Snooker
Moderator/ica: rio_Ferdy88
Re: Snooker
Snooker je pretežak sport. Male rupe, male kugle, ama baš puka suprotnost od bilijara. Solidan sam bilijar igrač, ali nikada u životu nisam igrao Snooker iako imam veliku želju. Čuo sam od drugih koji su igrali da je velika razlika između bilijara i snookera. Sama dužina i širina Snooker stola govori da ga je teško igrati i profesionalni i amaterski Snooker je nebo i zemlja. Da skratim, imam jedno pitanje pa ako može stručan odgovor
Upalio sam, čisto iz radoznalosti, Kenana Terzića koji evo igra Evropsko prvenstvo (valjda) i zaista ne mogu vjerovati da neko ko duže godina igra i trenira Snooker može promašiti čistu kuglu, koja je nekih 20-ak cm od bijele i još manje od rupe. Šta je razlog tome, šta on radi tokom svoje "karijere"? Da li je to stvarno tako teško?

Upalio sam, čisto iz radoznalosti, Kenana Terzića koji evo igra Evropsko prvenstvo (valjda) i zaista ne mogu vjerovati da neko ko duže godina igra i trenira Snooker može promašiti čistu kuglu, koja je nekih 20-ak cm od bijele i još manje od rupe. Šta je razlog tome, šta on radi tokom svoje "karijere"? Da li je to stvarno tako teško?
Jesi ti siguran da je kugla samo 20 cm od rupe i ako je je li udaljena od mantinele ili je preblizu.
Evo ti kako pokusat percipirat udarac kugle blizu matinele. Stavi nesto da prekrije dio rupe tako da rupa bude samo malo veca od kugle, za oko trecinu promjera kugle i pokusaj gadjati bijelom kuglu koja stoji blizu matinele blizu sredje rupe ali malo blize
R-------------R----------
######*######
#########o###
Ovako npr, R je rupa, * ciljna kugla a o bijela
Sa smanjenom rupom ako je imalo blize mantineli vidjet ces kako je tesko pogodit za razliku od bilijara.
Jednostavno to sto je rupa malo smanjena jako puno utjece na 'kut pogreske', pogotovo ako je jos ciljna kugla blizu mantinele. Kod kugle prislonjene uz matinelu udarac mora biti perfektan sto jerazlog zasto takve kugle nitko ne pokusaa ni ubaciti osim ako nisu bas preblizu rupe dok u bilijaru uz malo unutarnjeg felsa takve kugle i nisu neki problem.
Evo ti kako pokusat percipirat udarac kugle blizu matinele. Stavi nesto da prekrije dio rupe tako da rupa bude samo malo veca od kugle, za oko trecinu promjera kugle i pokusaj gadjati bijelom kuglu koja stoji blizu matinele blizu sredje rupe ali malo blize
R-------------R----------
######*######
#########o###
Ovako npr, R je rupa, * ciljna kugla a o bijela
Sa smanjenom rupom ako je imalo blize mantineli vidjet ces kako je tesko pogodit za razliku od bilijara.
Jednostavno to sto je rupa malo smanjena jako puno utjece na 'kut pogreske', pogotovo ako je jos ciljna kugla blizu mantinele. Kod kugle prislonjene uz matinelu udarac mora biti perfektan sto jerazlog zasto takve kugle nitko ne pokusaa ni ubaciti osim ako nisu bas preblizu rupe dok u bilijaru uz malo unutarnjeg felsa takve kugle i nisu neki problem.
Znam za to da je gotovo nemoguće ubaciti kuglu koja je skroz uz mantinelu i nekih pola metra je od rupe, ali ovo što sam ja rekao kugla je bila u pravcu (možda ne baš skroz) sa rupom. Na sredini, ni blizu mantinele. Ugasio sam stream nakon tog promašaja.
@Galion hvala na lijepom pojašnjenju.
@hodza nisam nokad Selbya vidio da je onako promašio

Re: RE: Re: Snooker
E ja jesam...i ne samo njega nego i dosta drugih profesionalaca kako promasuju mrtve zicere. Desi se covjece, ne znam sto si zapeo za taj promasajremA1 je napisao/la: @hodza nisam nokad Selbya vidio da je onako promašio

Ne znam gdje zivis, al ako si u prilici, svrati nekad negdje gdje ima snuker sto i bice ti jasno kako se mogu desiti promasaji na izgled trivijalnih kugli

FORZA MARŠAL !!!
Joj ja bi sad volio vidjeti taj Terzićev promašaj da sam procijenim, ovako bez gledanja slažem se sa Hodžom da je vjerojatno normalno ali eto baš bih volio vidjeti kakva je pozicija bila
Btw ako taj turnir još traje molio bih link za stream ili stranicu turnira ako nije problem
Edit: našao sam oboje

Btw ako taj turnir još traje molio bih link za stream ili stranicu turnira ako nije problem

Edit: našao sam oboje
Btw Ne znam jesi razmišljao o tome ali s obzirom na dimenzije stola za snooker, četvrtina manje strane stola je skoro pola metra tako da opet pitam jesi siguran da je kugla samo 20 cm od rupe. Na ekranu laptopa 20 cm ti je ko nokatremA1 je napisao/la:Znam za to da je gotovo nemoguće ubaciti kuglu koja je skroz uz mantinelu i nekih pola metra je od rupe, ali ovo što sam ja rekao kugla je bila u pravcu (možda ne baš skroz) sa rupom. Na sredini, ni blizu mantinele. Ugasio sam stream nakon tog promašaja.

Ovako otprilike.
Bilo je još trivijalnih, mat kugli koje je mašio. Opet napominjem, znam da je amaterski snooker u pitanju ali...
Prema ovoj slici crvena je udaljena od rupe 46 cm sto je skor pola metra tako da uz ovako male rupe nije toliko nevjerojatno to promasiti. Kao sto sam rekao, postavi kuglu 46 cm od rupe, bijelu isto toliko od ciljne, prekrij necim dio rupe da bude zaoko samo 30% sira od kugle i gadjaj da dobijes neku percepciju o tome koliko je tesko. Noralno da to Terzic uglavnom ubacuje ali nije sad svjetsko cudo da i promasi.remA1 je napisao/la:
Ovako otprilike.
Bilo je još trivijalnih, mat kugli koje je mašio. Opet napominjem, znam da je amaterski snooker u pitanju ali...
Ako Selby može mašiti to, može i Terzić ovo

Ma jarane ne treba elaborat pisati o promasaju. Desi se jbt
Bdw...blink and you'll miss him
Bdw...blink and you'll miss him

FORZA MARŠAL !!!
Par dobrih mečeva danas uz standardno dobrog Lucu. Taj mali ima potencijala da bude igračina i nemali broj puta sam to pisao
Meč između Stevensa i Goulda je definitvino obilježio dan,dok je ispadanje Lianga recimo izenanađenje mada ja sam rekao da će taj lik zbog svoje zayebantske naravi i pomalo luđačkog ponašanja,teško ikad više ponoviti onaj uspjeh sa UKa. Pogledaj ti te neuspjehe ove sezone
Sutra (valjda) je definitivno šlager dana meč između Fua i Robertsona. Još će biti zanimljivo između Dinga i Luce te Judda i Perrya
Ronnie opet igra sa nekim amaterom,ali već naredno kolo će biti klanje

Meč između Stevensa i Goulda je definitvino obilježio dan,dok je ispadanje Lianga recimo izenanađenje mada ja sam rekao da će taj lik zbog svoje zayebantske naravi i pomalo luđačkog ponašanja,teško ikad više ponoviti onaj uspjeh sa UKa. Pogledaj ti te neuspjehe ove sezone

Sutra (valjda) je definitivno šlager dana meč između Fua i Robertsona. Još će biti zanimljivo između Dinga i Luce te Judda i Perrya
Ronnie opet igra sa nekim amaterom,ali već naredno kolo će biti klanje
A.F.C. Bournemouth!
Jučer ima 100% safety i dalekometne, 98% ukupno, valjda najbliže savršenstvu haha i danas do zadnje 99% i prekjučer završio sa 146, praktički je 8 frameova za redom bio bezgrešan 

Jestel vidjeli sta uradi Murphy na crnoj ? 
Na 2-1 sijece crnu iz dubokog minusa u srednju, i od 4 mu bijela ulazi ko kap

Na 2-1 sijece crnu iz dubokog minusa u srednju, i od 4 mu bijela ulazi ko kap

FORZA MARŠAL !!!
Definitivno ćemo dobiti novog šampiona Welsha. Higgins je šutnut od strane Whitea
Slijedeće kolo potencijalni meč između Ronniea i Selbya. Naravno,ako Selby dobije Williamsa a poprilično je mučna ta partija
Slijedeće kolo potencijalni meč između Ronniea i Selbya. Naravno,ako Selby dobije Williamsa a poprilično je mučna ta partija
A.F.C. Bournemouth!
Zasto je mucna partija? Mec je bio fantastican, obojica su pravili odlicne brejkove i mec je ipak zavrsio pravo brzo...rambo16 je napisao/la:Definitivno ćemo dobiti novog šampiona Welsha. Higgins je šutnut od strane Whitea
Someone's mouth said paint them all red.
Mučna za Selbya. Na to sam mislio.
Pogotovo onaj treći frejm kad je imao dobru situaciju ali je promašio i ostavio Williamsu frejm
4ti frejm je bio odlučujući po mom mišljenju. Nakon toga dobrog brejka,Selby je posato mnogo sigurniji i na kraju dana prvi put poveo u cijelom meču.Na kraju jedna greška Williamsa na početku frejma i ende

4ti frejm je bio odlučujući po mom mišljenju. Nakon toga dobrog brejka,Selby je posato mnogo sigurniji i na kraju dana prvi put poveo u cijelom meču.Na kraju jedna greška Williamsa na početku frejma i ende
A.F.C. Bournemouth!
Aha, reko' da nisi aludirao da je mucan mec za gledati, sto ljudi cesto imaju obicaj reci o Selbyju. 

Ma kakvi. Puno dobrih frejmova je bilo
Judd gubi i kad ne igra loše. To su novi momenti
Praktično pobjeda u rukama,ali bijela nesrećno zakači zadnju crnu kod šestog frejma. Perry je ubacuje za 3:3
U zadnjem frejmu,Judd razbija klaster,otvore se sve kugle ali bijela ode malo dalje od očekivanog i Judd promašuje crnu ostavljajući sve otvoreno. Perry opet korsiti i dobija meč. Ne mogu reći nezasluženo,jer je i on igrao dobro
Judd gubi i kad ne igra loše. To su novi momenti

Praktično pobjeda u rukama,ali bijela nesrećno zakači zadnju crnu kod šestog frejma. Perry je ubacuje za 3:3
U zadnjem frejmu,Judd razbija klaster,otvore se sve kugle ali bijela ode malo dalje od očekivanog i Judd promašuje crnu ostavljajući sve otvoreno. Perry opet korsiti i dobija meč. Ne mogu reći nezasluženo,jer je i on igrao dobro
A.F.C. Bournemouth!
A sta ces, zao mi ga je ali nekako imam utjecaj da mu ne odgovaraju bas mecevi kraceg formata. Na Svjetskom nikad ne podbaci, valjda tad dovede formu do optimalnog nivoa.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.