Zuka sve objasnio, jedan od rijetkih reprezentativaca s mudima
"Moramo pričati o reprezentaciji i dešavanjima u našem fudbalu. To je naša zemlja, ne mogu biti hladan kada se o tome priča. Znate i sami da sam prilikom jednog gostovanja nakon utakmice reprezentacije kritikovao bivšeg selektora Ivayla Peteva. Pričalo se mnogo o mom nastupu, ali mislim da je to ispravno. Moramo biti otvoreni, ne smijemo stvari gurati pod tepih. Kritikovao sam, ali to je bilo iz dobre namjere, kao što sam i hvalio nakon dobrih igara. Čudne stvari se dešavaju, no i mi svi smo doprinijeli tome. Zbog čega se s Petevom nije produžio ugovor? Izborili smo nastup u A ligi Lige nacija, vidjelo se da reprezentacija ima ono nešto. I umjesto da se nastavi tim putem, mi pravimo promjene", govori Zukanović i dodaje:
"Ali dobro. Odgovorni su donijeli takvu odluku, no mora neko i bh. javnosti objasniti zbog čega. Zvjezdan Misimović je čovjek iz fudbala koji je sada direktor reprezentacije. Zašto nije izašao pred javnost i rekao zbog čega Petev odlazi i zbog čega tražimo novog selektora? Čudno mi je njegovo ponašanje, pogotovo jer se radi o čovjeku koji je odrastao u Njemačkoj i iza kojeg je strašna karijera. Ako iko zna kako stvari funkcionišu vani, onda je to Misimović."
...
"Ne znam, stvarno ne znam šta da vam kažem. Lično, kakve veze ima je li Hadžibegić selektor ili Petev. Znamo da sve kreće od temelja, a temelj je Savez. Znamo svi da tu mnoge stvari ne funkcionišu i to ne od prije godinu ili dvije. Zar neko misli da su tek tako mnogi momci se oprostili i trenucima kada su mogli još igrati. Mnogo puta smo skretali pažnju na probleme, ali niko nas nije čuo. Očekivali smo i potez kapitena, najmoćnija je osoba, ali iz nekih razloga nismo ga dočekali. On je taj koji treba da presjeće, mi smo željeli dobro, bili smo spremni ući i u sukob. Sve, samo da se promjene stvari koje ne štimaju. Kome više mažemo oči? Sveke godine, eto idemo dalje, biće bolje. Sve dok se svi, mislim i na igrače i rukovodioce, ne budu žrtvovali za uspjeh reprezentacije, pa ako hoćete i države, nećemo ništa napraviti. Kako napraviti uspjeh ako nema tog nacionalnog naboja. Reprezentacija je jedno, klub nešto sasvim drugo. Ponovit ću još jednom, nas nekoliko koji smo se oprostili od reprezentacije, željeli smo stvari pomjeriti s mrtve tačke, ali nismo imali podrške. I pogledajte gdje smo sada?