Formula 1 - ARHIVA POSTOVA

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Pobjednik Bahrain Grand Prix 2021 je:

Anketa je završila: 01 apr 2021, 15:13.

Alfa Romeo
0
Nema glasova.
AlphaTauri
1
3%
Alpine
0
Nema glasova.
Aston Martin
1
3%
Ferrari
5
13%
Haas
1
3%
McLaren
1
3%
Mercedes
16
41%
Red Bull
14
36%
Williams
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 39

sead_f1
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Postao/la sead_f1 » 30 avg 2010, 16:34

Raikkonen je napisao/la:
D1n0 je napisao/la:Spa je inace dosadna trka.. Nezman sto toliko lijudi voli Eau Rouge..

Najbolije je Suzuka.
Pasa vidi se da nemas blage veze o F1....promasio si temu :!: :!:
I ja sam se pitao, odkud mu takva izjava. Spa je inace poznata po interesantnim utrkama i dobrim borbama, Hakkinen-Schumacher, Hamilton-Raikonnen.

Sto se toliko voli "Eau Rouge"?
To je ono sto sam mislio sa "pojedini ovde su se jos daaaavno formulama vozali i 400 na sat pa im je sve to nula". Ti bi je naravno vozio punim gasom i jednom rukom, dok vecina vozaca, koji su vec godinama u F1, imaju respekt prema Eau Rouge. Stvarno smjesno.
Zadnja izmjena: sead_f1, dana/u 30 avg 2010, 16:40, ukupno mijenjano 1 put.
To finish first, first you have to finish.

Lishche
Kontakt:

Post Postao/la Lishche » 30 avg 2010, 16:40

Vlak je napisao/la:
Bilal je napisao/la: Jeste li primjetili kako ga je Button juce na pocetku utrke poceo pritiskat i odma mu iz boksa jave da ima problema :roll: mirise na timske odredbe...

jesi li ti primjetio rupu na buttonovom nosu bolida?
Ja sam odmah napravio skrinšot, čisto zbog takvih komentara...

slika
http://www.powerplaymanager.com/r219458

Italia
Kontakt:

Post Postao/la Italia » 30 avg 2010, 16:58

ja sam navijac Raikkonena prije svega.. Alonso mi nikad nije niti ce biti drag, ali danas navijam cisto za Ferrari da bih na kraju cuo himnu Italije.. jer nemam nikoga dragog u F1 trenutno.. kazem "Vamso Alonso" jer znam i da snijeg padne Massa nece pobjediti..

da bi se stekao zakljucak o Hamiltonovom vozenju, treba pogledati vise od 2-3 utrke.. ;)

[youtube][/youtube]
„Morata, najkompletniji napadac danasnjice“ -> Italia

Vlak
Kontakt:

Post Postao/la Vlak » 30 avg 2010, 17:15

Lishche je napisao/la:
Vlak je napisao/la:
Bilal je napisao/la: Jeste li primjetili kako ga je Button juce na pocetku utrke poceo pritiskat i odma mu iz boksa jave da ima problema :roll: mirise na timske odredbe...

slika

imas jos bolji na kojem se vidi fina rupa prema vanjskom dijelu. iz ovog se ugla se ne vidi, ali cim je bolid malo promjenio poziciju u istom tom kadru se vidjelo. vjerovatno ga je odmah na pocetku u guzvi zakacio i osjetno je bio sporiji u odnosu na hamiltona, a u mclarenu nema timske odredbe barem po tom pitanju, tj. button i hamilton uvijek napdaju jedan drugog kad imaju priliku.

sto se tice hamiltonovg stila voznje, mozda i najbolje se moglo primjetiti u njegovoj rookie sezoni u monacu da je dosta agresivniji i blizi incidentu, nego li drugi vozaci trenutno u f1.

Bilal
Kontakt:

Post Postao/la Bilal » 30 avg 2010, 21:08

Lishche je napisao/la:
Vlak je napisao/la:

slika
Jao slike i problema u pm. Jos ovaj vlak kaze ovo mu se odma na startu desilo, pa gdje je onda bio taj problem kad se zaljepio za Hamiltona posle par krugova??????????
Nakon toga mu javljaju da ima problema :roll:
Nisam navijac Ferarija ali je ovo brate sumnjivo i upravo su ta dva konstruktora najpoznatija po mutnim radnjama i jos bi dodao Renault sa Briatoreom na celu.
Jeswte li gledali MotoGP i sa kakvim je problemom Hayden vozio?
Ili Rosberg posle kontakta sa Sumaherom, ili ranije ove sezone kad je Masa vozio sa pravim ostecenjem na krilcu?
Cinjenica je da je Button napado Hamiltona i sa tim navodnim problemom i da su se onda oglasili iz boksa. Znam da se ovo nece istrazivati ali tvrditi da oni ne koriste timske odredbe je van svake pameti.

Italia
Kontakt:

Post Postao/la Italia » 30 avg 2010, 21:26

slozio bih se sa Bilalom.. fino se vidjelo kako ga je Button zaganjao i odma u sred frke 'imas problem, pripazi'.. :? upravo i poredjenje Haydena.. vozi bek slidera i opet ne pusta svog kolegu Stonera dok ga ne prestigne posteno.. pricate nesto o Buttonu kojem se iskrivio jedan saraf, jeste vidjeli sta je bilo Rosbergovim bolidom.. i opet u jednom krugu predje i Kobayashija i Schumija..
„Morata, najkompletniji napadac danasnjice“ -> Italia

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 31 avg 2010, 13:19

U jesam se zezno..pa na ovom forumu nisu samo neki strucnjaci, ovde izgleda ima i ovako malo jaci inzinjera, koji na TV ekranu znaju ocjeniti probleme na bolidu. Sad bez zeze, javi te se nekoj F1-ekipi. Pa zamislite, koliki novac bi Ferrari dao za jednog covjeka, koji je u stanju samo na TV-slici prepoznati probleme na bolidima...na vlastitim ali i na bolidima konkurencije. Tu mozete zaraditi miiiiliiiiione i millione. Pa Adrian Newey pored vas djeluje kao amater, koji nezna sastaviti LEGO-Auto, a kamoli F1-bolid.

Formule porediti sa Motorima (MotoGP) je kao porediti jabuke sa kruskama. To bi inzinjeri vaseg kalibra trebali znati.
U F1 smo imali vec niz tehnicki problema, koji izgledaju veliki, a pilot i dalje vozi, bez ili sa malim problemima. Sjetite se Nürburgringa sa Raikonnenom, kada mu je prednji tocak toliko jako vibrirao, da ga je u zadnjem krugu izgubio i sa tim i pobjedu. Kimi sam je rekao da su vibracije bile tako jake, da pred kraj skoro nista nije vidio. A onda moze se desiti i da skoro nevidljivi problemcic pilota uspori, ili uzrokuje da se na bolidu nesto drugo pokvari, promjeni balans ili gume se brze trose.

Zamolio bi vas samo kratko da nam svima postavite podatke telemetrije Buttonovog McLarena, pa da svi mi ovde vidimo i uvjerimo se, kad, gdje i koliko jako je Button kocio da bi namjerno usporio. I ako nije belaj, stavite odma i jednu tehnicku analisu Buttonovog McLarena nakon utrke, tako da svi vidimo sta je to tacno bilo osteceno. Ocigledno je da imate neke informacije, koje mi "ostali" nemamo.

Cudi me samo, sta ce te pisati, ako u slijedecoj utrci Button zavrsi jednu poziciju ispred Hamiltona. Da li ce te onda pokusati pokriti ovo sada napisano sa "kako je Hamilton smotan", "nezna voziti", "teamski kolega brzi od njega". Znate dobro da je McLaren sa Alonsom i Hamiltonom imao dva pilota, koji su do zadnje utrke obojca imali sansu da osvoje titulu i koji su se i u zadnjoj utrci borili jedan protiv drugog. Prema toma nebi ni ovaj put iznenadilo kada bi se Hamilton i Button borili do zadnjeg. Sta ce te onda pisati?

"Jenson, Lewis is faster than you. Can you confirm that you have understood the message?". Nadam se i mislim da ovako nesto kod McLarena necemo vidjeti. "goooood boy, sorry".

I kakvo je iznenadjenje da Hamilton pobijedi u SPA na kisi? Nije mu prvi put da u SPA na kisnoj stazi zavrsi kao prvi...

Lishche
Kontakt:

Post Postao/la Lishche » 31 avg 2010, 14:27

sead_f1 je napisao/la:"Jenson, Lewis is faster than you. Can you confirm that you have understood the message?"
Nadam se da do ovog ipak neće doći, jer bih to stvarno teško progutao :)

Nemoj da si prestrog, dječaci znaju napisati glupost ali barem te isprovociraju da napišeš ovako malo poduži post... A tvoji se postovi čitaju sa zadovoljstvom :) Samo nastavi...

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 31 avg 2010, 17:15

Lishche je napisao/la:
sead_f1 je napisao/la:"Jenson, Lewis is faster than you. Can you confirm that you have understood the message?"
Nadam se da do ovog ipak neće doći, jer bih to stvarno teško progutao :)

Nemoj da si prestrog, dječaci znaju napisati glupost ali barem te isprovociraju da napišeš ovako malo poduži post... A tvoji se postovi čitaju sa zadovoljstvom :) Samo nastavi...
¨
A stas, kad imam vremena, dam se (ponekad i rado) isprovocirati.

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 02 sep 2010, 14:43

Jos jedna interesantna stvar iz Belgije. Poznato je: Ko prije gasenja crveni svjetala krene (Jump-Start) dobiva normalno u veoma kratkom roku svoju kaznu. Massa je na startu u Belgiji na drugi nacin napravio jedan prekrsaj, koji je izgleda ostao neprimjecen i sa tim nekaznjen.

Massa je nakon zagrijavajuceg kruga tokom parkiranja na startnu poziciju stao malo dalje naprijed nego sto je to bilo predvidjeno i sa tim je naravno imao prednost.

Ameterski snimak:

FIA je izjavila da tu gresku nije primjetila niti je sistem pokazao sta. I posto do nedeljce navece nije stigla nikva zalba, rezultat ostaje ovakav kakav je.

Isnar
Kontakt:

Post Postao/la Isnar » 02 sep 2010, 14:47

sead_f1 je napisao/la:Jos jedna interesantna stvar iz Belgije. Poznato je: Ko prije gasenja crveni svjetala krene (Jump-Start) dobiva normalno u veoma kratkom roku svoju kaznu. Massa je na startu u Belgiji na drugi nacin napravio jedan prekrsaj, koji je izgleda ostao neprimjecen i sa tim nekaznjen.

Massa je nakon zagrijavajuceg kruga tokom parkiranja na startnu poziciju stao malo dalje naprijed nego sto je to bilo predvidjeno i sa tim je naravno imao prednost.

Ameterski snimak:

FIA je izjavila da tu gresku nije primjetila niti je sistem pokazao sta. I posto do nedeljce navece nije stigla nikva zalba, rezultat ostaje ovakav kakav je.
Ima ovdje dobrih metar i po, nije malo... nigdje neces vidjet toliko gluposti kao u F1, svaki put neki cirkus... :arrow:
FK Željezničar/Manchester United/KK Bosna/Boston Celtics/RK Bosna/VK Mladost/Pittsburgh Penguins/NY Jets/Fernando Alonso/Rafael Nadal/Hamza Alić/LoLo Jones/Jeremy Wariner/Kenenisa Bekele/Rebbeca Soni/Stephanie Rice/Michael Phelps/Eamon Sullivan/C. Stoner

elninho_resTO
Kontakt:

Post Postao/la elninho_resTO » 02 sep 2010, 15:05

Isnar je napisao/la:
sead_f1 je napisao/la:Jos jedna interesantna stvar iz Belgije. Poznato je: Ko prije gasenja crveni svjetala krene (Jump-Start) dobiva normalno u veoma kratkom roku svoju kaznu. Massa je na startu u Belgiji na drugi nacin napravio jedan prekrsaj, koji je izgleda ostao neprimjecen i sa tim nekaznjen.

Ameterski snimak:

Ima ovdje dobrih metar i po, nije malo... nigdje neces vidjet toliko gluposti kao u F1, svaki put neki cirkus... :arrow:
najbrzi cirkus na svjietu :D
"DON'T HATE THE PLAYER, HATE THE GAME"
"BEEN THERE WON THAT"

Walk on, walk ooon with hope in your heart and you'll never walk alone, YOU'LL NEVER WALK ALONE

Vlak
Kontakt:

Post Postao/la Vlak » 02 sep 2010, 16:31

ovdje stvarno neki ne citaju sta pise.

k'o prvo, na slici se ne vidi kompletna steta, tj. fino sam napisao da se par sekundi poslije iz istog ovog kadra moglo vidjeti da je ovo nista kakvo je ostecenje jos malo prema vanjskom dijelu, al' neki vide sliku, pa odma'...

drugo, ja sam napisao "najvjerovatnije na samom startu", jer nisam upratio kada je drugo mogao zakaciti, sto ne znaci da nije. no, to ne predstavlja problem "bilalu" da umece rijeci kako bi argumentirao svoje stavove. :roll: doduse, on poredi i motogp sa f1. :lol:

sead_f1
Kontakt:

Post Postao/la sead_f1 » 02 sep 2010, 17:18

Hopla...moguca nova pravila za 2013:

Motori:
Ziklus "zaledjivanja motora" traje do 2012. Posle toga je moguce raditi na motorima.
Kako pise na motorsport-total.com, skoro pa vec zakljuceno je da ce mo od 2013 imat:

- 1,6-Liter-Turbo-Cetiri zylindera sa odprilike 650 konjski snaga i 3 bar pritiska
- KERS: za 30 sekundi po pritisku "Boost-Buttona" piloti dobivaju dodatni 150 konjski snaga
- Za zelene: Da bi ustedili goriva planira se uvesti takozvani "Fuel-Flow-Meter", sa kojim bi ogranicili, koliko goriva ce teci.

Chassis:
- Velicina felgi bi se mogla povecati sa 13 na 15 do 18 coli
- Suprotni pravac od zabrane dupli difuzora za 2011. Od 2013 bi mogli ici bas u tom pravcu da se vise aerodinamicnog pritiska dobiva sa difuzorima. Navodi se da odluka uvezi ovog jos nije pala. Radilo bi se o slicnim solucijama, koje su postojale 80i godina.

Box:- I pricaju o tome, dali da se kroz boxove vozi samo sa snagom KERSa, bez one normalne snage motora. Kao da malo promovisu ovu tehnologiju.

Lishche
Kontakt:

Post Postao/la Lishche » 02 sep 2010, 17:31

Općenito su ta pravila rak rana F1 natjecanja... Donose ih u rasponu od besmislenog do nebuloznog, i jedino što njima uspijevaju je ubiti volju za praćenje tog sporta...

Kad su ukinuli nadolijevanje goriva, upropastili su, u zadnjih x godina, ključni i najzabavniji dio - odlaska u boks... Sad će se tamo voziti na snagu kersa... Pa jbt...

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 02 sep 2010, 17:38

Dovoljno je da jos jedan vozac iz F1 ode u rally (mozda Alonso ili Hamilton)i ljudi ce odmah vise pratiti rally. Formula je postaal dosadna. Ok,nije ni meni zanimljivo ako je jedna ekipa predominantna. Oni su pokusali da smanje razlike izmedju boljih i losijih ekipa,a na kraju je opet ta razlika ostala,a samo su uspjeli usporiti bolide.
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

SaltCityAttack
Kontakt:

Post Postao/la SaltCityAttack » 03 sep 2010, 10:06

Bilal je napisao/la:
Lishche je napisao/la:
95% vozaca formule se Hamiltonu doslovno sklanja
Svi se sklanjaju kad ih velemajstor pretiče za cijeli krug, jer je, naime, pravilo takvo... :lol:

U utrci se ne sklanja niko nikome, jer je svaki osvojeni bod previše vrijedan (svaki bod koji ekipa osvoji ima unaprijed predviđeni svoje ekvivalent u novcu)... Jedino sklanjanje kojeg sam ja vidio ove sezone je ono kad je Massa pustio Alonsa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ja bih bas volio da Webber bude ispred crnje..
Posao za moderatora odnosno admina... :idea:
Sta ste se odma ufatili ovoga crnjo, pa sta ako je napiso crnjo, meni bas simpatican naziv za crnce.
Nisam rasista ako kazem crnjo, pa i oni se sami izmedju sebe nazivaju tako
EDIT: Ono sto vozaci rade u duelu sa Hamiltonom nije sklanjanje ali jes popustanje jer znaju da je covjek lud.
Jeste li primjetili kako ga je Button juce na pocetku utrke poceo pritiskat i odma mu iz boksa jave da ima problema :roll: mirise na timske odredbe...
a jeli to Button nije imao problema?.... pa vidio si da mu je dole nesto odpalo visilo je u toku voznje... barem na Speed kanalu na kojem sam ja gledo to su prikazivali... doslo je do malog kontakta sa Hamiltonom i naravno da ce mu reci da mu je doslo do ostecenja bolida....ebiga ipak Button je imao jos sanse za titulu i ne mogu oni odredjivati jos nista, ali svakako da nece dozvoliti da izlete jedna i drugi zbog neke gluposti i da treba bez rizika pustiti onoga ko je trenutno brzi u tom mogucim presticanjima
SA VJEROM BOGA, FUKARE SLOBODA DO GROBA!
I opet Tušanj, tribina i sindrom ludila
jedan klub, jedan grad i navijačka skupina
OD PROŠLE, NE MOŽE BITI NAM TEŽA GODINA
I DALJE OSTAJEMO SLOŽNI KO' BRAĆA I RODBINA !
FKR TZ 87'

East Family FFC1987

Micron
Kontakt:

Post Postao/la Micron » 11 sep 2010, 15:12

bit ce dobra trka sutra ja nez sta je s RBR webber tek 4
slika

Isnar
Kontakt:

Post Postao/la Isnar » 11 sep 2010, 16:09

Evo, konacno jedna prava voznja Alonsa, znao sam da ce se to desiti na Monzi, jer je staza apsolutno podesena za Ferrari, puno pravaca i uglavnom brzih zavoja, i stoga smatram da ovakav rezultat Red Bulla nije iznenadjenje, obzirom da se oni mnogo bolje snalaze na klasicnim stazama sa vise zavoja, sikana, gdje se mnogo vise koci... Button je prijatno iznenadio, sjajna voznja... ukoliko ne bude nekih masovnih sudara (kao 2000.) ili nekakvih nepredvidjenih situacija, mislim da ce Alonso iskoristiti Pole Position i odma pobjeci naprijed, sto bi uz njegovu rutinu trebalo biti dovoljno za pobjedu... ipak, u ovom sportu se nikad ne zna, tako da je najbolje sacekati kraj utrke... 8-)
FK Željezničar/Manchester United/KK Bosna/Boston Celtics/RK Bosna/VK Mladost/Pittsburgh Penguins/NY Jets/Fernando Alonso/Rafael Nadal/Hamza Alić/LoLo Jones/Jeremy Wariner/Kenenisa Bekele/Rebbeca Soni/Stephanie Rice/Michael Phelps/Eamon Sullivan/C. Stoner

Bilal
Kontakt:

Post Postao/la Bilal » 11 sep 2010, 16:14

Micron je napisao/la:bit ce dobra trka sutra ja nez sta je s RBR webber tek 4
slika
Ovo je staza u kojoj je najbitnija maksimalna brzina i tek se sada pokazuje koliko je renaultov motor slabiji od mercedesovog i ferarijevog

Zaključano

Natrag na “Auto-moto”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.