Nadam se da su i s platom dobri i uslovima, jer vecina takvih firmi nemaju neke uslove dobre... Ja sam znao naletiti na slicne firme ( dok nisam imao iskustva). Jedan u Sarajevu, nudi 800 KM na ugovor o djelu, pa onda pravi ugovor na platu 1100-1200 KM ( sto za nekog s strane da zivi u SA i nije neka cifra). U Zenici odmah ugovor al' radis ured 240 sati mjesecno za nekih 800-1000KM. Mada s vremenom takve firme ce morati povecati plate i poboljsati uslove jer sve manje se izbacuje inzenjera. Na kraju zavrsim u izvodjackoj firmi ( sto vise i volim), kad je sezona min. 240 sati mjesecno, plata oko 1000KM i nije problem ni to dok nemas iskustva, al' vecina gazdi gleda da se sto vise ustedi na svemu i to je problem onda.. Neke firme cak ni zastitnu opremu nisu kupile radnicima nekoliko godina.. To je nesto sto u Njemackoj ne mozes dozivjeti. Opet, i u BIH ima i dobrih izvodjackih firmi, al' procentualno to je malo.. Sad sam u Njemackoj, uslovi dobri, da nekog nagovaram na odlazak ne, svako zna sebi najbolje.meho-medo je napisao/la: ↑04 jan 2022, 17:26Ovo sto admin govori ima smisla. Ja sam trenutno na obuci u firmi koja se nalazi u Kalesiji, a firma radi planove oplate i armature za saradnike u Švicarskoj.admin je napisao/la: ↑04 jan 2022, 15:00Mozel bit da niste skontali o cemu govorim?
Znaci, remote posao - radis za firmu u njemackoj, a zivis u BiH. Umjesto da primas tamo platu od koje ti njemacka uzme 50%, outsourcas to na svoju firmu koju si registrovao u BiH. Poslodavac ti isplacuje isti iznos, samo sto ti ne dajes Njemackoj pola, vec dajes Bosni 10%. Time si skoro pa uduplao sebi primanja, a zivis u jeftinijoj zemlji.
Dva su vlasnika, oba su naši ljudi samo sto jedan zivi i radi u Švicarskoj. Taj Švicarac je odselio malo prije rata, zavrsio tamo srednju građevinsku i građevinski fakultet. Počeo raditi i dosjeti se da bi u BiH mogao osnovati firmu a proizvod (u vidu planova oplate i armature) "prodavati" na tržištu u Švicarskoj. Nakon toga sklopi dogovor sa jednim našim gradjevinskim inzinjerom i krenu u taj projekat i evo hvala Bogu firma vec 8 godina uspješno radi.
Ova tema i nema nekog smisla, jer je slicna diskusija na temi Odlazak u inostranstvo vec bila, al' izgleda neki tamo vise ne pisu, vjerovatno nakon debakla stavova o masovnom vracanju/tjeranju BIH gradjana iz Njemacke kad je korona pocela..