sarajlija89 je napisao/la:E sad da se vratimo na fudbal , znaci nije problem meni jedan predsjednik dok god postoje mehanizmi osiguranja ravnopravnosti fudbala iz republike srpske u tom jedinstvenom savezu.
Za razliku od tebe npr, ja ne zelim da bude kao sto je bilo prije rata, ja ne zelim da rastu zeljo i sarajevo od para svih nas , a da borac bude provincijski klub koji pare dobija na kasicicu, zelim takodje ravnopravnu raspodjelu sredtava koje dodju iz uefe, zelim isto tako ravnopravnost u pogledu delegiranja sluzbenih lica na utakmicama premijer lige itd itd.
sasvim je logicvno sto se velika vecina navijaca zeljeznicara i sarajeva toliko okomila na sadasnji savez, jer ovakav kakav jeste, ne omogucava njihovim klubovima da budu ono sto su bili ranije, medjutim ja ti garantujem da su ta vremena iza nas i nikada se na taj nekadasnji nacin nece vratiti sta god da se desi.
Sarajevo i Zeljeznicar ako ce biti veliki klubovi bice zato sto su to sami uspjeli od svog novca i novcalokalne zajednice koja ih smatra svojim sportskim predstavnicima a ne na racun nikog drugog vise.
Sto se mene tice, obozavam fudbal , ali kada bi bas morao da biram, biram radije da ne igram nikako ni ligu ni evropu nego da igram sve to a budem neravnopravan .
A zasto pisem ovo sto pisem, zato sto ljudi u sarajevu kada je fudnbal u pitanju najcesce jos ne mogu da se oslobode uspomena iz SR BiH, koji je htio to neko priznati ili ne, fovorizovao dva srajevska kluba u odnosu na ostale.
Uzmi npr Iviicu Osima u zadnjem intervjuu na 60 minuta, potpuno iskreno govori sta misli , tu istice vaznost da politicari u bih oslusnu sta se misli na grbavici, jer eto grbavica oslikava puls bih i da se npr za zelju moraju malo vise pobrinuti, ili kad govori o zajednickoj ligi, ko bi iz iz bih trebao da igra kaze sarjevo zeljo velez sigurno, i onda doda eto i Borac da bude multi kulti onako sa podsmjehom
Inace ljudi iz Sarajeva imaju osobinu da sarajevo smatraju centrom svijeta a kamoli svega u bih pa tako i fudbala.
to je pogresan pristup koji je odbojan svim drugima. Ja imam puno prijatelja u sarajevu kojima to i u lice kazem kad pocnu sa nekom nostalgicnom pricom o proslim vremenima ,i dam im argumente da ne govorim gluposti kad to kazem i objasnim da to nije dobro, da stvara odbojnost i automatski otpor prema svemu sto dolazi iz sarajeva, i ljudi to malo po malo shvate i prihvate da je tako, ali tesko se daju istrgnuti iz te, sada vec, iluzije. Jer iluzije su lijepe iz njiihove perspekitve.
Citat 1
...zna se sta su Sarajevo i Zeljo u jugoslovenskim okvirima,a ne samo u BIH...ovdje naravno i Velez treba spomenuti,kao tri najveca kluba u BiH. Poslije njih dolaze Sloboda,Borac,Celik...kao renomirani prvoligasi.
Zar na osnovu svega, tih 6 klubova ne bi uvijek trebalo biti u vrhu i borit se za titulu..imaju tradiciju,dolaze iz urbanih i vecih sredina,imaju publiku i sve ostalo...logicno bi bilo zar ne???
A ne neko Posusje,Siroki Brijeg,Leotar,Brotnjo ...pa oni zajedno ne mogu skupit 1000 gledalaca na svojim tekmama, a bili su prvaci iz ovoga ili onoga razloga,i prije svih navedenih klubova.(Oj Boze,cuj Brotnjo sampion prije Sarajeva

)
I nezz o kakvom rastu sarajeva ili zelje govoris na racun svih "vas"...pa eto i sam Borac cu spomenuti....da je normalan savez i drzava...nikad se ne bi desilo da Brotnjo i slicni budu prvaci ispred Borca i ostalih...i to ce se nastaviti,dokle god je ovako..i zelite taj savez jel???
Pa upravo sarajevo,zeljo, velez,borac i ostali klubovi koji nesto znace su zakinuti ovakvim savezom...a vi govorite kako je ovo dobro jer bi u suprotnom na racun "vas" sarajevo i zeljo bili jaki...
zar nije logicno da najbolji klubovi i budu uvijek najbolji...i o kakvoj neravnopravnosti govorite...pa i sami se osteceni ovim savezom....covjece 2x ste ispadali iz ove smijesne lige....jel to ravnopravnost???
Citat 2
Pa molim te kakav je slucaj u Srbiji sa Zvezdom i Partizanom...u Hrvatskoj sa Dinamom i Hajdukom...zar ti klubovi nisu najveci i dan danas u svojim zemlajma,zar ti gradovi nisu centar fudbala i svega ostalog???
Zasto bi Sarajevo bilo izuzetak...??? Najveci grad i najveci klubovi su iz sarajeva,ma koliko to neko ne zelio prizanti...ne zelimo favoriziranje ali ne zelimo ni opstrukcije koje su ocigledne...da je normalna liga, svake godine bi se ta 2 kluba za titulu borila,ako nista zbog historijskog naslijeđa i kao jedina 2 kluba u BIH koja nesto znace i sada..ma koliko, neko, ni to ne zelio priznati....al svjesni ste da samo sarajevo i zeljo ovdje nesto znace...u ovoj jadnoj ligi...
S druge strane...klubovi kao Vojvodina,Radnicki,OFK,Rijeka,Osijek...su u sjeni,vise nego li i Borac i svi ostali u BiH...pa se ne govori o nekoj neravnopravnosti...a svi navedeni su veci klubovi od Borca..
I na kraju...vidjecemo sta ces sljedece sezone ili narednih sezona govorit,kada se borac bude za opstanak borio....i saa si svjestan da to tako kod nas ide..jedne godine prvi..druge ispadas...jedne godine imas pun stadion...druge prazan...
a jedina dva kluba,koja i pored svega opstaju i imaju uviijek svoje navijace su sarajevo i zeljo...dva najveca BiH kluba...
Jbg,neke se stvari ne mogu kupiti novcem...