Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci
Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,nerminh74
Re: Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci
Novi ispit za Zmajeve: Armenija, reprezentacija za koju ne nastupa nijedan Armenac
Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će protiv Armenije igrati utakmicu 3. kola pretkvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.Izabranici selektora Duška Vujoševića nakon dva meča ostvarili su polovičan uspjeh – poraz od Švedske i pobjedu protiv Slovačke, a danas će u Sarajevu igrati protiv ekipe koja ima stopostotan učinak i predvodi pretkvalifikacionu grupu. Selektor Vujošević jučer je naglasio da je Armenija novija selekcija na evropskoj košarkaškoj mapi, ali ujedno i ozbiljan protivnik s nekoliko vrhunskih košarkaša u svojim redovima.
“Armenija je nova reprezentacija na košarkaškoj mapi Evrope s nekoliko dobrih košarkaša i sigurno je da nas očekuje težak meč. Igraju s velikom energijom, dobili su prva dva meča i sigurno je da će igrati puni samopouzdanja. To je ekipa s većim kvalitetom nego imenom, tako da su njihovi rezultati iznenađenje samo za nekoga ko ih nije gledao”, izjavio je Vujošević.
Interesantno, nijedan od 12 košarkaša Armenije, koji će se večeras suprotstaviti Zmajevima, nije rođen u Armeniji. čak sedmorica su rođena u SAD, dvojica u Rusiji, a po jedan u Turskoj, Gruziji i Turkmenistanu. Tu bi trebalo biti posla za FIBA-u, koja izričito naglašava kako samo jedan naturalizovani stranac može nastupati za jednu reprezentaciju. Mnoge velesile slijepo se pridržavaju tog propisa, poput, recimo, Španije, za koju ni u jednoj utakmici nisu zajedno nastupili Nikola Mirotić i Serge Ibaka, koji nisu rođeni Španci.
No, Armenci su se koristili brojnim trikovima, tako da su nekako uspjeli “dokazati” da je Lucas Fisher, Amerikanac koji će u narednoj sezoni nastupati za špansku Gran Canariju, porijeklom iz Armenije, upravo kao i Allyn Hess, bek rođen u američkom Finiksu, a koji nastupa u Švicarskoj.
Ipak, najveću opasnost za BiH večeras će predstavljati jedan “originalni” stranac, Ryan Boatright. Riječ je o plejmejkeru koji je bio jedan od najboljih košarkaša ABA lige (igrao za Cedevitu), a koji je nedavno potpisao za turskog vicešampiona, Besiktas. U prethodne dvije pobjede Armenije kombinovano je ubacio 39 poena.
Utakmica BiH – Armenija će biti odigrana večeras u 20 sati u dvorani ”Mirza Delibašić” KSC Skenderija.
Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će protiv Armenije igrati utakmicu 3. kola pretkvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.Izabranici selektora Duška Vujoševića nakon dva meča ostvarili su polovičan uspjeh – poraz od Švedske i pobjedu protiv Slovačke, a danas će u Sarajevu igrati protiv ekipe koja ima stopostotan učinak i predvodi pretkvalifikacionu grupu. Selektor Vujošević jučer je naglasio da je Armenija novija selekcija na evropskoj košarkaškoj mapi, ali ujedno i ozbiljan protivnik s nekoliko vrhunskih košarkaša u svojim redovima.
“Armenija je nova reprezentacija na košarkaškoj mapi Evrope s nekoliko dobrih košarkaša i sigurno je da nas očekuje težak meč. Igraju s velikom energijom, dobili su prva dva meča i sigurno je da će igrati puni samopouzdanja. To je ekipa s većim kvalitetom nego imenom, tako da su njihovi rezultati iznenađenje samo za nekoga ko ih nije gledao”, izjavio je Vujošević.
Interesantno, nijedan od 12 košarkaša Armenije, koji će se večeras suprotstaviti Zmajevima, nije rođen u Armeniji. čak sedmorica su rođena u SAD, dvojica u Rusiji, a po jedan u Turskoj, Gruziji i Turkmenistanu. Tu bi trebalo biti posla za FIBA-u, koja izričito naglašava kako samo jedan naturalizovani stranac može nastupati za jednu reprezentaciju. Mnoge velesile slijepo se pridržavaju tog propisa, poput, recimo, Španije, za koju ni u jednoj utakmici nisu zajedno nastupili Nikola Mirotić i Serge Ibaka, koji nisu rođeni Španci.
No, Armenci su se koristili brojnim trikovima, tako da su nekako uspjeli “dokazati” da je Lucas Fisher, Amerikanac koji će u narednoj sezoni nastupati za špansku Gran Canariju, porijeklom iz Armenije, upravo kao i Allyn Hess, bek rođen u američkom Finiksu, a koji nastupa u Švicarskoj.
Ipak, najveću opasnost za BiH večeras će predstavljati jedan “originalni” stranac, Ryan Boatright. Riječ je o plejmejkeru koji je bio jedan od najboljih košarkaša ABA lige (igrao za Cedevitu), a koji je nedavno potpisao za turskog vicešampiona, Besiktas. U prethodne dvije pobjede Armenije kombinovano je ubacio 39 poena.
Utakmica BiH – Armenija će biti odigrana večeras u 20 sati u dvorani ”Mirza Delibašić” KSC Skenderija.
Da ne odgovaraju po pričama fine graCke raje koja sjedi po finim graCkim kafićima oko Kapije, Sonog trga, KŠC-a i Univerzitetske. Nemam ja ništa protiv Tuzlaka, normalnih koji nisu mentalno limitirani na grad-selo predrasudama. Pošto trenutno živim u Tuzli većina prijatelja mi je iz Tuzle. Ali ako će neko glumiti seljačića tako što će pljuvati po nenama i djedovima koji dođu na UKC radi pregleda nazivajući im seljacima i kako predstavljaju ruglo grada onda imamo velikih problema. A takvih seljačina je bruka po Tuzli i uglavnom se takve osobe ubiše ističući "Ja sam Tuzlak".Beduin je napisao/la: Sta kazes, ne odgovaraju nam cak ni stanovnici Miladija ili Si Sela.Koji si ti kralj sebi.
U biti, nebitan je postotak da li dodje vise ljudi iz Tuzle ili drugih gradova sa TK, nego je bit da i Sarajevo sa svojim opcinama te okolnim gradovima ili preko 500.000 ljudi pa jednu reprezentativnu utakmicu moze i mora ispratiti vise od 2-3 hiljade ljudi. Zasto ne isprati? Tesko je naci relevantan razlog, osim da ljude ne zanima toliko kosarka, kao npr. ljude sa TK (Tuzla je uvijek bila grad kosarke, to mogu potvrditi stariji ljudi koji se sjecaju predratnog i postratnog perioda).
Cak su cijene karata vece bile u Tuzli posljednjih godina, otkako repka igra i u Mejdanu, nego u Sarajevu (ili u najboljem slucaju ista cijena), sto je, objektivno, neprihvatljino i nerealno, a Mejdan opet bio pun.
Zato se iskreno nadam da ce se probuditi i ostali gradovi i poceti u vecem broju pratiti reprezentaciju svoje zemlje.
Pročitaj ti postove prije nego sam ja napisao. Iziritiran sam tim glorificiranjem Tuzle. Između ostalog Tuzla da je grad košarke, kao što ti "Tuzlaci" ponosno ističu, ne bi nikada dopustili da KK Sloboda završi kako je završila. Nekada je bila...
To se sad u subotu protiv Šveda igra u Zenici?kobe24 je napisao/la:Haha, ne mijenja to nista. Njega sam samo uzeo kao primjer, a ima ih jos koliko hoces.babino je napisao/la: yebi ga, poenta je da je covjek sarajlija i da zivi u sarajevu![]()
a znas koliko mene kao zenicanina sekira vas tuzlansko-sarajevski odnos![]()
nego, kad smo kod ulaznica, citam protiv svedske 10 i 15 KM, vjerujte mi da je za Zenicu puno i sumnjam da ce biti puna dvorana. Doduse, ne furamo ni mi kosarku kao Tuzla npr...al sta mi furamo, sve ce se pogasiti![]()
Mozda bi bilo najbolje da rentamo bilino i dvoranu svim klubovima u drzavi za evropske tekme
Ma nisam ja uopste od onih Tuzlaka koji ne podnose glavni grad, daleko od toga. Nakon Tuzle, Sarajevo mi je nekako ubjedljivo najblize srcu i gore rado dolazim. Mene ne zanimaju ti primitivni odnosi na relaciji navijaca sarajevskih klubova sa tuzlanskim klubom.
Pa i u Tuzli je bilo uglavnom 15KM (10 najmanje), ali dvorana uvijek bude puna, bilo da je u pitanju kosarka ili rukomet (nebitno je li protivnik atraktivan). Sramota ce biti ako ne napunite dvoranu, dzaba ste je pravili ako nema ko ici u nju.Pa, kad u ove diskoteke dolazi iole poznatiji pjevac, ulaznice su 10KM, plus pice i ostale stvari koje se svakako moraju dodatno platiti. Na takvim skupovima redovno bude krcato, ali je puno dati cenera da gledas Musu i ekipu... Ne znam zasto ne pokusaju sa Krajinom, imaju li oni ijednu solidnu dvoranu da moze primiti 4-5k ljudi? Vjerujem da ni gore ne bi bio problem napuniti to.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"
Meni nikad nece bit jasno zasto se kosarkaske i rukometne utakmice repke igraju u raspaloj Skenderiji za koju je nasa Arena Staples Center i MSG u jednom. Tuzla i Zenica bi se smjenjivali u domacinstvima utakmica da ima iole pametnih i nekorumpiranih ljudi u savezima.
Znas li da je dvorana u Tuzli neuslovna? Usli smo davno u 21 stoljece a oni i dalje imaju cucavce u WC-ima.Epidaurus je napisao/la:Meni nikad nece bit jasno zasto se kosarkaske i rukometne utakmice repke igraju u raspaloj Skenderiji za koju je nasa Arena Staples Center i MSG u jednom. Tuzla i Zenica bi se smjenjivali u domacinstvima utakmica da ima iole pametnih i nekorumpiranih ljudi u savezima.
Onda samo Arena. Dvorana je apsolutno vrhunska, a na prste jedne ruke se mogu nabrojati utakmice kosarkaske i rukometne reprezentacije koje su ovdje odigrane.Chstal je napisao/la:Znas li da je dvorana u Tuzli neuslovna? Usli smo davno u 21 stoljece a oni i dalje imaju cucavce u WC-ima.Epidaurus je napisao/la:Meni nikad nece bit jasno zasto se kosarkaske i rukometne utakmice repke igraju u raspaloj Skenderiji za koju je nasa Arena Staples Center i MSG u jednom. Tuzla i Zenica bi se smjenjivali u domacinstvima utakmica da ima iole pametnih i nekorumpiranih ljudi u savezima.
O reprezentativnoj košarci smo pričali u Novom danu, a gosti su bili Sani Čampara, juniorski reprezentativac BiH, najbolji strijelac i član najbolje petorke U18 Eurobasketa, selektor tog tima Boris Džidić i pomoćni trener A selekcije - Mensur Bajramović.
Čampara kaže da se odmorio, te žali što cijela reprezentacija nije bila na okupu.
"U košarci nema puno odmora, takav je sport. Ubrzano me čekaju novi izazovi, spreman sam na to".
Juniori su u četvrtfinalu poraženi od Srbije.
"Srbija je imala dobru ekipu, imali su rotaciju, svi su igrali i zasluženo su osvojili prvenstvo", dodao je.
"Da smo svi tu bili, to bi bila drugačija priča. Takva je situacija bila, zbog opravdanih razloga. Zadovoljni smo rezultatom".
Selektor Boris Džidić kaže da je zadovoljan, koliko - toliko.
"Mi smo zadovoljni, nije to odličan rezultat. Dobar jeste. Pričali smo o problemima, ali ja sam zadovoljan kako je to bilo. Trebaju svi biti ponosni na momke".
Mensur Bajramović poziva navijače da večeras dođu u Skenderiju i podrže desetkovani - mladi A tim.
"Večeras je jedna utakmica u kojoj moramo tražiti put do pobjede. Grupa je interesantna, mi smo u grupi sa četiri tima, ostale imaju po tri, a dva prolaze dalje. Naš učinak je da smo izgubili utakmicu u Švedskoj, jednu ravnopravnu utakmicu", kazao je Bajramović.
"Armenija ima 100 posto učinak. To je tim sastavljen uglavnom od Amerikanaca, plus tri igrača koji igraju po univerzitetima u SAD-u. Čeka nas težak posao".
Bajramović je istakao da je protiv Švedske i Slovačke bilo sitnih povreda, ali su sve su sanirane.
"Igrači će biti spremni. Htio bih da ponovim, u ovom trenutku imamo mlad tim. Devet igrača nedostaje iz proteklih kvalifikacija. Ovi igrači vrijedno rade i uzorno se ponašaju. Apelujemo na ljude, nadam se da su to prepoznali - da podrže ove mlade momke. Oni to zaslužuju".
Ovaj tim će bez obzira na protivnika dati 100 posto - izjavio je još Bajramović u Novom danu, a Hoće li to uvijek biti dovoljno za pobjedu, ne zna.
Siguran je da se ova reprezentacija neće predati.
Čampara kaže da se odmorio, te žali što cijela reprezentacija nije bila na okupu.
"U košarci nema puno odmora, takav je sport. Ubrzano me čekaju novi izazovi, spreman sam na to".
Juniori su u četvrtfinalu poraženi od Srbije.
"Srbija je imala dobru ekipu, imali su rotaciju, svi su igrali i zasluženo su osvojili prvenstvo", dodao je.
"Da smo svi tu bili, to bi bila drugačija priča. Takva je situacija bila, zbog opravdanih razloga. Zadovoljni smo rezultatom".
Selektor Boris Džidić kaže da je zadovoljan, koliko - toliko.
"Mi smo zadovoljni, nije to odličan rezultat. Dobar jeste. Pričali smo o problemima, ali ja sam zadovoljan kako je to bilo. Trebaju svi biti ponosni na momke".
Mensur Bajramović poziva navijače da večeras dođu u Skenderiju i podrže desetkovani - mladi A tim.
"Večeras je jedna utakmica u kojoj moramo tražiti put do pobjede. Grupa je interesantna, mi smo u grupi sa četiri tima, ostale imaju po tri, a dva prolaze dalje. Naš učinak je da smo izgubili utakmicu u Švedskoj, jednu ravnopravnu utakmicu", kazao je Bajramović.
"Armenija ima 100 posto učinak. To je tim sastavljen uglavnom od Amerikanaca, plus tri igrača koji igraju po univerzitetima u SAD-u. Čeka nas težak posao".
Bajramović je istakao da je protiv Švedske i Slovačke bilo sitnih povreda, ali su sve su sanirane.
"Igrači će biti spremni. Htio bih da ponovim, u ovom trenutku imamo mlad tim. Devet igrača nedostaje iz proteklih kvalifikacija. Ovi igrači vrijedno rade i uzorno se ponašaju. Apelujemo na ljude, nadam se da su to prepoznali - da podrže ove mlade momke. Oni to zaslužuju".
Ovaj tim će bez obzira na protivnika dati 100 posto - izjavio je još Bajramović u Novom danu, a Hoće li to uvijek biti dovoljno za pobjedu, ne zna.
Siguran je da se ova reprezentacija neće predati.
Slovacka vodi protiv Svedske.
Dominacija.
Slovacka 44-32 Svedska, trenutno je na 5:00 3/4.
Slovacka 44-32 Svedska, trenutno je na 5:00 3/4.
Nesto sam zanimljivo primjetio, ne znam ako je neko vec komentarisao ali:
Treneri u ovoj grupi:
BiH: Dusko Vujosevic (Crna Gora)
Armenija: Niksa Bavcevic (Hrvatska)
Svedska: Vedran Bosnic (BiH)
Slovacka: Ivan Rudez (Hrvatska)

Treneri u ovoj grupi:
BiH: Dusko Vujosevic (Crna Gora)
Armenija: Niksa Bavcevic (Hrvatska)
Svedska: Vedran Bosnic (BiH)
Slovacka: Ivan Rudez (Hrvatska)
Lumani bi otisao da je blizu a 10km su najmanji problem...ne volim ovu pricu Serifovic,Merlin ,Beslickobe24 je napisao/la:Cijena ulaznice od 10KM je sasvim prihvatljiva. Za fudbalsku repku se davalo i po 100 maraka, a sad vam je puno dati deset puta manje. Sva ta omladina, koja po vama nema te pare, bez ikakvih problema daje i puno vise za kojekakve brodolome i ostale gluposti. Nije puno dati 30 maraka kad u Sarajevo dolazi Merlin ili Marija Serifovic, ali jeste 3x manje za nacionalnu selekciju. Tu bez problema dodje desetine hiljada ljudi, ali kad bilo koja reprezentativna selekcija dodje u Skenderiju, onda je 2 hiljade maksimum. Sarajevo je k.arina sto se toga tice i ne shvatam zasto vam je to tesko prihvatiti. Evo @lumani je pravi primjer sa svojom pricom. On je Sarajlija, ne ode na utakmicu i smatra da je 10KM puno, ali kaze da bi i Tuzlaci trebali doci u Skenderiju i tako potrositi 100+ maraka. Svi drugi su krivi zbog vase bruke i sramote. Vrhunsko rezonovanje, nema govora.
jedno je otici na provod a drugo gledati Basket..Ja idem na svaku tekmu koja mi je u blizini aba,euro,bbl meni samo nek je kosarka.
Slovacka vodi 13 razlike na kraju 3/4
Slovacka dobila Svedsku
Pitam se kako... smo izgubili od ove Svedske? Katastrofalni su.
Ali zanimljiva je grupa sad, izgleda da svako moze pobjedit svakog
Ali zanimljiva je grupa sad, izgleda da svako moze pobjedit svakog
mirzatele je napisao/la:Slovacka dobila Svedsku
Ima jos 10min
mirzatele je napisao/la:Slovacka dobila Svedsku
jes al da igraju hokeja
Armenija je oreskusaka u Svedsku i Skilovacku imaju jaki dovar naoad , da nam je dobit ovu ba pola sno puta jer neki ce se ikliznzti na njima vuise puta , mozda budu i prvi. E ,ok Gordicu , moj Nurkovicu , Kikanovicz, Mirza Stojanovicu, pa da je samo jedan doso prosli bi laki
Kadusicu sipu ga, hrpa vanago !!!
bilo bi odlično ako bi slovačka ovo uzelaVucevich je napisao/la:Slovacka vodi protiv Svedske.
Šta reče?paulus je napisao/la:Armenija je oreskusaka u Svedsku i Skilovacku imaju jaki dovar naoad , da nam je dobit ovu ba pola sno puta jer neki ce se ikliznzti na njima vuise puta , mozda budu i prvi. E ,ok Gordicu , moj Nurkovicu , Kikanovicz, Mirza Stojanovicu, pa da je samo jedan doso prosli bi laki
EDIT: Ako Slovačka ovo dobije, kako onda stojimo (nisam baš upućen
Zadnja izmjena: Giggs11, dana/u 09 avg 2017, 19:33, ukupno mijenjano 2 puta.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.