Jednostavno moram odmah da kažem da posjeduješ znanje, što se moglo vidjeti u tvojem postu @Hare_BvB.
Dakle, nastavimo:
Potpis!Hare_BvB je napisao/la:Bayern je postao preovisan o kontribuciji svojih krila. Igra je jednodimenzionalna već duži vremenski period. Protivnici, u obliku udvajanja krila uz dodatnu defanzivnu ispomoć ''šestica'', imaju veoma jednostavan recept za takav način igre. Postavlja se pitanje, ima li logike žrtvovati 4, a ponekad i čak 6 igrača (po tri na obe strane), da bi se anulirali prodori Bayernovih krila potpomognutim bekovima??? Naravno da ima, a glavni razlog leži u činjenici koji si i sam napomenuo - tromosti Bayernovog veznog reda.
Ja bih istakao još jednu stvar - Bayernova krila ''guše'' sopstvene bekove. Koliko je Lahm imao asistenicija i dobrih prodora u zadnjih godinu-dvije????? Na prste jedne ruke ih možemo nabrojati. Vratiću se u nastavku na ovu misao.
Ostaje samo da ti stavim potpis na ovaj odlomak.

Danas se opet mogla vidjeti upravo ta jednodimenzionalna igra. Jbt, igramo samo u širinu. Nema igre kroz sredinu. Ne mogu to više gledati. Ide mi na povraćanje od naše igre. To je jako loše. Protiv prave momčadi nemamo niti malo šanse. A to me brine.
Od naših krila se očekuju brda i doline. Pa brate mili ne mogu oni svaku utakmicu probiti po 20 puta dok ih naši vezni igrači gledaju umjesto da im se pridruže odnosno ponude im opciju i tako pokušaju lakše doći do gola.Ne kužim kako trener to ne vidi. Očekujem da trener nešto napravi ali to se ne događa. Pomalo sam očajan našom igrom jer ne vidim pomak prema naprijed.
I da, upravu si dakako, naša krila guše naše bekove jer oni na sebe navuču nekolicinu igrača i stvori se gužva iz koje bek ne može profitirati. A kada profitira onda u napadu ostaje samo Gomez okružen dvojicom pa i trojicom.
Ima dosta rješenja oko tog pitanja. Osobno, doveo bih jednog playmakera. On bi povezao našu igru.
Jasno da je to jedina pozicija koju ovaj mladić može igrati. Danas ponovno dokazano. Prespor za krilo i playmakera, a opet odličan na poziciji 8-e.Hare_BvB je napisao/la:Apsolutno. Kroos je klasična ''osmica'', odnosno ''ofanzivna šestica'' u pomentom sistemu igre. Sinoćnja partija protiv Brazila je relativna potvrda ove konstatacije. Zadnjih godinu dana, tj. otkako se vratio u Bayern, forsiran je na krilu, te na 10-ci - nije se dokazao ni na jednoj od tih pozicija. S druge strane, nekoliko posljednjih tekmi u dresu Elfa je igrao ''ofanzivnu šesticu'' - pružio je odlične partije. Da bih potkrijepio ovo moje razmišljanje navešću primjer Pirla. Na početku svoje karijere, dotični je igrao desetku, ali unatoč činjenici da je bio veliki talenat, ''seljakao'' se po mnogim klubovima bez nekog posebnog učinka. Forsiran je na ''visokim'' pozicijama (''desetka''), ali njegova sporost i tromost su ga kočile. No, briljanatnom stručnjaku, kakav je sigurno Carlo Ancelotti, sinula je ideja da ovog talentiranog klinca povuče nazad, na ''ofanzivnu šesticu'' (tzv. deep laying playmaker). Da li je potrebno napominjati šta je sve Andrea postigao u svojoj karijeri nakon ovog poteza. Sad se treba zapitati kakve to sličnosti imaju Kroos i Pirlo?? Briljantan pregled igre, ''pas na prvu'' i savršen dubinski pas, zar ne??? (idealne karakteristike za ''ofanzivnu šesticu'')
Pirlo je odličan primjer. Svaka čast!
Shvaćam ovaj odlomak ( barem tako mislim ). Dakle:Hare_BvB je napisao/la:Pored Usamija, Bayern ima još jednog takvog igrača. To je Franck Ribery!!! Po meni, on posjeduje sve karakteristike koje si ti naveo da bi igrač kvalitetno odigrao na toj poziciji. Zašto Francka ne približiti Arjenu???? Zašto da takva dva nogometna velemajstora ne budu jedan do drugog???? Da li je bolje od tog da jedan drugog jedino uz pomoć durbina vide na terenu??? Gore veliš da Bayern previše širi igru i da želiš fokusiranost kroz sredinu protkanu jakom dinamikom. Da li bi se to dobilo prebacivanjem Francka na ''desetku''??? Šta je sa sinergetskim efektom, uveliko kapitaliziranim Guardiolinom odlukom da Messija stavi na ''desteku'' (''lažnu devetku'') i time ga približi Xaviju i Iniesti??? U šta se pretvorila Barca nakon ove odluke velikog Pepa???? Koliko je Dani Alves ''profitirao'' ovom odlukom??? Koliko je prodora, tj. protrčavanja u otvoreni dio terena imao zbog fokusiranosti protivnika na ovaj čarobni trojac??? Koliko je on imao asistencija u posljednje dvije sezone , a koliko Lahm??? (da, da, vraćamo se na ''ugušenost'' Bayernovih bekova) Odokativno - Alves je imao između 20-25, a Lahm nije ni deset. Te asistencije nisu nikakvo mjerilo, ali je Alves u konstantnom podizanju forme, dok je s Lahmom obrnuta situacija, zar ne??? Ovdje bih još dodao, tandem Kagawa-Gotze i njihovu izmjenu pozicija, te koliko je na osnovu toga Piszczek dolazio do izražaja prilikom ubacivanja iz drugog plana.
I dalje mislim da protiv bunkera imaš one 4 opcije. Na brzinu da ih ponovim: brža, okomitija i igra kroz sredinu, formacija 4-3-3, formacija 4-4-2 i naravno 10-ka (Spielmacher). Nisam ništa novog rekao kao niti odgovorio.
Mi kad igramo protiv bunkera nama bekovi ne dolaze do izražaja. Zašto? Pa jedan razlog jest što vlastita krila guše beka. Druga jeste što nemaš pravog playmakera koji može izbaciti jednog igrača ili navući na sebe pažnju veznog reda protivnika i tako osloboditi prostor krilima a pogotovo bekovima.
Dakle, pola problema koje imamo u ovom trenutku protiv bunkera bi rešio PLAYMAKER.
Ribery. Vratimo se na našu temu, o toj opciji prebacivanja Riberya na 10-ku, naravno da bi ga trebalo barem probati jer se nema što izgubiti. Nema više onu brzinu da bi lakoćom prošao malo brže igrače i naravno da je s vremenom sazrio kao igrač te bi lakoćom mogao igrati 10-ku. Ima sve kao što si i ti rekao da bi igrao desetku. Dakle, slažem se sa tobom.
Franc Bekenbauer je rekao da bi Ribery najbolje igrao i dosegnuo božanstveni status kad bi prešo na playmakera.
E sad, Barcina igra je jedinstvena. Teško je mjeriti igru Bayerna sa igrom Barcelone. Ostavljam ovu temu otvorenom za drugi puta. No samo da ponovim: jednostavno nitko nema takve igrače u sredini kao Barcelona što automatski znači da su jedinstveni. Igraju drukčiju taktiku od Bayerna i imaju brže i agilnije igrače u veznom redu. Dosta o njima.
Izmjena pozicija je jednostavno u današnjem nogometu normalna stvar. Jedino što u Bayernu to shvaćaju sporo. Šta da radimo. Apsolutno se slažem da bi ćešća izmjena pozicija radila kaos u obranama.
Još jedna opcija je Usamii. Treba mu dati priliku na njegovoj prirodnoj poziciji. A to je upravo 10-ka. Nije on krilni igrač. On ima taj kreativni moment, dribling i agilnost da bi igrao tu čuvenu poziciju.
Znam da je nemoguće igrati kao Barca. No postoji caka. Bayern trenutno nema playmakera odnosno neće staviti na tu poziciju igrača koji bi pravio prednost pa bi bilo najbolje da igra ovu taktiku jer ima jednostavno takve tipove igrača za tu formaciju.Hare_BvB je napisao/la:Nešto kao Barca??? Opasna je to igra.Vezna ''trojka'' je dosta spora, odnosno sporo kombinuju jer nisu baš ''skrojeni'' za igru kratkih pasova (fizičke predispozicije). To bi značilo mnogo manje posjeda, te orijentiranost na kontre i polukontre (a la United). Koga staviti u špic - agilnog i svestranog Mullera, oder knipsera Gomeza??
A nije Barca prva koja je zaigrala sa trojicom u sredini. Dakle, ne moramo se ravnati prema njima. Jbg, iako najjači ne moramo sve kopirati od njih! Ne mora odma značiti da i mi moramo naći takvu trojicu u veznom redu da bi bili slični ( igrački i po fiz. pred. ) kao Barca.
Jedan Frank Lampard je godinama bio najjači igrač na poziciji 8-ce u svijetu pa ne vidim razlog zašto to ne bi mogao igrač koji je vrlo sličan njemu, Bastian Schweinsteiger.
Samo da napomenem, ništa više, da je druga 8-ca bio Michael Ballack.
A znam da ovaj momak nije bio ni brz ni agilan. Tako da se može i bez te brzine koju posjeduju Iniesta i Xavi.
Jer, iako je vezna trojka dosta spora, samim postavljanjem igrača dublje prema protivničkom golu, i to dvije 8-ce odjednom značila bi i više prostora za ostale igrače. A znanje Kroosa i Švajnia je ipak na velikom nivou i vjerujem da bi mogli anulirati nedostatak agilnosti jer bi dvojica igrača napadala kroz sredinu i tako dodatno napravila pritisak na stopere i obranu te otvorila prostor krilima.
Gomez je dokazao da može igrati sam u vrhu napada trenutno.
Dakle, ja bih osobno igrao ovu formaciju. No znam da u Bayernu tako ne razmišljaju. Bayern će i dalje igrati sa playmakerom kojeg vide u Kroosu. To je greška. A ako će već žele igrati tu taktiku onda bi trebali probati opcije koje smo ovdje diskutirali, dakle novi playmaker ili Ribery/Usami.
Slažem se.Hare_BvB je napisao/la:Foramcija 4-2-3-1 se lagano može transformisati u 4-4-2 pogotovo u Bayernovom slučaju, jer imate čudo od igrača - Thomasa Mullera (može igrati svaku ofanzivnu poziciju na približno istom kvalitativnom nivou). Takođe, imate Olića kao pokretljivog ''parnjaka'' Gomezu. Petersen i Gomez bi mi izgledao malo pretromo. Švajni - Kroos kao centralni veznjaci, s tim da bih ja dao Holgeru poprilično velika ovlaštenja pri organizacije igre, jer dečko ima vanredno dobru ''nogu'' što je i nebrojeno puta dokazao.

Eto ovako, iako ja osobno nisam za taktiku 4-4-2 i vjerujem da je ona staromodna u odnosu na trenutne taktike, kada igraš protiv bunkera moraš igrati sa čim više igrača u napadu i onda jedino odobravam ovu taktiku.