Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

madridist
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la madridist » 05 jun 2018, 09:59

slika
“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano

Aerials
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la Aerials » 05 jun 2018, 10:14

Hendo je napisao/la:
Aerials je napisao/la:
Hendo je napisao/la:Ali mogla se vjera slobodno ispoljavati. :rol:
Pa zar vjera nije privatna stvar, a ne nešto čime mlataraš naokolo? Moliš se i vjeruješ zbog sebe, ne da nekome nešto dokažeš.
Pa kako su nam najbolji pisci zatvarani zbog svoje vjere, imami nam umirali u 30-tim godinama života pred još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, robijalo se, zabranjeno nošenje feredže, da bi klanjao teraviju morao si dobiti dozvolu od komesara koji je najčešće bio srbin...
Morali nam ljudi pod pseudonimima pisati tekstove u Takvimu da ne bi bili ubijeni.

Islam nije samo vjera i ne može se zatvoriti u 4 zida. Islam je način života. Možeš li ti svoju nevjeru zatvoriti u 4 zida? O čemu bi narod pričao, ti npr. ne postiš a ja npr. postim. Ko od nas da hoda ulicom ili ko od nas dvoje da priča?
U redu, to je ekstremno i naravno ne podržavam. Svako ima pravo da stavi hidžab i da ide u džamiju i praktikuje, ali zašto ići dalje od toga? Zašto nametati nekome nešto, zašto tražiti da se zakoni mijenjaju zbog religijskih obaveza? Praktikuj kako možeš, ili biraj prioritete. Ja ne sumnjam u to da će Allah da oprosti što nisi otišao na džumu, ili što si preskočio namaz jer si morao da radiš da bi prehranio porodicu i sebe.
Vjera nije isto što i religija. Vjerovati u svevišnjeg možeš uvijek, i to je najlakše ostaviti u svoja četiri zida, ovdje je u pitanji religijski propis.
Zamolila bih te samo da pojasniš šta si htio reći sa zadnje dvije rečenice.

Mada i ne moraš, ne znam više ni što repliciram. :facepalm:
The ones who love your dark are the only light you'll ever need.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 05 jun 2018, 10:33

Pa ne nameće tebi niko ništa, nego samo traži pravo i slobodu da može praktikovati svoje vjerske obaveze, ti ako hoćeš ostani na poslu i radi za tu pauzu za džumu ili je iskoristi za šetnju. Ne tiče se tvojih prava i ona apsolutno nisu ugrožena sa ovim, nego prava vjernika koji žele da obave svoje vjerske obaveze. Npr da neko svoju pauzu iskoristi u dijelovima da bi klanjao dva namaza dok je na poslu, jer to ne zahtijeva više od 20ak minuta sveukupno, ili da izađe na džumu, umjesto na pauzu.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 05 jun 2018, 10:34

Ma moze se zivjeti, ako imas mehanizaciju, i da se ne bavis samo jednom granom poljoprivrede.
Nema tu ako, vec trebas zbavit svu mehanizaciju, to je znaci tvoj kapital za koji te ni 10 % ne stoji drzava.

Eo npr. Seco ocito nije upucen u ovdasnje prilike.

Za sve trebas ulaganja. Ta ulaganja se nece isplatit preko noci a da bi pokrenuo biznis moras imati sigurnost + poticaj. Ne spominjem bezez Capljinu, jer ljudi iz HNK, sve sto proizvedu, voze dole o svom trosku fakticki u nepoznato. Znaci cista definicija sive ekonomije.

Dalje, zelis maline trebas sadnice, zastitu od bolesti, nekoliko sezonskih radnika... i za sta, za 1.7 KM po kg. Da ne pominjem rizik od sole/grada i ostalih neprilika.

Oces plastenicku proizvodnju - trebas konstrukciju, najlone, zastitu od mraza, zastitu od stetocina... i za sta, sjedi u auto i trazi kupca, kojeg proizvodjaci iz regiona vec uveliko bobmarduju sa jeftinijim alternativama.

Oces kurbane, eo sto Seco kae, pa tu se max moras podrediti datom poslu i nemas sec providna vremena. Znaci veliki prostor, ulaganje u ovce/jagnjad, velike kolicine sijena, stocno brasno, vitamini, jecam pa vakcinacija, ona uobicajna godisnja, pregledi, pa troskovi klanja.. I sve to, ponavljam, ako nadjes kupca, jer vec se opasno nude za 300 KM.

Ko te stoji ako se ponovi bolest plavog jezika ? To Seco ne razumije, jer zivi u uredjenoj drzavi, koja brine o svojim stanovnicima.

Zato kazem, siva ekonomija, ma koliko dobra bila (iz nuznih okolnosti) proguta svaku garanciju. Igras na tankom ledu sa onih nekoliko hiljada koje ulozis, onda zavisis od vremenskih (ne)prilika itd.

Necemo pricati o velikim poduzetnicima kojima se ne zuri za povrat ulozenog, vec o prosjecnom covjeku gdje kraci intervali igraju presudne uloge i tu ako nema ocekivane dobiti, taj proizvodjac nece biti spreman na dodatni rizik.

I zato, da se vratim na srz teme, u BiH prosjecan poljoprivrednik ne moze zivjeti od zemlje i zbog toga leze neobradjene povrsine. Nema sta se nije pokusalo, od krosona, preko malina, luka, paradajza, paprika... Znaci iskustva onih koji prezivljavaju od toga, al jok, dodje kakav dijasporac i kae itekak moze. Ok.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 05 jun 2018, 10:39

Na selu sa stokom ne's propasti nikada...Osim ako si ko ovaj jedan dalji rodjak. Sve sto zaradi pravac Sokolac i aparati. :rol:
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 05 jun 2018, 11:13

Derdiyok je napisao/la:Na selu sa stokom ne's propasti nikada...Osim ako si ko ovaj jedan dalji rodjak. Sve sto zaradi pravac Sokolac i aparati. :rol:
Ma nećeš propasti, ali nije to neki život ako imaš usitno. Plus, mnogo je to yeben posao, pa nije valjda slučajnost što narod bježi od toga. Ovdje bi mnogo bolje bilo da je minimalna zagarantovana plata 800 maraka i da se dnevno radi 8-9 sati i naravno da ima posla. 90% ljudi ne bi pomislilo na odlazak vani.

A ovako, gdje nećeš. Pa ja sam radio skoro 7 mjeseci prošle godine, za to vrijeme imao 1 slobodan dan i to tako što sam se odrekao svoje dnevnice i zamolio kolegu da radi za mene. Zamisli sad to buraz, radiš 7 mjeseci za 300 maraka mjesečno, hoćeš slobodan dan moraš se odreć' cenera :urnebes:

Dakle u 7 mjeseci (skoro 200 dana) ja sam imao 1 slobodan dan :tokralju:

I povrh svega, dođe ti neki SDA kreten i kaže ti da si lijen, da si ovakav-onakav.
Dabogda u džehenemu gorio ako ga ima.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 05 jun 2018, 11:17

Aerials je napisao/la: U redu, to je ekstremno i naravno ne podržavam. Svako ima pravo da stavi hidžab i da ide u džamiju i praktikuje, ali zašto ići dalje od toga? Zašto nametati nekome nešto, zašto tražiti da se zakoni mijenjaju zbog religijskih obaveza? Praktikuj kako možeš, ili biraj prioritete. Ja ne sumnjam u to da će Allah da oprosti što nisi otišao na džumu, ili što si preskočio namaz jer si morao da radiš da bi prehranio porodicu i sebe.
Vjera nije isto što i religija. Vjerovati u svevišnjeg možeš uvijek, i to je najlakše ostaviti u svoja četiri zida, ovdje je u pitanji religijski propis.
Zamolila bih te samo da pojasniš šta si htio reći sa zadnje dvije rečenice.

Mada i ne moraš, ne znam više ni što repliciram. :facepalm:
Feredzu i treba zabraniti na javnim mjestima, to nije nista ekstremno.
Osobe koje ju nose se ne mogu identifikovati.
Ici sa feredzom u npr. trgovinu isto dodje kao uci sa carapom na glavi.

To se moze i slikovito pojasniti.

slika

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 05 jun 2018, 11:19

rio_Ferdy88 je napisao/la:Pa ne nameće tebi niko ništa, nego samo traži pravo i slobodu da može praktikovati svoje vjerske obaveze, ti ako hoćeš ostani na poslu i radi za tu pauzu za džumu ili je iskoristi za šetnju. Ne tiče se tvojih prava i ona apsolutno nisu ugrožena sa ovim, nego prava vjernika koji žele da obave svoje vjerske obaveze. Npr da neko svoju pauzu iskoristi u dijelovima da bi klanjao dva namaza dok je na poslu, jer to ne zahtijeva više od 20ak minuta sveukupno, ili da izađe na džumu, umjesto na pauzu.
Naravno svakom njegova prava dok ne mene ne ometaju il ne diraju. Problem je kad vjernici traže specijalan tretman jer to tako treba.
Zadnja izmjena: Penaltiky, dana/u 05 jun 2018, 11:21, ukupno mijenjano 1 put.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 05 jun 2018, 11:19

Marsal je napisao/la:
Derdiyok je napisao/la:Na selu sa stokom ne's propasti nikada...Osim ako si ko ovaj jedan dalji rodjak. Sve sto zaradi pravac Sokolac i aparati. :rol:
Ma nećeš propasti, ali nije to neki život ako imaš usitno. Plus, mnogo je to yeben posao, pa nije valjda slučajnost što narod bježi od toga. Ovdje bi mnogo bolje bilo da je minimalna zagarantovana plata 800 maraka i da se dnevno radi 8-9 sati i naravno da ima posla. 90% ljudi ne bi pomislilo na odlazak vani.

A ovako, gdje nećeš. Pa ja sam radio skoro 7 mjeseci prošle godine, za to vrijeme imao 1 slobodan dan i to tako što sam se odrekao svoje dnevnice i zamolio kolegu da radi za mene. Zamisli sad to buraz, radiš 7 mjeseci za 300 maraka mjesečno, hoćeš slobodan dan moraš se odreć' cenera :urnebes:

I povrh svega, dođe ti neki SDA kreten i kaže ti da si lijen, da si ovakav-onakav.
Logicno, od tog se ne moze propasti, cinjenica.
Ali se uglavnom puno radi za malu zaradu, i uzima se veliki rizik, nije ni cudo da najvise ovi iz dijaspore i ljudi na drzavnim jaslama spominju kako su njive neobradjene. :crazy:

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 05 jun 2018, 11:23

Može se preživjeti. Jedva. Neko ima sreće pa drži krave i ima mljekaru dobru blizu. Nekog zavale mljekare, orkupne stanice i šta onda?

Rigoletto
Kontakt:

Post Postao/la Rigoletto » 05 jun 2018, 11:33

Tuzlanski karanfili bi da ne rade i da postanu dojencad drzavne sise. E pa ne moze gospodo
imamo žicu za jela na žlicu, goveđigulašmajka

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 05 jun 2018, 11:54

Rigoletto je napisao/la:Tuzlanski karanfili bi da ne rade i da postanu dojencad drzavne sise. E pa ne moze gospodo
Ja sam na radnom mjestu jutros, a ti? Valjci spremni?

Rigoletto
Kontakt:

Post Postao/la Rigoletto » 05 jun 2018, 11:58

Penaltiky je napisao/la:
Rigoletto je napisao/la:Tuzlanski karanfili bi da ne rade i da postanu dojencad drzavne sise. E pa ne moze gospodo
Naravno da si na radnom mjestu, sta bi medjugorje trebalo placat porez da bi ti imo za drinu i q pack pa da citav dan cejfis? Ne moze

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 05 jun 2018, 12:04

Rigoletto je napisao/la:
Penaltiky je napisao/la:
Naravno da si na radnom mjestu, sta bi medjugorje trebalo placat porez da bi ti imo za drinu i q pack pa da citav dan cejfis? Ne moze
Ne klevetaj ne pušim i pijem iz limenki.

Rigoletto
Kontakt:

Post Postao/la Rigoletto » 05 jun 2018, 12:25

Al neces na racun postenih radnika, ovo je 21.vijek

madridist
Kontakt:

Post Postao/la madridist » 05 jun 2018, 12:41

Ukinuti kantone.
Odmah u prvom mjesecu nakon toga penzije bi se mogle povecati 50%.
A u privredu ubrizgati milijarde kije idu na plate uhljebljene admi istracije po kantonima.
Sve radno sposobne birokrate na biro a na mjesta za salterima i administraciji uposliti osobe sa invaliditetom.
U skolama je 2/3 uhljebljenih sa diplomama zenicke islamske akademije i fakulteta iz bijeljine, doboja, brckog ili travnika :urnebes:
Pa se zapitajmo zasto sve gluplje i gluplje generacije odrastaju.
Znaju ko je shaban shaolic i jala bogalji a kad pitas ko je stvorio antibiotik ko da pitas na klingonskom....
“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 05 jun 2018, 12:52

Rigoletto je napisao/la:Al neces na racun postenih radnika, ovo je 21.vijek
Sve na račun poštenih radnika iz opšćine Centar.

sekerbay
Kontakt:

Post Postao/la sekerbay » 05 jun 2018, 12:56

Daj ba asteriks, ne vuci me za jezik da ne griješim u ramazanu.
Drži se auta, tu si najbolji.
like my saint of a mum used to say, "get 'em young, and the possibilities are endless."

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 05 jun 2018, 13:03

madridist je napisao/la: Znaju ko je shaban shaolic i jala bogalji a kad pitas ko je stvorio antibiotik ko da pitas na klingonskom....
E tu je problem što se kod nas ide na kalup da moraš znat napamet te neke podatke a kasnije u životu ti neće nikad zatrebati, ne razvija se kreativnost kod djece i sposbnost da sami razmišljaju, praktične vještine, nego im se guraju u glavu ti podaci od kojih nema koristi sve i da su doktori, jer i doktoru ne znači ništa jel Fleming izmislio ili Jala :mrgreen:

https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/kako- ... 18184.html
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 05 jun 2018, 13:07

Marsal je napisao/la: Ma nećeš propasti, ali nije to neki život ako imaš usitno. Plus, mnogo je to yeben posao, pa nije valjda slučajnost što narod bježi od toga. Ovdje bi mnogo bolje bilo da je minimalna zagarantovana plata 800 maraka i da se dnevno radi 8-9 sati i naravno da ima posla. 90% ljudi ne bi pomislilo na odlazak vani.

E ne znam Bogami. Odem ponekad na selo, gledam uvijek jednog rođaka, po vazdan oko stoke, od jutra do mraka, ali dva auta, traktor, kosačica, nakih mašina šta ja znam...sve od stoke. Sam živi, nije oženjen, roditelji umrli.

Ja na primjer da imam živaca za te stvari iz istih stopa bi raspalio na selo i bavio se stočarstvom i poljoprivredom, ali ne može ni to svako. Treba dosta odricanja sa strane da bi uspio, plus, i to su živa bića, ne možeš ih držati i tretirati preko neke stvari.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 14 gostiju.