Pa hebemu misa. Glupa ili kriminalna uprava. Odgovorio sam ti vec na to.effe_sa je napisao/la:Pa kako mogu tako lako potrošit, kad i za običnog polovnjaka dobiju u kasu 40 ili 50 miliona?Kako ti to sad objašnjavaš svojom logikom.
Pa svabe pametnije posluju. Kroz jaku drzavu imaju manje prostora za mucke djole. Vece trziste. Svaba 80+ mliona a koliko ima portugalaca?effe_sa je napisao/la:Ti si u različitim svojim tezama govorio o lošim ugovorima o tv pravima, lošem marketingu i lošoj prodaji igrača od strane bundesligaša? Onda mi nije jasno kako nisu bundesligaši najsiromašnji u Evropi, kada je to sve istina.
Ja nisam nikakav stucnjak, nit se prozivam pametnim. To je tvoja omiljena disciplina i glavni argumenteffe_sa je napisao/la:A ja ću ti samo reći i to bi kao toliki stručnjak trebao znati da Wolfsburg i Leverkusen imaju sponzore za poželit i ne zna se tačno i koliko se para upumpa u te klubove (iako je struktura ovih klubova specifična). Kod tv prava si donekle bio u pravu jer su slabija od onih u Engleskoj, jednim dijelom od onih u Španiji (specifična pobjela kod tv prava , Barca i Real dobiju peterosturko više), bolja u Italiji, slabija u Francuskoj.
Ovo za Benatiju ti priznajem. Jedan od primjera gdje igrac nije masno naplacen. Ostalo sve buranija i rezervisti. Da neces sad jos navest i Schiebera?effe_sa je napisao/la:Što se transfera i vrijednosti igrača tiče......
Iz Italije ti mogu navesti primjere svježe: Behrami, vrijednost 12 miliona po tm-u, a prodat za 3,5. Isto tako Benatia vrijednost 28, prodat za 26, a imao još 4 godine ugovora. Isto tako ne znači da ovi klubovi nisu inkasirali zadovoljavajuće pare, jer npr jedan Behrami nije bio u planovima Beniteza.
A tu realnu vrijednost nemozemo odredit ni ja ni ti. Igrac uvjek vrijedi onoliko koliko je klub A spreman da ga plati i za koliko je klub B spreman da ga pusti. Eh sad, u tome svemu je interesantno da klubovi iz pomenutog Portugala su spremni pustit igraca tek ako se nudi dvostruko ili trostruko vise, dok kod svaba to ide haman pa "glat na prvu". Tako da je stanje upravo suprotno nego sto ti tvrdis.effe_sa je napisao/la:Zato ti i govorim da većina bundesligaški igrača je prodata po realnoj tržišnoj vrijednosti, osim par izuzetaka.
Jedan Schürrle da je prelazio iz benfice u cfc kostao bi sigurno 35+ mio.effe_sa je napisao/la:To što bi sad neko uzeo za Schurllea i 35-40 miliona jer voli BuLi, to je druga stvar. Drugi faktori utiču na realnu cijenu...
To je poenta cijele price.
Pa hvala bogu. To i jest svrha foruma. Razmijena misljenja, a ne ubijedjivanje nekoga u nesto bez pokrica.effe_sa je napisao/la:Takav je fudbalski biznis. O tome se sad uvijek da opširnije diskutovat.
Ja engleze slabo kad spominjem. Jer su ljudi miljama ispred BL, u svemu. Neznam, da sam ikad diskutovo na tu temu. Da me nebrkas sa kim?effe_sa je napisao/la:Ako ćeš kao parametar uzimati Englesku, onda se ja slažem da tamo svaki pa i osrednji igrač se bolje proda nego igrač u BuLi. To je čisto ko dan. Zašto je to tako, hiljadu puta se pisalo i obrazlagalo. I koliko se sjećam, hiljadu puta si sličnu diskusiju ovdje s drugima vodio.
Nije tacno. Navodim i Porto i Benficu. Ovi ostali i nemaju neke jake transfere. Ponekad Sporting izbaci igraca vrijednog pomena i to je sve. Inace, smrdilo ne smrdilo, cinjenica je da se iz Portugala igraci prodaju za vise love nego iz Njemacke. Brojke nelazu. Crno na bijelo.effe_sa je napisao/la:Engleze ili Špance možeš možda uzimat kao parametar, ali Portugalce ne možeš nikako. Tu se odmah vidi, da nešto smrdi, samo logiku treba uključit....A u krajnjem slučaju i kod njih uzimaš kao parametar Porto, a ne druge klubove.
A zasto je to naravno?effe_sa je napisao/la:A naravno da će Koeln Arsenalu prodat Podolskog ispod te tm-cijene, što ne znači da opet to nije neka realna tržišna cijena, jer se gledaju različiti parametri. Treba stvari realnije sagledati.
Upravo obrnuto moj crveni druze. Taj clanak se ovdje i pojavio da ospori tvrdnju da Portugalci bolje unovce svoje igrace nego Svabe. U tom clanku nigdje niceg osim spekulacija i nabadanja. To sto ti mases tim papirom i velis "vrlo je moguce da je tako" nije valjan argument. Znaci nisi dokazao svoju tezu, dok iza mene stoje brojke na TM. Ako ti imas koji drugi izvor koji jos realnije obradjuje tematiku, onda bujrum. Sve dok ti se argumentacija svodi na cula kazala, neces moci dokazati absolutno nista.effe_sa je napisao/la:Ništa nije kod mene površno, samo ti to tako želiš predstaviti, navodeći vodu na svoj mlin.
A ti si počeo omalovažavanja, pametovanje i osporavanje članka B92....E kada osporavaš, onda moraš imati činjenice i valjane argumente to da osporiš.
Uhh, kamo srece da je samo crtanje u pitanjueffe_sa je napisao/la:Ja jedino još mogu počet crtat....Ali to ne bi želio, u crtanju sam slab......