FK Sarajevo - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz

Da li će FK Sarajevo proći u 2. pretkolo lige prvaka?

Da
161
75%
Ne
55
25%

Ukupno glasova: 216

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Re: RE: Re: FK Sarajevo

Post Postao/la MortemHz » 01 dec 2016, 21:12

Evander je napisao/la:
jurisicduska je napisao/la:Šta ti predlažeš? Da se ne ide nikako, da se ne daje podrška? Mislim pored svih tih argumenata evo pitanje šta sad? Sjest plakati ili izvući iz ovog nečeg nešto. Ima klubova i u duplo gorim situacijama pa? Najozbiljnije pitam šta predlažeš da se radi.
Necu sigurno doci i prozivati nekoga jer smo pobijedili nekakvo Jajce, koje je juce nastalo.
Kao sto rekoh, ne pisem ovdje, osim kad odgovaram na nebuloze.

Ostavljam vam da sami vodite brigu o ovome svemu.

Meni je iskreno porazavajuce da raju u gradu FK Sarajevo vise ne zanima, a sam znas da je tako.
Treba se samo zapitati zasto je tako i sta je do toga dovelo.
Sto ne bi dosao da pogledas kako ti klub dobija 6. utakmicu zaredom?
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

TobeYarabi
Kontakt:

Re: FK Sarajevo

Post Postao/la TobeYarabi » 01 dec 2016, 21:12

MortemHz je napisao/la:
TobeYarabi je napisao/la:
joker90 je napisao/la:Necemo reci da su bas nebitne, ali evo na nasem se primjeru vidi kako brzo padnu u drugi plan kada nema najbitnije stvari, rezultata na terenu. :D
pardon.. samo sporedne :mrgreen:
Brate uletio si u play-off za kantu :rol: :tokralju: tj. na danasnji dan, evo ti stanje tabele :rol:

Presjek glasova za danasnji dan:

neutral 105
Sariel 95
FrantoBauzek 89
Virtu4l 74
High 68
Jackthestriper 47
TobeYarabi 47
Policeman 46
dupla kruna nam se smjesi :rol: :rol:

jurisicduska
Kontakt:

Post Postao/la jurisicduska » 01 dec 2016, 21:13

Znam evandere i mene to boli najviše. Više od rezultata i uprava što je običan čovjek leđa okrenuo onaj zbog kog se i igra fudbal u nekom romantičnom smislu.

Ali isto ne vidim način da sad mi utječemo bitno na bilo šta, da li bi postigli nešto bojkotom, da li bi postigli nešto otvorenom borbom protiv tana da li bi postigli nešto da se ugasimo.

Šta ostaje nama evo da radimo?

I još jedno pitanje u odnosu na klubove u BiH jer se tu takmičimo kakav smo mi klub sistemski i u nekoj perspektivi? Jesmo uređeni i perspektivni ili smo neuređeni i neperspektivni?
Ono što vodi i vuče svijet, nisu lokomotive, nego ideje. – Viktor Igo.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 01 dec 2016, 21:14

Evander je napisao/la:
jurisicduska je napisao/la:Šta ti predlažeš? Da se ne ide nikako, da se ne daje podrška? Mislim pored svih tih argumenata evo pitanje šta sad? Sjest plakati ili izvući iz ovog nečeg nešto. Ima klubova i u duplo gorim situacijama pa? Najozbiljnije pitam šta predlažeš da se radi.
Necu sigurno doci i prozivati nekoga jer smo pobijedili nekakvo Jajce, koje je juce nastalo.

Meni je iskreno porazavajuce da raju u gradu FK Sarajevo vise ne zanima, a sam znas da je tako.
Izgovore ne treba traziti u drugima. Klub ili volis ili ne volis, suplja prica negdje drugo. ;) Sirom svijeta imas treceligase cak i nize a na utakmice im dolazi po 40-50 hiljada ljudi. Zasto? Jer nose to u sebi, uz klub su uvijek. Sta je izgovor sto protiv yebenog Gladbacha Kosevo nije ispunjeno do posljednjeg mjesta? Sta je tad bilo upitno?
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

Evander
Kontakt:

Re: RE: Re: RE: Re: FK Sarajevo

Post Postao/la Evander » 01 dec 2016, 21:15

MortemHz je napisao/la:
Evander je napisao/la:

Sto ne bi dosao da pogledas kako ti klub dobija 6. utakmicu zaredom?
Ko je rekao da necu doci?

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 01 dec 2016, 21:17

Nista onda, mislio sam da si rekao da ne ides vise na utakmice neki dan.

Evander
Kontakt:

Post Postao/la Evander » 01 dec 2016, 21:23

jurisicduska je napisao/la:Znam evandere i mene to boli najviše. Više od rezultata i uprava što je običan čovjek leđa okrenuo onaj zbog kog se i igra fudbal u nekom romantičnom smislu.

Ali isto ne vidim način da sad mi utječemo bitno na bilo šta, da li bi postigli nešto bojkotom, da li bi postigli nešto otvorenom borbom protiv tana da li bi postigli nešto da se ugasimo.

Šta ostaje nama evo da radimo?

I još jedno pitanje u odnosu na klubove u BiH jer se tu takmičimo kakav smo mi klub sistemski i u nekoj perspektivi? Jesmo uređeni i perspektivni ili smo neuređeni i neperspektivni?
Mislim da smo uredjeni na taj nacin da od ovog mozemo samo malo bolje.
Prezivljvat cemo nekako, nece biti nekih velikih turbulencija, ali nece biti ni velikog napredka.
Niti ces kad imati nov stadion, niti ces kad igrati euro kupove, niti ces znacajno napredovati. Bit cemo u 5 deka kao i danas, u pet deka sa ostalom buranijom u ligi. Doci ce sutra FK Rastelica u koju ce neki privatnik uoziti pola miliona i bit ce ravnopravna sa nama, kao sto je to recimo Krupa danas.

Drugi me ne zanimaju. Naravno da smo u boljoj poziciji od vecine ostalih.
Ali to sto cemo biti najamanje losi u moru losih, to me bas i ne tjesi previse.

A to sto ce nas dolaziti 2000 na tekmu, nije neka prevelika razlika i da se totalno bojlotuje.
Grad bojkotuje los fudbal, nema potrebe za dodatnim bojkotom.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 01 dec 2016, 21:25

aleksandar_veliki je napisao/la:Mozda glupo pitanje, ma nije mozda garant. Koliko Sarajevo danas ima navijaca u Sarajevu, koliko je imalo prije agresije? Sta mladje narastaje tjera da se indentifikuju s klubom. Koliko je za vrijeme agresije i poslije agresije gradjana napustilo Sarajevo, a koliko je nas "dosla". Bilo bi lijepo znati odgovore na ova pitanja kada diskutujemo o posjeti, pracenju bh. klupskog fudbala i slicno.
Halo kralju, 80% omladine se identifikuje sa Bayernom, Barcelonom i Realom, o cemu pricamo mi? Sta ih tjera da se identifikuju sa tim klubovima (iako je to drama smijesno), i kakve dodirne tacke imaju? Ovdje je stvar jasna, raji je mrsko otici na tekmu i seru kako im je sve drugo krivo osim njih samih.

Evander
Kontakt:

Re: RE: Re: RE: Re: FK Sarajevo

Post Postao/la Evander » 01 dec 2016, 21:31

Sabinho je napisao/la:
Evander je napisao/la:

Izgovore ne treba traziti u drugima. Klub ili volis ili ne volis, suplja prica negdje drugo. ;) Sirom svijeta imas treceligase cak i nize a na utakmice im dolazi po 40-50 hiljada ljudi. Zasto? Jer nose to u sebi, uz klub su uvijek. Sta je izgovor sto protiv yebenog Gladbacha Kosevo nije ispunjeno do posljednjeg mjesta? Sta je tad bilo upitno?
Za Gladbah, FK Sarajevo nema dovoljno navijaca da bi napunilo Kosevo.
Za ostalo, da je malo bolje stanje, da se bar nesto ima vidjeti, da su uslovi bar malo bolji na stadionu, realno imamo potencijal da u prosijeku nas bude 8000 po tekmi.
Je li mozes ti nekoga kriviti sto ne dolazi da gleda onu patnju od fudbala?
Ja sam prije stalno lozio raju da idu sa mnom na tekmu, vise fakat nemam obraza. Bude me stid kad dodju na Kosevo i pitaju me "kako ti ovo mozes gledati, na sta me ovo dovede".
Fudbal je proizvod. Gledaoci su kupci.
Kupcu moras ponuditi nesto.
Zadnja izmjena: Evander, dana/u 01 dec 2016, 21:36, ukupno mijenjano 1 put.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 01 dec 2016, 21:31

aleksandar_veliki je napisao/la:Mozda glupo pitanje, ma nije mozda garant. Koliko Sarajevo danas ima navijaca u Sarajevu, koliko je imalo prije agresije? Sta mladje narastaje tjera da se indentifikuju s klubom. Koliko je za vrijeme agresije i poslije agresije gradjana napustilo Sarajevo, a koliko je nas "dosla". Bilo bi lijepo znati odgovore na ova pitanja kada diskutujemo o posjeti, pracenju bh. klupskog fudbala i slicno.
Pa kao sto vjerovatno znas, Sarajevo je kao grad danas dosta manje. Prije rata smo imali 527K stanovnika i vise opcina a sada 275K stanovnika i manje opcina radi raznih politickih stvari te masovnih ubistava i iseljavanja u ratu. Prije rata smo imali mnogo navijaca, bili smo redovno medju top 4 jugoslovenska kluba po navijacima, cak je i Partizan bio ispod nas, peti. Vecina grada Sarajeva je navijala za FK Sarajevo prije rata mada prije nije bilo mrznje, i jednim i drugim je bilo drago kada neki klub iz grada Sarajeva odnese pobjedu. Otprilike smo imali 75% navijaca u gradu Sarajevu dok je Zeljeznicar imao preostalih 25%. Mladje narastaje slabo sta identifikuje sa klubom osim kada su im roditelji jako ''zagrizeni'' za FK Sarajevo. Dosta omladine i ide i ovo ce postati drzava staraca za 10 godina, vec pomalo i jeste. Mnogo je gradjana ubijeno i onih koji su napustili Sarajevo, umjesto njih dosli su ljudi iz Foce, Rogatice, Gorazda i Sandzaka, ponajvise. Jako je malo ''cistih'' sarajlija danas u gradu, pa taj procenat je bio i relativno nizak cak i u Jugoslaviji prije 50 godina, nekih 48% a sada je po mojoj slobodnoj procjeni ne veci od 10% pa samim tim FK Sarajevo gubi i izgubilo je ogromnu populaciju u zadnjih 20 godina i to nece prestati sve dok je ovako.
Zadnja izmjena: MortemHz, dana/u 01 dec 2016, 21:33, ukupno mijenjano 1 put.

Evander
Kontakt:

Post Postao/la Evander » 01 dec 2016, 21:33

MortemHz je napisao/la:Nista onda, mislio sam da si rekao da ne ides vise na utakmice neki dan.
Boga mi si ti nesto pobrkao.

Locust
Kontakt:

Post Postao/la Locust » 01 dec 2016, 21:36

Mislim Aco da nije to suština problema, mada vjerovatno ima uticaja.

Suština je da smo mi kao narod utučeni, ubijeni u pojam. Da je narod **** umoran, i da nema novca, i da im nije nidokojeg kurca a kamoli do sporta.

Da bi sportske manifestacije bile dobro posjećene u kontinuitetu narod mora biti raspoložen, imati vremena i novca. Nije navijač koji puni stadion onaj tipični momak starosti 15-30 godina koji nema nekih velikih briga pred sobom, nema djecu koju treba hraniti, i ne pita se hoce li sutra raditi do 18 ili do 20 časova. Navijač koji puni stadion u kontinuitetu je onaj 35+ sa godišnjom kartom, koji ima lovu za istu i kojem je normalno i redovno da ode na tekmu sa jaranom (ili još bolje sinom jer tako usađuje u njega tu naviku), popije par piva, pojede sendvič i uživa u spektaklu.

Pogledajte kod nas stadione. pa 80% publike su učenici, studenti i besposličari iz ove prve kategorije. Jer kada osnuju porodicu i pritisnu ih prave brige ove usrane države oni više ne idu na utakmice jer im se ne ide ili imaju puno prečih stvari da kupe za tih 10 maraka.

Zato je u njemačkoj svaka sportska manifestacija odlično posjećena. Nećemo pričati o fudbalu gdje su top. Njihova košarkaška liga je fenomenalno posjećena mada je kvalitetom dobro ispod ove Jadranske lige. Zato što ljudi idu na sport. To im je razonoda. PA sad skontaj koliko ljudi ide uživo na sportske događaje ako je svaka fudbalska, rukometna, košarkaška, odbojkaška utakmica igrana pred 90% popunjenim stadionom/salom. Pa brate tamo se nekakva jadna varijanta američkog fudbala igra pred punim stadionima.

Sa druge strane pogledaj nas. Ne FK Sarajevo, gdje su navijači navikli na bolje. Pogledaj Mladost ili Radnik koji igraju pred praznim tribinama a NIKADA nisu bili ni blizu ovom nivou.

To je **** problem.

Ni loša infrastruktura, ni "došle" kako ih ti nazva, ni kvalitet prikazanog sporta, ni činjenica da su klubovi poput bajerna i barce koje prije nisi mogao ni na tvu gledati danas u svakom trenutku dostupni preko kablovske ili interneta nisu osnovni problem (mada su svi ti faktori realan problem).

Problem je što smo sjebani kao narod.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 01 dec 2016, 21:38

@evander sve si rekao sa ovim sa Gladbah. Ja ti govorim da imas klubove u trecoj, cetvrtoj ligi sa 40-50 hiljada navijaca. Znaci, rang takmcienja govori o kakvim se ekipama radi ali navijaci imaju taj mentalitet i boli ih neka stvar za igru. Hajduk zadnju titulu vidio kad je Severina bila nevina a imaju prosjek od 10 000 navijaca. Broj stanovnika znatno manji.

joker90
Kontakt:

Post Postao/la joker90 » 01 dec 2016, 21:39

A prije nije bilo ni sport kluba i slicnih kanala, gdje u terminima kad mi igramo, raja moze pogledati 15 boljih utakmica u HD-u.. :kafa:
Bahati, bahati Željkan!
1946

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 01 dec 2016, 21:41

Sabinho je napisao/la:@evander sve si rekao sa ovim sa Gladbah. Ja ti govorim da imas klubove u trecoj, cetvrtoj ligi sa 40-50 hiljada navijaca. Znaci, rang takmcienja govori o kakvim se ekipama radi ali navijaci imaju taj mentalitet i boli ih neka stvar za igru. Hajduk zadnju titulu vidio kad je Severina bila nevina a imaju prosjek od 10 000 navijaca. Broj stanovnika znatno manji.
A dobro, Hajduk je jedinstven primjer. Pogledaj Zvezdu a pogotovo Partizan u milionskom gradu sa jeftinim ulaznicama. To je prava bruka i sramota ali to je opet odraz naseg drustva i kako lose zivimo opcenito i jer svi idu.. da se ne ponavljam.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 01 dec 2016, 21:42

aleksandar_veliki je napisao/la:
Sabinho je napisao/la:
Halo kralju, 80% omladine se identifikuje sa Bayernom, Barcelonom i Realom, o cemu pricamo mi? Sta ih tjera da se identifikuju sa tim klubovima (iako je to drama smijesno), i kakve dodirne tacke imaju? Ovdje je stvar jasna, raji je mrsko otici na tekmu i seru kako im je sve drugo krivo osim njih samih.
Tjeraju ih mediji i dobar fudbal. Tjeraju ih Messiji i Ronalda. Tjera ih dobar fudbal. Treba raji ponuditi nesto vise od "mi smo Sarajevo" ili "mi smo Zeljo? Sta? Dobar fudbal, dobrog igraca, karizmaticnog trenera. Uopste ne treba kriviti omladinu zbog indentifikacije sa ino klubovima. Nije to samo slucaj kod nas nego i u svim ostalim drzavama u kojima je fudbal u banani. Velike su migracije bile, treba i to uzeti u obzir.
U gradu gdje sam ja odrastao je vecinsko srpsko stanovnistvo. Zvezda u qrcu, Partizan ih godinama prangijao. Svaki vikend makar jedan pun autobus za Srbiju na domace ili gostujuce tekme. 360km minimalno. Nit' su kad zivjeli u Beogradu, nit' su rodjeni tamo, migrirali, nit' je Zvezda igrala dobar fudbal. Vrlo jednostavno, ljubav i damu. :salut:

joker90
Kontakt:

Post Postao/la joker90 » 01 dec 2016, 21:47

Odlican post, @Locust!
Bahati, bahati Željkan!
1946

Evander
Kontakt:

Post Postao/la Evander » 01 dec 2016, 21:48

Sabinho je napisao/la:@evander sve si rekao sa ovim sa Gladbah. Ja ti govorim da imas klubove u trecoj, cetvrtoj ligi sa 40-50 hiljada navijaca. Znaci, rang takmcienja govori o kakvim se ekipama radi ali navijaci imaju taj mentalitet i boli ih neka stvar za igru. Hajduk zadnju titulu vidio kad je Severina bila nevina a imaju prosjek od 10 000 navijaca. Broj stanovnika znatno manji.
Imamo i mi mentlitet, imamo i odredjunu masu, ne 40, 50 hiljada, ali mozemo imati prosijek 8 do 10 hiljada na tribinama. Gradacac ti je najbolji primjer. Pa otislo nas je tamo preko 2000. Put grozan, ja sam haman 4 sata vozio do tamo. Kisa, ruzno vrijeme, ma uzas. Bio je kraj mjeseca, prebijene nisam imao, posudio sam 100KM da bih mogao otici, nista me nije moglo sprijeciti.
Tad je raja vjerovala u nesto, vjerovala da nam dolaze bolji dani, da se dizemo iz zabokrecine.
Pozitivne stvari bi itekako razdrmale raju, ali tih pozitivnih stvari danas nema na zalost.
Ko ce ti ba otici u nedjelju na minus 5 da gleda Rustemovica i Novakovica?

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 01 dec 2016, 21:48

aleksandar_veliki je napisao/la:
MortemHz je napisao/la:
A dobro, Hajduk je jedinstven primjer. Pogledaj Zvezdu a pogotovo Partizan u milionskom gradu sa jeftinim ulaznicama. To je prava bruka i sramota ali to je opet odraz naseg drustva i kako lose zivimo opcenito i jer svi idu.. da se ne ponavljam.
Hajduk je pokret, kroz Hajduk se izrazava nezadovoljstvo protiv glavnog grada. Dalmaciju racunaj cijelu, ne samo Split i nekako mi se cini da u ovoj nasoj diskusiji ne treba ga uvlaciti.
Vidi moj post iznad toga, bit ce ti sve jasnije kroz neke brojke.

fico
Kontakt:

Post Postao/la fico » 01 dec 2016, 21:57

Problem danasnje omladine je sto nemaju nikakvu zelju da grade nesto. Uostalom od koga ce to nauciti kada se od 92' do danas unistava sve sto je nekad imalo neku vrijednost. Ista ta omladina vise voli kladaru, shishu, kafu, sportklub i sl. Nije istina da se bas nema para, ako se ima para za gore pobrojane stvari, samo je stvar prioriteta. Ja kad platim godisnju clanarinu u Klubu, kad platim ulaznicu to smatram nekim mojim doprinosom ovom Klubu. Jednostavno zelim da nesto gradimo, jer ne moze gore od ovog i mora biti bolje. Ne moramo mi igrati grupe LP, al daj da se ne brukamo protiv seoskih ekipa i da probamo makar izboriti grupu EL. Imate masu raje koja kaze "joj braca jest dosadno" a nisu mjesec dana izasli iz svog kvarta/mahale i zivot im se svodi na sokeranu i kladaru. Naravno da ce im biti dosadno. Sto se starijih tice, imas masu raje koja ostane gledat Zvezde granda, umjesto da dodje na tekmu. Naravno treba poboljsati infrastrukturu i korigirati cijene karata, ali mislim da je problem u ljudima. Jer imate i losih utakmica u Seriji A i engleskoj Premijer i dosadnog fudbala, ali to nece niko priznati.
SARAJEVO

Zaključano

Natrag na “FK Sarajevo”