Dobro de mali amerikanizirani broj 4..Otelo je napisao/la:Mene svi gledaju čudno kad kažem da ne volim previše Mešu Selimovića. Ne sjeda mi nikako.
Andrić mi s druge strane sjeda odlično, mada nisam fan književnosti s naših prostora uopšte.

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Dobro de mali amerikanizirani broj 4..Otelo je napisao/la:Mene svi gledaju čudno kad kažem da ne volim previše Mešu Selimovića. Ne sjeda mi nikako.
Andrić mi s druge strane sjeda odlično, mada nisam fan književnosti s naših prostora uopšte.
Majka Rusija. Puškin, Jesenjin, Bulgakov, TolstojDANTES je napisao/la:Dobro de mali amerikanizirani broj 4..Otelo je napisao/la:Mene svi gledaju čudno kad kažem da ne volim previše Mešu Selimovića. Ne sjeda mi nikako.
Dokaži...Dex je napisao/la:Teško je i biti fan naše književnosti, barem one prije moderne, s obzirom da je uvijek ista tematika, ista radnja, samo drugi likovi
Jer samo znaju za Rat i Mir.DANTES je napisao/la:Dokaži...Dex je napisao/la:Teško je i biti fan naše književnosti, barem one prije moderne, s obzirom da je uvijek ista tematika, ista radnja, samo drugi likovi
@Otelo pa na njih se lože Ameri. Ono u svakom filmu ili seriji kao neki dokaz ozbiljne književnosti neko spomene rat i mir
Ok, Dundo Maroje, nije tipično djelo za ove prostoreDANTES je napisao/la:Dokaži...Dex je napisao/la:Teško je i biti fan naše književnosti, barem one prije moderne, s obzirom da je uvijek ista tematika, ista radnja, samo drugi likovi
@Otelo pa na njih se lože Ameri. Ono u svakom filmu ili seriji kao neki dokaz ozbiljne književnosti neko spomene rat i mir
Nušić, Branimir Ćosić, Bora Stanković, Ivo Andrić, Branko Ćopić...Dex je napisao/la:Bez Šinjela, nijedan Ruski pisac, ne bi bio to što jest danas.Gogolj je otvorio put svakom ostalom, i preusmjerio ih, ka zlatnom dobu Ruske književnosti.
Ok, Dundo Maroje, nije tipično djelo za ove prostoreDANTES je napisao/la:Dokaži...Dex je napisao/la:Teško je i biti fan naše književnosti, barem one prije moderne, s obzirom da je uvijek ista tematika, ista radnja, samo drugi likovi
Ma znam, da nije isto.Al barem svaki od njih je jednom pisao o ratuDANTES je napisao/la: Nušić, Branimir Ćosić, Bora Stanković, Ivo Andrić, Branko Ćopić...
Svi pišu o različitim stvarima na različite načine...
Pa tek pjesnici... Uuu Mak Dizdar, Kulenović, Kostić, Dis, Radičević, Zmaj..
"Noćas su me pohodili mrtvi
Nova groblja i vekovi stari
Prilazi k meni kao žrtvi
Kao boji prolaznosti stvari"
Pogrešno. Samo je Ćopić pisao o ratu jer ga je živio. Ali Ćopić je o svemu pisao, na sjajan način. Uostalom kako da naši pisci ne pišu o ratu kad se kod nas stalno ratuje...Dex je napisao/la:Ma znam, da nije isto.Al barem svaki od njih je jednom pisao o ratuDANTES je napisao/la: Nušić, Branimir Ćosić, Bora Stanković, Ivo Andrić, Branko Ćopić...
Prilazi k meni kao žrtvi
Kao boji prolaznosti stvari"![]()
Mislio sam općenito,ne na ovu četvoricuDANTES je napisao/la:Pogrešno. Samo je Ćopić pisao o ratu jer ga je živio. Ali Ćopić je o svemu pisao, na sjajan način. Uostalom kako da naši pisci ne pišu o ratu kad se kod nas stalno ratuje...Dex je napisao/la:Ma znam, da nije isto.Al barem svaki od njih je jednom pisao o ratuDANTES je napisao/la: Nušić, Branimir Ćosić, Bora Stanković, Ivo Andrić, Branko Ćopić...
Prilazi k meni kao žrtvi
Kao boji prolaznosti stvari"![]()
Branimir Ćosić je napisao sjajnu knjigu o vremenima između ratova... Pokošeno polje.
Nušić je ismijavao sve živo.
Bora Stanković je pisao o ljudima natjeranim da žive pogrešne živote.
A Andrić o vremenima, ljudima i mostovima..
Pozdravljam odluku, ovo bi se moglo kolektivno uciniti na nivou ZeniceDonnie Darko je napisao/la:Zeleno Busenje klasik
Sa druge strane, najbolje djelo koje sam ikada u životu napravio je kada nisam vratio Derviš i Smrt u srednjoj, taj dan sam smanjio šanse da neki mladi život upropasti sebi sedmicu sa tom knjigom
Onda nije ni sjecas li se doli bel za osnovcerio_Ferdy88 je napisao/la:Pa nije Derviš i smrt knjiga baš za srednjoškolce, to se više razumijeva kako čovjek stari i postaje zreliji, doduše u Dantesovom primjeru vidimo da ni to nije uvijek tačno.
Ma ne može se ono razumjeti nikad.rio_Ferdy88 je napisao/la:Pa nije Derviš i smrt knjiga baš za srednjoškolce, to se više razumijeva kako čovjek stari i postaje zreliji, doduše u Dantesovom primjeru vidimo da ni to nije uvijek tačno.
Trenutno korisnika/ca: ASD, AshburtonG, JackW i 70 gostiju.