Dakle, iako kasnim, dat ću svoj komentar za moguće pojačanje u liku francuskog reprezentativca Florana Malude.
Onaj ko imalo zna i prati nogomet može reći da je ovo igrač koji ima 2 dobre osobine: to su brzina i tehnika.
No isto tako, ovom igraču fali ono što je najbitnije: ZNANJE. Takvih igrača ima više, a jedan primjer je Aron Lennon (igrač koji je veoma brz i dobre tehnike no nema ono najbitnije a to je znanje).
Zato kao moguće pojačanje svakako ne bih volio Maloudu (ili takve tipove igrača).
Malo da prokomentiram post starog mačka (bez uvrede naravno

Čuj, ko te ne pozna čak bi ti povjerovao za drugi red odlomka....ali nas, ipak ljude koji te donekle poznaju (što se tiče Bayerna naravno ) jasno da ne možeš zavarati....secer je napisao/la:yebeno dobra utakmica za navijace bayerna i samo za navijace bayerna.
za nas, neutralne posmatrace zeljne dobrog fudbala, obicna uspavanka.
uz standardno odlicne riberija, kroosa i mulera, danas je i svinjcek odigrao odlicnu utakmicu.
kako samo zna oduzeti tempo i umrtviti igrusvaka c ast.
prije se strahovalo i kod bajinog vodjkstva od 3:0 dok je hejnkesovom bayernu dovoljno 1:0 pa da tekmu mirno privedu kraju.
Švajni je ove sezone pravi Mittelfeld Boss, oder sogar der Leitwolf. Kako se samo bori, trči i igra jednostavno nevjerojatno za gledati. Jednostavno u ovakvom stanju najbolji vezni igrač svijeta poslije Xavia i Inieste. Da, otišao sam tako daleko i zaboravio na ostale vezne igrače koji su također vrhunski. No, ovaj momak trenutno igra bolje od svih veznih osim ove dvojice koji svaku tekmu igraju na visokom nivou (znam da se Iniesta ozlijedio prošli tjedan no to ne mjenja mišljenje).
Kratko i jasno: izgleda da je posložio kockice u glavi i ove sezone opet želi dokazati svoju klasu.
A sad malo na van Gaala. Da, upravo da podsjetimo što je on donio igri Bayerna u sezoni 09/10 i kako je to sve prolio u sezoni 10/11.
Znači, Bayern igra i dalje u formaciji koju je donio van Gaal. To je odlično. I dalje se igra na visoki posjed lopte što je super. I dalje se pokušava igrati atraktivno. Dakle, ovo su stvari koje je Bayern zadržao od van Gaala.
E sad, dolaskom novog trenera stvari su se naravno promjenile. Novi trener je na van Gaalovu filozofiju dodao neke nove stvari. Počela se igrati obrana, igra se ipak malo brže i okomitije nego prije.
Dakle, što sam ja htio reći ovim ponavljanjem jest: iako ga ne volim moram reći hvala velika van Gaal na novoj filozofiji koju si donio u naš klub.
Da nije tako tvrdoglav mogao je učiniti velike stvari. No nije samo tvrdoglavost koja ga je koštala dugoročnog uspjeha. Nije želio dalje razvijati svoj sistem igre. To je jednostavno činjenica. Mogao je godinama sjediti na Bayernovoj klupi.
Dalje, sada nakon 2 mjeseca Heynckesa na klupi Bayerna mogu reći samo: veoma sam sretan što konačno imamo trenera koji jednostavno SHVAĆA, RAZUMIJE, VIDI, PRIHVAĆA i PRIKAZUJE TO NA TERENU.
Evo što sam ja vidio što Heynckes radi bolje nego van Gaal, govorim za samu igru naravno.
Prvo i osnovno: u fazi obrane sudjeluju apsolutno svi igrači. Svako zna svoj zadatak = ključ uspjeha. Recimo, ako je lopta na desnoj strani kod protivnika staro je pravilo da se svi igrači pomaknu prema toj lijevoj strani terena. Vrhunski postavljeno od strane našeg trenera. U tom slučaju vezni su blizu jedan drugom, ovo je ključ za dobar presing. Automatski u trenutku kad desni bek ima loptu naši vezni su veoma blizu protivničkom desnom beku i stvara se gustoća. Naravno da je tako lakše uzeti loptu i krenuti u kontru.
Van Gaal je to dobro radio ali samo prvu sezonu. Ni dan danas mi nije jasno zašto to nije nastavljeno i drugu sezonu. Upravo kontra situacija je bila druga sezona = apsolutno neshvaćanje od moje strane prema van Gaalu.
Drugo, sama obrana je postavljena nešto dublje. Naši vezni čekaju na centru i ne napadaju prije centra. Ovim potezom se redovi primaknu jedan drugome i defnitivno je lakše našoj zadnjoj liniji.
Treće, kad mi imamo loptu STVARAMO FAMOZNE TROKUTE. Apsolutno sam iznenađen ovim potezom. TO je falilo van Gaalu. To je tako lijepo za vidjeti. Posljedica: niz kreativnih kombinacija opasnih po gol i naravno puno lakše zadržavanje lopte u našim nogama. Plus - lopta ne mora NUŽNO ići golmanu ako nas protivnik pritišće. Što je naravno posljedica trenerovog shvaćanja igre = trokuti.
Tu izričito moram spomenuti čovjeka koji ovu filozofiju savršeno prihvaća i shvaća a samim time on sam dolazi više do izražaja - Toni Kroos.
Van Gaal je imao svoju filozofiju igre koja je bila slijedeća: polušpica mora nužno biti na poziciji protivnčkog zadnjeg veznog, ona ne smije prilaziti po lopte prije nego Ribery i Robben naprave višak na svojoj strani!!!
To je iznimno lako bilo za vidjeti. Zato i nije postojala polušpica u drugoj sezoni jer protivnici (čitaj treneri) nisu baš toliko glupi. Zatvorili su jednog čovjeka bez problema, taj čovjek nije postojao u našem napadu prije nego bi krila napravila višak.
Dakle, situacija je sada drukčija. Kroos dakako prilazi po loptu i sudjeluje u igri. On najviše prilazi Riberyu i lako se vidi da to funkcionira ko po loju kad se na malom prostoru skupe znalci. Uz sve to, Kroos počinje igrati kako zna. No da ne bi bilo zablude: po meni, Bayernu fali prava 10-ka koja može u velikim utakmicama poslati protivnika u prazno i napraviti višak. Njemu fali brzine za najveće utakmice. Jer u najvećim utakmicama će protivnik duplirati krila i onda će trebati jedna polušpica koja će svojim potezom izbaciti zadnjeg veznog i napraviti višak: pojest ću svoje riječi ako me Kroos u nastavku sezone demantira u velikim utakmicama.
Četvrto, lako se vidi da i zadnji vezni sudjeluju u igri. Oni to moraju raditi. Moraju se nuditi i otkrivati. Opet, vidi se naš trener u tom pogledu. Odlično je pokazao Gustavu i Tymu da se moraju priključiti samoj igri.
Van Gaal je taj segment propustio - van Bommel nije sudjelovao u igri a niti Tymo kasnije i povremeno Gustavo. Kakav promašaj van Gaala. Njemu je u fazi građenja igre van Bommel bio PROMETNI POLICAJAC.
Peto, točno se vidi iskustvo i znanje trenera – u utakmici protiv Villareala kod rezultata 2-0 za nas, izvadio je Kroosa iz igre i ubacio Tymoschuka. Pravi potez trenera koji samo malo razmišlja. Podsjećam na utakmicu protiv Intera kad je to isto trebao napraviti van Gaal.
Šesto, rotacijski system.
Sedmo, igrači sada puno više prate Riberya kad ide u napad. Puno više ga prate Kroos i Švajni a za Lahma se zna. Normalno da je lakše Riberyu kad ima takvu pomoć. Da se podsjetimo da je Ribery igrao najbolje kad je iza sebe imao Lahma. Iako to nije krucijalno jer je Ribery u top formi ali imati jednog takvog igrača kao Lahma uz sebe znači ogromno. Plus, igrači u fazi napada imaju više slobode. Primjeti se to na Fronkovim igrama, je'l tako? A i Kroosovim?
Van gaal ih je sputavao u tome. Kod njega nisu imali ni malo slobode osim jednog igrača. Sve se to sada lijepo vidi kako igraju pojedini igrači kad nemaju omču oko vrata zbog neke pogreške što je bio slučaj kod van Gaala.
Dakle, trener je za sada svojim znanjem donio dosta sitnih promjena. Napredovali smo u svim pogledima a posebno u obrani, atmosfera je sjajna i to je također bitno. Opet svi igraju za jednog a jedan za sve. Što je najvažnije - BALANS je postignut što je najteže učiniti. Ovakvim shvaćanjem nogometa (čitaj trenera) možemo imati uspješnu sezonu.
Svi znamo da ćemo kad tad dobiti gol a poraz će isto doći i tu ne treba raditi dramu. Jednostavno će se oni dogoditi i nema potrebe za panikom. Kad će to biti je pitanje ali svakako da će utakmica protiv man citya biti najteži ispit. Ja dakako vjerujem da ih možemo pobijediti jer nisu u obrani posloženi kako treba, no vidjet ćemo.
E sad s druge strane se ne zavaravam da je to najbolja ekipa koju Bayern može imati. Jasno da nije. Ovoj ekipi fali još 3 kvalitetna igrača koja će podići razinu kvalitete, konkurenciju a samim time širinu. Ovo još fali.
Očekujem na zimu pojačanje u obliku Šakirija, Ryada Boudebouza ili Reusa što znači pojačanje na krilima.
Na ljeto je krucijalno da dovedemo klasnog stopera i jednu špicu jer Petersen mora učiti još barem godinu dana a pitanje je koliko mi možemo riskirati da u slijedeću sezonu uđemo samo sa jednom klasnom špicom. Petersen ima potencijala ali je pitanje koliko ga mi možemo čekati.
Naravno, očekujem da trener zadrži nivo igre kroz 80% sezone. To je stvarno teško za napraviti ali vjerujem u trenera. Kao što sam i rekao davno prije ovaj trener je mnogo toga promjenio u svojoj glavi i napredovao je veoma mnogo što se i vidi po samoj igri.