PeppermintSA je napisao/la: ↑01 jul 2025, 23:48
Ja samo tvrdim da mi, uzimajući u obzir našu finansijsku potentnost (činjenicu da imamo privatni kapital - jednog milijardera i jednog multi-milionera s partnerima; činjenicu da pravimo veće izlazne transfere od svih ostalih klubova zajedno), nemamo odgovarajuće kvalitetnu ekipu na terenu. Dakle, kad se uzme sve u obzir i kad se, recimo, povuće usporedba sa Željom koji je u ozbiljnoj besparici, koji nije prodao igrača 6 ili 7 godina, koji nerijetko ostane bez Evrope, koji već nekoliko sezona tovari pojačanja iz federalne lige i njoj sličnih liga, neprihvatljivo je da svaka derbi utakmica bude, makar rezultatski, na nož. Može se desiti neka tref situacija, ali da iz sezone u sezonu, iz derbija u derbi mi ne možemo da uspostavimo dominaciju protiv takve ekipe ukazuje isključivo na jednu stvar - a to je da je kvalitativna razlika između nas i Želje nedovoljno velika za tako nešto. Mi jesmo bolja ekipa od Želje. I to već godinama. Ali ta razlika u kvaliteti nije toliko velika da bi mogli od 5 derbija pobijediti 4.
Istovjetno tome, kada se podvuće linija, Borac i Zrinjski igrački NISU slabije ekipe od nas. Na stranu suđenje, na stranu navlačenje, na stranu peto-deseto, te dvije ekipe nisu lošije od nas. Naprotiv. A ako nisu bolje, onda su makar al pari s nama. Ponovo se vraćam na početni pasus kojeg sam iznad napisao - kada si finansijski nadmoćan u odnosu na konkurenciju, kad jedini imaš privatni kapital, kad jedini praviš višemilionske izlazne transfere, tako nešto je prosto neprihvatljivo.
Ljudi moraju napokon da shvate da fudbal, taman on bio bosanski, ne postoji u nekakvom vakuumu, omeđen od ostatka svijeta. Ne postoje nekakva zasebna, specijalna pravila za bh. fudbal niti se bh. fudbal treba dekontekstualizovati i posmatrati izvan svih ostalih fudbalskih tokova. Kad vidim kako ljudi pišu o našoj ligi u fazonu da je ona tobože specifična, da nju određuju neka tobožnja pravila drukčija od svih drugih liga, da se u njoj tobože neko teško snalazi, da ona tobože ne trpi stvari koje se trpe na drugim mjestima. Mislim, stvarno... Te mitologizacija lige je samo alibi. Svijet fudbala ima svoje zakonitosti. Danas novac vrti gdje burgija neće. Ako hoćeš da dovedeš pravo pojačanje, moraš ga masno platiti. Mi se ovdje svi razbacujemo nekim ciframa za koje bi pristali da prodamo naše igrače. Pa idu redom postovi "ne bih pustio Beganovića u Hajduku za manje od 800k eura", pa onda "ne bih pustio Gulija za manje od 4 miliona eura", pa onomad "ne bih pustio Đokanovića u neki turski spor za ispod milion i po" itd., itd. A kad se priča okrene i kad mi razgovaramo našim pojačanjima, onda najednom ništa od toga ne važi, ovo je tobože bh. liga, ovdje niko ozbiljan ne želi doći, ko je lud da baci velike pare na igrača za bh. ligu itd., iako nam je potpuno normalno da tamo neki kipranin, rumun, grk, azerbejdžanac, kazahtstanac, bjelorus, jermen, moldavac itd. istrese 500-600k eura za nekog našeg otpatka.
Ja naprosto imam problem s tim. Imam problem s tim da inkasiramo gotovo 5 miliona dolara za igrača koji je za nas odigrao ukupno 9 minuta, a da onda cjepidlačimo i prodajemo šupljake kako smo šatro pratili Pejovića u drugog crnogorskoj ligi i kako je on šatro perspektivan. Uzeo si gotovo 10 miliona maraka na jednom igraču koji ti je odigrao 9 minuta, iskeširaj 3 i dovedi **** igrača. Ako ti treba centralni vezni, nemoj zamajavati javnost transfer sagom od 2 mjeseca koja će se okončati tako što će dotični polovnjak iz druge holandske lige ispostaviti se kao igrač sa sjebanim koljenima koji nije igrao posljednjih šest mjeseci.
Ako hoćeš da osvojiš titulu, moraš praviti ekipu za Evropu. Dakle, moraš trošiti i VIŠE nego što je potrebno da bi osvojio titulu. I ne samo trošiti, već trošiti PAMETNO. Jer šta vrijedi što ćeš ti iskeširati 400k eura ne Penerandinu platu (uzgred, to je DUPLO manje nego što **** Mujakić zarađuje u gotovo ugašenom Partizanu - čisto usporedbe radi), kad je Peneranda fudbalski rahmetlija. Već sam u jednom ranijem postu pisao, mojne mi priča o kapitalcima koji su fudbalske rahmetlije. Dovedi kapitalca poput Benke, u najboljim igračkim godinama, nakon odlične sezone, plati ga masno, perverzno, bolesno, ali ćeš imati rezultat. Eto, svi ovi klubovi po regionu koji troše više od nas - a svi troše više od nas su glupi. Samo smo mi pametni. Prodaj Viverosa za 10 miliona kerma, pa dovedi Pejovića iz druge crnogorske lige. Riješi se krampe Solde, pa se "pojačaj" Rumunom koji je sa svakim klubom ispao iz lige. Zatreba ti špic, ti dovedeš frajera koji je rezerva u Slaven Belupu.
Potroši 5 miliona eura na pojačanja, što je kikiriki za savremeni fudbal, ali prava pojačanja koja su valjano iskautirana od strane ozbiljne struke, pa ćete vidjeti kako se liga može popišati sve sa gigovićima i kazlagićima.