Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Otelo
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la Otelo » 31 avg 2016, 18:18

Neutral je napisao/la:Knjige će vremenom izumrijeti, nešto kao i novine. Za novine imamo portale na internetu, a umjesto gdje sa koricama imaćemo ih u pdf-u ili drugim formatima koje ćemo moći čitati pomoću smartphone-a, tableta, laptopa, pc-a. Meni je pomalo kriva što sam dao tako veliki novac za svoju biblioteku, sada uzimam samo stručnu literaturu, a romane, trilogije prodajem.

Uzmeš Kindle e-reader, kao da čitaš novine, 150KM, baterija mjesec dana i uživaš, sve ti je dostupno, plus u nas nema zakon oko skidana besplatno knjiga i svega sa scribd-a, tako da možeš maksimalno uživati.

Ja baš razmišljam između tableta i e-readera, problem kod ovoga drugoga je prostor memorije koji je 8gb mislim što je malo za ogromnu biblioteku koju želim imati i pročitati u cijelosti za što će trebati mnogo vremena.
Pa ako ne planiraš uzimati e-knjige, nego ih skidati s neta onda možeš na računar pohranjivati i po potrebi prebacivati. Neki manji eksterni hard disk ti isto može poslužiti.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 31 avg 2016, 18:24

Još sam u toj fazi razmišljanja, isto kao što razmišljam oko PS4.

Bit je ovdje je li mi to potrevnom u ovom momentu jer će za godinu-dvije izaći nešto mnogo golje. Realno Kindle e-reader košta 180KM kod nas i to nije neka cijena, ali opet se treba odreći nekih drugih stvari.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 31 avg 2016, 18:26

Ja bih radije izabrao neki flagship, ili high-mid tablet jer se uz neke programe za čitanje razlika između laptopa i e-readera neće previše osjetiti.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 31 avg 2016, 18:37

Osim u zaštitu vida koji je na e-reader odličan. Probao sam na laptopu, dobro je, ali je mnogo bolje na novom monitoru i lakše. Gledao sa cijene tableta, imam dostupan ipad2, ali hoću možda neki samsungov uzeti da testiram.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 01 sep 2016, 10:08

Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

samocelik
Kontakt:

Post Postao/la samocelik » 01 sep 2016, 13:04

Pozdrav raja. Ima li neko preporučiti neke stvar al da su teme tipa političke i religijske teorije zavjera? Malo da se mašta zagolica :D
Godinama su te topili, ali ostao si jak kao Čelik!

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 01 sep 2016, 13:37

Knjige Dan Brown-a.
Knjige David Icke-a.

Prvi je bolji, drugi je kao Arrivals :mrgreen:

NAJGORA_BAGRA
Kontakt:

Post Postao/la NAJGORA_BAGRA » 01 sep 2016, 17:01

Je li ko citao „Moc pozitivnog misljenja“ Normana Vincenta Pealea ?

samocelik
Kontakt:

Post Postao/la samocelik » 01 sep 2016, 20:27

Neutral je napisao/la:Knjige Dan Brown-a.
Knjige David Icke-a.

Prvi je bolji, drugi je kao Arrivals :mrgreen:
Prvog doktorirao.
Hajde sad proguglam pa ako pročitam šta javim dojmove :mrgreen:
Godinama su te topili, ali ostao si jak kao Čelik!

High

Post Postao/la High » 07 sep 2016, 11:43

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/el ... -printanom

Travestija od književnosti na koljenima.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 07 sep 2016, 18:43

High je napisao/la:http://balkans.aljazeera.net/vijesti/el ... -printanom

Travestija od književnosti na koljenima.
Biće to sve kako treba za 50-100 godina.

Dok sam bio u Njemačkoj, vidio sam masu ljudi koja u vozovima (vožnja od par minuta), busevima (također) drži knjigu u ruci i čita. Oni koji su mobitel držali i tipkali nisu čitali knjige.

Opet će prije ili kasnije e-verzija biti ispred printane, čisto radi lakšeg korištenja.

Evo ja imam mnogo problema što ne mogu naći knjige koje su mi potrebne, sve u pdf formatu, nigdje orginali.

High

Post Postao/la High » 07 sep 2016, 18:44

Previše si se prepustio zapadnjaštvu. :kafa:
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 07 sep 2016, 18:46

Nisam, imam masu knjigu koje sam mogao imati besplatno u elektronskoj verziji :D

Čitam Imamovića uveliko, tri različite knjige koji su u cijelini jedna te ista :lol:

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 08 sep 2016, 10:41

slika

U potrazi za kvalitetnim EF-om nakon Rothfussa odluka je pala na Abercrombia, on je u ovoj trilogiji uspio spojiti uvrnuti humor s izrazitom dozom sarkazma (Glokta :tokralju: ), ubacio još uvrnutije likove (zapravo totalno shebane likove) i osmislio prostran, zanimljiv i prije svega uvjerljiv svijet. Dosta atipičan fantasy jer nema nekih velikih junaka, čarobnjaka u bijelom, a glavni motivi većini glavnih likova su vlastita korist, i to ih vodi kroz cijelu trilogiju kroz koju se razvijaju u dosta neočekivanim smjerovima, tako da se može reći da je upravo ta karakterizacija likova najveći adut serijala. Prva knjiga je malo poveći uvod i postavlja temelje za daljnji razvoj radnje, kao i formiranje družina, tako da je prepruka biti strpljiv kroz tu prvu knjigu, a nagrada je druga knjiga u kojoj sve sjeda na svoje mjesto i pravo putovanje počinje, tako da se ne ispušta iz ruku (bio to tablet ili klasično izdanje). Osim fine karakterizacije, same bitke kojih ima poprilično kroz cijelu trilogiju, odlično su i jasno opisane. Magija je tu prisutna, ali ne u nekoj velikoj mjeri, barem ne do samog kraja, stil mu je jednostavan, u malo riječi uspijeva opisati puno. Možda je nekako najbliži Martinu po toj karakterizaciji likova, iako se ne mogu porediti po obimu i dubini priče, dakle toj opširnosti po kojoj Martinu teško da ima ravnog, kao i po lijenosti jer Joe barem završi ono što otpočne, za razliku od debelog :kafa:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Nail for Real
Kontakt:

Post Postao/la Nail for Real » 08 sep 2016, 12:17

Jedno pitanje za sve koji vole fantastiku: Sta vas konkretno privlaci takvim pricama?

Ja sam Tolkienovac i osim Martina nisam nesto puno citao od ostalih, ali mene konkretno kod ''faery world-a'' najvise privlaci taj osjecaj uzvisenog, nadljudskog, prastarog. Zato na Martina ne posmatram kao cistog EF pisca, kod njega je to prilicno svedeno na minimum, je li, posto covjek tezi nekakvom realizmu...
My thoughts wandered to Santiago Bernabeu, the Temple, a ground struck terror into opponents. Bruised & battered slaves at the king's banquet.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 08 sep 2016, 16:20

Isto što me je privlačio Dragon Ball Z :D

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 28 sep 2016, 13:40

slika

Američki bogovi su jedna veoma mračna priča, puna raznolikih likova koja prati razvojni put glavnog lika od gotovo nevidljivog i beznačajnog čovjeka do heroja. Definitivno je knjiga za svakoga ko umije da mašta, voli priče koje su stariji pripovijedali, vjeruje u njih bar djelimično, i želi da čitajući proputuje prostorom i vremenom. Likovi su raznoliki: dobri duhovi, vile, mitske životinje, egipatski bogovi, indijanske ptice koje najavljuju smrt… Ono što je takođe zanimljivo i svojstveno za Gaimana je koliko pažnje pridaje detaljima. Sitnice za koje bi se reklo da su samo usput spomenute, na koje čitajući ne obraćamo pažnju, postaju ključne za dalji tok radnje. Meni su se naročito svidjele one male sporedne priče o dolasku Bogova u Ameriku, gdje se Gaiman vraća u prošlost i daje uvid u sudbine pojedinih malih bogova i vjerovanja koje su stanovnici iz Evrope, Afrike, Južnje Amerike donijeli sa sobom u potrazi za boljim životom u obećanoj zemlji, od drevnih nordijskih bogova, do ritualnih plesova afričkih plemena i leprikona iz Irske. :kafa:
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 29 sep 2016, 02:55

Neutral je napisao/la:Osim u zaštitu vida koji je na e-reader odličan. Probao sam na laptopu, dobro je, ali je mnogo bolje na novom monitoru i lakše. Gledao sa cijene tableta, imam dostupan ipad2, ali hoću možda neki samsungov uzeti da testiram.
Tako je. Ima razlog sto postoji e-reader :thumbup:
slika
Ali nista bez mastila :tralala:
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 29 sep 2016, 14:19

Ima scribd i meni je krivo što sam dao veliki novac za knjige. Mogao sam taj novac na drugačiji način investirati, ali šta se može.

Dobio sam najskuplju knjigu u kolekciji na poklon, lijep osjećaj.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 29 sep 2016, 15:54

Red rising :tokralju:

Za dan stuših 400 strana, još dvije mi ostale, ide i to do ponedjeljka, ne možeš pustit iz ruku :tokralju:
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: ASD, JackW, Quartararo, TheTruth34 i 47 gostiju.