Ruska invazija na Ukrajinu

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

LegendKiller
Kontakt:

Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post Postao/la LegendKiller » 31 jul 2024, 17:53

Mene je Iran baš razočarao danas. Toliko se trude pokazati da imaju jaku vojsku i sigurnosni aparat a ovamo im rokaju po zemlji koga stignu. Bez obzira na sve, nisu smjeli dozvoliti da ubiju lidera pokreta kojeg podržavaju na njihovoj teritoriji. To im je baš baš velik udarac. Tvoj neprijatelj ubije tvog prijatelja u tvojoj kući. Bruka realno.

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 31 jul 2024, 18:03

ASD je napisao/la:
31 jul 2024, 13:50

Na neki način, razumijem postojanje Hamasa, ali mi nikada neće biti jasno postojanje Hezbollaha. Libanon je bila država puna potencijala, sad je devastirana ekonomski.
pa ako sam to dobro upratio Hezbollah ti je nastao kao posljedica odnosa vlasti prema dijelu stanovnistva tj sitima u libanonu .. gdje su bili tretirani ko stoka nisu imali sanse za obrazovanjem samim tim status u drustvu .. suniti i katolici drzali sve, novac polozaje itd .. na startu ih je bolila neka stvar za izraelom i palestincima cak tamo nekad 70 ako se ne varam kad su izraelci ganjali palestince i uletili na teritorij libanona gdje su siti odnosno Hezbollah nisu se nesto obazirali jer im je borba bila za vlastiti polazaj u drustvu sve dok izraelci nisu krenuli i po njima udarati i ubijati tad se okrecu kontra njih, napad na usa bazu itd …

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 31 jul 2024, 18:03

Asteriks je napisao/la:
31 jul 2024, 17:53
Prema podacima iz različitih izvora, uključujući USAID Data Services, ukupna američka pomoć Izraelu od 1946. do danas procjenjuje se na preko 260 milijardi dolara (prilagođeno inflaciji). Ovo Izrael čini najvećim kumulativnim primaocem američke strane pomoći od svog osnivanja.

Da su približno uložili u Iran, osposobili njihovo osoblje po stranim univerzitetima te stavili ih na vrh liste prioriteta glede dostupnosti kupovine novih američkih tehnologija, msm da bi danas pričali neke druge priče.
Ma da su pustili iran da se razvija bez sankcija drugačija priča bi bila naravno. Iran osim nafte ima i druge resurse, i to u ogromnim količinama, plus ima jednu od najmlađih populacija. Ogroman potencijal za razvoj. Bez sankcija su danas bili negdje bara bara sa zemljama G20. Arapi imaju samo naftu, dok ovi imaju naftu i sve ostalo.
Sa drug strane, nisu samo direktne donacije u pitanju, već i činjenica da imaju povlašteni status kod nove tehnologije, tako da prvi dobijaju sve. Npr. prvi su dobili nove F35 avione, dok su turci recimo platili avione ali ih još nisu dobili, a sumnjam da će.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 31 jul 2024, 18:05

Jest, eto baš će Židovi-Cionisti podržavati Iran. Pun kongres Židova (sa cionističkom ideologijom) i neko se isčuđava što je onaj pesin dobijao ovacije na svaku izgovorenu bljuvotinu. Naravno da ima i onih drugih Jevreja koji su otvoreno protiv cionista i podržavaju Palestinu, ali su oni u manjini i nemaju nikakvu moć u poređenju sa cionistima. Mogu se pojaviti na par podcasta, izaći na proteste i to je to od njih.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 31 jul 2024, 18:16

bob je napisao/la:
31 jul 2024, 18:03
ASD je napisao/la:
31 jul 2024, 13:50

Na neki način, razumijem postojanje Hamasa, ali mi nikada neće biti jasno postojanje Hezbollaha. Libanon je bila država puna potencijala, sad je devastirana ekonomski.
pa ako sam to dobro upratio Hezbollah ti je nastao kao posljedica odnosa vlasti prema dijelu stanovnistva tj sitima u libanonu .. gdje su bili tretirani ko stoka nisu imali sanse za obrazovanjem samim tim status u drustvu .. suniti i katolici drzali sve, novac polozaje itd .. na startu ih je bolila neka stvar za izraelom i palestincima cak tamo nekad 70 ako se ne varam kad su izraelci ganjali palestince i uletili na teritorij libanona gdje su siti odnosno Hezbollah nisu se nesto obazirali jer im je borba bila za vlastiti polazaj u drustvu sve dok izraelci nisu krenuli i po njima udarati i ubijati tad se okrecu kontra njih, napad na usa bazu itd …
ma nema ovaj ASD pojma o historiji, a hoće nešto da komentariše. On konta hamas nastao prekjučer a hezbolah jučer, a izrael živio u miru 5000 godina, sve dok se ovi nisu pojavili 7. oktobra. Hezbolah je nastao kao produkt jednog vojnog krila više zaračenih strana u libanskom građanskom ratu. Libanski građanski rat je okončan dogovorom o podjeli vlasti tako da je uvijek predsjednik države krščanin, premijer sunit, a šef parlamenta šijit. Pošto je iz rata izašlo mnogo oružanih grupa, Iran je posle revolucije uzeo neke od njih pod svoje i tako je nastao Hezbolah, prvo kao vojna podrška palestincima u ratu sa izraelom koji je 1982 prvi puta ušao sa vojskom u Liban. Kasnije su se transformisali u revolucionarski pokret te postali i politička stranka. Trenutno su najjača vojna, politička i finansijska organizacija u Libanu.
PS nije palestince Liban tjerao iz države, već Jordan. U Jordanu je izbio rat između vojske Jordana i PLO-a, u kojem je Jordan protjerao vojno sve članove PLO-a uključujući i Arafata iz Jordana. Događaj je poznat kao crni septembar.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 31 jul 2024, 18:24

LegendKiller je napisao/la:

Ma da su pustili iran da se razvija bez sankcija drugačija priča bi bila naravno. Iran osim nafte ima i druge resurse, i to u ogromnim količinama, plus ima jednu od najmlađih populacija. Ogroman potencijal za razvoj. Bez sankcija su danas bili negdje bara bara sa zemljama G20. Arapi imaju samo naftu, dok ovi imaju naftu i sve ostalo.
Sa drug strane, nisu samo direktne donacije u pitanju, već i činjenica da imaju povlašteni status kod nove tehnologije, tako da prvi dobijaju sve. Npr. prvi su dobili nove F35 avione, dok su turci recimo platili avione ali ih još nisu dobili, a sumnjam da će.
Iran se fantastično snalazi unatoč sankcijama koje ne traju tek nekoliko godina. SAD su uvodile pomenute sankcije Iranu u različitim periodima i etapama još od početka 80ih.

Kako su se snašli, govori podatak o snazi i renomeu raketnog programa. Na ekonomskom planu dovoljno je reći da Kina, koja je inače najveći svjetski uvoznik sirove nafte, najveći je i kupac iranske, gdje su u prosjeku kupovali preko milion barela dnevno 2023.

Mineralna goriva i ulja čine oko 48% izvoza Irana. Onda tu su još željezo i čelik, plastika te organske hemikalija koje zajedno čine preko 25% itd.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 31 jul 2024, 19:44, ukupno mijenjano 2 puta.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 31 jul 2024, 18:35

Neki dan poslujem s likom stariji coj'k George Fawah tako nesto, vidim prezime nije Americko i s njim u pricu, kaze ja sam Palestinac, sad mi ono u glavi nije jasno jer George ono, kaze ja sam Pravoslavac iz Palestine, Muslimani i mi smo jedan narod, nema nikakve razlike kaze, Zidovi tretiraju i njih isto kao Muslimane, cim nisi Zidov ne pripadas. Starosjedioc Jerusalema od 1700 i neke, otac mu kaze imo bruku zemlje u Jerusalemu, sve jedan kroz jedan papire sve, oteli Zidovi, kaze ovdje mu se stari gonio na sudu s njima da mu vrate zemlju, i kaze nakon 5 godina mu advokat rekao dzaba me placas; halali zemlju.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 31 jul 2024, 18:35

31 jul 2024, 17:49
daleko je ovo od istine i realnosti. trenutna država izrael je vještački stvoreno tijelo u koje SAD pumpaju novac koliko požele, a sa druge strane taj isti Iran je godinama pod sankcijama SAD-a. Dakle, imaš jedne kojima daju para koliko žele a drugima kojima su uveli takve sankcije da ne mogu kilu smokvi izvesti. Dakle, i pored svih sankcija i svega što im se nametnulo zemlja i ljudi su opstali, prva npr svoja vozila, imaju neku i avio industriju, šalju rakete u svemir, i to sve sami, jeste danije neka tehnologija ali je oni prave. To je dokaz civilizacije, bez obzira na trenutno političko uređenje. Sa druge strane ovo što živi jevreja u izraelu bez pomoći SAD-a ne bi godinu izdržalo. Posle mjesec dana rata su već kukali amerima da im fali granata, pa ameri isporuke Ukrajini usmjerili izraelu. Nemoj miješati općenito jevreje koji su vlasnici velikih firmi i imaju novca sa svim jevrejima koji žive u izraelu. Mark Zukerberg je jevrej, ima novac, zašto ne živi u izraelu ako je tako dobro, broji su drugi primjeri, niko od njih ne živi tamo. To je zemlja bez budućnosti, koja ratuje evo već 70 godina, koja je stvorena i širena uglavnom ubijanjem i protjerivanjem drugih. To tako ne može dovijeka trajati.
Vi ste ljudi teško naivni ako mislite da Izrael je jedna od najrazvijenijih država Svijeta zato što ima američku pomoć. To nije dovoljno niti da pokrije vojne troškove, a kamoli da napravi top 20 zemlju Svijeta po GDP-u.
Jordan i Egipat dobijaju isto veliku pomoć od Amerike pa su opet srednji vijek.

Preporučujem knjigu: Start-up Nation: The Story of Israel's Economic Miracle
Izrael nije uvijek bio visokorazvijena kapitalistička zemlja. To su sve ostvarili relativno nedavno.

Izrael je sigurno po mnogo stvari barem 10 godina ispred Evropske unije. Prije svega zbog osnivanja start-upa i pristupačnosti finansiranju start-upova.
2022-e godine su imali 24 unicorn start-upa. Poređenja radi, Njemačka ih je imala 29, a razlika u stanovništvu nije mala.
U Tel Avivu se nalazi jedan od svjetskih najboljih tehnoloških centara "Silicon Wadi".
Svako društvo koje želi napredovati mora svoj temelj imati na obrazovanju i tehnologiji.

Iran nije opstao jer je država koja se nalazi u beznađu. Iran ima gdp per capita od 5300, što je daleko iza BiH. Naravno da su sankcije uticale poprilično, ali nisu jedini faktor. Glavni faktor propasti društva je bolesni režim koji pokušava držati svoj narod neinformisanim.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 31 jul 2024, 18:42

bob je napisao/la:

To sve što si nabrojao nije razlog da svoju državu pretvoriš u militantnu zonu.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 31 jul 2024, 18:45

Vojna pomoć SAD-a značajno je doprinijela transformaciji izraelskih oružanih snaga u jednu od tehnološki najsofisticiranijih vojski na svijetu.

Američka politika prodaje oružja tradicionalno je dopuštala Izraelu prvi regionalni pristup. Npr. Izrael je kupio F-15 1976. godine, šest godina prije S. Arabije. Dobio je isporuku lovca F-16 1980. godine, tri godine prije Egipta.

Dalje, SAD su ulagale u tehnološke institute u Izraelu, posebno u okviru suradnje u oblasti istraživanja i razvoja, što je temelj jedne napredne države itd. U okviru različitih programa, Ameri su pružali školovanje te obuku izraelskim studentima i profesionalcima.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 31 jul 2024, 19:01

I nacisticka Njemacka je bila razvijena. Genocidasi obicni
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 31 jul 2024, 19:26

alemsa je napisao/la:
31 jul 2024, 18:35
Neki dan poslujem s likom stariji coj'k George Fawah tako nesto, vidim prezime nije Americko i s njim u pricu, kaze ja sam Palestinac, sad mi ono u glavi nije jasno jer George ono, kaze ja sam Pravoslavac iz Palestine, Muslimani i mi smo jedan narod, nema nikakve razlike kaze, Zidovi tretiraju i njih isto kao Muslimane, cim nisi Zidov ne pripadas. Starosjedioc Jerusalema od 1700 i neke, otac mu kaze imo bruku zemlje u Jerusalemu, sve jedan kroz jedan papire sve, oteli Zidovi, kaze ovdje mu se stari gonio na sudu s njima da mu vrate zemlju, i kaze nakon 5 godina mu advokat rekao dzaba me placas; halali zemlju.
Zamisli do cega je doslo kad ti kaze covjek dzaba me placas
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 31 jul 2024, 19:30

MortemHz je napisao/la:
31 jul 2024, 19:26
alemsa je napisao/la:
31 jul 2024, 18:35
Zamisli do cega je doslo kad ti kaze covjek dzaba me placas
Mi smo kao drzava odavno na tom nivou :D

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 31 jul 2024, 19:54

Pa mogao mu je isto to reći i nakon 10/15 godina...
Dobar neki advokat.
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 31 jul 2024, 20:06

31 jul 2024, 17:53
Mene je Iran baš razočarao danas. Toliko se trude pokazati da imaju jaku vojsku i sigurnosni aparat a ovamo im rokaju po zemlji koga stignu. Bez obzira na sve, nisu smjeli dozvoliti da ubiju lidera pokreta kojeg podržavaju na njihovoj teritoriji. To im je baš baš velik udarac. Tvoj neprijatelj ubije tvog prijatelja u tvojoj kući. Bruka realno.
I ovaj Haniyeh je naivan. Cim se pojavis u javnosti, znas da te mogu pratiti, vidjeti gdje si otisao i poslati raketu ili profesionalce na tebe.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 31 jul 2024, 21:52

New York Times: Ajatolah Khamenei naredio direktan napad na Izrael zbog ubistva Haniyeha

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izdao je naredbu Iranu da direktno udari na Izrael, kao odmazdu za ubojstvo lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, prema trojici iranskih dužnosnika upoznatih s naredbom, tvrdi New York Times.

Khamenei je izdao naredbu na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u srijedu ujutro, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Haniyeh ubijen, rekla su tri iranska dužnosnika, uključujući dva člana Revolucionarne garde. Zamolili su da se njihova imena ne objavljuju jer nisu ovlašteni javno govoriti.

Iran i Hamas optužili su Izrael za atentat; Izrael, koji je u ratu s Hamasom u Pojasu Gaze, nije niti priznao niti negirao ubistvo Haniyeha, koji je bio u Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsjednika. Izrael ima dugu historiju ubijanja neprijatelja u inostranstvu, uključujući iranske nuklearne naučnike i vojne komandante.

Kroz gotovo 10 mjeseci rata u Gazi, Iran je pokušao uspostaviti ravnotežu, vršeći pritisak na Izrael naglo pojačanim napadima svojih saveznika i zastupničkih snaga u regiji, dok je izbjegavao sveobuhvatni rat između dviju nacija.

U aprilu je Iran izveo svoj najveći i najotvoreniji napad na Izrael u desetljećima neprijateljstva, lansiravši stotine projektila i bespilotnih letjelica u znak odmazde za izraelski napad na kompleks veleposlanstva u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zapovjednika u Damasku u Siriji.

Ali čak je i ta demonstracija sile bila brzojavno najavljena dosta unaprijed, Izrael i njegovi saveznici su oborili gotovo svo oružje, a načinjena je mala šteta.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 31 jul 2024, 22:08

MortemHz je napisao/la:
31 jul 2024, 21:52
New York Times: Ajatolah Khamenei naredio direktan napad na Izrael zbog ubistva Haniyeha

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izdao je naredbu Iranu da direktno udari na Izrael, kao odmazdu za ubojstvo lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, prema trojici iranskih dužnosnika upoznatih s naredbom, tvrdi New York Times.

Khamenei je izdao naredbu na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u srijedu ujutro, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Haniyeh ubijen, rekla su tri iranska dužnosnika, uključujući dva člana Revolucionarne garde. Zamolili su da se njihova imena ne objavljuju jer nisu ovlašteni javno govoriti.

Iran i Hamas optužili su Izrael za atentat; Izrael, koji je u ratu s Hamasom u Pojasu Gaze, nije niti priznao niti negirao ubistvo Haniyeha, koji je bio u Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsjednika. Izrael ima dugu historiju ubijanja neprijatelja u inostranstvu, uključujući iranske nuklearne naučnike i vojne komandante.

Kroz gotovo 10 mjeseci rata u Gazi, Iran je pokušao uspostaviti ravnotežu, vršeći pritisak na Izrael naglo pojačanim napadima svojih saveznika i zastupničkih snaga u regiji, dok je izbjegavao sveobuhvatni rat između dviju nacija.

U aprilu je Iran izveo svoj najveći i najotvoreniji napad na Izrael u desetljećima neprijateljstva, lansiravši stotine projektila i bespilotnih letjelica u znak odmazde za izraelski napad na kompleks veleposlanstva u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zapovjednika u Damasku u Siriji.

Ali čak je i ta demonstracija sile bila brzojavno najavljena dosta unaprijed, Izrael i njegovi saveznici su oborili gotovo svo oružje, a načinjena je mala šteta.
Veliki rat na prostoru istocne europe, azije i afrike je neizbjezan, jer koliko vidim niko se ne trudi da sukobi stanu vec kontra
Mislim da ce do nove godine biti katastrofa i to velika
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 31 jul 2024, 22:25

Ma iran radi predstavu za javmost,
Ispalit ce se koja raketa cisto da se operu

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 31 jul 2024, 23:34

Iran zvani pussy smoke.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 01 avg 2024, 00:41

Samo smrt izraela i židovskih terorista garantuje mir u tom dijelu svijeta.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.