Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

kraljttbvb
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la kraljttbvb » 16 maj 2019, 17:47

Samo je najjaca prica tamo med i mlijeko, a onda lik napise da mu je plata 1400 evra, a na stancic od 34 kvadrata, rezije i ostale fazone dadne 700 evra (pola plate).

A ovdje radis za 800 maraka i za taj isti stancic bi dao 150 KM (u manjim gradovima) i jos 50 za rezije, ostane 6 stoja i ovdje je lose.

Zavrsio si fakultet (ili nisi) i ovdje te niko ne bi natjerao da radis ko konobar, serviser, trgovac, vozac kamiona, vozac u brzoj posti, a kad odes u Njemacku, to je jet set posao...

Kod mene rodjak kupio sebi masinu za sisanje i stalno se sam sisa. Sto ce ti roki masina? Kaze ovdje sisanje 16 evra i to ne osisa me kako ja hocu, nego malo skrati, da moram opet za 10 dana doci :lol:

Tamo sve imas, a onda ovamo dolazis da pravis zube, da se sisas, da popravljas auto, da ides na hadz, da zenis sina i udajes kcerku i sve ostalo. Kad je tamo tako fino i sigurno je bolji kvalitet, de to onda tamo odradi.

Ako nisi ovdje htio raditi, bolje ti je onda da nigdje ne ides. Sjedi gdje jesi, ovdje te bar roditelji mogu pogurati. Tamo ces umrijeti od gladi :wave:

Mogu skontati ljude koji ne mogu do posla (posebno zene), ali ako ovdje ti i zena radite za crkavicu od 750 maraka (ukupno 1500), dok platis ratu kredita za stan, rezije i ostalo, ostane sasvim solidna milja sa kojom se moze fino zivjeti (i na zimovanje i na ljetovanje otici) :salut:

A sad pljuvanje neka pocne :mrgreen:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Orton
Kontakt:

Post Postao/la Orton » 16 maj 2019, 17:54

ASD je napisao/la:
Orton je napisao/la:Ne znam tacno koliko si dugo vec ovdje,ali realno ta pocetna kriza bi trebala relativno brzo da prodje.Najkasnije kad upoznas prvu curu iz Francuske i kaze Mon cher ocemol na Ibizu.

Nemoj zbog nekih gluposti da upropastis sebi buducnost

Sve 5, samo mi nije jasan tvoj avatar.
Samo pises na ovoj temi i privlacis ljude tamo, a imas taj avatar. :urnebes:
A hebo ga avatar :mrgreen:

Avatar sam nekad prije 100 godina stavio,onda nisam pisao na forumu pa sigurno 3 godine :D a mrsko mi se peglat oko toga :zviz:

a sto se tice praznika u Njemackoj,odnosno Bavarskoj

Feiertag
Neujahr 01.01.2019 (Dienstag)
Heilige Drei Könige 06.01.2019 (Sonntag)
Karfreitag
(Ostern) 19.04.2019 (Freitag)
Ostermontag
(Ostern) 22.04.2019 (Montag)
Tag der Arbeit 01.05.2019 (Mittwoch)
Christi Himmelfahrt 30.05.2019 (Donnerstag)
Pfingstmontag
(Pfingsten) 10.06.2019 (Montag)
Fronleichnam 20.06.2019 (Donnerstag)
Augsburger Friedensfest 08.08.2019 (Donnerstag)
Mariä Himmelfahrt 15.08.2019 (Donnerstag)
Tag der Deutschen Einheit 03.10.2019 (Donnerstag)
Allerheiligen 01.11.2019 (Freitag)
1. Weihnachtstag
(Weihnachten) 25.12.2019 (Mittwoch)
2. Weihnachtstag
(Weihnachten) 26.12.2019 (Donnerstag)

Ukupno 14 :D

@kraljttbvb

Posto se tvoj post odnosi dobrim dijelom na mene da ti i odgovorim.
Ja nisam rekao da je meni plata 1400 eura,nego da je plata za neki normalan posao otprilike tolika.
A posto ja sam zivim,meni veci stan od toga ne treba.Ne mogu biti istovremeno u 3 sobe nikako.
A sto se tice tih troskova koje si naveo,ja potpuno razumijem ljude koji recimo odu u BiH da prave zube.Bosna da je pameta napravila bi citav aranzman od toga.Kao sto ljudi idu u Tursku na transplantaciju kosu.Mislim kojom logikom placati nesto vise ako mozes na godisnjem platiti manje.

I kao sto rekoh,dobrom dijelu ljudi plata uopste nije presudan faktor kada se odluce da napuste BiH

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 16 maj 2019, 17:55

kraljttbvb je napisao/la:
A ovdje radis za 800 maraka i za taj isti stancic bi dao 150 KM (u manjim gradovima) i jos 50 za rezije, ostane 6 stoja i ovdje je lose.
Kako molim?
Pa za te pare struju i stubište moš platit, a đe voda, grijanje, net, kablovska. Ne mogu te u po ljeta ispod 120 režije izać. A stan od 150 ćeš teško naći. Što te s ostalim fazonima ala prevoz dovede do 350 KM (u sf varijanti 120-150, pa sad bi se uselio). A tamo i ovdje hrana, odjeća, elektronika, ista cijena, pa kontaj jel bolje 700€ il 450 KM. Računajući da ti je plata 800.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Fantasista
Kontakt:

Post Postao/la Fantasista » 16 maj 2019, 17:58

Samo mi odgovori. Je li bolje ovdje raditi za 750 od kojih moras mjesec dana da jedes na poslu i kod kuce, da platis gorivo ili bus kartu, platis racune i da ti na kraju ostane njonjo. ILI je bolje tamo raditi i da mozes mjesecno ustediti makar milju maraka a znam da vecina moze i ustedi dosta vise. Ovdje i kad radis i imas neki solidan kes jednostavno ne mozes ustediti da uzmes sebi neki pristojan auto ili da kucu uredis.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 16 maj 2019, 18:01

E čuj petoba režije
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Soba
Kontakt:

Post Postao/la Soba » 16 maj 2019, 18:08

Ja sam čuo da režije mogu izaći i na cvaju

Fantasista
Kontakt:

Post Postao/la Fantasista » 16 maj 2019, 18:09

Zivis u spilji kao onaj bivsi borac i nemas rezija nikako. Eto moze se i tako ustedit.

sagitarius
Kontakt:

Post Postao/la sagitarius » 16 maj 2019, 18:12

Ev ja mjesec dana u Njemackoj i jedno sam shvatio, ko zeli raditi imat ce i para!Trenutno mi Zenica kao grad ne fali ni sekundu, porodica i par najblizi prijatelja fale jedino.
U Minhenu jedino stan papreno platis, hrana i odjeca isto ko i u Bosni cak je i jeftnije, i to sve na njihov standard.
Primjer uzeo ja u Bosni Air Force patike 200+ bile a ovdje 99€ opet spominjem na njihov standard jeftine patike ispadnu.

Ovdje cijene radnika i svaki njegov sat koji provede na poslu! I to je razlika naspram Bosne.
..Za Čelik i Zenicu!Jer to, je čast i sudbina i krv Zeničana, ljubav velika!
..El Valencia es el nostre campeó! #amuntValencia

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 16 maj 2019, 18:13

Covjek zivi sam, stan je od 34 kvadrata. Nece 100 maraka struje trositi, kad vecinu vremena nije kuci. Ne placa stubiste (odrzavanje zgrade) puno jer je stan mali. Voda ako je po clanu, placa za jednu osobu. Ako je na sat, placa malo jer ne provodi puno vremena kuci. Kablovska i net dodju najveci troskovi.

U manjim gradovima sasvim solidan stan mozes za 150 maraka naci. Nemoj gledati Tuzlu, gledaj Banovice, Zavidovice :)

Cuj ovdje covjek placa hranu i prevoz (gorivo). Sreca pa je vani to sve dzaba. Hranis se havom i vozis na havu...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Fantasista
Kontakt:

Post Postao/la Fantasista » 16 maj 2019, 18:20

Zaradis pa mozes i platit. Ovdje nit mozes zaradit nit imas za troskove.

Orton
Kontakt:

Post Postao/la Orton » 16 maj 2019, 18:20

Ako ces praviti takvu komperaciju onda mi reci koja zena u granapu u Zavidovicima ima platu od 800 maraka.
Mislim opcenito nije pametno porediti jednu od Top 3 zemlje evrope sa Bosnom po bilo cemu.

Mozes i u Njemackoj u manjim gradovima naci solidan stan za 300 eura,ali tvoja racunica i usporedba bas nema smisla.
Zavidovici vs Minhen

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 16 maj 2019, 18:29

Orton je napisao/la:Ako ces praviti takvu komperaciju onda mi reci koja zena u granapu u Zavidovicima ima platu od 800 maraka.
Mislim opcenito nije pametno porediti jednu od Top 3 zemlje evrope sa Bosnom po bilo cemu.

Mozes i u Njemackoj u manjim gradovima naci solidan stan za 300 eura,ali tvoja racunica i usporedba bas nema smisla.
Zavidovici vs Minhen
Ne zelim porediti, niti se moze porediti. Samo malo realnosti nije na odmet.

Ovdje niko ne zeli da uci bilo koji zanat, bilo koji jezik, bilo sta. A onda je spas Njemacka, gdje ces prati gujce za saku evra i pricati kako imas kraljevski posao.

Ja znam ljude koji sebi kupe kamioncic i kojem je dnevnica minimalno 100 maraka. Ali gdje ces voziti kamion u Bosni, to je dno dna. Ali voziti kamion vani je nesto boemski. Ma dajte molim vas...

Bio je kralj prosle godine u Svici, prije par godina u Austriji, u Njemackoj 5-6 puta. Neka ipak mene ovdje, nisam ja za odlazak vani ;)

rob do bagro
Kontakt:

Post Postao/la rob do bagro » 16 maj 2019, 18:37

O kojem zanatu pricas covjece ovdje da se radi, znas li ti koliko bravar ima platu u Bosni ?

500-600 maraka kralju, a ja sam preko nase firme isao u Njemacku i satnica mi bila 7 eura imao stan placen radilo se od 7 do 18, imao smjestaj placen znaci samo se za hranu trosilo, dodjem u Bosnu zaradio i uzivao kao kralj dok u Bosni to nikad ne bi uspio.

Eh sad zamisli koliko svabo placa varioca recimo kad polozis atest.
,,DUSA BOGU...TIJELO ZEMLJI...SRCE CELIKUUU,,

SMRT FASIZMU!!!

Orton
Kontakt:

Post Postao/la Orton » 16 maj 2019, 18:42

Orton je napisao/la:Ako ces praviti takvu komperaciju onda mi reci koja zena u granapu u Zavidovicima ima platu od 800 maraka.

Zavidovici vs Minhen

Ovdje niko ne zeli da uci bilo koji zanat, bilo koji jezik, bilo sta. A onda je spas Njemacka, gdje ces prati gujce za saku evra i pricati kako imas kraljevski posao.

Ja znam ljude koji sebi kupe kamioncic i kojem je dnevnica minimalno 100 maraka. Ali gdje ces voziti kamion u Bosni, to je dno dna. Ali voziti kamion vani je nesto boemski. Ma dajte molim vas...

Bio je kralj prosle godine u Svici, prije par godina u Austriji, u Njemackoj 5-6 puta. Neka ipak mene ovdje, nisam ja za odlazak vani ;)
Za pocetak ljudi u Njemackoj imaju skroz drugacije gledanje na bilo koji posao.
Ovo perac guzice recimo cujem samo na Balkanu i nigdje vise,zbog cega nekog tako nazivati?Meni to malo baca na to da bi se vlastiti ego hranio,ovo se ne odnosi na tebe nego na kolektivno gledanje raje koja je otisla u Njemacku.

I nije uopste bitno kojim se poslom ko bavi,bitno je to da u 90% slucajeva drzava stiti prava radnika i da se na poslu ma koji god to bio ne osjecas kao rob.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 16 maj 2019, 18:47

U Konjicu pocetnik zanatlija ima cca 450 KM, majstor 600 dok stari majstor 700 KM. Ta firma pruza usluge - brusenja, glodanja, odsjecanja metala, termicke obrade itd.

Radnik u proizvodnji, Igman Konjic, ima nekih 800 KM, ali da bi upao trebas vanserijsku stelu.

Firma SurTec takodjer Konjic, u kojoj na 700 izadjes nakon godinu i po udisanja hemijskih spojeva bez adekvatne zastite. Slicno je stanje u jednom Mostaru.

Dalje, ljudi koji kupe kamion trebaju dozvolu sumara, radnike (utovar i rezanje drva), eventualno vlastitu šumu za poneku cumuranu.

Maline, paradajz, paprike, krompir, jagode... cak i sa nasumicnim poticajima, skoro nikakvog profita.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 16 maj 2019, 18:51

kraljttbvb je napisao/la:Covjek zivi sam, stan je od 34 kvadrata. Nece 100 maraka struje trositi, kad vecinu vremena nije kuci. Ne placa stubiste (odrzavanje zgrade) puno jer je stan mali. Voda ako je po clanu, placa za jednu osobu. Ako je na sat, placa malo jer ne provodi puno vremena kuci. Kablovska i net dodju najveci troskovi.

U manjim gradovima sasvim solidan stan mozes za 150 maraka naci. Nemoj gledati Tuzlu, gledaj Banovice, Zavidovice :)

Cuj ovdje covjek placa hranu i prevoz (gorivo). Sreca pa je vani to sve dzaba. Hranis se havom i vozis na havu...
Znaš kad ćeš imat u Zdićima 800 KM u istom omjeru ko i u Njemačkoj 1500. Kad na kurcu nokat naraste.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 16 maj 2019, 18:59

Zavidovici vs Minhen

Svako ima svoje, to ti niko ne moze osporiti i ti sam odlucujes. ;) Ja imam vrhunsku opciju i ovdje, trenutno sam (placeni) pripravnik u inspekciji za hranu i zdravstvenoj inspekciji, imam opciju da ostanem tu. Kazu 1150km i mozes sebi navuci jos bar trecinu od tih 1150... Nista me od toga blago receno ne zanima. Cega sam se nagledao u dosadasnjih 8 mjeseci da mi je 3 milje plata jednostavno hocu da idem odatle. Sa druge strane, nakon 6 godina skolovanja i silnih para koje su ulozene u moje obrazovanje ne pada mi na pamet da ucim neki zanat i slicno.
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 16 maj 2019, 19:07

kraljttbvb je napisao/la:Samo je najjaca prica tamo med i mlijeko, a onda lik napise da mu je plata 1400 evra, a na stancic od 34 kvadrata, rezije i ostale fazone dadne 700 evra (pola plate).

Zavrsio si fakultet (ili nisi) i ovdje te niko ne bi natjerao da radis ko konobar, serviser, trgovac, vozac kamiona, vozac u brzoj posti, a kad odes u Njemacku, to je jet set posao...

Kod mene rodjak kupio sebi masinu za sisanje i stalno se sam sisa. Sto ce ti roki masina? Kaze ovdje sisanje 16 evra i to ne osisa me kako ja hocu, nego malo skrati, da moram opet za 10 dana doci :lol:

Tamo sve imas, a onda ovamo dolazis da pravis zube, da se sisas, da popravljas auto, da ides na hadz, da zenis sina i udajes kcerku i sve ostalo. Kad je tamo tako fino i sigurno je bolji kvalitet, de to onda tamo odradi.

Ako nisi ovdje htio raditi, bolje ti je onda da nigdje ne ides. Sjedi gdje jesi, ovdje te bar roditelji mogu pogurati. Tamo ces umrijeti od gladi :wave:

Mogu skontati ljude koji ne mogu do posla (posebno zene), ali ako ovdje ti i zena radite za crkavicu od 750 maraka (ukupno 1500), dok platis ratu kredita za stan, rezije i ostalo, ostane sasvim solidna milja sa kojom se moze fino zivjeti (i na zimovanje i na ljetovanje otici) :salut:

A sad pljuvanje neka pocne :mrgreen:
Odavno gluplji post ne procitah.
naprijed rejal

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 16 maj 2019, 19:13

Ovaj dio nisam vidio.

1500 plata, rata kredita, režije i ostalo i ostane ti milja. Ha?

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 16 maj 2019, 19:13

majestic24 je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la:
nebeskasila je napisao/la:Kšakoo je ovo zalosnooo :(
Sinoc odradio nocnu i odoh na biro jer mi treba ta potvrda. Majka vec pocela plakat, a jos nisam ni otisao. Ne mogu da zamislim kako ce biti kada podjem aBd.

E moj imenjak (ako ti je nick pravo ime :D )...prosle godine,25 august ja se spakovao i sutradan treba da krenem za sloveniju. Odlucim to vece sa zenom i sinom otici kod roditelja da prenocim. Zena uzima stvari i stavlja u auto,ja zakljucavam vrata kuce...brate nesto steglo u grlu. Odlazim do svog tornjaka,pomazim ga...yebo sve ako i on ne osjeca tugu u meni. Idem prema autu,sjedam,krecem..gledam kucu u retrovizoru a u grudima sve nesto jace steze. Vozim se lagano 5 km do roditelja...sin me nesto pita a ja ne smijem otvoriti usta jer zaplakati cu kao malo dijete. Ulazim kod roditelja,sutimo svi. Vezani smo svi jedno za drugo...ja ponajvise za sina jer 6 godina se nisam odvojio od njega. Ono sto sam ja osjecao prema svom djetetu, znam da su roditelji isto osjecali prema meni. Dobrih sat vremena smo sjedili bez da je iko rekao i rijec. Mati je dosla i sjela uz mene,zagrlila me i rekla "ako ti je tesko ne idi,ni ovdje ti nece nista faliti" i pocela plakati a i ja s njom. Jarane plakao sam 3 sata ,nisam ss mogao smiriti....kasnije,nakon nekog vremena,mati je pricala da me u tih 29 godina otkako me rodila nikad nije vidjela tuznijeg niti da sam ikad vise plakao kao tada.

Ja kad sam.krenuo za sloveniju kombijem.nekim nasao preko neta prevoz ispovracao sve hahah nekom nije bitno ni familija j bosna nista ja imam kolegu u stutgartu je on nikad kuci dosao ne bi njega briga za svim dok ja gledam svaki dan koji mogu idem.dole.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: 19vendetta87, Proximic i 74 gosta.