Minimalna plata 543 km

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

zenicanin
Kontakt:

Re: Minimalna plata 543 km

Post Postao/la zenicanin » 04 jan 2022, 19:15

meho-medo je napisao/la:
04 jan 2022, 17:26
admin je napisao/la:
04 jan 2022, 15:00
Mozel bit da niste skontali o cemu govorim?

Znaci, remote posao - radis za firmu u njemackoj, a zivis u BiH. Umjesto da primas tamo platu od koje ti njemacka uzme 50%, outsourcas to na svoju firmu koju si registrovao u BiH. Poslodavac ti isplacuje isti iznos, samo sto ti ne dajes Njemackoj pola, vec dajes Bosni 10%. Time si skoro pa uduplao sebi primanja, a zivis u jeftinijoj zemlji.
Ovo sto admin govori ima smisla. Ja sam trenutno na obuci u firmi koja se nalazi u Kalesiji, a firma radi planove oplate i armature za saradnike u Švicarskoj.

Dva su vlasnika, oba su naši ljudi samo sto jedan zivi i radi u Švicarskoj. Taj Švicarac je odselio malo prije rata, zavrsio tamo srednju građevinsku i građevinski fakultet. Počeo raditi i dosjeti se da bi u BiH mogao osnovati firmu a proizvod (u vidu planova oplate i armature) "prodavati" na tržištu u Švicarskoj. Nakon toga sklopi dogovor sa jednim našim gradjevinskim inzinjerom i krenu u taj projekat i evo hvala Bogu firma vec 8 godina uspješno radi.
Nadam se da su i s platom dobri i uslovima, jer vecina takvih firmi nemaju neke uslove dobre... Ja sam znao naletiti na slicne firme ( dok nisam imao iskustva). Jedan u Sarajevu, nudi 800 KM na ugovor o djelu, pa onda pravi ugovor na platu 1100-1200 KM ( sto za nekog s strane da zivi u SA i nije neka cifra). U Zenici odmah ugovor al' radis ured 240 sati mjesecno za nekih 800-1000KM. Mada s vremenom takve firme ce morati povecati plate i poboljsati uslove jer sve manje se izbacuje inzenjera. Na kraju zavrsim u izvodjackoj firmi ( sto vise i volim), kad je sezona min. 240 sati mjesecno, plata oko 1000KM i nije problem ni to dok nemas iskustva, al' vecina gazdi gleda da se sto vise ustedi na svemu i to je problem onda.. Neke firme cak ni zastitnu opremu nisu kupile radnicima nekoliko godina.. To je nesto sto u Njemackoj ne mozes dozivjeti. Opet, i u BIH ima i dobrih izvodjackih firmi, al' procentualno to je malo.. Sad sam u Njemackoj, uslovi dobri, da nekog nagovaram na odlazak ne, svako zna sebi najbolje.
Ova tema i nema nekog smisla, jer je slicna diskusija na temi Odlazak u inostranstvo vec bila, al' izgleda neki tamo vise ne pisu, vjerovatno nakon debakla stavova o masovnom vracanju/tjeranju BIH gradjana iz Njemacke kad je korona pocela..

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 04 jan 2022, 19:21

kanarinac je napisao/la:
04 jan 2022, 19:14
Wanderson je napisao/la:
04 jan 2022, 18:59
kanarinac je napisao/la:
04 jan 2022, 18:46

1100 km do 1300 fizikanerima,prvo malo je to,to je sramota,a drugo iskreno placas li im sve regularno ili su na minimalcu,naravno da su na minimalcu
Kako malo drug, momci su prezadovoljni to najbolje govori koliko je malo i sramota.
Nezz ja imam 1300 imam hranu,8 sati,subote sve radne,majstor prva klase tako se vodim,sve ide preko banke,a iskreno uopste nisam zadovoljan,sve zbog subota
Jbg kod mene imaju 2 dana sedmicno, ali je nedjelja radna zbog jeftine struje :mrgreen: i tad se uglavnom radi najtezi dio posla.

Ma dobar majstor u preduzecu se ne treba zadrzavati vise od 3 godine, samo privatluk druze, ako si kvalitet odvajaj se sto prije, vjeruj mi koliko god da mislis da je tesko bolje je za sebe klikere prodavati nego za drugog zlato.

Meni je najvaznija ta sloboda u zivotu kad mi dokurci i dodje umor u kosti da odem odavde na 3,4 dana da se resetujem.

meho-medo
Kontakt:

Post Postao/la meho-medo » 04 jan 2022, 19:36

zenicanin je napisao/la:
04 jan 2022, 19:15
meho-medo je napisao/la:
04 jan 2022, 17:26
admin je napisao/la:
04 jan 2022, 15:00
Mozel bit da niste skontali o cemu govorim?

Znaci, remote posao - radis za firmu u njemackoj, a zivis u BiH. Umjesto da primas tamo platu od koje ti njemacka uzme 50%, outsourcas to na svoju firmu koju si registrovao u BiH. Poslodavac ti isplacuje isti iznos, samo sto ti ne dajes Njemackoj pola, vec dajes Bosni 10%. Time si skoro pa uduplao sebi primanja, a zivis u jeftinijoj zemlji.
Ovo sto admin govori ima smisla. Ja sam trenutno na obuci u firmi koja se nalazi u Kalesiji, a firma radi planove oplate i armature za saradnike u Švicarskoj.

Dva su vlasnika, oba su naši ljudi samo sto jedan zivi i radi u Švicarskoj. Taj Švicarac je odselio malo prije rata, zavrsio tamo srednju građevinsku i građevinski fakultet. Počeo raditi i dosjeti se da bi u BiH mogao osnovati firmu a proizvod (u vidu planova oplate i armature) "prodavati" na tržištu u Švicarskoj. Nakon toga sklopi dogovor sa jednim našim gradjevinskim inzinjerom i krenu u taj projekat i evo hvala Bogu firma vec 8 godina uspješno radi.
Nadam se da su i s platom dobri i uslovima, jer vecina takvih firmi nemaju neke uslove dobre... Ja sam znao naletiti na slicne firme ( dok nisam imao iskustva). Jedan u Sarajevu, nudi 800 KM na ugovor o djelu, pa onda pravi ugovor na platu 1100-1200 KM ( sto za nekog s strane da zivi u SA i nije neka cifra). U Zenici odmah ugovor al' radis ured 240 sati mjesecno za nekih 800-1000KM. Mada s vremenom takve firme ce morati povecati plate i poboljsati uslove jer sve manje se izbacuje inzenjera. Na kraju zavrsim u izvodjackoj firmi ( sto vise i volim), kad je sezona min. 240 sati mjesecno, plata oko 1000KM i nije problem ni to dok nemas iskustva, al' vecina gazdi gleda da se sto vise ustedi na svemu i to je problem onda.. Neke firme cak ni zastitnu opremu nisu kupile radnicima nekoliko godina.. To je nesto sto u Njemackoj ne mozes dozivjeti. Opet, i u BIH ima i dobrih izvodjackih firmi, al' procentualno to je malo.. Sad sam u Njemackoj, uslovi dobri, da nekog nagovaram na odlazak ne, svako zna sebi najbolje.
Ova tema i nema nekog smisla, jer je slicna diskusija na temi Odlazak u inostranstvo vec bila, al' izgleda neki tamo vise ne pisu, vjerovatno nakon debakla stavova o masovnom vracanju/tjeranju BIH gradjana iz Njemacke kad je korona pocela..
Zavisi od znanja i iskustva, početnik nema preko 800 KM.
Eh sada neko nakon godinu dodje do 1200 KM, neko do 1000 itd... 8 h dnevno se radi, subote su neradne, jedino sto se određeni rokovi moraju ispostovat i tada treba ostat prekovremeno ali je i to plaćeno.
Uglavnom ova firma i jeste neka odskocna daska tek diplomiranim inzinjerima.
"Želio sam da se strpim i sustegnem od tebe ali, izdala me je ljubav u srcu koja za tebe od davnina traje. İ znaj da sam se u tebe zaljubio, i sada kad to znaš čini što hoćeš."
(İbn Qajjim)

zenicanin
Kontakt:

Post Postao/la zenicanin » 04 jan 2022, 19:59

Da, vecinom su takve firme odskoscne daske. To nije lose kad se makar subotom ne radi. Ono treba prvo steknuti iskustvo, sve dok ga nemas, teze je dosta. Kasnije, ostao ili ne lakse je covjeku odluciti. Vecina kolega a pogotovo kolegica vise idu u takve projektne biroe. Gradilista slabo ko hoce, tu bi mogao biti ozbiljan problem za nekoliko godina.. U Zenici je sad ''in'' softversko inzenjerstvo, to se masovno upisuje, dok masinstvo i gradjevina sve manje.. Manje su i generacije nego prije, ima i toga.. Al' opcenito IT je usponu. Jedan bivsi asistent koji je radio na mom faxu sad presao u IT sektor (u BIH i dalje), iako je bio dobar inzenjer i fino zaradjivao.

meho-medo
Kontakt:

Post Postao/la meho-medo » 04 jan 2022, 20:11

zenicanin je napisao/la:
04 jan 2022, 19:59
Da, vecinom su takve firme odskoscne daske. To nije lose kad se makar subotom ne radi. Ono treba prvo steknuti iskustvo, sve dok ga nemas, teze je dosta. Kasnije, ostao ili ne lakse je covjeku odluciti. Vecina kolega a pogotovo kolegica vise idu u takve projektne biroe. Gradilista slabo ko hoce, tu bi mogao biti ozbiljan problem za nekoliko godina.. U Zenici je sad ''in'' softversko inzenjerstvo, to se masovno upisuje, dok masinstvo i gradjevina sve manje.. Manje su i generacije nego prije, ima i toga.. Al' opcenito IT je usponu. Jedan bivsi asistent koji je radio na mom faxu sad presao u IT sektor (u BIH i dalje), iako je bio dobar inzenjer i fino zaradjivao.
Pa jeste, iako su vece pare u izvođenju ipak se tu puno vise radi i izložen si uticaju atmosferilija.
Kad si ti zavrsio u Zenici? Jel ti predavao ko od profesora građevine sa RGGFa? Profesor Gušić?
"Želio sam da se strpim i sustegnem od tebe ali, izdala me je ljubav u srcu koja za tebe od davnina traje. İ znaj da sam se u tebe zaljubio, i sada kad to znaš čini što hoćeš."
(İbn Qajjim)

EC3
Kontakt:

Post Postao/la EC3 » 04 jan 2022, 22:03

sljivo je napisao/la:
04 jan 2022, 18:55
Ima onaj pravnik sto trazi poso, javite mu se
Otto Hightower: You only lost one eye. How could you be so blind?

Padovan
Kontakt:

Post Postao/la Padovan » 04 jan 2022, 22:42

Civa je napisao/la:
04 jan 2022, 16:29
admin je napisao/la:
04 jan 2022, 16:02
70% su standardni doprinosi koji se placaju na platu, zdravstveno, penziono i ostalo. Jednog uposlenika (sebe) moras imati
Rodjak kome ti puštaš takve plate? Ili ko tebi obračunava platu?

Poslodavac ima obavezu da plati 41,5% poreza, od toga su doprinosi za radnika 31%, a 10,5% su solidarni porezi.
Dok radnik plaća 10% poreza na dohodak od svoje zarade.
Ukupno je oko 70% (poslodavac je duzan da to plati), samo sto poslodavac uplacuje i onaj dio koji je njegov teret i onaj koji je na teret radnika i ukupno je oko 70% .

Ako das platu 1000 neto u brutu je ta plata oko 1700 .

Doprinosi od tih 31% se racunaju na bruto platu.
1992-1995 nikad zaboraviti...

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

FC Ljuta Krajina

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 04 jan 2022, 23:04

Padovan je napisao/la:
04 jan 2022, 22:42
Civa je napisao/la:
04 jan 2022, 16:29
admin je napisao/la:
04 jan 2022, 16:02
70% su standardni doprinosi koji se placaju na platu, zdravstveno, penziono i ostalo. Jednog uposlenika (sebe) moras imati
Rodjak kome ti puštaš takve plate? Ili ko tebi obračunava platu?

Poslodavac ima obavezu da plati 41,5% poreza, od toga su doprinosi za radnika 31%, a 10,5% su solidarni porezi.
Dok radnik plaća 10% poreza na dohodak od svoje zarade.
Ukupno je oko 70% (poslodavac je duzan da to plati), samo sto poslodavac uplacuje i onaj dio koji je njegov teret i onaj koji je na teret radnika i ukupno je oko 70% .

Ako das platu 1000 neto u brutu je ta plata oko 1700 .

Doprinosi od tih 31% se racunaju na bruto platu.
Jel i u cijeni proizvoda od 100KM plaćaš 17KM PDV-a?

Pa napisao sam 3x do sada da je ukupan teret poslodavca 41.5% što plaća državi u smislu obaveza prema radniku i solidarni dio i to je sve. Ako vi računate na to i topli obrok i naknadu za prevoz to nisu državne dadžbine nego obaveze prema radniku.
Tako blizu, a tako daleko.

Padovan
Kontakt:

Post Postao/la Padovan » 04 jan 2022, 23:06

Poenta je da drzava uzima ukupno 70% , a ti sad to rasclanjuj kako hoces. Ko prica o TO i ostalim dadzbinama.
1992-1995 nikad zaboraviti...

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

FC Ljuta Krajina

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 04 jan 2022, 23:23

A sta cemo sa 70 % umanjenom penzijom?

Zamisli radis 40 godina da bi primao 4 stoje. Prejadno, ali kako smo pravili i glasali, tako smo dobili.

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 05 jan 2022, 01:37

litijum je napisao/la:
03 jan 2022, 23:17
Wanderson je napisao/la:
03 jan 2022, 23:09
Lupetate gluposti da valja, zivot u EU je skuplji 3x nego ovdje jos uvijek. Kafu u Njemackoj ne mozes popiti ispod 4 eura.

Da ima akcija po nekim marketima ima, ali izlazak u grad je deranje koze, u citavoj Evropi.

I gore itekako ljudi prezivljavaju pola Dortmunda ide u Venlo i NL da kupuje stvari i namirnice.
Ti lupetas, skuplje su recimo cigare jer je to luksuz, ali opet lako je platit kutiju 6 eura kad ti je satnica 10-12 eura. A ovdje Marlboro 6 km a satnica 2 KM.

Jedino sto je u EU skuplje su kirije, koje su neopravdano visoke ali nijemci vec pocinju graditi drzavne stanove gdje ce se maksimalno moci izdati stan za 500 eura.

Ali cak ni to nije problem, kad dvoje rade i to na minimalcu zivis normalno i to se dobro gotivis, a ovdje kad dvoje rade za po 500 KM ne mozes platit sebi ljetovanje jednom godisnje, kamoli sta drugo.

Osnovne namirnice i zivotne potrepstine su jeftinije u EU nego ovdje, koliko god to cudno zvucalo. Imas google i uvjeri se i uvjeravam te da ces da se sjebes.
Drug, kakvo gotivljenje od dva minimalca, valjda mi koji zivimo tamo znamo koliko se moze s kakvim parama
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 05 jan 2022, 09:24

Pa 2 minimalca su 2500e netto. Da placas stan 1000e, koji ce samo idiot placat, ako ima minimalna primanja, tako da je realnije do max800. Ostaje ti najmanje 1500e da prezivis. Po meni sasvim dovoljno za zdravu prehranu, shopping i prijevoz. Namirnice su ili jeftinije ili par procenata skuplje.
S 2 minimalca u BiH i zivot pod kirijom je bukvalno borba za prezivljavanje. Covjek je to htio reci, a ne da se gotivi kao npr. ti, koji si u 50% poreznoj klasi. :)

S druge strane, glupa je isto usporedba koju je neko gore napravio. Niko ne ide iz Bosne s platom od 6k maraka, da bi radio za 3k eura u DE. Onaj ko ima 6k u BiH, on u DE ima dosta sjevernije od tih 3k eura ili ostaje u BiH. Nije mazohista. :bih:

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 05 jan 2022, 09:50

Poređenje o kojem govoriš sam napravio ja, ali nisi ga shvatio.

govorio sam kako, ukoliko radiš remote i imaš dobar odnos sa poslodavcem, svoju platu od 3000 eura u njemačkoj mozes pretvoriti u više od 5000 eura u bosni, pa smo onda poredili šta je bolje od to dvoje.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 05 jan 2022, 10:19

Shvatio sam ja, ali pricas gluposti vecinom. Kupovna moc bilo koje klase u DE i u BiH je neuporediva. Ti kao dobrostojeci za standarde u BiH, kako se sam nazivas, si u kupovnoj moci jednog obicnog sljakera u nizem menadzmentu u DE.
Ne mozes, jer ti niko nece dopustit da radis remote sve vrijeme u tudjoj drzavi. Da je tako, ovi svi iz Virgin Pulsea i slicnih kompanija bi radili za americku platu, a ne za bosansku.
Cak i ako nadjes budalu, to moze uradit jedno 0,1% radnika, sto je premalo za bilo kakvu diskusiju i poimanje argumentacijom. Ono sto ti konstantno pricas je, bolje 4000KM u BiH, nego 4000e u DE. Jest, ali samo iskljucivo ako se zelis skrasit u BiH i kupovat u istoj. Da ne govorim o sansama i brzini do 4k bez ikakvih stela i malverzacija u DE, i 4k u BiH. Nebo i zemlja.

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 05 jan 2022, 10:41

AshburtonG je napisao/la:
05 jan 2022, 09:24
Pa 2 minimalca su 2500e netto. Da placas stan 1000e, koji ce samo idiot placat, ako ima minimalna primanja, tako da je realnije do max800. Ostaje ti najmanje 1500e da prezivis. Po meni sasvim dovoljno za zdravu prehranu, shopping i prijevoz. Namirnice su ili jeftinije ili par procenata skuplje.
S 2 minimalca u BiH i zivot pod kirijom je bukvalno borba za prezivljavanje. Covjek je to htio reci, a ne da se gotivi kao npr. ti, koji si u 50% poreznoj klasi. :)

S druge strane, glupa je isto usporedba koju je neko gore napravio. Niko ne ide iz Bosne s platom od 6k maraka, da bi radio za 3k eura u DE. Onaj ko ima 6k u BiH, on u DE ima dosta sjevernije od tih 3k eura ili ostaje u BiH. Nije mazohista. :bih:
Ja i cura imamo po 1500 neto, plus od kuce zaradim nekih 400 eura neto. Stan placamo 300 eura, kad kupis hranu svu i rezije, naravno da se gotivimo. 3400 eura neto u kucu mjesecno. Napominjem, ne radimo nikakve posebne poslove.

A da ne napominjem normalan sistem i ostale blagodati drzave Njemacke, to je neusporedivo, pa za nas je Slovenija Njemacka.

5 hiljada maraka u Bosni je top ali moli boga da se ne razbolis.

MathiasChago
Kontakt:

Post Postao/la MathiasChago » 05 jan 2022, 10:44

Ljudi odavde koji odu u Njemacku da nastave zivjeti kao sto su ovdje, bankrotirali bi za dva mjeseca. Zato tamo zive ko podrumski stakori, pitajte ih koliko puta mjesecno odu u kafic ili restoran. Gotive se sa cipsom ispred tv nakon sto slomljeni s posla odvoze 50km do barake u kojoj zive.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 05 jan 2022, 10:48

MathiasChago je napisao/la:
05 jan 2022, 10:44
Ljudi odavde koji odu u Njemacku da nastave zivjeti kao sto su ovdje, bankrotirali bi za dva mjeseca. Zato tamo zive ko podrumski stakori, pitajte ih koliko puta mjesecno odu u kafic ili restoran. Gotive se sa cipsom ispred tv nakon sto slomljeni s posla odvoze 50km do barake u kojoj zive.
Tek peti januar, a imamo najgluplji post godine :rol:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 05 jan 2022, 11:03

litijum je napisao/la:
05 jan 2022, 10:41
AshburtonG je napisao/la:
05 jan 2022, 09:24

Ja i cura imamo po 1500 neto, plus od kuce zaradim nekih 400 eura neto. Stan placamo 300 eura, kad kupis hranu svu i rezije, naravno da se gotivimo. 3400 eura neto u kucu mjesecno. Napominjem, ne radimo nikakve posebne poslove.

A da ne napominjem normalan sistem i ostale blagodati drzave Njemacke, to je neusporedivo, pa za nas je Slovenija Njemacka.

5 hiljada maraka u Bosni je top ali moli boga da se ne razbolis.
Da se nadovežem, sestra i njen muž isto imaju toliku neto platu skupa. 550 eura stan sa režijama, uzmu hranu, sve, gotovo svaki dan nakon posla kafa, piva, uzimaju u trgovini sta žele, odjeću uzimaju uredno, obuću. Ljudi presretni, ok žive pet kilometara van grada u veoma lijepom naselju, idiličnom za odgoj djece, auto imaju, voz prolazi svako malo, još i puše oboje.

Isto ne rade nikakve ekstra poslove, dođu oboje kući najkasnije do pola 4, a ne rade od 5 ujutro.

Ja više ne kontam tu priču da se tamo radi od jutra do mraka, radiš isto osam sati sa normalnom pauzom i poslije toga si slobodan, godišnji odmor ne yebe te niko, praznici, ovo ono.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Apolon
Kontakt:

Post Postao/la Apolon » 05 jan 2022, 11:10

MathiasChago je napisao/la:
05 jan 2022, 10:44
Imas ga pravo :yawn:
Bio je i bog streličarstva, a njegove strijele nikad nisu promašile metu👈

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 05 jan 2022, 11:33

admin je napisao/la:
04 jan 2022, 16:13
Pa vjerovatno i nece za cijeli zivot i nece neki top kadar koji moze sebi birati kako ce zivjeti. Ali ljudi koji su neki srednji nivo i u nekoj Njemackoj imaju 3000 eura sto je dovoljno za ‘nako zivot bi mogli na 5-6 godina skontati da tako zarade sebi lovu. Realno bi takvima uz sasvim ugodan zivot u prirodi moglo nakon pet godina ostati nekih 200.000 eura koje ne bi inace nikad vidjeli. Ako je dvoje onda 400.000. S 400.000 eura koje zaradis radeci remote od 25. do 30. godine kupis sebi stan u Njemackoj i krenes zivjeti kao i svako drugi.

Ok, tamo je ludilo, med i mlijeko, al siguran sam da ima i tamo raje koja bi malo ako treba jela **** poslije faxa, a da od toga kupe sebi stan.
Te ustede za takav period nisu realne jer je zlatno pravilo da kad vise zaradjujes vise i trosis.

Sto se tice te ideje o kojoj pricas, u teoriji postoji koncept, ali u praksi to nije bas tako jednostavno.

Kao prvo, ti ako si uposlenik neke firme u Austriji, ti mozes dogovoriti da radis u Home Office i otici u Sarajevo, ali si ipak uposlenik firme, znaci nisi firma i ne mozes prodavati u svoje ime prodavati uslugu nekoj firmi koju si osnovao u Sarajevu. A i da to uradis (sto je legalno neispravno), tvoj poslodavac ce opet uzeti s tvoje bruto1 plate doprinose i porez na platu i proslijediti poreskoj odnosno ÖGK (nase socijalno) jer je po zakonu obavezan da to uradis.

U teoriji mozes dogovoriti da radis za firmu kao eksterni saradnik. No tu se javlja problem da nece svaka firma to pristati da ti da, da dakle radis tako da svaki mj ili kad vec izdas racun, i da se vodis kao registrovana firma koja u internom dogovoru mora da radi npr 8 sati 5 dana u sedmici. Po austrijskom zakonu nije bitno slovo papira, bitno je cinjenicno stanje, Mozes ti pisati koliko hoces da je nesto ugovor o djelu, no ako se revizijom ustanovi da je ima vise elemanata radnog odnosa, dobices fino odluku naseg ÖGK (socijalno) gdje se konstatuje da je zapravo radni odnos u pitanju i trazice ti sve doprinose retroaktivno da uplatis. Toga se poslodavci boje jer su te revizije zadnjih 10tak godina postale ucestale.

Ali hajde evo da i to dogovoris i da dobijes ugovor o djelu, ti onda izdajes racun svom kvaziposlodavcu na mjesecnoj bazi od EUR 3.000,00 plus PDV, znaci EUR 3.600.00. Elem, ti kasiras EUR 3.000,00. Onda napravis firmu u Bosni koja kao prodaje istu tu uslugu tvojoj firmi za EUR 2.800,00 tako da ova firma u Austriji de facto nema profita, a da sve pare izvuces u Bosnu koje bi oporezovao sa stopom od 10% (flat rate).

Da bi ta prica imala smisla, austrijska porezna mora prihvatiti te rashode prema BiH 1:1, jer inace nemas racunice. Ako oni provale da je u pitanju fiktivna usluga (sto zapravo jeste po sudskoj praksi), nece ti priznati austrijska porezna te rashode pa ces platiti i u Austriji porez na punih EUR 3.000,00, a platices i 10% dobiti u bosni poreznoj ustanovi.

Postoji naravno i varijanta da se ide bez osnivanja firme u Austriji, nego da ti kazes poslodavcu "ja selim u bosnu, hajde da od sl mjeseca ja tebi izdajem sa bosanske firme racun od EUR 3.000,00, a radim sve ko i do sada". Ako to upali, onda ovu problmeatiku oko porezke u Austriji nemas, al hajde hajde nadji poslodavca koji ce pristati da sklapa ugovore s novootvorenom firmom u Bosni.

Teorija je jedno, ali je u praksi to mnogo teze ostvarivo.

Evo ja vec 2 godine razmisljam kako da proizvedem rashode u bosni, treba mi advokat s kojim cu kooperirati. Ali znas sta je problem, kad ljudima das prijedlog, ljudi odmah bjeze jer 90% nasih advokata nisu ni u PDV-u, vode se kao mala preduzeca i petljaju sa prihodima na godisnjem nivou. A meni se ne isplati raditi s nekim u Bosni ko ce mi na godisnjoj bazi praviti izdatke od 5-10 hiljada eura.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: bavariapivo, MaroonBjelave i 32 gosta.