u ove tri utrke bilo vise preticanja nego u zednjih nekoliko sezona zajedno i to je iskljucivo zasluga DRS-aBianconeri1988 je napisao/la: A što ne spomeneš to da je Hamilton tokom čitave trke imao problema s dotokom goriva, koje je bitnije i od KERS-a i DRS-a...kako to onda da je Vettel jučer odvezao krug 0,7 brži od Buttona bez DRS-a i KERS-a...
Hamilton je nadoknadio 21 sec koliko je potrebno da se ode u boks i izađe i napravio još prednost od 5 sec...Nije stvar KERS-a i DRS-a već strategije...
I jos nesto, na stazama kao sto je ova - dovoljno siroka za preticanje na 60% staze - kad imas bolid ispred sebe koji nema KERS pa je samim tim sporiji za oko 0,6-1 sec nije tesko izracunati za koliko ga tacno krugova bez vecih problema, a uz DRS naravno, mozes prestici. Eh sad, drugo je pitanje sto je to uradio on a nije Button. Ima i on svojih zasluga, ne kazem ali da je to neka senzacija - NIJE. Prava senzacija ovaj put je weber, kojeg ne gotivim sekunde da se razumijemo
Kako god, simpa utrka. Turska ce vjerovatno ponuditi isto uzbudjenje ali vec poslije nje kad dodju sugave staze....
Danas sam utrku gledao na RTL-u i nakon iste je bila analize utrke s odredjenim gostima, i sef McLarena Martin Withmarsh kaze sljedece: "Red Bull vozi u jednoj drugoj ligi koja je iznad ostalih i samo ih tehnicki problemi mogu zaustaviti".
Istine je da ove sezone Red Bull i Vettel imaju problema s KERSOM koji na trenutke radi, pa onda ne radi. Treba takodjer imati na umu da KERS utice i na kocenje Formule, pa je tako Vettel cijelu utrku morao izbalansirati kocenje tako da mu ne bi pregorile. Horner je rekao da je to njihov glavni problem, jer u momentu kada KERS nefunkcionise temperatura kocnica na Formuli naglo poraste.
Ja ostajem pri rijecima Niki-ja Laude koji kaze da Red Bull i Vettel jedino sami sebe mogu pobjediti.
Istine je da ove sezone Red Bull i Vettel imaju problema s KERSOM koji na trenutke radi, pa onda ne radi. Treba takodjer imati na umu da KERS utice i na kocenje Formule, pa je tako Vettel cijelu utrku morao izbalansirati kocenje tako da mu ne bi pregorile. Horner je rekao da je to njihov glavni problem, jer u momentu kada KERS nefunkcionise temperatura kocnica na Formuli naglo poraste.
Ja ostajem pri rijecima Niki-ja Laude koji kaze da Red Bull i Vettel jedino sami sebe mogu pobjediti.
"My Favorite Ring is Always the Next One"
Kako glup komentar. Sta kalkulisali? Ko je kalkulisao? Sta si sa ovim mislio reci? Jeli to nisu vozili najbolje sto su mogli? U sta ti Bogati gledas kad pratis F1? Pa kvalifikacije su ti pokazale da je Mercedes bio pola sekunde brzi od Ferarija. Rosberg je imao odlicnu taktiku i da nisu imali na kraju problema sa potrosnjom goriva, Rosberg bi ucinio sve ono sto je ucinio Hamilton poslije zadnjih ulazaka u box, a jos je imao i najsvjezije gume. Schumacher je isto imao odlicnu utrku. Napravio je pomak od, cini mi se 6 mjesta. Da se nije desila ona situacija sa Petrovom na kvalifikacijama vjerovatno bi obojica zavrsila ispred Ferarija. Ljudi su ocigledno napravili veliki napredak i trenutno su ispred Ferarija.UPS je napisao/la: Mercedes - simpa utrka ali realno da ovi glavni nisu kalkulisali sa taktikom i da se Ferrari nije 'zbunio' kao i uvijek, 7 i 8 mjesto bi im bilo vrh
Vala, bas nista posebno...Covjek se borio, jako dobro preticao, imao dobre borbe, koje su bile fair, bez greski izveo svoju strategiju onako, kako je bilo potrebno, i na kraju, kada je morao i cuvati gume i gledati da stigne Vettela, to je uradio...i na kraju, je covjek koji zamalo da nije morao startati iz boksa, pobjedio utrku. Bas nista posebno...UPS je napisao/la:Hamilton? vala nista posebno.
Jelde, nesto sto se tebi i meni desava svaki dan...UPS je napisao/la:Na ovakvoj stazi i nije neki uspjeh pobjediti uz DRS i KERS koji tvom glavnom protivniku NE RADI.
Onda ni Vettelove pobjede nisu nista posebno? Mozemo reci, sa onakvim bolidom, koji ima onakvu aerodinamicku prednost (spoilere koje niko drugi ne moze skontati, bar do sad), nije nista posebno pobjetiti na utrkama, na kojima aerodinamika odlucuje. Razlog zasto njihov KERS ne radi kako treba ne zove se Hamilton, nego radikalna i ekstremna konstrukcija bolida. Zeljeli su imati nesto posebno sa velikom prednosti. Cijena ne ekstremnosti je bolid sa osjetljivom tehnikom. Newey je poznati po tome. Ako zele KERS koji konstantno radi, neka "unazade" malo svoj bolid. Oni bi i jare i pare.
To finish first, first you have to finish.
Odkud ti to da se ne koristi na kvalifikacijama?UPS je napisao/la:DRS se ne koristi na kvalifikacijama i neophodan je 'dodatak' samo za preticanje!
Na treninzima i kvalifikacijama se koristi bez ikakvi ogranicenja, znaci na cijeloj stazi. Na trci se onda smije koristiti samo u odredjenoj DRS-zoni i pod vremenskim uslovom (1 sekunda iza protivnika).
He, utrka je bila rano. I ja sam bio pospan tako da razumijem i ako si Hamiltonovo preticanje prespavao. Hamilton Vettela nije presao u DRS-zoni, kakve je koristi onda imao od tog sistema, ako je i njegovo krilo bilo u istoj poziciji kao i Vettelovo.UPS je napisao/la:Realno, bez njega Hamilton vjerovatno ne bi mogao preteci Vettela uprkos svim problemima koje je ovaj imao, a imao je.
Nisi se ni ti jos priviknuo na nova pravila...
KERS mozemo prevesti i opisati sa malo jasnijim rijecima. KERS prevedeno znaci "dodatni 80 konjski snaga tokom 6 sekundi po krugu". Koliko je to odlucujuci faktor neznam, znam samo da skoro svi piloti opisuju da se aktiviranje KERSa osjeti.UPS je napisao/la:KERS je postojao i prije ali nije bio odlucujuci faktor za preticanje.
Naravno ako 2 pilota istovremeno aktiviraju KERS, nema velike koristi...
Znaci KERS jeste jedan vazan faktor - i za preticanja ali i za brzi krug tokom kvalifikacije. Isto tako kao i DRS.
Pa sta ce reci? "Mi ce mo ih u slijedecoj utrci rasturiti..." i sa tim svojoj ekipi stvoriti pritisak?amerosm je napisao/la:Danas sam utrku gledao na RTL-u i nakon iste je bila analize utrke s odredjenim gostima, i sef McLarena Martin Withmarsh kaze sljedece: "Red Bull vozi u jednoj drugoj ligi koja je iznad ostalih i samo ih tehnicki problemi mogu zaustaviti".
Svako od njih uvjek hvali protivnika da bi pritisak uspijeha prebacio na njega. Sve su to profesionalci koji pored strucnog znanja znaju i kako ce sta komunicirati.
Naravno, ne kazem da RedBull nema prednosti, ali nebi toliku paznju dao tim izjavama Withmarsha.
Vidjet ce mo na iducoj utrci, dali se je McLaren jos priblizio, mozda i preuzo vodstvo, ili je ipak Red Bull puno jaci.
Pa nemogu ni oni u svim sektorima imati prednosti. Znaci McLaren ima prednost na ravniku, Red Bull je ima u okukama. Nisam jos cuo da se Red Bull zali zbog krila, koja se uvijaju sve do poda. Napravili su aerodinamicki dobar bolid ali izgleda da su ga toliko ekstremno konstruisali da ga sa KERSom placaju.amerosm je napisao/la:Istine je da ove sezone Red Bull i Vettel imaju problema s KERSOM koji na trenutke radi, pa onda ne radi.
Da su se tokom konstrukcije bolida posvjetili vise KERSu a manje feliksibilnim krilima, imali bi mozda i boli KERS. Samo bi onda bili nesto losiji po okukama.amerosm je napisao/la:Treba takodjer imati na umu da KERS utice i na kocenje Formule, pa je tako Vettel cijelu utrku morao izbalansirati kocenje tako da mu ne bi pregorile.
Danas ih je pobjedio Hamilton. Mislim da nije fair danasnju pobjedu Hamiltona prepisivati necijim greskama. Red Bullovi problemi sa KERSom su rezultat njihovog do sada puno hvaljenog rada. Podsjecam da se u njihovom slucaju ne radi o problemima koji su se pojavili na trenutak, nego o problemima za koje od prve utrke znamo da ih muce. Znaci ipak nisu uradili perfektan posao u konstrukciji...amerosm je napisao/la:Ja ostajem pri rijecima Niki-ja Laude koji kaze da Red Bull i Vettel jedino sami sebe mogu pobjediti.
Imao je i McLaren nekih revolucionarni idea za ovu sezonu, ali su nakon testiranja prepoznali da te ideje ne pomazu... Sjecamo se da McLaren tokom posljednjeg testiranja tokom cijelog dana nije uspio napraviti vise od 30tak krugova.
Mogu reci da sam do sada pozitivno iznenadjen (nakon tri utrke). Tokom utrke je tesko reci ko ce biti pobjednik.
Sa svakom od ove dosadasnje tri utrke sam se sve vise radovao utrci u istanbulu...koju cu ako Bog gledati sa tribine. Ulaznice su stigle, let i hotel rezervisani.
Nadam se dobrim borbama u zadnjoj sikani...
Mozda i ugledate BH-zastavu...
Sa svakom od ove dosadasnje tri utrke sam se sve vise radovao utrci u istanbulu...koju cu ako Bog gledati sa tribine. Ulaznice su stigle, let i hotel rezervisani.
Nadam se dobrim borbama u zadnjoj sikani...
Mozda i ugledate BH-zastavu...
toliko si se potrudio ali nisi rekao skoro pa nista sto vec ja nisam naveo. I u cemu si ti na kraju mene demantovao? Da se DRS smije koristiti tokom kvalifikacija. Ok, smije i sta dobijes? Malo si brzi (kao i svi ostali) i sta jos??? Da si pazljivo procitao sta sam napisao skontao bi poentu a ona je da je DRS, uz pirelijeve gume koje se deru kao lude (istina, ovo nisam naveo), postao na stazama poput ove ODLUCUJUCI faktor za veliki broj preticanja.
Ne trebas ti meni objasnjavati sta je KERS i kakva je 'korist' ako se koristi i sta bude kad oba pilota istovremeno ga koriste, pa ja sam to vec napisao
I da, ja i dalje tvrdim da bi se Vettel, bez obzira na lose stanje guma, izborio sa Hamiltonom da je imao KERS a ti i dalje nisi webera ni spomenuo. Bitno je da je Hamilton senzacionalan, je li tako?
@bilal - no comment. Procitaj nekad nesto mimo ovog foruma pa mozda i shvatis
Ne trebas ti meni objasnjavati sta je KERS i kakva je 'korist' ako se koristi i sta bude kad oba pilota istovremeno ga koriste, pa ja sam to vec napisao
I da, ja i dalje tvrdim da bi se Vettel, bez obzira na lose stanje guma, izborio sa Hamiltonom da je imao KERS a ti i dalje nisi webera ni spomenuo. Bitno je da je Hamilton senzacionalan, je li tako?
- majestic24
- Kontakt:
nije ono danas bio kers presudan nego jednostavno bolji mclaren i bolja taktika. Pa pogledajte sta je webber uradio i koliko je prestigao bolida s kersom,medju kojima je bio i button. Gume rade strasne problema za vozace. Najvaznija je prava taktika i to je to.
A sto se tice DRS,ja sam siguran da ga neki vozaci koriste i na drugim mjestima a ne samo na ciljnoj ravnini . Smio bi se kladiti da ga je danas Alonso koristio kad je prelazi Schumachera a nije bio na ciljnoj pravnini.
A sto se tice DRS,ja sam siguran da ga neki vozaci koriste i na drugim mjestima a ne samo na ciljnoj ravnini . Smio bi se kladiti da ga je danas Alonso koristio kad je prelazi Schumachera a nije bio na ciljnoj pravnini.
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13
..:::The Black Mamba Strikes Again::...
..:::The Black Mamba Strikes Again::...
- Bianconeri1988
- Kontakt:
Da Hamiltonov bolid ima aerodinamiku kao Red bull, Hamiltonu bi svi gledali u leđa...Kratko i jasno!UPS je napisao/la:toliko si se potrudio ali nisi rekao skoro pa nista sto vec ja nisam naveo. I u cemu si ti na kraju mene demantovao? Da se DRS smije koristiti tokom kvalifikacija. Ok, smije i sta dobijes? Malo si brzi (kao i svi ostali) i sta jos??? Da si pazljivo procitao sta sam napisao skontao bi poentu a ona je da je DRS, uz pirelijeve gume koje se deru kao lude (istina, ovo nisam naveo), postao na stazama poput ove ODLUCUJUCI faktor za veliki broj preticanja.
Ne trebas ti meni objasnjavati sta je KERS i kakva je 'korist' ako se koristi i sta bude kad oba pilota istovremeno ga koriste, pa ja sam to vec napisao![]()
I da, ja i dalje tvrdim da bi se Vettel, bez obzira na lose stanje guma, izborio sa Hamiltonom da je imao KERS a ti i dalje nisi webera ni spomenuo. Bitno je da je Hamilton senzacionalan, je li tako?![]()
Ž '21!
A cemu onda ovoliki odgovor…pa zar nebi bilo dovoljno da si napisao “tako je, to i ja kazem”?UPS je napisao/la:toliko si se potrudio ali nisi rekao skoro pa nista sto vec ja nisam naveo.
Ok, ponovit cu…UPS je napisao/la:I u cemu si ti na kraju mene demantovao?
Napisao si da se DRS smije koristiti samo tokom trke sta nije tacno. Nije bilo rijeci o prednosti nego o koristenju. Tu sam te demanotvao.UPS je napisao/la: Da se DRS smije koristiti tokom kvalifikacija. Ok, smije i sta dobijes?
Pa neznam koliko pazljivo da sam procitao, nesto sto nisi napisao, nebi mogao procitati. A i sam kazes, da nisi naveo gume u prethodnom tekstu. Onda nije tacno da nisam pazljivo citao, nego ti nisi pazljivo pisao.UPS je napisao/la:Da si pazljivo procitao sta sam napisao skontao bi poentu a ona je da je DRS, uz pirelijeve gume koje se deru kao lude (istina, ovo nisam naveo), postao na stazama poput ove ODLUCUJUCI faktor za veliki broj preticanja.
Tek sad si spomenuo danasnji najvazniji faktor, a to su gume - ali tu nije kriv Pirelli. FIA je trazila od Pirellija da naprave gume, koje se brze trose. Pirelli je to uspjesno uradio. Gume se trose brze nego prije i imamo 1 do 2 stopa vise nego prije.
Kazes meni "da si pazljivo procitao": Da si ti pazljivo pratio utrku, primjetio bi da se Hamiltonovo preticanje protiv Vettela nije desilo u DRS-zoni, tako da ovaj sistem absolutno nikakve veze nije imao sa tim preticanjem. Cak ni KERS nije igrao direktnu ulogu.
Mislim da Hamilton tokom uspjesnog preticanja nije koristio KERS, i ako jeste, onda samo minimalno.
KERS je igrao vecu ulogu u Vettelovim problemima. To je bio razlog zbog cega je Vettel morao ranije mjenjati gume. I zbog toga je pred kraj utrke imao starije gume od Hamiltona, sta je za britanca naravno predstavljalo prednost, zbog koje je bio u mogucnosti na svakom djelu staze da napadne, kao sto je na kraju i uradio. Presao je vettela na neocekivanom mjestu a nije na velikom ravniku.
I ja dalje tvrdim da bi Hamilton bio brzi da ima prednje krilo RedBulla koje kosi asfalt i ostalu skrivenu tehniku RedBull Racinga. Nazalost ne mogu ti dokazati da sam upravu, jer Hamilton ne vozi RedBulla. Mozda bi i Vettel bio bolji da ima prednost McLarenovog KERSa, koji je i prosli put bio jedan od najbolji.UPS je napisao/la:I da, ja i dalje tvrdim da bi se Vettel, bez obzira na lose stanje guma, izborio sa Hamiltonom da je imao KERS
Svaka ekipa ima svoje prednosti i svoje bolne tacke.
Ali kada Vettel uspije svojim teamskim kollegom voditi onakve borbe kako to rade Button i Hamilton, bez udaranja i vrijedjanja, onda se javi i pricaj nam kako je Vettel bolji. Svaka mu cast, dobro vozi i biljezio je vec uspjehe, pa cak i titulu. Ali nije jos dovoljno pokazao, da bi ga mogli staviti na isti stepen Hamiltonom i Alonsom. To ne znaci da nece pokazati.
Ne nije tako, ali ako vec hoces da znas, Hamilton je jedini, koji je danas pobjedio.UPS je napisao/la: ti i dalje nisi webera ni spomenuo. Bitno je da je Hamilton senzacionalan, je li tako?![]()
Mislim da se na kraju svega to najvise broji. Znas kako se kaze za drugog – the first loser.
Webber je vozio dobru utrku. Imao je dosta uspjesni borbi i naravno da je i njemu pomogla strategija kao i Hamiltonu na odnosu na Vettela. Webber je svoju utrku pokvario na kvalifikacijama. Imao je i problema, ali odlucujucu gresku su napravili sa izborom guma.
Vettel i Hamilton kada su na kraju vozili na tvrdim gumama, Webber je vozio mekahne…i sa njima je pravio vremena i do 3 sekunde brza. I on je bio dovoljno oprezan da tokom borbi ne napravi nikvu glupost i svoje mekahne gume je do kraja sacuvao i pored toga sto je vodio borbe za pozicije.
Prema izjavama Charlija, to nije moguce. Tokom utrke DRS se samo moze koristiti u odredjenoj zoni. Van te zone valjda bude blokiran. Ukoliko je razmak manji od sekunde, pilotima se pojavi signal, da mogu aktivirati DRS. To piloti sami rade. Prema izjavi Whitinga, ukoliko pilot prije linije aktivira DRS, nista se ne desi.majestic24 je napisao/la:nije ono danas bio kers presudan nego jednostavno bolji mclaren i bolja taktika. Pa pogledajte sta je webber uradio i koliko je prestigao bolida s kersom,medju kojima je bio i button. Gume rade strasne problema za vozace. Najvaznija je prava taktika i to je to.
Kada pilot pritisne kocnicu, DRS se sam deaktivira. Tako nekako je pisalo u jednoj izjavi koju sam procitao.
Nazalost jutros nisam stigao pogledati trku,koliko cujem i citam odlicna je bila.Steta da Vettel nije uspeo da pobedi i treci put zaredom,ali jbg zbog zanimljivosti sezone dobro je da sto vise vozaca bude pobednik trka.
Vidim da je Webber sa 18.mesta stigao na trece,svaka mu cast,odlicna trka.
Vidim da je Webber sa 18.mesta stigao na trece,svaka mu cast,odlicna trka.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))
-
TuborgGreen
- Kontakt:
Niki Lauda je pi*kin dim za ovog seada 
Ferrari kao da pocetnke u timu ima , nevjerovatno.Ljudi umjesto da iskoriste vozacki potencijal Alonsa da mu naprave konkurentan ako nista bolid.Usudio bi se reci da ovaj Ferrari je 2 klase ispod Red Bulla, mnogo kaska za Mclarenom a klasa su poput Renaulta.U cemu je problem ali ovo ovako ne ide, jadno je vidjeti da jedan Ferrari na pravcu gubi pozicije, a svi dobro znamo da je to desetljecima jedna od najvecih prednosti te iste ekipe.Red Bull je jednostavno svijet za sebe.Ljudi imaju savrsen bolid.Na zalost i nemaju neke extra vozace, ali dovoljno dobre.Zaista bolid im je vanserijski, i bez KERSA oni su jednostavno pre dominatni , bila bi tuga kad bi rijesili taj problem jer zaista onda ne vidim razlog bitke za 1 mjesto 
Pa cuj, godine cine svoje...mislim da sam bar ljepsi i atraktivniji...i da mi nisu potrebne nikakve tablete...TuborgGreen je napisao/la:Niki Lauda je pi*kin dim za ovog seada
Sto se tice DRS-a, @sead_f1 je u pravu. Prije svake trke, FIA odredi dio staze na kojem se DRS moze koristiti.majestic24 je napisao/la:
Kina:

Malezija:

Velež, Chelsea FC, LA Lakers, Scuderia Ferrari
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.