DevilS je napisao/la:Rodjeni koliko vas dolazi zna li se tacan broj?, i koliko ocekujete golova u mrezi?![]()
doće nas taman dovoljno, a očekujemo najmanje dva gola u mreži. vašoj.

DevilS je napisao/la:Rodjeni koliko vas dolazi zna li se tacan broj?, i koliko ocekujete golova u mrezi?![]()
Normalla super nek vas dodje da grmi sa obadvije strane bas kako to nama i prilici.kajl je napisao/la:DevilS je napisao/la:Rodjeni koliko vas dolazi zna li se tacan broj?, i koliko ocekujete golova u mrezi?![]()
DevilS je napisao/la:Normalla super nek vas dodje da grmi sa obadvije strane bas kako to nama i prilici.kajl je napisao/la:DevilS je napisao/la:Rodjeni koliko vas dolazi zna li se tacan broj?, i koliko ocekujete golova u mrezi?![]()
, a to za dva gola nisam nesto siguran ma nek bolji pobjedi, pozz od srca rodjeni za vas i Mostar.
Potpis brate moj svaka cast pogotovo za ovu zadnju recenicu samo kad se sjetim.HannahMontana je napisao/la:Evo malo duzeg opisa pa kome nije mrsko nek cita
Nakon prvenstvene pauze radi nastupa reprezentacije BiH u kvalifikacijama za SP, nastavlja se Premijer liga BiH, a u subotu nas očekuje duel starih rivala, Sarajeva i Veleža.
Velež je jedan od klubova sa kojim Sarajevo ima najdužu tradiciju igranja. Svoj prvi međusobni duel, ova dva tima odigrala su u Mostaru, dalekog 10. novembra 1946. godine, u sklopu Republičke lige BiH, a Velež je bio bolji i slavio sa visokih 3:0. Bila je to tek druga zvanična utakmica, tadašnjeg Torpeda, koji je osnovan samo desetak dana ranije. Prvi važniji dueli Sarajeva i Veleža odigrani su u proljeće 1947. godine. Nakon završetka Republičke lige, Velež i Torpedo su zauzeli prva dva mjesta na tabeli, te ostvarili plasman u Savezni kvalifikacioni kup za plasman u Prvu ligu, sastavši se odmah u njegovom prvom kolu. Prva utakmica se igrala u Mostaru, a Velež je slavio sa 2:1. Jedini gol za naš klub postigao je Đuka Lovrić. Sedam dana kasnije, na stadionu "Šesti april" u Sarajevu, Torpedo je golovima Švaljeka, Švrake i ponovno Lovrića, trijumfovao sa 3:1 i plasirao se u iduće kolo kvalifikacija za Prvu ligu, a kasnije ostvario i sam plasman u najviši rang jugoslovenskog fudbala.
U narednih pet godina, ova dva tima se nisu susretala, sve dok se Velež 1952. godine nije po prvi put plasirao u najviši rang, nakon čega počinje pravo rivalstvo ova dva tima. Rivalstvo se ogledalo kroz mnoge odigrane utakmice, kako u Prvoj ligi Jugoslavije, tako i u Kupu Maršala Tita, ali i prijateljskim utakmicama, koje su ova dva tima igrala veoma često. Sarajevo i Velež su bili najstabilniji prvoligaši sa područja Bosne i Hercegovine, pa je otuda i duel ova dva tima dugo vremena bio smatran kao najveći bosansko-hercegovački derbi. Dueli Sarajeva i Veleža ili kako su to mediji često znali slikovito prikazati, dueli Bosne s jedne, te Hercegovine s druge strane, privlačili su pažnju publike, kako u Sarajevu, tako i u Mostaru, a odlikovala ih je velika neizvjesnost i izjednačenost u kvalitetu sastava. Majstori fudbalske igre poput Ferhatovića, Sušića, Hadžibegića, Fazlagića, Biogradlića sa jedne, te Mujića, Halilhodžića, Bajevića, Marića, Tuceta sa druge strane, uvijek su se publici trudili pružiti kvalitetnu fudbalsku partiju, pa stoga i ne čudi činjenica da su ova dva tima u 66 godina međusobnog sastajanja, odigrali samo 11 utakmica bez golova.
Sarajevo i Velež su odigrali mnogo značajnih susreta. Jedan od onih koje treba izdvojiti, je duel iz Kupa 1954. godine, odigran na Grbavici, u kojem je Velež slavio sa visokih 7:1, što je do danas ostalo zabilježeno kao najveća pobjeda u duelu ova dva tima. Bitna utakmica, za mostarski tim odigrana je u proljeće 1961. godine, kada je u posljednjem kolu Velež gostovao na Koševu. Za Sarajevo je ovo bila rezultatski nebitna utakmica, dok je Veležu bio potreban bod za opstanak u društvu najboljih. Susret je završen 2:2, a Velež je uspješno izborio opstanak u Prvoj ligi. Slična situacija se desila i 13 godina kasnije, kada su se također u posljednjem kolu na Koševu susreli Sarajevo i Velež. Bila je to još jedna rezultatski nebitna utakmica za tim sa Koševa, dok je Veležu s druge strane trebao trijumf, ali ovaj put za titulu prvaka. Istina, pored pobjede, Veležu je bio potreban i kiks Hajduka. Rezultatom 3:1, Mostarci su stigli do dva boda, koja im na kraju ipak nisu bila dovoljna da osvoje šampionsku titulu, budući da je Hajduk također ugrabio puni plijen.
U sezoni 1981/82, ova dva tima su se borili za izlazak na evropsku scenu, a u direktnom duelu, odigranom na Koševu, Sarajevo je slavilo sa visokih 4:2 u partiji u kojoj je posebno briljirao Safet Sušić sa dva postignuta pogotka. Pape je i u idućoj sezoni blistao protiv Veleža, u pobjedi od 4:1, bio je strijelac čak tri gola, od čega je posebno lijep bio posljednji, postignut iz slobodnog udarca.
Sezona 1989/90 donijela je aferu vezanu za ispadanje iz Lige, u kojoj su direktno bila uključena upravo ova dva tima. Nakon regularnog dijela sezone, Sarajevo je završilo na pretposljednjem, sedamnaestom mjestu na tabeli, te je trebalo napustiti Ligu. Ipak, Udruženje prvoligaša donosi odluku da se prekinuta utakmica između Sarajeva i Dinama, odigra ponovno, to jeste da se poništi registracija rezultatom 0:3 u korist "modrih". U ponovljenoj utakmici, koja se igrala samo sedam dana prije početka nove sezone, Sarajevo je slavilo sa 1:0, pa je prema novoj tabeli, Velež bio putnik za Drugu ligu. Sve do samog početka sezone, nije se znalo koji od dva Kluba će igrati Prvu, a koji Drugu ligu, da bi na kraju bila donesena odluka da oba kluba ostaju u višem rangu, a da se Liga proširi sa 18 na 19 članova.
U poslijeratnom periodu, Velež nažalost nije uspio da se vrati u vrh bh. fudbala, gdje po svojoj tradiciji i veličini i pripada. Od poslijeratnih utakmica, posebno vrijedi izdvojiti susret odigran u proljeće 2007. godine, kada je Sarajevo u Vrapčićima, golom Marciana u sudijskoj nadoknadi, došlo do vrijednog boda u borbi za titulu, dok je mnogo pažnje privukao i prošlogodišnji duel na Koševu, obzirom da je na klupi Veleža sjedio Mirza Varešanović, koji je samo dva mjeseca ranije dobio otkaz sa trenerske pozicije u Sarajevu.
Bordo tim se sa Veležom ukupno susretao 116 puta u zvaničnim utakmicama, te će subotnji duel ova dva rivala biti ukupno 117. derbi Bosne i Hercegovine. Zanimljivo, toliko se puta do sada odigrao i sarajevski derbi, između Sarajeva i Željezničara. U dosadašnjih 116 utakmica, učinak je izjednačen. Oba tima imaju po 42 pobjede, uz 32 remija, s tim što je gol-razlika na strani Mostaraca. Računajući samo prvoligaške utakmice, Sarajevo je ipak u osjetnoj prednosti, budući da tim sa Koševa ima 38 pobjeda, naspram 34 pobjede Veleža, uz 30 remija. Kada su u pitanju ostala zvanična takmičenja, u kojima su se susretali Sarajevo i Velež, prednost imaju popularni "Rođeni", sa učinkom od 8 pobjeda, naspram 4 pobjede Sarajeva, dok su dva susreta završena bez pobjednika.
Sarajevo i Velež, danas gaje prijateljske odnose, a pozitivno sportsko rivalstvo vlada i među navijačima ova dva Kluba. Posebno treba istaknuti pripadnike navijačke grupe "Red Army", koji su bili od velike pomoći navijačima Sarajeva nakon nereda u Širokom Brijegu 2009. godine, u kojima je ubijen Vedran Puljić, čiji je ubica i danas na slobodi.
High je napisao/la:
U 21h tekma, pa baš kao pravi derbiaS_Roma je napisao/la:Subota u 21 h je tekma
ma sredit će se to, možda je bilo u žaru borbe. sada sam siguran da će obojica iz inata odigrati super utakmicu kontra sarajeva......a suspenzija ne vjerujem jer ionako nam je bitan svaki igrač, pa tuče se dešavaju i u mnogo većim klubovima od VELEŽA........mostarmostar je napisao/la:Veceras sam bio u kaficu i kaze mi konobar da je danas bio veliki incident na treningu. Da je Mirza Cemalovic udario sefku okica sakom i da mu je skroz oko i arkadu razvalio. Jel neko zna neko nesto vise? Steta da se atmosfera kvari pred Sarajevo.
*p!p!t@* je napisao/la:Prijave za odlazak na gostovanje u KLUBU NAVIJAČA RED ARMY do PETKA (14.09) do 23:00 !
steta velika da se kvari atmosfera.ćemalović se tako pobio i prije 2-3 godine.mislim da on nije igrač za nas i da ga treba malo ohladiti.valjda ce to džafić rijesit.idemo po bod(ove) na kosevo.nadam se dobroj igri i požrtvovanosti naših igrača.SVI NA KOŠEVO.FORZA VELEŽ.AlemC85 je napisao/la:ma sredit će se to, možda je bilo u žaru borbe. sada sam siguran da će obojica iz inata odigrati super utakmicu kontra sarajeva......a suspenzija ne vjerujem jer ionako nam je bitan svaki igrač, pa tuče se dešavaju i u mnogo većim klubovima od VELEŽA........mostarmostar je napisao/la:Veceras sam bio u kaficu i kaze mi konobar da je danas bio veliki incident na treningu. Da je Mirza Cemalovic udario sefku okica sakom i da mu je skroz oko i arkadu razvalio. Jel neko zna neko nesto vise? Steta da se atmosfera kvari pred Sarajevo.
Crvenarmija je napisao/la:steta velika da se kvari atmosfera.ćemalović se tako pobio i prije 2-3 godine.mislim da on nije igrač za nas i da ga treba malo ohladiti.valjda ce to džafić rijesit.idemo po bod(ove) na kosevo.nadam se dobroj igri i požrtvovanosti naših igrača.SVI NA KOŠEVO.FORZA VELEŽ.AlemC85 je napisao/la:ma sredit će se to, možda je bilo u žaru borbe. sada sam siguran da će obojica iz inata odigrati super utakmicu kontra sarajeva......a suspenzija ne vjerujem jer ionako nam je bitan svaki igrač, pa tuče se dešavaju i u mnogo većim klubovima od VELEŽA........mostarmostar je napisao/la:Veceras sam bio u kaficu i kaze mi konobar da je danas bio veliki incident na treningu. Da je Mirza Cemalovic udario sefku okica sakom i da mu je skroz oko i arkadu razvalio. Jel neko zna neko nesto vise? Steta da se atmosfera kvari pred Sarajevo.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.