Postao/la Principatus » 16 jun 2010, 11:53
Sa dnevnog avaza.
Misimović: BiH je bolja od pola reprezentacija u Africi
Sada me tek boli što se nismo plasirali na Svjetsko prvenstvo, kazao je naš reprezentativac
Zvjezdan Misimović je već sedam dana na odmoru u grčkom Agios Nikitasu. Tokom dana uglavnom vrijeme provodi na jahti sa porodicom, gdje mu društvo prave supruga Štefanija, te sinovi Luka i Niko.
Popodne je i navečer u hotelskoj sobi, gdje prati mečeve Mundijala u Južnoj Africi.
Grčka avantura
Prije nego što smo započeli temu Mundijal, našeg reprezentativca i igrača Volfsburga smo pitali „kakvi su uslovi za ljetovanje u Grčkoj“.
- Prelijepo nam je. Smješteni smo u hotelu u gradu Agios Nikitas i uslovi su fantastični. Popunjenost je također solidna, bez obzira na to što se igra Svjetsko prvenstvo. U Grčkoj ću ostati do 20. juna - kaže Misimović.
Pratite li mečeve na SP?
- Gledao sam sve utakmice i u dosadašnjem dijelu takmičenja nisam primijetio neki poseban kvalitet na Mundijalu. Jedino su nešto Nijemci i Argentinci pokazali, ostali prosjek - kaže Misimović.
Čak i Englezi?
- I oni. Na stranu što su primili pacerski gol protiv Amerikanaca, ali me u igri nisu oduševili. U drugom dijelu su napravili svega jednu šansu, a očekivao sam strašan pritisak da dođu do pobjede.
Njemačka je pokazala dominaciju, a Vi ste im sa Džekom, Pjanićem, Ibiševićem... u Frankfurtu u prvom dijelu susreta očitali lekciju?
- Njemačka će, kao što sam i rekao prije Mundijala, biti u samom vrhu. Očekujem da se plasiraju najmanje u polufinale. Sada se tek vidi vrijednost našeg tima. Da smo još samo bili u fizičkoj snazi...
Pobijedili smo na Koševu Ganu, u Mariboru dobro „isprašili“ Sloveniju, ali u Južnoj Africi nema naše reprezentacije?
- Kada vidim koliko samo ima prosječnih ekipa u Južnoj Africi, onda bez razmišljanja kažem da je i za nas bilo mjesta na Mundijalu. Sada me tek boli što se nismo plasirali na Svjetsko prvenstvo.
Smatrate li da bismo nešto napravili?
- Naravno! Imamo bolju ekipu od pola reprezentacija koje igraju u Južnoj Africi. Čak smatram da bismo bili hit Mundijala.
Kakve su reakcije u Agrios Nikitasu nakon poraza Grčke?
- Svi su razočarani. Imali su velika očekivanja, ali Grčka protiv Južne Koreje nije pokazala gotovo ništa. Nije mi jasno kako su oni izbacili Ukrajinu iz baraža.
Portugalski izazov
Šta može Portugal danas (utorak, 16 sati) protiv Obale Slonovače?
- Bit će teško, ali i ne očekujem da Portugalci ostvare sjajan plasman. Borit će se oni za prolaz iz grupe. Ova utakmica im je i najvažnija, jer se protiv Brazila ne mogu nadati bodovima.
Nadate li se Vi prelasku u Atletiko Madrid ili Everton?
- Znam za interes oba kluba, ali ne znam šta bih Vam kazao. Vidjet ćemo, samo polako, jer još nisu na djelu veliki transferi. Pravi ugovori se tek potpisuju nakon Mundijala kazao je Misimović.
Kontakti preko mobitela
Da li Vam društvo u Agros Nikitasu pravi možda neko od naših reprezentativaca, suigrača iz Volfsburga?
- Nema nikoga u blizini ni 1.000 kilometara. U Nikitasu sam samo s porodicom, a sa suigračima sam u kontaktu putem mobitela. Čujemo se, a uglavnom svi odmaramo. Jedino Rahimić trenira sa CSKA - kaže Misimović.
Pripreme startaju 1. jula
Kada počinju, eventualne, pripreme u Volfsburgu?
- Dužan sam se javiti na prozivku 1. jula. Do tada sam slobodan, a sumnjam da ću, ako i odem u drugi klub, potpisati prije 1. jula. Dakle, javit ću se na prozivku u Volfsburg - kaže Misimović.
Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium. Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt: Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.