FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo

zaboljegzelju
Kontakt:

Re: FK Željezničar

Post Postao/la zaboljegzelju » 06 apr 2016, 11:27

Upravu si prijatelju. Posto je Memiji istekao ugovor sa menadzerom, klub je odradio pravu stvar, tj na vrijeme se ponudio a takoder sa Blagojevicem.

Samo nemojte to pogresno i lajicki gledati tako. Recimo, da menadzera nije bilo i njegovih veza u datom momentu, slucaj Bajic se ne bi dogodio, a takoder Haziahmetovic. Tako da, ti menaderi su nekada kako losi, tako i dobri, ali definitivno imaju svoju ulogu.[/quote]

Naravno druže, za sve postoji plus i minus, ali mislim da je ovo definitivno još jedan korak naprijed u smislu poslovanja!

Po mom mišljenju, od ogromnog bi značaja bilo pokušati sa okosnicom ekipe produžiti ugovore do ljeta 2018/2019, te ekipu ojačati sa par ciljanih pojačanja, a onda sam siguran je grupna faza nekog od takmičenja san koji bi nam se ostvario!
|***Against Modern Football***|

amazon
Kontakt:

Post Postao/la amazon » 06 apr 2016, 11:48

Koji igrači još nisu pod ugovorom kluba? Ko zna tacno bez nagadjanja.
Kazu dajte bice tribina,ko da je gotovo sve.Pa nece pobjedjivati sve ako napravimo tribinu,kamo srece da smo to znali ranije,vjerovatno bi ljudi do sad napravili.

samoplavi
Kontakt:

Post Postao/la samoplavi » 06 apr 2016, 18:06

U ponedjeljak se odlucuje o sistemu takmicenja. Volio bih Ligu za prvaka i Ligu za ostanak. To podrazumjeva cetiri utakmice s piticama sto znaci i cetiri karanja u sezoni. Nije lose :).

ScoutInternational
Kontakt:

Post Postao/la ScoutInternational » 06 apr 2016, 18:23

samoplavi je napisao/la:U ponedjeljak se odlucuje o sistemu takmicenja. Volio bih Ligu za prvaka i Ligu za ostanak. To podrazumjeva cetiri utakmice s piticama sto znaci i cetiri karanja u sezoni. Nije lose :).
Po meni je taj sistem takoder najbolji.

Ali, najvise bih licno volio kada bi od sljedece sezone smanjili ligu cak na 10 klubova, a takoder prve lige Federacije i RS-a na, zapravo po 10 klubova, gdje bi svaki klub morao obezbijediti uslove travnjaka ili postaviti adekvatnu plastiku po UEFA standardima, 3000 naktriveno/sjedeci mjesta, gdje bi dobili jednu brojku od 30 profesionalni klubova koji bi prije svega igrali nogomet, a ne anti/nogomet koji nas toliko kosta, da kada god imamo sansu da napravimo rezultat u Evropi, tako malo nam nedostaje tog iskustva jacih utakmica sa domace scene.

klej1
Kontakt:

Post Postao/la klej1 » 06 apr 2016, 20:09

ScoutInternational je napisao/la:
samoplavi je napisao/la:U ponedjeljak se odlucuje o sistemu takmicenja. Volio bih Ligu za prvaka i Ligu za ostanak. To podrazumjeva cetiri utakmice s piticama sto znaci i cetiri karanja u sezoni. Nije lose :).
Po meni je taj sistem takoder najbolji.

Ali, najvise bih licno volio kada bi od sljedece sezone smanjili ligu cak na 10 klubova, a takoder prve lige Federacije i RS-a na, zapravo po 10 klubova, gdje bi svaki klub morao obezbijediti uslove travnjaka ili postaviti adekvatnu plastiku po UEFA standardima, 3000 naktriveno/sjedeci mjesta, gdje bi dobili jednu brojku od 30 profesionalni klubova koji bi prije svega igrali nogomet, a ne anti/nogomet koji nas toliko kosta, da kada god imamo sansu da napravimo rezultat u Evropi, tako malo nam nedostaje tog iskustva jacih utakmica sa domace scene.
mozes li nabrojati 30 klubova, koji su u stanju ispostovati kriterije koje si naveo? da ne idemo dalje, kako iz entiteskih liga ispada 5-6 klubova po sezoni, sto dovodi do dodatnih min. 10 klubova koji bi trebali ispostovati takve zahtjeve.

klej1
Kontakt:

Post Postao/la klej1 » 06 apr 2016, 21:05

svjestan sam i ja da je fudbalska infrastuktura u bih katastrofalna i da bi "morala" biti daleko bolja. ali, vrlo mali broj klubova izvrsava redovne obaveze uredno i na vrijeme, a kamoli da ima sredstava za poboljsanja takve vrste. skupe su to zahebancije. igraci dobijaju ciste papire na ime oprosta dugova (i nama do "jucer" tako bilo), milioni se duguju na ime poreza, igraci aktiviraju arbitraze da bi imali za hljeba...moramo biti svjesni da ne postoji 30+ klubova u bih, koji mogu ispostovati takve uslove, i to ce tako biti jos dugo vremena, koliko god svi mi vidjeli da se igra na oranicama. za pocetak bi bilo dovoljno usloviti da se tereni dovedu u iole normalno stanje, pa da igra moze doci do izrazaja. a ko hoce u evropu, e, nek ispunjava natkrivene tribine i ostale, skuplje uslove, ako hoce da igra evropu na svom terenu.

ScoutInternational
Kontakt:

Post Postao/la ScoutInternational » 07 apr 2016, 00:12

Prvenstveno da se zahvalim na jednom normalnom vodenju rasprave, tocnije pracenju iznosenja stavova sto je zapravo prava rijetkost kod nas u drustvu jer obicno egoisti dodu do izrazaja pa se pronadu kao uvrijedene "mlade" jer netko drugi ne misli kao oni.

@TikTak - Zahvaljujem na pojasnjenju mog posta.

Citajuci Vase odgovore, ja se iskreno slazem sa dvaju odgovora, ali moram naglasati da je nogomet u 21 vijeku postao business, i tko ne moze da prati taj nacin poslovanja ili vodenja kluba postaje rak rana za druge. Samim tim sto ne moze prvestveno stvoriti adekvatne uslove za igru, a da ne govorim o sposobnostima i mogucnostima vodenja jednog kluba na profesionalnom nivou. (Zbog toga se ljudi skoluju na zapadu). Takoder treba navesti koliki gubitak sam klub moze prouzrokovati kada izvede igrace, koje realno gledajuci skupu placa za nase uslove, na jednu oranicu.

Mi ako ista konkretno zelimo zaraditi, a ocigledno da tezimo ka tome, jer smo svoju sansu vidjeli kroz Euro scenu, tj prodaju nogometasa, mi moramo stvoriti koliko/toliko adekvatnu konkurenciju u nasem domacem prvestveno gdje ce klubovi sto spremnije docekivati Euro scenu.

Naravno, ovo sto @klej1 istice, sve apsolutno stoji, ali moramo teziti da smo prije napravimo PROFI ligu koja ce nam svima omogouci laksu zaradu na euro sceni, time sto ce biti sve veci broj timova koji ce posmatrati danasnji nogomet kao business.

klej1
Kontakt:

Post Postao/la klej1 » 07 apr 2016, 09:21

ScoutInternational je napisao/la:Prvenstveno da se zahvalim na jednom normalnom vodenju rasprave, tocnije pracenju iznosenja stavova sto je zapravo prava rijetkost kod nas u drustvu jer obicno egoisti dodu do izrazaja pa se pronadu kao uvrijedene "mlade" jer netko drugi ne misli kao oni.

@TikTak - Zahvaljujem na pojasnjenju mog posta.

Citajuci Vase odgovore, ja se iskreno slazem sa dvaju odgovora, ali moram naglasati da je nogomet u 21 vijeku postao business, i tko ne moze da prati taj nacin poslovanja ili vodenja kluba postaje rak rana za druge. Samim tim sto ne moze prvestveno stvoriti adekvatne uslove za igru, a da ne govorim o sposobnostima i mogucnostima vodenja jednog kluba na profesionalnom nivou. (Zbog toga se ljudi skoluju na zapadu). Takoder treba navesti koliki gubitak sam klub moze prouzrokovati kada izvede igrace, koje realno gledajuci skupu placa za nase uslove, na jednu oranicu.

Mi ako ista konkretno zelimo zaraditi, a ocigledno da tezimo ka tome, jer smo svoju sansu vidjeli kroz Euro scenu, tj prodaju nogometasa, mi moramo stvoriti koliko/toliko adekvatnu konkurenciju u nasem domacem prvestveno gdje ce klubovi sto spremnije docekivati Euro scenu.

Naravno, ovo sto @klej1 istice, sve apsolutno stoji, ali moramo teziti da smo prije napravimo PROFI ligu koja ce nam svima omogouci laksu zaradu na euro sceni, time sto ce biti sve veci broj timova koji ce posmatrati danasnji nogomet kao business.
bio bih izuzetno sretan, kada bi Bilino Polje bilo "najlosiji" stadion u prve tri lige BiH fudbala (nek se ne uvrijede robijasi, nista u losem kontekstu). svi mi znamo da je, odavno, fudbal vise od igre, odnosno, toliko se komercijalizovao da su klubovi skoro postali trgovacka drustva. ogromne pare se vrte i to je cisti biznis. ali, za uspjesan biznis moras imati dobar proizvod i adekvatno trziste. ako pogledamo cifre posjeta na stadionima u BiH, postaje jasno da ovdje nema ni proizvoda, a ni adekvatnog trzista.

uzmimo naseg Zelju za primjer... evo, Grbavica se sredjuje i pocetni kapacitet za iducu sezonu bi trebao biti nekih 12.000 gledatelja. pocinje liga 12, bit ce vise utakmica sa atraktivnim protivnicima i, po trenutnom stanju ekipe, Zeljo bi trebao biti u samom vrhu, sto ce, vjerovatno, privuci raju na tribine. eh, sad... nek prosjek bude 10.000 gledatelja (sto je preoptimisticno, barem za mene). to je nekih 65 - 70.000 KM po tekmi. imat cemo, recimo, 16 domacih tekmi (jos ne znamo sistem takmicenja) i dolazimo do cifre cca 1.110.000 KM od prodatih karata. dodaj clanske, kup utakmice i ta cifra nece preci 1.500.000 KM. o sponzorima ne bih, jer se ne zna koliko cemo ih imati i koliko ce koji davati love. o lovi od evrope takodjer necu, jer je treba izboriti i zavisi sta se uradi u istoj. uzmimo da se u iducoj sezoni u klupsku kasu slije 6.000.000 KM. za nase uslove ogromna lova. ali, jaca liga i konkurencija, trazi i bolje igrace, sto povecava rashode. a, cifra od 6.000.000 KM je mizerna za evropski prosjek.

savez je taj, koji moze kompletan proces unapredjenja fudbala u BiH znacajno ubrzati. kako kroz samostalne pomoci, tako i trazenjem sredstava od uefe kod realizacije ispunjavanja zahtjevnijih projekata infrastukture. prskalice su najbolji primjer, da nije bilo novca uefe i danas bi ekonomi vukli crijeva za sobom i zalijevali travu na stadionima.

druga stvar, sve dok savez ne pocne ozbiljnijim ciframa stimulisati polozaj na tabeli, imat cemo cirkus od lige i punceve koji prenose lovu. kad bi, na kraju sezone, prvak imao stimulaciju od npr. 700.000 KM, drugi na tabeli 500.000 KM itd. redom, a posljednja ekipa 50.000 KM, maksimalno bi se smanjila mogucnost malverzacija i prodaje utakmica, jer ekipama ne bi bilo svejedno hoce li zavrsiti kao 5. ili 9., dobijat ce lovu prema ostvarenom plasmanu i imat ce se zasto boriti do zadnjeg kola. takodjer, savez mora zastiti klubove jakim sponzorom lige. ovo sa bht je presmjesno. recimo, Zelji tih 50-tak hiljada KM daje jedan prosjecan sponzor, a svezao ti je ruke sa tv pravima, uslovljava ti termine odigravanja utakmica, itd. + sto savez taj iznos izvuce kroz kazne i na kraju ispadne da je taj ugovor dobar samo za bht (jer je dobio izuzetan marketing), i za klubove sa malim budzetima. ovi jaci nemaju nista od toga, cak su i na gubitku zbog manje prodatih karata, na ime tv prenosa.

da ne duljim, ima tu jos masa primjera sta savez moze uraditi na unapredjenju i pomoci klubovima, sto bi dovelo do boljeg proizvoda (jacih timova) i adekvatnog trzista (boljih, uslovnijih i punih stadiona), sto bi privuklo jace sponzore i potencijalne ulagace i time diglo kvalitet lige i otvorilo vrata za ozbiljnije plasmane u evropskim takmicenjima. sve dok je savezu jedina, ozbiljna, briga muska A selekcija seniora (sto je sada slucaj), nema napretka fudbala u BiH.

urednik
Kontakt:

Post Postao/la urednik » 07 apr 2016, 09:52

Priča o lovi i biznisu je korektna i nažalost istinita, ali treba biti svjestan da je svaki iole ozbiljan klub ušao u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Eh sad, šta bi bilo da imaš ovih aktuelnih 18 igrača koji su na švapskom nivou fizičke spreme kroz cijele kvalifikacije i je li to moguće uopće?

klej1
Kontakt:

Post Postao/la klej1 » 07 apr 2016, 10:00

urednik je napisao/la:Priča o lovi i biznisu je korektna i nažalost istinita, ali treba biti svjestan da je svaki iole ozbiljan klub ušao u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Eh sad, šta bi bilo da imaš ovih aktuelnih 18 igrača koji su na švapskom nivou fizičke spreme kroz cijele kvalifikacije i je li to moguće uopće?
da, trenutni igraci Zelje, imaju svapsku fizicku spremu, i kada se uigraju max do ljeta, plasman u neku grupu evropskih takmicenja bio bi moguc, uz dozu srece u zrijebu. samo, da su ovi igraci na tom nivou, nazalost, ne bi sada bili u Zelji. vjerovatno bi ih gledali u evropskim takmicenjima, samo u nekim drugim dresovima.

urednik
Kontakt:

Post Postao/la urednik » 07 apr 2016, 11:08

Pa jel toliki problem dovest igrače u zavidnu fizičku spremu?

klej1
Kontakt:

Post Postao/la klej1 » 07 apr 2016, 11:24

urednik je napisao/la:Pa jel toliki problem dovest igrače u zavidnu fizičku spremu?
drug, postoji nesto sto se zove bazna sprema. na nju utice prirodni kapacitet pluca, jacina kostiju i ligamenata, pravilan razvoj misica... kad imas jaku baznu spremu, mozes je, pravilnim treninzima i ishranom, extra nadograditi i orati teren svih 90 minuta, pa da je ne znam ti kakav tempo utakmice. ako je nemas, mozes trenirati koliko hoces, uvijek ces kaskati. o uslovima treninga i ishrane mladjih kategorija u BiH je dosta toga receno i to je osnovni razlog sto nasi "talenti", ne prave znacajnije karijere vani.

uzmimo za primjer naseg Adzema. izuzetno kvalitetan lijevi bek je bio u svoje vrijeme, ali bez jakih pluca. da je imao tu predispoziciju, daleko bolju karijeru bi napravio.

urednik
Kontakt:

Post Postao/la urednik » 07 apr 2016, 11:41

Jel iko od trenutnih fudbalera ima tu baznu spremu i ako nema daj mi neki primjer iz naše lige.

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 07 apr 2016, 11:49

Bazna sprema se moze nabaviti u svim vecim samoposlugama, samo pitaj na kasi...

urednik
Kontakt:

Post Postao/la urednik » 07 apr 2016, 11:51

To je vidiš konkretan odgovor. Beli onda ima i na pumpama, a bogami i manjim piljarama. Jedino možda trafike...

hehe

ScoutInternational
Kontakt:

Post Postao/la ScoutInternational » 07 apr 2016, 12:34

A da nadovezemo koliko je bitno imati finansije za kupovinu ADEKVATNIH sredstava koja poboljsavaju fizicku spremnu. U danasnje vrijeme, bez toga ne mozes napraviti nikakav veci rezultat. Amar je jednom prilikom bas govorio o tome, cak pravio poredenje sa Maribom, koliko oni zapravo trose od budeta na to, a tada se ispostavimo da mi trosimo toliko na mjesecne plate nogometasa.

klej1
Kontakt:

Post Postao/la klej1 » 07 apr 2016, 12:36

urednik je napisao/la:Jel iko od trenutnih fudbalera ima tu baznu spremu i ako nema daj mi neki primjer iz naše lige.
stvarno ne znam koliko je ko od nasih, a i ostalih igraca iz lige bazno spreman. postoje testovi za te stvari. prema prikazanom na utakmicama, memija, s. stevanovic, lendric, stanic (ranijim igrama u Zelji), odskacu fizickim predispozicijama i daleko se manje na njima primjeti umor, nego kod drugih pred kraj utakmice. a, ne mozes reci da se stede. lendric me, vise nego, ugodno iznenadio protiv olimpika. pred sami kraj utakmice, ganja njihovu zadnju liniju, kao da je tekma tek pocela, a olimpikovi igraci na skrge disu.

sjecam se, pred tekmu sa njukastlom, otisao sam sa kemom alispahicem da pogledamo njihov trening na kosevu. u pola treninga, kaze kemo, ovi ce nas pojest i tada mi je ukazao na neke specificne stvari kod igraca njukastla (do tada to nisam tako posmatrao) i pojasnio mi to oko bazne spreme i koliko je ista bitna u danasnjem nogometu.

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 07 apr 2016, 12:55

TikTak je napisao/la:Klej dobro govori, ima nesto i sto je urodjeno, ali se po meni moze barem malo treningom, prehranom, zdravim zivotom, povecati na nivo vise. Ne mnogo, ali može. Kod nas su najveci problem uslovi rada u omladinskim selekcijama. Kod nas pionir dodje na trening, odradi ga i onda se nadere kole, cevape. U razvijenim zemljama, pravim klubovima, vec od pionira se vodi briga o prehrani, spavanju, odmoru. Mi tu ne poklanjamo puno paznje i onda nam igraci dodju do prvog tima a ne znaju sta je pravilna prehrana, dodatak prehrani, koliko znaci odmor poslije treninga i slicno. A uz sve to, njegov organizam je vec u tom periodu organizam momka koji objektivno nije spreman za vrhunski sport.
Fudbaleri su ti bara-bara sa estradnjacima. Znaci konzumiranje alkohola, nocni zivot i brza hrana, su ti normalna pojava kod fudbalera u svim razvojnim zemljama pogotovo medju mladjim narastajima. Stvaras sliku koja nepostoji u praksi. Zeljini igraci su kondiciono na visokoj razini, inace nikad nebi mogli igrati sa ekipama kao Standard i Ferencvaros. Dzaba pisete po ko zna koji put o fizickoj spremi i kako se to na zapadu puno bolje radi nego kod nas.

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 07 apr 2016, 12:58

http://www.telegraph.co.uk/sport/2016/0 ... sh-doctor/

Ovo je normalna praksa zadnjih 40 godina u Engleskoj/Spaniji/Francuskoj/Njemackoj...

Alleenn
Kontakt:

Post Postao/la Alleenn » 07 apr 2016, 13:00

ScoutInternational je napisao/la:A da nadovezemo koliko je bitno imati finansije za kupovinu ADEKVATNIH sredstava koja poboljsavaju fizicku spremnu. U danasnje vrijeme, bez toga ne mozes napraviti nikakav veci rezultat. Amar je jednom prilikom bas govorio o tome, cak pravio poredenje sa Maribom, koliko oni zapravo trose od budeta na to, a tada se ispostavimo da mi trosimo toliko na mjesecne plate nogometasa.
Bas tad kad smo mi igrali sa Mariborom Amar je govorio da oni trose 2M eura na suplemente za prehranu... A sad zamisli koliko koriste drugi klubovi iz jacih liga

Zaključano

Natrag na “FK Željezničar”

Trenutno korisnika/ca: Ferroviere1987, kolezeljovac i 45 gostiju.