Postao/la zaboljisportuBiH » 09 dec 2014, 16:18
@Shwarz to bi volio i ja znati.
@Boccacio upravo tako. Uopšte ne mora značiti da će u tom periodu nakon vraćanja dugova biti bolji rezultati. Isto tako ne mora značiti da sada dok ih vraćamo neće biti dobri. Igra nam je bila loša i to znači da bi možda neki drugi trener napravio bolju igru, ali pitanje je da li bi ostvario bolji rezultat. Najvažnija stavka u radu jednog sportskog kolektiva je prije svega pozicija Amara Osima, pa onda Ade Adžema i Edisa Mulalića. Što? Ukoliko ti imaš 100.000 maraka na raspolaganju za sastavljanje ekipe ovj stručni dio može možda napraviti i bolju ekipu od onoga koji je uložio milion ako je taj neko loše selektirao pa zatim izškolovao i naučio igrače. Lupam sad brojeve radi lakše računice. Nekad lošiji uslovi ne znače puno ako imaš stručni dio mnogo bolji (ne poredim ja ovo sa pitarima, da se ne bi oni našli sada da odgovaraju nego generalno govorim). Kad vratimo dugove mi ćemo npr umjesto 100 imati 300 hiljda na raspolaganju pa se samim tim moguććnost da taj tim stručnjaka nešto uradi povećava za tri puta. Povećanje love ne donosi u sportu egzaktno i napredak. Sjećamo se naše ekipe sa Štilom, BUbom, Cocom. Ta ekipa je mogla mnogo više. Što nije? Jer je taj stručni dio zakazao. Naravno da je keipa od milion po imenima bolja, ali pogovotovo u fudbalu to ne mora puno značiti. Znači kad je razlika ogromna u lovi. Međutim ti kad uložiš milion imaš mogućnost da budeš u okvirima od levela 10-20, a ako uložiš 300.000 ti npr možeš biti između levela 6-12. Ukoliko imaš struku ti sa 300.000 možeš biti na 12, a ovaj sa milion na 10 pa samim tim ti možeš i rasti a on padati. Naravno sa dva miliona ti možeš ići od 15-25 pa ove koji ulože ovoliko i ne možeš stići jer su njihovi novci kojima dovode bolje igrače ne mogu nadoknaditi radom i poboljšanjem ekipe kroz individualni i kolektivni rad. Zbog toga npr mi ne možemo nikad biti na levelu Čelzija, ali možemo na levelu Maribora npr. NE uzimajte me sad stirktno za imena klubova nego samo navodim primjere.
Eh sad dolazim do @minjore-a. Da bi mi povećali ovaj dio koji možemo uložiti u ekipu treba vratiti dugove a uporedo sa tim privlačiti sponzore. Ispravnim radom oba segmenta će ići naprijed i multiplicirati iznos ulaganja u ekipu, pa samim tim raste vrijednost firme (Želje). Sa tim rastom raste i prodajan cijena proizvoda tj igrača i reklamnog prostora. Greda je sinoć pričao ako velike naše firme skoro da ne mogu uložiti u sport, ali mogu zato male. Ovdje sam sto puta spominjao mogućnost da umjesto generalnog sponzora imamo trideset malih sponzora. MEđutim mi to ne radimo tj ne promovišemo i ove što imamo. Evo pitari našli neku Oktal pharmu ili kako već i to objavili. AKo treba idemo potisivati svake godine ugovor sa istim sponzorima samo da bi im dali neplaćeni marketing u medijima.Svaka od tih 30 firmi može plaćati jednog igrača. Zbog toga mi je drago što sam kod Grede vidio taj odlučni stav po poitanju razračunavanja sa neradnicima u klubu tj u skupštini. Ponavljam tu mu moramo pomoći. Treba nam tu trideset ljudi koji će ulagati ili koji će naći nekoga da ulaže. Pa sto puta sam ovdje ponovio da mi ne znamo ni sadašnje sponzore kako treba jer ih ne promovišemo izuzev onog što vidimo na kartama i na stadionu i na web stranici. Moramo napominjati raju da su to naši sponzori. POvećanjem te stvari podstičemo da se i ostali uključe. Nakon nekog vremena povećava se i cijena neke od tih maketinških promocija pojedinih sponzora.
Još jedna stvar je bitna uz sve ovo, a to je članstvo. Kroz ovaj vid kontaktiramo sa našim navijačima koji su potencijalni ulagači. Ljudi kad vide tu neku spregu krenut će sa ulaganjima. Evo po sto puta sam govorio. Hajde da nađemo 5.000 manijaka koji će dati po cenera. TO je 50.000 i da tu lovu uložimo u nešto npr u nove stolice i u wc na sjeveru. Ja vam garantujem da će nakon mjesec biti 10.000 ljudi koji će dati po cenera. Nakon privatizacije, a po onome što ja vidim, mi bi svi najviše voljeli Njemački model (relano gledajući istoriju našeg kluba samo on je prihvatljiv) svi mi navijači bi učestvovali i ulazili u kupovinu dionica tj imali bi prednost kao članovi.
Ovo je samo okvirno, a za dalju analizu nema potrebe na ovoj vrssti foruma.
EDIT: @Adviser, volio bi i ja da Greda objasni šta je sad došlo na naplatu pa se povećao dug. Znam recimo za BHbanku, ali fali tu još koješta. Ovo od banke bi se moglo i vratiti ali sad ne možeš računati na to.
Pozdrav