FK Tuzla City

Moderator/ica: GracanicaAA

fukaratz
Kontakt:

Re: FK Sloga Simin Han

Post Postao/la fukaratz » 14 maj 2018, 22:10

tarantula27 je napisao/la:
fukaratz je napisao/la:
tarantula27 je napisao/la:Trebao je ukrcati nekoliko miliona svojih pa da ga onda pjesnik otjera. Ima 3 pozajmice, sracunaj koliko ste potrosili u njegovom mandatu. Racunaj i dugove sto je vratio. Babuka aktiviraj pozajmice i nek ih pjesnik spasava ili neka idu na smetljiste istorije.
samo nek aktivira pa kad vam rampu poatavimo u Slavinovicima ici cete na smetljiste :wtf: cekaj malo pa vi vec sad zivite kao u smetljistu :!: ali i to je metropola za ono odaklle ste dogmizali, sto je razlog nam budete vjecno zahvalni :kafa:
Pravi primjer tuzlanske nezahvalnosti. Doduse ima i dobre raje u Tuzli. Nazalost indijanci poput tebe dominiraju. Mozete sa Sarajlijama. Isti **** vi i oni. Aktiviraj Babuka radi ovakvih indijanaca.
nezahvalnost za plejadu propaliteta koji dolaze iz istocnog predgradja ili za sisoja i lazna obecanja? budite zahvalni sto ste imali gdje pobjeci od prijeratnih komsija i brace pa vas mi trpimo evo 20+ godina! a vi nam vracate crnom hronikom i revolveraskim obracunima po gradu :kafa:
Sloboda Tuzla

tarantula27
Kontakt:

Post Postao/la tarantula27 » 14 maj 2018, 22:18

Jazavac jedan, tjeras me da otvaram vase rane koje su i moje koje i mene bole. Mrs majmune jedan.

BosanacGorstak
Kontakt:

Post Postao/la BosanacGorstak » 14 maj 2018, 22:23

tarantula27 je napisao/la:
Pa Sloga i ne treba igrati na Tusnju. Imamovic ako to dozvoli imati ce jedan veliki minus od svih Tuzlaka.

Ti pricas u jednom dijelu posta sta nam je podario, a onda na kraju posta napisa da je sve to sto je podario stavio na pozajmicu. A uz to ostavio neplaceno par plata igracima i 750 hiljada poreskog duga, nova uprava morala vratiti 100 hiljada KM opcini koje nije opravdao (ne zna se u sta je utrosio). Jedva cekam da aktivira vise i te pozajmice, pa da mu ih izblokiraju i udare kontra tuzbu pa neka odgovara za svoj nerad. Jedino sto on hoce preko sporta je da digne sebi ime i pokusa preuzeti vlast. Ali se malo zafrkao, nije mu proslo 2016, sada 90% ljudi njega mrzi i vidi kakav je muljator. Da su ljudi svi znali kako je on to radio sigurno bi svi potpisali da igramo jos 20 godina u Federalnoj jer tako kako je on usao mogao je svako. Moze tako i Mujkanovic, dati 3 miliona na svoju ruku za titulu, pa onda staviti na pozajmicu. Velika nauka. Steta samo sto nema zakona u ovoj drzavi.

To oko pozajmica da je cisto on bi svakako to vec i aktivirao, ali nije cisto. A sta je preko Kostica i drugih igraca radio to je druga prica. Ne bi cudilo ni da je Krpica muntao. Cim je otisao nadao se da klub nece dobiti uprave i da ce se nabiti jos par mil duga ali se desilo obrnuto, klub prezivio pa on onda poceo nisko da udara.

Isti vrag kao i Sabovic samo mozda 10 puta gori, kofol on nesto daje, baba :urnebes: :urnebes:
Normalno da ce staviti na pozajmicu,halalit ce nekim nezahvalnim nehljebarima kako se kasnije ispostavilo.
Ta pozajmica je kao da ti je dao beskamatni kredit,bukvalno vas je spasio gasenja i obavezao se da nece te pare trazit dok je klub gradski.Znaci da postoji opcija da ih nikad ne zatrazi.

Daj ti meni tri miliona da napravim vilu,al pod uslovom da tu vilu nikom dalje ne prodajem..bas bi se omisljao :kafa:
Zadnja izmjena: BosanacGorstak, dana/u 14 maj 2018, 22:36, ukupno mijenjano 1 put.
Sta je stećak? Oličenje gorstaka Bosanca!
Sta radi Bosanac na stećku?Stoji uspravno !Digao glavu,digao ruku ! Ali
nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronasao stećak na kome Bosanac kleči ili
moli.Na kome je prikazan kao suzanj.
Miroslav Krleza
!Tuzla City!

BosanacGorstak
Kontakt:

Post Postao/la BosanacGorstak » 14 maj 2018, 22:27

fukaratz je napisao/la: samo nek aktivira pa kad vam rampu poatavimo u Slavinovicima ici cete na smetljiste :wtf: cekaj malo pa vi vec sad zivite kao u smetljistu :!: ali i to je metropola za ono odaklle ste dogmizali, sto je razlog nam budete vjecno zahvalni :kafa:
Ko da postavi rampu?Vas 20 sa sjevera il?
Skupilo bi vas se jedva cener i to da vam neko obeca "bambucu" kao sto vas se kupovalo sa istom :urnebes:
Pa onu hrpicu sa sjevera bi komsinice poslije kafe kad krenu iz Simin Hana rastjerale..
De se ba uozbiljite,doce do covjeka prica ovih par jazavaca i covjek ce vas stvarno ugasiti :think:
Miroslav Krleza
!Tuzla City!

BosanacGorstak
Kontakt:

Post Postao/la BosanacGorstak » 14 maj 2018, 22:31

tarantula27 je napisao/la:Jazavac jedan, tjeras me da otvaram vase rane koje su i moje koje i mene bole. Mrs majmune jedan.
Tarantula,nemoj dozvolit da budes isprovociran,valja mi onda samom voditi bitku protiv Mujinih kriminalaca i kriminalne hobotnice :mrgreen: Pusti ba carsiju,sa ovakvim razmisljanjem ev 100 godina vode klub i gotov su se ugasili,dosao covjek "seljak,izbjeglica itd" i priustio im prvi put tracak nade u 100 godina historije i ono nezadovoljno i pljuje covjeka.
Miroslav Krleza
!Tuzla City!

BosanacGorstak
Kontakt:

Post Postao/la BosanacGorstak » 14 maj 2018, 22:35

fukaratz je napisao/la: nezahvalnost za plejadu propaliteta koji dolaze iz istocnog predgradja ili za sisoja i lazna obecanja? budite zahvalni sto ste imali gdje pobjeci od prijeratnih komsija i brace pa vas mi trpimo evo 20+ godina! a vi nam vracate crnom hronikom i revolveraskim obracunima po gradu :kafa:
Gdje su pobjegli bogati,dosli ljudi na svoje?
Tuzla,Mostar,Sarajevo,sve su to Bosanski gradovi.Ako si ikoga primio ti u svoju kucu,daj mi bogati imena i prezimena tih ljudi,ako nisi ne kiti se tudjim perjem.Cestitih Tuzlaka je bilo sigurno,al kako vidim tvoje misljenje o ljudima sa istoka ti nisi jedan od njih bio sigurno. :think:
Miroslav Krleza
!Tuzla City!

fukaratz
Kontakt:

Post Postao/la fukaratz » 14 maj 2018, 22:56

uh uh upalise se mladi pavijani :kafa: na sjeveru nisam vec neko vrijeme (godine rade svoje) ali taj sjever je za vas utopija jer se seoska divizija ugasila i prije nego je pocela sa djelovanjem :urnebes: a za to podrinje o kojem u superlativima govorite ako ste iole ljudi pa vratite se na svoje pustite Tuzlu civilizovanim ljudima :kafa: cestitih Tuzlaka vazda bilo, cestitih Podrinjaca slabo :bih:
Sloboda Tuzla

tarantula27
Kontakt:

Post Postao/la tarantula27 » 14 maj 2018, 23:02

fukaratz je napisao/la:uh uh upalise se mladi pavijani :kafa: na sjeveru nisam vec neko vrijeme (godine rade svoje) ali taj sjever je za vas utopija jer se seoska divizija ugasila i prije nego je pocela sa djelovanjem :urnebes: a za to podrinje o kojem u superlativima govorite ako ste iole ljudi pa vratite se na svoje pustite Tuzlu civilizovanim ljudima :kafa: cestitih Tuzlaka vazda bilo, cestitih Podrinjaca slabo :bih:
Iz tvojih komentara izbija civilizacija :). Babuka aktiviraj je, kad je bal nek i canifa gori. :opaopa: :opaopa: :opaopa:

BosanacGorstak
Kontakt:

Post Postao/la BosanacGorstak » 14 maj 2018, 23:15

fukaratz je napisao/la:uh uh upalise se mladi pavijani :kafa: na sjeveru nisam vec neko vrijeme (godine rade svoje) ali taj sjever je za vas utopija jer se seoska divizija ugasila i prije nego je pocela sa djelovanjem :urnebes: a za to podrinje o kojem u superlativima govorite ako ste iole ljudi pa vratite se na svoje pustite Tuzlu civilizovanim ljudima :kafa: cestitih Tuzlaka vazda bilo, cestitih Podrinjaca slabo :bih:
Gdje da se vratim recimo ja koji nisam iz Podrinja i nemam veze sa istocnom Bosnom?
Evo pustio vam je Azmir Slobodu da je vi civilizovani sahranite polahko :shh:
Za pocetak vratite igracima krvavo zaradjene pare,valja djecu nahranit,ljudi moraju on necega zivjeti. :kafa:
Nego da te pitam jel istina da je Mujkanovic cak i zvao poslodavca kod koga radi jedan od igraca i zahtijevao da se covjeku da otkaz?Pratim zadnjih dana ove kriminalne radnje Olimpika,oni se svacim bave,al ovo je vrh ledenog brijega u kriminalu.
Valjda su to te carsijske fore,ucjene i maltretiranje ljudi koji su krvavo hljeb zaradjivali.
Miroslav Krleza
!Tuzla City!

fukaratz
Kontakt:

Post Postao/la fukaratz » 14 maj 2018, 23:24

uh kakvi ataci na moj forumski ntegritet ne znam kako da se odbranim :urnebes: kakvi spinovi vjestih majstora konverzacije :tokralju: ono culo negdje, procitalo..... nije iz podrinja ali navija za Slogu od malih nogu, klub njegove mladosti :urnebes: de recite sisoju da oblozi zid necim zamalo vam igrac pogide na onoj njivi :shh: i sto Tuzla City, sto ne bi bilo Podrinje Rednceks to bi u potpunosti odgovaralo opisu kluba :thumbup:
Sloboda Tuzla

sloboda72
Kontakt:

Post Postao/la sloboda72 » 14 maj 2018, 23:39

BosanacGorstak je napisao/la:
Gdje da se vratim recimo ja koji nisam iz Podrinja i nemam veze sa istocnom Bosnom?
Evo pustio vam je Azmir Slobodu da je vi civilizovani sahranite polahko :shh:
Za pocetak vratite igracima krvavo zaradjene pare,valja djecu nahranit,ljudi moraju on necega zivjeti. :kafa:
Nego da te pitam jel istina da je Mujkanovic cak i zvao poslodavca kod koga radi jedan od igraca i zahtijevao da se covjeku da otkaz?Pratim zadnjih dana ove kriminalne radnje Olimpika,oni se svacim bave,al ovo je vrh ledenog brijega u kriminalu.
Valjda su to te carsijske fore,ucjene i maltretiranje ljudi koji su krvavo hljeb zaradjivali.
BosanacGorstak"--Vidim razuman si i realan čovjek.Nemoj im pristajati.Oni namjerno provociraju ,vrijeđaju itd.Niti su oni čaršija ,niti Sloboda.Oni govore u svoje lično ime.
Vrijeme će sve postaviti sve na svoje mjesto.Ovo što oni govore je dno dna.Da Bog sačuva.
Okrenimo se mi utakmici kontra Veleža.O fudbalu treba razgovarati .Sad u srijedu počinje i Ramazan.Pa,ma koje vjere čobjek bijo . lijep odgoj nalaže da se poštuju svetinje i to svačije.Bit će to dobro.Bitno je da je Sloboda opstala. Rozotkriće se sve, ko i kako radi.TREBA IZBJEGAVATI KAVGU ONA NIGDJE NE VODI.Živio i hvala ti za odlične postove.
Ja volim FK Tuzla City

BosanacGorstak
Kontakt:

Post Postao/la BosanacGorstak » 14 maj 2018, 23:44

fukaratz je napisao/la:uh kakvi ataci na moj forumski ntegritet ne znam kako da se odbranim :urnebes: kakvi spinovi vjestih majstora konverzacije :tokralju: ono culo negdje, procitalo..... nije iz podrinja ali navija za Slogu od malih nogu, klub njegove mladosti :urnebes: de recite sisoju da oblozi zid necim zamalo vam igrac pogide na onoj njivi :shh: i sto Tuzla City, sto ne bi bilo Podrinje Rednceks to bi u potpunosti odgovaralo opisu kluba :thumbup:
Pa Tuzla City iz razloga da ako Sloga osvoji kakav trofej da se on moze vezati za grad Tuzlu,a to ce biti svojevrsni poklon svim Tuzlacima od Podrinjaca.Ako budemo cekali da Sloboda Tuzla osvoji sta,velika je sansa da ovaj grad nece dobiti nikakav trofej i narednih sto godina :kafa:

Nego jel istina da ni legendi Ordagicu i Krpicu nije nista placeno pa se moraju boriti za svoj hljeb preko suda?
Momci davali sto posto sebe za klub i ovako im se vraca,samo ustrajte momci i ni korak nazad ako je istina :nedam:
Carsiji "na veresiju" se mora jednom stati u kraj,zar tako da se gazi necija krv i znoj na terenu,najboljeg veznog i napadaca u zadnjih par godina ovako licemjerno izigrati,i obrisati obucu s njima.
Strasna poruka buducim igracima i omladincima koji budu ginuli za Slobodine boje :puke:
Miroslav Krleza
!Tuzla City!

VolimTz
Kontakt:

Post Postao/la VolimTz » 14 maj 2018, 23:47

Kad smo kod čestitih tuzlaka, popis stanovništa iz 2013. godine :

Bošnjaci 80.774 (72,78%)

Hrvati 15.396 (13,87%)

Srbi 3.378 (3,04%)

Ostali 9.143 (8,23%)

8% jugoslovena diktira nekakav mainstream "tuzlaci kontra svih", "tito partija čaršija". Jedna velika ubleha, mislim da su se i oni što se busaju na kafi da su jugonostalgičari izjasnili kao Bošnjaci. :lol:

Jel ovo 8% čaršija a 72% seljačine ? :lol:

Petokrako u Tuzli te nosaju samo po ustima, zna se šta je u srcu.

U slučaju da nekome fale komšije, evo mozda poznate koga, sa sve trobojkama i tri prsta. Tri vjere jedna nacija. Nije im loše čini mi se.
"Brate, danas kad čuješ hardcore znaš da je begovska familija brate, begovska familija, Tvrtka kralja loza brate."

BosanacGorstak
Kontakt:

Post Postao/la BosanacGorstak » 14 maj 2018, 23:53

sloboda72 je napisao/la:
BosanacGorstak"--Vidim razuman si i realan čovjek.Nemoj im pristajati.Oni namjerno provociraju ,vrijeđaju itd.Niti su oni čaršija ,niti Sloboda.Oni govore u svoje lično ime.
Vrijeme će sve postaviti sve na svoje mjesto.Ovo što oni govore je dno dna.Da Bog sačuva.
Okrenimo se mi utakmici kontra Veleža.O fudbalu treba razgovarati .Sad u srijedu počinje i Ramazan.Pa,ma koje vjere čobjek bijo . lijep odgoj nalaže da se poštuju svetinje i to svačije.Bit će to dobro.Bitno je da je Sloboda opstala. Rozotkriće se sve, ko i kako radi.TREBA IZBJEGAVATI KAVGU ONA NIGDJE NE VODI.Živio i hvala ti za odlične postove.
Ma nemam ja nista protiv Slobode,razumijem ja i da sa ovim udaranjem na mjestima gdje njih boli provociram takodje cestite i postene gradjane Tuzle i navijace Slobode,al jednostavno ne mogu da odolim kad vidim da onako iz cista mira dodje da popljuje cijeli jedan dio Bosnjackog naroda kao da je otpad. :thumbdown:

Sto se tice Slobode,klubu zelim sve najbolje kao i gradu Tuzli.Dobar dio zivota sam proveo u Tz sto na studiju,sto na poslu i sasvim ok sredina.Iz njihovim postova bi covjek pomislio da je grad podijeljen na Podrinjce i Tuzlake i slicne gluposti,a grad uredan,svako svoja posla radi i jako interesantan za zivjeti.Niko ne pravi razliku,postoje dobri i losi ljudi,i nikakve druge podjele.Ovo flertovanje sa par napaljenih fukara mi dodje cisto onako da ubijem malo vremena,i ne smijem ti obecati da necu opet povremeno bockati po ovim "padobrancima" na temi kad dodju onako iz cistog mira pljuvati i omalozavati klub,mjesto,dio naroda i slicno.

U svakom slucaju ugodno vece tebi al i ostalom forumskom puku :bih:
Miroslav Krleza
!Tuzla City!

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 14 maj 2018, 23:54

VolimTz je napisao/la:Kad smo kod čestitih tuzlaka, popis stanovništa iz 2013. godine :

Bošnjaci 80.774 (72,78%)

Hrvati 15.396 (13,87%)

Srbi 3.378 (3,04%)

Ostali 9.143 (8,23%)

8% jugoslovena diktira nekakav mainstream "tuzlaci kontra svih", "tito partija čaršija". Jedna velika ubleha, mislim da su se i oni što se busaju na kafi da su jugonostalgičari izjasnili kao Bošnjaci. :lol:

Jel ovo 8% čaršija a 72% seljačine ? :lol:

Petokrako u Tuzli te nosaju samo po ustima, zna se šta je u srcu.
Ovdje su fulao totalno. Ovo ostali su se izjasnili kao Bosanci i Hercegovci, a kod Bosnjaka jel to znaci ako kazes da si musliman i Bosnjak su automatski i SDA? Ili ipak mozes biti i Bosnjak, muslimanske vjere ljevicarskih i gradjanskih opredjeljenja? Tuzlaci i jesu veliki ljubitelji BIH, ali nisu kao ostali u BIH primitivci. I od ovo 72% je sigurno 50% onih koji nisu zeleni fasisti kakvi su Bosnjaci u ostatku BIH.

VolimTz
Kontakt:

Post Postao/la VolimTz » 15 maj 2018, 00:01

tuzlak1987 je napisao/la:
Ovdje su fulao totalno. Ovo ostali su se izjasnili kao Bosanci i Hercegovci, a kod Bosnjaka jel to znaci ako kazes da si musliman i Bosnjak su automatski i SDA? Ili ipak mozes biti i Bosnjak, muslimanske vjere ljevicarskih i gradjanskih opredjeljenja? Tuzlaci i jesu veliki ljubitelji BIH, ali nisu kao ostali u BIH primitivci.
Zasto je onda podrinjac primitivac ako nosi ljiljane i cvijet Srebrenice, zašto bi i on bio automatski SDA ? Bosnjak, musliman i komunista (ljevicar) ne ide nikako. A ovi tzv. "Bosanci i Hercegovci" su jugonostalgicari pretezno. Po čemu su to ostali primitivci ? Sramota je to izjaviti. Tako generalizovati.
"Brate, danas kad čuješ hardcore znaš da je begovska familija brate, begovska familija, Tvrtka kralja loza brate."

fukaratz
Kontakt:

Post Postao/la fukaratz » 15 maj 2018, 00:04

BosanacGorstak je napisao/la:
fukaratz je napisao/la:uh kakvi ataci na moj forumski ntegritet ne znam kako da se odbranim :urnebes: kakvi spinovi vjestih majstora konverzacije :tokralju: ono culo negdje, procitalo..... nije iz podrinja ali navija za Slogu od malih nogu, klub njegove mladosti :urnebes: de recite sisoju da oblozi zid necim zamalo vam igrac pogide na onoj njivi :shh: i sto Tuzla City, sto ne bi bilo Podrinje Rednceks to bi u potpunosti odgovaralo opisu kluba :thumbup:
Pa Tuzla City iz razloga da ako Sloga osvoji kakav trofej da se on moze vezati za grad Tuzlu,a to ce biti svojevrsni poklon svim Tuzlacima od Podrinjaca.Ako budemo cekali da Sloboda Tuzla osvoji sta,velika je sansa da ovaj grad nece dobiti nikakav trofej i narednih sto godina :kafa:

Nego jel istina da ni legendi Ordagicu i Krpicu nije nista placeno pa se moraju boriti za svoj hljeb preko suda?
Momci davali sto posto sebe za klub i ovako im se vraca,samo ustrajte momci i ni korak nazad ako je istina :nedam:
Carsiji "na veresiju" se mora jednom stati u kraj,zar tako da se gazi necija krv i znoj na terenu,najboljeg veznog i napadaca u zadnjih par godina ovako licemjerno izigrati,i obrisati obucu s njima.
Strasna poruka buducim igracima i omladincima koji budu ginuli za Slobodine boje :puke:
hoce donjet ce vam Azmir titulu kao i stadion od 50 miliona necega u dogledno vrijeme :urnebes: ti o dugovima a tvoj predsjednik nam ostavi Fatica, Kostica, Subica nepodmirene za njegovog mandata, odradi sa Dzidicem, Karicem i Mehidicem kombinaciju i u crno nas zavali :clap: ali kao mladi pavijani slijepo vjerujete sisoju starom, pitam se samo za koga cete navijati npr 2021 kad Sloge ne bude? a da pa vi ste stari mjenjaci dresova zacas ce se tu ubaciti sarajevski velikani pa opet kontra Tuzle :thumbup:
Sloboda Tuzla

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 15 maj 2018, 00:08

VolimTz je napisao/la:
tuzlak1987 je napisao/la:
Ovdje su fulao totalno. Ovo ostali su se izjasnili kao Bosanci i Hercegovci, a kod Bosnjaka jel to znaci ako kazes da si musliman i Bosnjak su automatski i SDA? Ili ipak mozes biti i Bosnjak, muslimanske vjere ljevicarskih i gradjanskih opredjeljenja? Tuzlaci i jesu veliki ljubitelji BIH, ali nisu kao ostali u BIH primitivci.
Zasto je onda podrinjac primitivac ako nosi ljiljane i cvijet Srebrenice, zašto bi i on bio automatski SDA ? Bosnjak, musliman i komunista (ljevicar) ne ide nikako. A ovi tzv. "Bosanci i Hercegovci" su jugonostalgicari pretezno. Po čemu su to ostali primitivci ? Sramota je to izjaviti. Tako generalizovati.
Nije zbog toga, lijepo je nositi i ljiljane i cvijet. Radi se o interpretaciji, Podrinjci imaju svoju interpretaciju, uvijek peru SDAovce, Aliju, potenciraju vjeru ispred nacije. I kada se uklopi ta sva prica dobijes SDA glasaca.
Bosnjak, musliman, ljevicar ide idealno. Znas sta si, a na ispravnoj si strani. Ne moras od muslimana ustasa da pravis heroje, od saradnika Nacista da pravis rehabilitacije, da se umiljavas Arapima, da budes Turkofil. U biti sve ono sto ti kod Hrvata i Srba smeta samo u Bosnjackoj varijanti. Kao gradjanin ljevicarskih shvatanja mozes lako da vidis kako su partizani bili pozitivci, ali u isto vrijeme da vidis i da je ARBIH bila pozitivac, mozes da doprineses da druge vjere i narodi vole ovu drzavu jer ti je prvo drzava pa vjera za razliku od desnicara.

tarantula27
Kontakt:

Post Postao/la tarantula27 » 15 maj 2018, 00:11

Zna on sta su ljevicari. Pjesnik ljevicar :opaopa: :opaopa: :opaopa:

rodjak
Kontakt:

Post Postao/la rodjak » 15 maj 2018, 00:33

zar svaki bosnjak mora biti vjernik ili religiozan,po meni ne mora, ima i bosnjaka ateista,(isto ko sto ima i srba i hrvata svih ostalih) ali se na neki nacin osjeca bosnjakom.
Mostar je jedini grad u svijetu u kome nije dozvoljeno jednom sportskom kolektivu da ravnopravno koristi gradske objekte a samo radi toga sto je taj sportski kolektiv drugacije politicke opcije pa i zbog etnickih razlicitosti

BILO KUDA UZ VELEZ SVUDA

Odgovori

Natrag na “Prva liga FBiH”

Trenutno korisnika/ca: husrefbeg i 9 gostiju.