Nisam podrinjac nit imam ikakve veze s podrinjem, a s tuzlom opet dosta veze i ono sto je tuzlanski neki duh i ta raja fina kulturna, taj antifasizam, rnr metal, kreativni ljudi umjetnici, informaticari... uvijek sam cijenio i bio neko vrijeme i dio toga, al tuzla je imala uvijek, a evo vidim nazalost i dalje ima tu neku tamnu stranu svoju, kao i dres slobode stendalovski, crveno i crno, svijetlu crvenu i tamnu crnu fukarasku stranu
Pored one fine raje koja ne gleda odakle je ko, ako je i ruralac neki hajd nadoce u voznji, ove fukare u dusi, tuzlanske ojebine, neradnici, prosjaci, dangube dzeparosi i sitni kokosari sto se nazivaju fukare su bas i pogodile s nazivom kako niko na prostoru balkana nije pogodio s nazivom, ko da vam je mesa selimovic dao naziv oca'm
Poznavao sam mnoge te fukare u dushi, levate klasicne i nehljebovce sto se zicaju do pedesete od oca i matere, il od kokosarenja, varanja nena jadnih i djedova iz sela koje muka na tjera u tuzlu doktoru i sl, to je otpad i fukara za enciklopedija, jedino cime se hvale je sto su tuzlaci, 'oni pravi', nikakvog drugog kvaliteta nemaju, nit hoce knjige, nit motike nit lopate nit koji qrac, ponose se ruznim, smrdljivim, sivim, tonecim gradom. Najsmjesnije mi kad ta fukara sto omalovazava te podrinjce, zivinicane, banovicane i sl, kad edjes u pricu s njim il njihovim roditeljima, skontas da su i oni sami samo jednu generaciju prije tako iz istih ili slicnih mjesta tu u tuzlu dosli, i sad su ko neki starosjedioci, stara raja carsijska, fuj
Dugo nisam bio u tuzli i skoro navrnem, i iznenadim se kako je carsija napredovala, nema onog nekadasnjeg smrada, oni neki parkovi zone sumraka gdje je olos ordinirarala sad uredjeno sve, zene i djeca setaju, drago mi zbog stare raje moje tuzlanske zbog tog napretka, ovaj vas nacelnik il ko vec, svaka cast ko radi na tome, pravi evropski grad tuzla postaje, duh nikad nije bio upitan al sad i izgledom ide prema tome, i konto sam da je i ona fukaraska strana zamrla, al vidim sad da nije, drze se i dalje ti recidivi
Bolesno je vrijedjati ove podrinjce, neka ljudi nek zive i nek imaju taj nemi svoj klub, taj azmir koliko ga znam momak je susta suprotnost ovih nasih posleratnih bogatasa, ko mladvje nahebo u podrinju, otiso u ameriku, zarradio pare, nije se ovdje obogati na privatizaciji, politici, guljennju radnika za 400 maraka, frajer je donio neke pare, ulaze u nesto, nesto pokusava, i ovi podrinjci mozda nisu profinjeni, al su generalno vrijedan narod i u tuzli i svugdje gdje ih je sudbina odvela, ako imaju ti neki klub i finansijera pustite ljude na miru, platite cenera kartu, ako nemate fatajte se posla da imate, bavite se slobodom koja je od giganta nekadasnjeg svedena na fukaraski nivo da igraci u 21 stoljecu gladuju, nikad simin han nece biti ono sto je bila sloboda, al pustite ljude nek se bave svojim poslom, a vi svojim