BiH Talenti u Evropi
Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,TaRgEt_,_dreamer_
Re: BiH Talenti u Evropi
FIFA statut 2010.
Igrači koji imaju više državljanstava (Ako imaju naš pasoš)
16 Nationality entitling players to represent
more than one Association
1. A Player who is eligible to represent more than
one Association on account of his nationality, may play in an international
match for one of these Associations only if, in addition to having the relevant
nationality, he fulfils at least one of the following conditions:
(a) He was born on the territory of the relevant Association;
(b) His biological mother or biological father was born on the territory of
the relevant Association;
(c) His grandmother or grandfather was born on the territory of the
relevant Association;
(d) He has lived continuously on the territory of the relevant Association
for at least two years.
17 Acquisition of a new nationality (ako nemaju naš pasoš)
Any Player who refers to art. 15 par. 1 to assume a new nationality and who
has not played international football in accordance with art. 15 par. 2 shall
be eligible to play for the new representative team only if he fulfils one of the
following conditions:
relevant Association;
(d) He has lived continuously for at least five years after reaching the age
of 18 on the territory of the relevant Association.
Igrači koji imaju više državljanstava (Ako imaju naš pasoš)
16 Nationality entitling players to represent
more than one Association
1. A Player who is eligible to represent more than
one Association on account of his nationality, may play in an international
match for one of these Associations only if, in addition to having the relevant
nationality, he fulfils at least one of the following conditions:
relevant Association;
(d) He has lived continuously on the territory of the relevant Association
for at least two years.
17 Acquisition of a new nationality (ako nemaju naš pasoš)
Any Player who refers to art. 15 par. 1 to assume a new nationality and who
has not played international football in accordance with art. 15 par. 2 shall
be eligible to play for the new representative team only if he fulfils one of the
following conditions:
relevant Association;
(d) He has lived continuously for at least five years after reaching the age
of 18 on the territory of the relevant Association.
Red hat oooooo grandmaaaaaaa, red hat ooooooooo granyyyyyyyyyy, red hat for my Edin, oooooooooo grandma, granny. I wish Edin ooooooooo grandmaaaaaaa, I wish Edin oooooooo grannyyyyyy, I wish Edin scores, oooooooooo grandma, grannyyyyyyyy.
Visca el Višća!
Visca el Višća!
I danas selektor kaže da je bilo bitno da Bešić nastupi, kako ga neko drugi ne bi preoteo
Po statutu FIFA-e koji se može naći na njihovoj zvaničnoj stranici, računaju se samo "official competition" utakmice. A u kalendaru im se taj pojam odnosi isključivo na kvalifikacione susrete.

Po statutu FIFA-e koji se može naći na njihovoj zvaničnoj stranici, računaju se samo "official competition" utakmice. A u kalendaru im se taj pojam odnosi isključivo na kvalifikacione susrete.
Red hat oooooo grandmaaaaaaa, red hat ooooooooo granyyyyyyyyyy, red hat for my Edin, oooooooooo grandma, granny. I wish Edin ooooooooo grandmaaaaaaa, I wish Edin oooooooo grannyyyyyy, I wish Edin scores, oooooooooo grandma, grannyyyyyyyy.
Visca el Višća!
Visca el Višća!
@zeljovac
postoji i ovo
Bez obzira na st. 1 ovog članka, savezi koji dijele zajedničko državljanstvo mogu zaključiti sporazum prema kojem se točka d) st. 1 ovog članka u potpunosti briše ili se izmjenjuje na način da se utvrdi duže vremensko ograničenje. Takvi sporazumi moraju biti podneseni i odobreni od strane FIFA-e.
sto znaci da postoji neki sporazum izmedju HNS i F/NSBIH bez kojeg Hrvati kao sto je zadnji slucaj sa Vujicevicem ne bi mogli zaigrati za Hrvatsku
postoji i ovo
Bez obzira na st. 1 ovog članka, savezi koji dijele zajedničko državljanstvo mogu zaključiti sporazum prema kojem se točka d) st. 1 ovog članka u potpunosti briše ili se izmjenjuje na način da se utvrdi duže vremensko ograničenje. Takvi sporazumi moraju biti podneseni i odobreni od strane FIFA-e.
sto znaci da postoji neki sporazum izmedju HNS i F/NSBIH bez kojeg Hrvati kao sto je zadnji slucaj sa Vujicevicem ne bi mogli zaigrati za Hrvatsku
Pročitah i to. Tim sporazumom se može samo izbrisati uslov kojim se nakon provedenog vremena u jednoj državi stiče pravo nastupa za istu ili se može postrožiti isti tako što će se podići vremenska granica. Ništa više od toga.
Visca el Višća!
Visca el Višća!
U pravu si jer ja nisam pazljivije to procitao ali i dalje ne postoji objasnjenje po kom pravilu Hrvati ili Srbi kojima su svi u porodici iz BIH a odrasli na zapadu imaju pravo igranja za komsije
Darío Cvitanic zbog ovih propisa nije mogao da igra za Hrvatsku jer je treca generacija rodjenih u Argentini a i hrvatski pasos nije bio problem
Darío Cvitanic zbog ovih propisa nije mogao da igra za Hrvatsku jer je treca generacija rodjenih u Argentini a i hrvatski pasos nije bio problem
Takozvano dvojno drzavljanstvo.Koje nije sklopljeno sa mnogim drzavama.santos je napisao/la:U pravu si jer ja nisam pazljivije to procitao ali i dalje ne postoji objasnjenje po kom pravilu Hrvati ili Srbi kojima su svi u porodici iz BIH a odrasli na zapadu imaju pravo igranja za komsije
Pogotovo je specificno kod Hrvatsko,Bosansko Srbijanskog dijela.
Recimo Subotic ni po petnaestom koljenu ili generaciji nije imao vezu sa Srbijom.Ali zbog ugovora drzava to je dobio.
Sacuvaj me boze onih navijaca repke koji na domaci mec te repke moraju nositi putovnicu ili ti ga pasos, a uz to jos svoji na svom.
-----------
A Begovic sta je branio Spaniulusu?To je cudesna suma Jel?By @bhsport
-----------
Pravda za @Kurtmu
-----------
-----------
Pravda za @Kurtmu
Bez obzira na drzavljanstvo on mora kao sto pise ispunjavati barem jos jedan od ovih 4 uslova
Igrač koji pod uvjetima Čl. 15 Pravilnika o primjeni Statuta FIFA-e ima pravo predstavljati više od jednog saveza na osnovu svog državljanstva, može igrati međunarodnu utakmicu samo za jedan od tih saveza ukoliko, pored relevatnog državljanstva, on ispunjava barem jedan od sljedećih uvjeta:
a) rođen je na teritoriju relevantnog Saveza;
b) njegova je biološka majka ili biološki otac rođen(a) na teritoriju relevantnog saveza;
c) njegova je baka ili djed rođen(a) na teritoriju relevantnog saveza;
d) živio je na teritoriju relevantnog saveza najmanje dvije godine bez prekida.
Igrač koji pod uvjetima Čl. 15 Pravilnika o primjeni Statuta FIFA-e ima pravo predstavljati više od jednog saveza na osnovu svog državljanstva, može igrati međunarodnu utakmicu samo za jedan od tih saveza ukoliko, pored relevatnog državljanstva, on ispunjava barem jedan od sljedećih uvjeta:
a) rođen je na teritoriju relevantnog Saveza;
b) njegova je biološka majka ili biološki otac rođen(a) na teritoriju relevantnog saveza;
c) njegova je baka ili djed rođen(a) na teritoriju relevantnog saveza;
d) živio je na teritoriju relevantnog saveza najmanje dvije godine bez prekida.
Da, nije dovoljno samo državljanstvo. Evo sa zvanične stranice FIFA-e profil Subotića.
Born to Serbian parents in Banja Luka, Bosnia-Herzegovina in 1988, he nevertheless spent the majority of his youth in Germany and the USA, whom he represented at U-17 and U-20 level. With the chance to turn out for four countries at senior international level, Subotic chose the birth nation of his parents and went on to appear in five of Serbia’s South Africa 2010 preliminaries, including the 5-0 win over Romania that sealed their qualification.
http://www.fifa.com/worldcup/players/pl ... ofile.html
Born to Serbian parents in Banja Luka, Bosnia-Herzegovina in 1988, he nevertheless spent the majority of his youth in Germany and the USA, whom he represented at U-17 and U-20 level. With the chance to turn out for four countries at senior international level, Subotic chose the birth nation of his parents and went on to appear in five of Serbia’s South Africa 2010 preliminaries, including the 5-0 win over Romania that sealed their qualification.
http://www.fifa.com/worldcup/players/pl ... ofile.html
Visca el Višća!
Visca el Višća!
koga boli ona stvar ko za koga navija.ako igrac ima kvalitetu za reprezentaciju i ako ce se bih uz njegovu pomoc plasirati na SP ili EP,boli me klinac sto je taj igrac navijao za srbiju 2005.pa i misimovic je igrao za mladu repku srbije,pa nas je svojim asistencijama i golovima odvukao do baraza(gdje nikad prije nismo stigli).eno ti primjer eduarda da silve koji je hrvatsku skoro sam odveo na ep 2008.i sta se to danas hrvatom zove,a sta bosnjakom?nisu se ni muslimani izjasnjavali kao bosnjaci prije 150 godina,pa se ipak 90% muslimana danas u bih tako izjasnjava(sto je njihovo osnovno ljudsko pravo koje niko ne smije da im oduzme,kao i srbima i hrvatima).a ti sam kazes da je bosnjaka otkad je svijeta i vijeka. mislim de objasni malo sta je pisac htio da kaze...i ne lupaj mi o korijenima,genima i ostalim glupostima kojima se sluze nacionalisti...a ti si vec pokazao da pripadas takvoj vrsti ljudigruezi je napisao/la:crnaguja o historiji se da raspravljat ,nisam ja rekao da su hrvati nastali prije 150 godina nego ovo sto se danas hrvatom zove jeste...od koliko danasnjih hrvata su pretci prije 150 godina bili hrvati?to je veliko pitanje...ali ni nakraj pameti mi da nekog ubjedzujem da nebude hrvat cak naprotiv...meni hrvati koji zele suzivot sa bosnjacima nesmetaju ni najmanje,uostalom zasto bi?istina skutore nemogu organski ali ne zato sto su hrvati nego zato sto su gamad...
zenga,ti ocito nekontas sta sam htio reci...ti gore nabrojani likovi su bh patrioti koji su dal katoicke dal pravoslavne vjere nebitno...i naravno da nemam nista protiv njih niti protiv bilo koga ko voli bih i smatra je svojom,..ali anyway...da li ti stvarno mislis da neki srbin koji je odrastao u post ratnoj rs bi radije igrao za bih nego za srbiju?da li ti stvarno mislis da dole neko navija za bih,od srba tj)?da mi je samo ognjena vranjesa,vuleta trivunovica i ove ostale srbe koje bi vi rado vidjeli u dresu bih pitati za koga su navijali kad su 2005e igrali bih i srbija..svaki iole kvalitetan igrac iz rs(subotic,kuzmanovic itd) su otisli igrati za srbiju bez da im je napamet palo da igraju za bih...tako razmislja svaki srbin iz rs..a vi nacionalni bosanci i uz to jos i hercegovci se i dalje tjesite da nije tako..opet kazem ,daj boze da nas u barazu zapadne srbija pa da se licno uvjerite u 'bosanstvo ' igraca iz rs..
"Ako nekoga ne smatras za svoju drzavu kao i repku i igrace.A na ovom forumu se vecinom pise o BIH igracima i repci.Onda svaka ptica svome jatu leti." by harishp :)
Podržite akciju "Vratimo Hareta u osnovnu školu"!!
pa ko sulji colakovicu brani da ode do sandzaka i pozove ljajica i sulejmanija da igraju za bh repku?ili kad je susic htio dovesti onog turskog igraca u reprezentaciju( bahtiyaroglu).znaci ako zeli i ima kvalitet ko mu brani da igra za bih.samo je problem u tome sto oni zele da igraju za srbiju.ni u cemu drugo.i kakav ti osnov trazis?zar nisu dovoljan osnov za poziv pravila FIFE koja dopustaju igranje tih igraca za Hrvatsku.kad mi pokazes pravilo koje brani tim igracima da igraju za hrvatsku,onda cu se s tobom sloziti da nema osnova.i normalno da koriste snagu reprezentacije da bi privukli talente.kao da bih to ne radi...samo ima manje uspjeha u tome(spahic,misimovic,jahic).Željovac je napisao/la:To kako Hrvati dovode Sarajlije sa hrvatskim imenima bi isto bilo k'o da mi dovodimo sandžaklije u reprezentaciju, možda ponekog Turčina i tako. Po meni, bez osnova. Koriste samo što imaju jaku repku. Pa predsjednik saveza kaže javno da su pratili Marka Marina![]()
"Ako nekoga ne smatras za svoju drzavu kao i repku i igrace.A na ovom forumu se vecinom pise o BIH igracima i repci.Onda svaka ptica svome jatu leti." by harishp :)
Ne kažem da mi ne želimo tako raditi ili da smo nešto iznad. Samo kažem da po tome reprezentacija Hrvatske funkcioniše kao klub i to mi se gadi. Gadi mi se kad u košarci BiH angažuje Domerkanta i Bremera. Tako isto mi je urnebes kad Marković prati Marina i degradira smisao reprezentacije. Hrvatska "odskače" po tome. I nešto glume oko Sammira. Ako bude dovoljno dobar, molit će ga da igra.
Visca el Višća!
Visca el Višća!
Jedini igrač koji igra za Hrvatsku a nije etnički Hrvat je Eduardo. Ja nemam problema ni sa jednim Hrvatom bio on iz Njemačke, Hrvatske ili Australije. Ako je on rodom Hrvat i osjeća se Hrvatom onda je dobrodošao.
Isto tako ti nemaš problema sa "Hrvatima" Spahićem i Mujdžom, "Njemcima" Bešićem i Misimovićem ili "Francuzom" Jahićem..
Isto tako ti nemaš problema sa "Hrvatima" Spahićem i Mujdžom, "Njemcima" Bešićem i Misimovićem ili "Francuzom" Jahićem..
...što je više lome to je volim jače...
Nije baš da nemam problema ni sa kim. Postaje previše sve ovo. Reprezentacije počinju poslovati kao klubovi. A to kako se oni osjećaju je vrlo upitno. Sigurno je da osjećaju da im koristi igrati za datu reprezentaciju.jacky09 je napisao/la:Jedini igrač koji igra za Hrvatsku a nije etnički Hrvat je Eduardo. Ja nemam problema ni sa jednim Hrvatom bio on iz Njemačke, Hrvatske ili Australije. Ako je on rodom Hrvat i osjeća se Hrvatom onda je dobrodošao.
Visca el Višća!
Visca el Višća!
ma pusti ti domerkanta i ostale amere.mene zanima tvoje misljenje o spahicu,jahicu i misimovicu,jer su oni relevantni za ovu diskusiju.da li sulejman colakovic i ostali u savezu po tebi degradiraju smisao reprezentacije i funkcionisu kao klub kada upute poziv igracu koji se rodio i postao igrac u Hrvatskoj(Spahic),u Njemackoj(Miske) i u Francuskoj(Jahic).Ili to vrijedi samo za slucaj kada V.Markovic pozove igrace poput Petrica i Corluke da igraju za Hrvatsku? I sta ima veze sto je on pratio Marina? da su bogdom suljo i munib tako pratili zlaju ibraju,danas ne bi kukali kako su ga svedjani oteli.uostalom kako drugacije napravit jaku reprezentaciju u zemlji od 4,5 miliona ljudi?pa i spanija je dala drzavljanstvo senni,zatim turska aureliu,njemacka paulo rink itd...a to su sve zemlje sa velikim brojem stanovnika i samim time vecim bazenom igraca.al ti normalno neces navesti te primjere,nego ces se uhvatiti hrvatske kao crne ovce svjetskog fudbala...drugi bi(a posebno bih) imali sta nauciti od vlatka markovica i HNS-aŽeljovac je napisao/la:Ne kažem da mi ne želimo tako raditi ili da smo nešto iznad. Samo kažem da po tome reprezentacija Hrvatske funkcioniše kao klub i to mi se gadi. Gadi mi se kad u košarci BiH angažuje Domerkanta i Bremera. Tako isto mi je urnebes kad Marković prati Marina i degradira smisao reprezentacije. Hrvatska "odskače" po tome. I nešto glume oko Sammira. Ako bude dovoljno dobar, molit će ga da igra.
Najnoviji primjer ti je Slišković. Marković i co su iskoristili situaciju.. mali se osjeća Hrvatom i želi igrati za Hrvatsku.. a za to nije "kriv" Marković ili Ladić.Željovac je napisao/la:Nije baš da nemam problema ni sa kim. Postaje previše sve ovo. Reprezentacije počinju poslovati kao klubovi. A to kako se oni osjećaju je vrlo upitno. Sigurno je da osjećaju da im koristi igrati za datu reprezentaciju.jacky09 je napisao/la:Jedini igrač koji igra za Hrvatsku a nije etnički Hrvat je Eduardo. Ja nemam problema ni sa jednim Hrvatom bio on iz Njemačke, Hrvatske ili Australije. Ako je on rodom Hrvat i osjeća se Hrvatom onda je dobrodošao.

Ma ebo osjecaje.Cuvajte zdravlje.
Sacuvaj me boze onih navijaca repke koji na domaci mec te repke moraju nositi putovnicu ili ti ga pasos, a uz to jos svoji na svom.
-----------
-----------
Pravda za @Kurtmu
-----------
-----------
Pravda za @Kurtmu
Ma pusti to kako se ko osjeća. Baš ti znaš kako se osjeća Slišković. Osjeća da mu je od koristi igrati za Hrvate i to je to. I nisu Hrvati crna ovca, ali oni mi najviše upadaju u oči, jer pouzimaše sve živo iz BiH.
A ovo za Marina je stvarno smiješno. Pa on je iz Bosanske Gradiške i prema nekoj toj narodnosti je valjda Srbin ili šta već. Što se tiče ovih nekih naših "stranaca", teško je reći kako se neko osjeća. Naravno, svi u reprezentaciji BiH beskrajno vole svoju zemlju i sanjaju je, Hrvati također i svi diljem planete Zemlje, što naravno nije realnost. Profesionalizam i to je to. Moram priznati da još nisam osmislio mehanizam za borbu protiv ove pošasti
Možda jednostavno ne furati se da su reprezentacije pune nekih patriota, već shvatiti da je sve to samo posao. A ako se ko nekim ludim djelima istakne, svaka mu čast.
Ta neka etnička pripadnost je neopipljiva kategorija i prvi sam protiv Turaka i Srbijanaca u reprezentaciji BiH, ma kakav im raspored slova bio u imenu i ma kakvog Boga štovali.

A ovo za Marina je stvarno smiješno. Pa on je iz Bosanske Gradiške i prema nekoj toj narodnosti je valjda Srbin ili šta već. Što se tiče ovih nekih naših "stranaca", teško je reći kako se neko osjeća. Naravno, svi u reprezentaciji BiH beskrajno vole svoju zemlju i sanjaju je, Hrvati također i svi diljem planete Zemlje, što naravno nije realnost. Profesionalizam i to je to. Moram priznati da još nisam osmislio mehanizam za borbu protiv ove pošasti

Možda jednostavno ne furati se da su reprezentacije pune nekih patriota, već shvatiti da je sve to samo posao. A ako se ko nekim ludim djelima istakne, svaka mu čast.
Ta neka etnička pripadnost je neopipljiva kategorija i prvi sam protiv Turaka i Srbijanaca u reprezentaciji BiH, ma kakav im raspored slova bio u imenu i ma kakvog Boga štovali.
Visca el Višća!
Visca el Višća!
Pričaš o potpuno drugoj stvari. Mi ovde ne pričamo o nekim Srbima ili Bugarima koji igraju u hrvatskoj repezentaciji, već o Hrvatima iz BiH, Austalije ili Njemačke. I s tim trebaš uspoređivati igranje Misimovića ili Spahića za BiH a ne neke Turke ili Srbijance.Željovac je napisao/la:Ma pusti to kako se ko osjeća. Baš ti znaš kako se osjeća Slišković. Osjeća da mu je od koristi igrati za Hrvate i to je to. I nisu Hrvati crna ovca, ali oni mi najviše upadaju u oči, jer pouzimaše sve živo iz BiH.![]()
A ovo za Marina je stvarno smiješno. Pa on je iz Bosanske Gradiške i prema nekoj toj narodnosti je valjda Srbin ili šta već. Što se tiče ovih nekih naših "stranaca", teško je reći kako se neko osjeća. Naravno, svi u reprezentaciji BiH beskrajno vole svoju zemlju i sanjaju je, Hrvati također i svi diljem planete Zemlje, što naravno nije realnost. Profesionalizam i to je to. Moram priznati da još nisam osmislio mehanizam za borbu protiv ove pošasti![]()
A kako se osjeća Slišković nije jednom izjavio za medije.. a da je drugačije valjda bi igrao za BiH jer ga sigurno nije Marković vozao u gepeku.

Može Slišković pričati šta hoće. Možda fakat jeste najponosniji Hrvat na svijetu, a možda je apsolutni Nijemac koji smatra da nema šanse da će zaigrati za Elf i koji jednostavno nalazi korist u igranju za Hrvatsku. Ta korist je Markovićev "gepek". 

Visca el Višća!
Visca el Višća!
Obojica ste rođeni u Sarajevu, je li bilo poziva da zaigrate za BiH?VUJIČEVIĆ: Na ovo pitanje ne bih želio odgovoriti.Željovac je napisao/la:Ma pusti to kako se ko osjeća. Baš ti znaš kako se osjeća Slišković. Osjeća da mu je od koristi igrati za Hrvate i to je to. I nisu Hrvati crna ovca, ali oni mi najviše upadaju u oči, jer pouzimaše sve živo iz BiH.![]()
A ovo za Marina je stvarno smiješno. Pa on je iz Bosanske Gradiške i prema nekoj toj narodnosti je valjda Srbin ili šta već. Što se tiče ovih nekih naših "stranaca", teško je reći kako se neko osjeća. Naravno, svi u reprezentaciji BiH beskrajno vole svoju zemlju i sanjaju je, Hrvati također i svi diljem planete Zemlje, što naravno nije realnost. Profesionalizam i to je to. Moram priznati da još nisam osmislio mehanizam za borbu protiv ove pošasti![]()
SLIŠKOVIĆ: Bilo je telefonskih kontakata, ali nikada nisam dobio poziv. Iako, nije ni bitno, u mom srcu postoji samo Hrvatska!
Nogometni idoli?
VUJIČEVIĆ: Zvonimir Boban.
SLIŠKOVIĆ: Mladen Petrić.
e sad da li da vjerujem tebi kada kazes da sliskovic igra cisto iz interesa,ili samom sliskovicu kada kaze da mu u srcu postoji samo Hrvatska?
Trenutno korisnika/ca: bavariapivo, legendarnadruga, moreno123 i 36 gostiju.