Ovogodišnji fail u evropskim takmičenjima jeste direktan produkt ishoda prošlog prvenstva... Kažem, uz sve što si naveo, da su se Sarajevo i Željo plasirali u Evropu (a nisu bili daleko), stvari bi vjerovatno drugačije izgledale... Ovako se realno nije ni moglo očekivati da naši klubovi izbace protivnike iz Poljske, Izraela i Bugarske... Takvi poduhvati su se u svih prethodnih 15 evropskih sezona smatrali podvizima... Široki jeste zajebo, al takve stvari se dešavaju... Kako se ponekad desi da naši klubovi izbace nekog jačeg, realno je očekivati i da će ponekad neko slabiji eliminisati nekog našeg...
A što se tiče trenda koji si naveo - to je prvenstveno rezultat činjenice da već osam sezona nismo uspjeli proći prvu prepreku u Ligi prvaka, tj. nismo to niti jednom uradili otkad je uveden novi sistem... I činjenica je da je tu dosta do sistema, koji nam ne ide na ruku... Prvo, generalno možemo reći da ovaj sistem bodovanja favorizira lige koje imaju jedan do dva dominantna kluba, a ide na štetu ovih sa heterogenijom konkurencijom, kakva je naša... A drugo, poznate "regionalne" grupe, koje nas uz kombinaciju nedostatka sreće uvijek nekako odvedu ili u Izrael, ili u srednju Evropu, gdje naši prvaci realno ne mogu tražiti selameta...
Po meni je očito da je više u pitanju to, nego realni pad kvalitete... Mene niko neće ubjediti da je liga bila kvalitetnija 2008. godine, samo zato što je Modriča tad uspjela da izbaci **** Dinamo iz Tirane, nego danas kad eto Zrinjski ne može da isto uradi Legiji

Neće me niko ubijediti niti da je ona ekipa Sarajeva što je izbacila Genk kvalitetnija od ove sadašnje... OK, ova sadašnja očito ne pokazuje koliko bi trebala i koliko može, ali izostanak performansa ne znači nužno nedostatak kvalitete... U suprotnom bismo mogli i reći da je Stoke kvalitetniji od Chelsija
Doduše, ima i još jedna stvar... Neke lige u međuvremenu jesu naglo napredovale... Npr. Bjelorusija, Azerbedjžan i Kazahstan su ne tako davno imali slabije lige nego što je naša... Danas su neuporedivo jače... Ali ponovit ću - nije to odraz našeg pada (mi smo na približno istom nivou već 15 godina), nego njihovog skoka, za koji se zna kako je nastao...
sa drugog foruma
POTPIS