Moguće se prebacit na bilo koji master studij ovamo u Austriju, priznaju naše bachelora s tim da se zna desit da se ponekad neka razlika predmeta polaže. Od prije koju godinu je uvedeno da su svi masteri ovdje na engleskom. Sad ne znam tačno jel ista cijena semestra ko na Bachu (za ne EU državljene, dakle sve nas, je cijena semestra 745 eura s tim da ti se te pare vrate ako skupiš 12 ECTS bodova u toku semestra što nije fakat teško). Velika je razlika u odnosu na ovo kod nas što nemaš ono fiksno šta se u prvom, drugom, trećem ... semestru radi nego imaš predmete za koje se predavanja održavaju u ljetnjem semestru i imaš one za koje se predavanja održavaju u zimskom. Dakle hipotetički je moguće da ti tek kreneš na faks 1. semestar i da prijaviš predmet s 3. ili 5. semestra da ga slušaš i onda polažeš. U ljetnjem možeš birat predmete s 2. i 4. jer je 6. semestar čitav samo seminarski rad. Eh znam da ima neka caka da svaki semestar moraš prijavit toliko predmeta da broj ECTSova koji oni nose bude najmanje 30 al nisam siguran baš za to pa ne bih o tome haha. Kod dosta predmeta imaš odvojeno polaganje vježbi i predavanja i dobiješ ECTSove i za jedno i za drugo. Npr Mathe A predavanja nopse 6 ECTS a vježbe još 3. Vježbe je većinom baš baš lagano položit jer se sastoje iz rađenja zadaća koje onda prijavljuješ na jednoj stranici na netu (zaokružiš zadatke koje si uradio i na vježbama te lik može prozvat da radiš te zaokružene zadatke i ako ih znaš dobiješ onoliko bodova koliko nosi taj zadatak i još imaš po dvije Klasure gdje dobiješ da uradiš 3 zadatka vrlo slična onim što ste radili na vježbama). Predavanja je već teže položit al opet to zavisno od predmeta do predmeta. Što se mašinstva ovdje tiče, ubjedljivo najteži i najcjenjeni faks (teži i od medicini i od elektroetehnike) ovdje jer ima baš baš baš j.e.b.e.n.u i dugu tradiciju to mašinstvo ovdje u Grazu.
@R32
Vjeruj mi da si se z.a.j.e.b.o ako si osto kod nas studirat a imo priliku da ideš u Graz, pogotovo još ako je elektrotehnika haha

Ja sam krenuo ove godine, prošle učio jezik. Haj prva stvar što je fakultet perverzno opremljen, što imaš sve živo i neživo da vidiš i s profesorima i asistentima imaš noramlnu komunikaciju i voljni su ti ljudi najveće gluposti objasnit ako kažeš da ne kontaš (jedan lik na Mathe A pitao šta je apsolutna vrijednost, ovaj mu bez beda objasnio). Eh onda što je lakše nego kod nas, bar ETF. Npr one 2 matematike kod nas što su, ovdje su podijeljene na Mathe A, B i C. Mathe A je dosta lagana, mogu ti poslat primjerak ispita od prošle godine, ja ga sa svojom srednjom već sad znači mogu položit. Osnove ET su podjeljene u dva dijela i još vježbe odvojeno. Fizika je smijurija majke mi, vježbe polažeš tako što radiš zadaće i javljaš se da radiš zadatke na tabli. Imaš 2 Abteilunga (dijela takoreći) i na kraju svakog imaš Klasurangabe tj nešto ko parcijala kod nas. U svakom Abteilungu možeš dobit maks 12 bodova za rad zadataka na tabli i još moraš obe Klasure položit (pola od mogućih bodova osvojit) da bi položio vježbe. Za predavanja imaš 150 pitanja koja trebaš naučit i tjt, i to sve teorijska, bez i jednog jedinog zadatka.