Pa ne znam jel se mora ispunjavati odredjeni broj stolica na tribini da se igra utakmica. Nez koliko tacno i jel ima to ikako, zbog toga sam pisao komentar iznad
NK Jedinstvo Bihać
Moderator/ica: GracanicaAA
-
- Kontakt:
Re: NK Jedinstvo Bihać
Malo informacija ne skodi, prva nogometna lopta je dosla u Bihac 1919 godine, klub je osnovan 1937.Iceplayer je napisao/la: ↑18 sep 2025, 08:52Krajina Cazin 1932, Gošk Gabela 1919, Bratstvo Bosanska Krupa 1918, izgleda u svako selo došao nogomet prije u Bihać prestanite nas izofirati sa 1937...
Jedinstvo Bihać je 1919, oduvijek bilo i zauvijek će biti![]()
Sve dokaze imas crno na bijelo.
Nek' se zna, da crveno-bijel naš je grad!
Kako je nastao Nogometni klub Jedinstvo iz Bihaća
Godinama unazad bihaćki slavni Nogometni klub Jedinstvo nije u najvišem rangu bh. fudbala, ali je ovogodišnje najljepše iznenađenje Kupa Bosne i Hercegovine. Ovo je njegova historija.
Prema nekim izvorima prva sportska organizacija u Bihaću bio je – klub NOB (Nogometna organizacija Bihać), osnovana po zaključku partijsko sindikalnog rukovodstva, međutim dosad pronađeni dokumenti to ne potvrđuju. Zapravo, prema sjećanjima pojedinaca, klub NOB zvanično je počeo s radom 1919. godine. na osnovu dokumenata Zagrebačkog nogometnog podsaveza, odnosno Nogometnog saveza Jugoslavije, stiče se zaključak da se osnivanje NOB-a dogodilo oko 1920. godine. Kada se govori o NOB važno je reći da je kroz svoj rad prolazio kroz izuzetno teške okolnosti, pa je u jednom momentu bio i ugašen. U proljeće 1933. godine banjalučke Vrbaske novine, pišući o sportskom životu Bihaća tog proljeća, naglašeno su najavile “NOB je proradio”. U toj godini odigrao je najviše prijateljskih utakmica. Međutim, 1930-ih godina s obizrom na ferijalne karakteristike kluba, isti je prestao postojati, vjerovatno 1935. godine. U Bihaću su se radi toga počeli javljati novi sportski klubovi. Najprije je osnovan BASK (Bihaćki akademski sportski klub). 1935. godine, koji je izdašno pomagala firma Batignolles, kojoj je bila povjerena gradnja pruge od Bihaća do Knina. Naredne 1936. godine dolazi do osnivanja RSK Borac. Osnovan na zahtjev ujedinjene radničke, srednjoškolske i studentske omladine Bihaća, koja je klubu nadjenula u to vrijeme veoma rasprostranjeno ime u sportskom životu Bosanske krajine, vlastima je to ime – Borac, uveliko smetalo, tako da njegovo osnivanje nije odobreno. Međutim, bihaćki komunisti napredni omladinci bili su istrajni u svome opredjeljenju. Predložili su novo ime Jedinstvo. Napokon 1937. godine klub je počeo i zvanično djelovati. Početkom 1938. godine na skupštini Radničke sportske zajednice u Beogradu saopćeno je da je bihaćki RSK Jedinstvo u prošloj godini primljeno za člana i da se nalazi u punopravnom članstvu među 75 klubova Zajednice.
Prisjećajući se tih godina, Munir Brkić kazuje: “U ono vrijeme dok sam još išao iz zatvora još je postojao BASK i NOB, već na izmaku je bio. Borac je formirao Ejub Čavkić. On je kratko vrijeme bio i to su policijske vlasti formalno spriječile njegovo djelovanje. Pokazala se potreba da se osnuje jedan sportski radnički klub za Bihać i otišao sam kod Ilije Đukića da se on primi predsjedništva. Međutim, on je to odbio. Poslije sam, sutradan možda, otišao kod Ćamila Kadića, i on se primio predsjedništva tog kluba. 1936. godine je Borac, a 1937. godine je formirano Jedinstvo.” (Muzej Unsko-sanskog kantona, Fond memoarska građa, kut. br. 1, Munir Brkić – O događajima u Bihaću pred rat i 1941. godine (00037/1), 6-7.
Najveći sportski rival Jedinstva u godinama prije Drugog svjetskog rata bio je lokalni BASK, koji će poslije biti i ugašen odlaskom firme Batignolles. Malo je poznata činjenica da su igrači Jedinstva u prvim godinama rata imali vrlo aktivnu ulogu u suprostavljanju ustaškim vlastima. Kada su ustaške vlasti odlučile da organizuju prijateljsku utakmicu između tima talijanske vojske i bihaćkog nogometnog kluba Jedinstvo. Na dan utakmice Talijani su izašli na igralište, ali se igrači Jedinstva nisu pojavili. Osim toga, igrači Jedinstva, Rudi Baumgertl i Vinko Markotić, uzeli su sve kopačke i dresove Jedinstva I podijelili ostalim igračima da ih sakriju. Tako je utakmica morala biti odgođena. Najveći broj igrača Jedinstva kasnije će potvrditi svoju antifašističku orijentaciju odlaskom u partizane ili uključivanjem u ilegalni narodnooslobodilački pokret u okupiranom Bihaću i drugim gradovima. Neki od njih stradali su i kao žrtve ustaškog terora u gradu.
Današnje polemike koje se vode oko godine osnivanja Nogometnog kluba Jedinstva ukazuju da još uvijek ne postoji ujednačen stav. Međutim, kako ukazuju historijski izvori i pojedina svjedočenja, Nogometni klub Jedinstvo osnovan je 1937. godine. Ukoliko tražimo poveznicu s osnivanjem kluba u ranijim godinama, bilo bi osnovanije tražiti poveznicu s 1936. godinom kada je osnovan klub Borac, koji nikada nije zvanično registrovan. Međutim, u osnivanju Borca, a godinu dana kasnije i zvanično Nogometnog kluba Jedinstvo učestvovali su uglavnom iste osobe. Ako se referiramo na 1919.godine, onda bi osnovanije bilo mišljenje da se ova godina uzima kao polazna tačka, kada se “lopta počela kotrljati” u gradu na Uni, a nikako kao godina osnivanja Nogometnog kluba Jedinstvo.
Izvor: Muzej Unsko-sanskog kantona
Godinama unazad bihaćki slavni Nogometni klub Jedinstvo nije u najvišem rangu bh. fudbala, ali je ovogodišnje najljepše iznenađenje Kupa Bosne i Hercegovine. Ovo je njegova historija.
Prema nekim izvorima prva sportska organizacija u Bihaću bio je – klub NOB (Nogometna organizacija Bihać), osnovana po zaključku partijsko sindikalnog rukovodstva, međutim dosad pronađeni dokumenti to ne potvrđuju. Zapravo, prema sjećanjima pojedinaca, klub NOB zvanično je počeo s radom 1919. godine. na osnovu dokumenata Zagrebačkog nogometnog podsaveza, odnosno Nogometnog saveza Jugoslavije, stiče se zaključak da se osnivanje NOB-a dogodilo oko 1920. godine. Kada se govori o NOB važno je reći da je kroz svoj rad prolazio kroz izuzetno teške okolnosti, pa je u jednom momentu bio i ugašen. U proljeće 1933. godine banjalučke Vrbaske novine, pišući o sportskom životu Bihaća tog proljeća, naglašeno su najavile “NOB je proradio”. U toj godini odigrao je najviše prijateljskih utakmica. Međutim, 1930-ih godina s obizrom na ferijalne karakteristike kluba, isti je prestao postojati, vjerovatno 1935. godine. U Bihaću su se radi toga počeli javljati novi sportski klubovi. Najprije je osnovan BASK (Bihaćki akademski sportski klub). 1935. godine, koji je izdašno pomagala firma Batignolles, kojoj je bila povjerena gradnja pruge od Bihaća do Knina. Naredne 1936. godine dolazi do osnivanja RSK Borac. Osnovan na zahtjev ujedinjene radničke, srednjoškolske i studentske omladine Bihaća, koja je klubu nadjenula u to vrijeme veoma rasprostranjeno ime u sportskom životu Bosanske krajine, vlastima je to ime – Borac, uveliko smetalo, tako da njegovo osnivanje nije odobreno. Međutim, bihaćki komunisti napredni omladinci bili su istrajni u svome opredjeljenju. Predložili su novo ime Jedinstvo. Napokon 1937. godine klub je počeo i zvanično djelovati. Početkom 1938. godine na skupštini Radničke sportske zajednice u Beogradu saopćeno je da je bihaćki RSK Jedinstvo u prošloj godini primljeno za člana i da se nalazi u punopravnom članstvu među 75 klubova Zajednice.
Prisjećajući se tih godina, Munir Brkić kazuje: “U ono vrijeme dok sam još išao iz zatvora još je postojao BASK i NOB, već na izmaku je bio. Borac je formirao Ejub Čavkić. On je kratko vrijeme bio i to su policijske vlasti formalno spriječile njegovo djelovanje. Pokazala se potreba da se osnuje jedan sportski radnički klub za Bihać i otišao sam kod Ilije Đukića da se on primi predsjedništva. Međutim, on je to odbio. Poslije sam, sutradan možda, otišao kod Ćamila Kadića, i on se primio predsjedništva tog kluba. 1936. godine je Borac, a 1937. godine je formirano Jedinstvo.” (Muzej Unsko-sanskog kantona, Fond memoarska građa, kut. br. 1, Munir Brkić – O događajima u Bihaću pred rat i 1941. godine (00037/1), 6-7.
Najveći sportski rival Jedinstva u godinama prije Drugog svjetskog rata bio je lokalni BASK, koji će poslije biti i ugašen odlaskom firme Batignolles. Malo je poznata činjenica da su igrači Jedinstva u prvim godinama rata imali vrlo aktivnu ulogu u suprostavljanju ustaškim vlastima. Kada su ustaške vlasti odlučile da organizuju prijateljsku utakmicu između tima talijanske vojske i bihaćkog nogometnog kluba Jedinstvo. Na dan utakmice Talijani su izašli na igralište, ali se igrači Jedinstva nisu pojavili. Osim toga, igrači Jedinstva, Rudi Baumgertl i Vinko Markotić, uzeli su sve kopačke i dresove Jedinstva I podijelili ostalim igračima da ih sakriju. Tako je utakmica morala biti odgođena. Najveći broj igrača Jedinstva kasnije će potvrditi svoju antifašističku orijentaciju odlaskom u partizane ili uključivanjem u ilegalni narodnooslobodilački pokret u okupiranom Bihaću i drugim gradovima. Neki od njih stradali su i kao žrtve ustaškog terora u gradu.
Današnje polemike koje se vode oko godine osnivanja Nogometnog kluba Jedinstva ukazuju da još uvijek ne postoji ujednačen stav. Međutim, kako ukazuju historijski izvori i pojedina svjedočenja, Nogometni klub Jedinstvo osnovan je 1937. godine. Ukoliko tražimo poveznicu s osnivanjem kluba u ranijim godinama, bilo bi osnovanije tražiti poveznicu s 1936. godinom kada je osnovan klub Borac, koji nikada nije zvanično registrovan. Međutim, u osnivanju Borca, a godinu dana kasnije i zvanično Nogometnog kluba Jedinstvo učestvovali su uglavnom iste osobe. Ako se referiramo na 1919.godine, onda bi osnovanije bilo mišljenje da se ova godina uzima kao polazna tačka, kada se “lopta počela kotrljati” u gradu na Uni, a nikako kao godina osnivanja Nogometnog kluba Jedinstvo.
Izvor: Muzej Unsko-sanskog kantona
-
- Kontakt:
Izgleda je ipak FK Krajina iz sela Cazina nastala prije NK Jedinstvo iz velegrada Bihaca. Samo da pojasnim,frajer je izjednacio Gabelu,Bosansku Krupu s Cazinom. Ne omalovazavjuci nikog,nit glumeci da je neki velegrad,nije ni Cazin ni Bihac realno. Ali je vidljivija razlika izmedju Cazina i navedenih mjesta,nego Bihaca i Cazina. Nije ti komentar na mjestu.
Pa prema pojedincima koji se trude narušiti ugled gradu i klubu kako god stignu izgleda da okolna mjesta poput Cazina, Krupe, Gabele i jos more drugi primjera su debelo prije počeli igrati nogomet nego Bihać. Ako im se već ispravlja kriva Drina neka to rade na datumima drugih klubova, a ne Jedinstva. Evo im Gabela pa neka trabunjaju kako je osnovana 1919...Mocvara1991 je napisao/la: ↑18 sep 2025, 10:46Izgleda je ipak FK Krajina iz sela Cazina nastala prije NK Jedinstvo iz velegrada Bihaca. Samo da pojasnim,frajer je izjednacio Gabelu,Bosansku Krupu s Cazinom. Ne omalovazavjuci nikog,nit glumeci da je neki velegrad,nije ni Cazin ni Bihac realno. Ali je vidljivija razlika izmedju Cazina i navedenih mjesta,nego Bihaca i Cazina. Nije ti komentar na mjestu.
Asfaltiranje je počelo, ide relativno sporo ali vidim da je debljina zadovoljavajuća tako da će bit bombona.
Gledajući unaprijed, sa atletskom stazom, uređenim tribinama, pomoćnim terenom i svim okolišom, bit će ovo najljepši stadion u državi.
Znam da je daleko, ali šta nam treba još da reprezentacija zaigra na stadionu pa makar prijateljsku, kad su uslovi u pitanju?
Gledajući unaprijed, sa atletskom stazom, uređenim tribinama, pomoćnim terenom i svim okolišom, bit će ovo najljepši stadion u državi.
Znam da je daleko, ali šta nam treba još da reprezentacija zaigra na stadionu pa makar prijateljsku, kad su uslovi u pitanju?
Iceplayer je napisao/la: ↑18 sep 2025, 10:59Pa prema pojedincima koji se trude narušiti ugled gradu i klubu kako god stignu izgleda da okolna mjesta poput Cazina, Krupe, Gabele i jos more drugi primjera su debelo prije počeli igrati nogomet nego Bihać. Ako im se već ispravlja kriva Drina neka to rade na datumima drugih klubova, a ne Jedinstva. Evo im Gabela pa neka trabunjaju kako je osnovana 1919...Mocvara1991 je napisao/la: ↑18 sep 2025, 10:46Izgleda je ipak FK Krajina iz sela Cazina nastala prije NK Jedinstvo iz velegrada Bihaca. Samo da pojasnim,frajer je izjednacio Gabelu,Bosansku Krupu s Cazinom. Ne omalovazavjuci nikog,nit glumeci da je neki velegrad,nije ni Cazin ni Bihac realno. Ali je vidljivija razlika izmedju Cazina i navedenih mjesta,nego Bihaca i Cazina. Nije ti komentar na mjestu.

Ako se referiramo na 1919.godine, onda bi osnovanije bilo mišljenje da se ova godina uzima kao polazna tačka, kada se “lopta počela kotrljati” u gradu na Uni
Znaci igrao se nogomet u Bihacu prije Cazina, a u isto vrijeme kad i u Gabeli, a godinu poslije Krupe.
Ali ajde ti dokazi razliku izmedju "pocetka igranja nogometa u Bihacu i osnivanja NK Jedinstva", jednostavno je to nekome nemoguce.
Zadnja izmjena: LloriS, dana/u 18 sep 2025, 11:12, ukupno mijenjano 1 put.
Nema uopće potrebe praviti usporedbe i povlačiti paralele između Bihaća i gradova poput Cazina, Bosanske Krupe i MZ Gabela. Nije uopće bitno kad je koji klub osnovan, ali svako ko ima realne poglede na životne prilike i historiju zna da je Bihać po svemu ispred nabrojanih. Primjera radi evo jedan podatak...
Konačna rang-lista bosanskohercegovačkih klubova po značaju, historiji i rezultatima u SFRJ
1. Željezničar Sarajevo
2. Sarajevo
3. Velež Mostar
4. Sloboda Tuzla
5. Borac Banja Luka
6. Čelik Zenica
7. Jedinstvo Bihać
8. Iskra Bugojno
9. Rudar Prijedor
10. Radnik Bijeljina
Ja nemam ništa protiv Cazina, rado odem tamo, ali kakvi su više kompleksi usporedbi Cazina i Bihaća. Po mnogo čemu ne mogu u istu rečenicu i to je jedina istina.
Ne znam jeste li ikad u svom životu čuli da je neko iz Bihaća otišao i kupio sebi stan u Cazinu, dok suprotno ima na stotine primjera
1. Željezničar Sarajevo
2. Sarajevo
3. Velež Mostar
4. Sloboda Tuzla
5. Borac Banja Luka
6. Čelik Zenica
7. Jedinstvo Bihać
8. Iskra Bugojno
9. Rudar Prijedor
10. Radnik Bijeljina
Ja nemam ništa protiv Cazina, rado odem tamo, ali kakvi su više kompleksi usporedbi Cazina i Bihaća. Po mnogo čemu ne mogu u istu rečenicu i to je jedina istina.
Ne znam jeste li ikad u svom životu čuli da je neko iz Bihaća otišao i kupio sebi stan u Cazinu, dok suprotno ima na stotine primjera

Službena web stranica NK "Jedinstvo" Bihać: www.****
Jedinstvo je nastavilo postojanje klubova od 1919, kroz period između dva svjetska rata i kasnije, klub je funkcionisao pod različitim nazivima (npr. Gajret, Zrinjski, Balkanski, Napredak), ali se današnje Jedinstvo smatra njihovim nasljednikom, pa se 1919. vodi kao početak organizovanog fudbala u Bihaću.LloriS je napisao/la: ↑18 sep 2025, 11:10Iceplayer je napisao/la: ↑18 sep 2025, 10:59Pa prema pojedincima koji se trude narušiti ugled gradu i klubu kako god stignu izgleda da okolna mjesta poput Cazina, Krupe, Gabele i jos more drugi primjera su debelo prije počeli igrati nogomet nego Bihać. Ako im se već ispravlja kriva Drina neka to rade na datumima drugih klubova, a ne Jedinstva. Evo im Gabela pa neka trabunjaju kako je osnovana 1919...Mocvara1991 je napisao/la: ↑18 sep 2025, 10:46Izgleda je ipak FK Krajina iz sela Cazina nastala prije NK Jedinstvo iz velegrada Bihaca. Samo da pojasnim,frajer je izjednacio Gabelu,Bosansku Krupu s Cazinom. Ne omalovazavjuci nikog,nit glumeci da je neki velegrad,nije ni Cazin ni Bihac realno. Ali je vidljivija razlika izmedju Cazina i navedenih mjesta,nego Bihaca i Cazina. Nije ti komentar na mjestu.![]()
![]()
![]()
![]()
Ako se referiramo na 1919.godine, onda bi osnovanije bilo mišljenje da se ova godina uzima kao polazna tačka, kada se “lopta počela kotrljati” u gradu na Uni
Znaci igrao se nogomet u Bihacu prije Cazina, a u isto vrijeme kad i u Gabeli, a godinu poslije Krupe.
Ali ajde ti dokazi razliku izmedju "pocetka igranja nogometa u Bihacu i osnivanja NK Jedinstva", jednostavno je to nekome nemoguce.
Zvanična potvrda – Nogometni savez BiH i sam klub Jedinstvo prihvatili su 1919. kao godinu osnivanja i obilježavaju godišnjice na osnovu tog datuma. Tako je 2019. klub obilježio 100 godina postojanja.
Tako da promjenu naziva kluba ne uzimate kao godinu osnivanja, hvala lijepo i prijatno..
Samo prave dokaze, knjige, ispise, za ovaj podatak sto sam ti napisao imaju dokazi, imaju knjige, a to sto ti procitas na netu i vjerujes to je tvoja stvar 

Promjenjen je grb kluba, a vjeruj drug da ce u dogledno vrijeme biti i godina kluba.
Promjenjen je grb kluba, a vjeruj drug da ce u dogledno vrijeme biti i godina kluba.
Mora, mislim da je za ovu ligu 1000 sjedecih, ali ovdje se radi o zamjeni, vjerovatno savez ima razumjevanje za takve situacije.nebeskasila je napisao/la: ↑18 sep 2025, 10:34Pa ne znam jel se mora ispunjavati odredjeni broj stolica na tribini da se igra utakmica. Nez koliko tacno i jel ima to ikako, zbog toga sam pisao komentar iznad
A nisu trenutno ni skinute sve stolice tako da nema problema, imamo koliko je potrebno

-
- Kontakt:
Nema uopste potrebe za uporedjivanjem Bihaca i Cazina,kao i Jdinstva i Krajine. Ne moze me niko ubjediti da je Bihac razvijeniji toliko od Cazina ni drustveno,ni kulturoloski,ni ekonomski... Negdje je plus,negdje minus. Ali sad to nije tema. Jedna stvar je zalosna za oba ova kluba. Koliko god je sramora,jad i bijeda nogometnih radnika iz Cazina (citaj Durica i kompanije u Savezu) sto je Krajina spala na to da iga istu ligu s Buzimom,Otokom,Sanicom,cast i njima,naravno, jos manje prilici da Jedinstvo gostuje u Capljini,Olovu, Hadzicima.
Ja sam kao dijete isao gledati u Bihac Zelju,Sarajevo... I gubili su u Bihacu.
Ja sam kao dijete isao gledati u Bihac Zelju,Sarajevo... I gubili su u Bihacu.
Joj glupe rasprave…
Vratimo se na Jedinstvo, realno imamo 1000 vecih i bitnijih stvari od godine osnivanja
Vratimo se na Jedinstvo, realno imamo 1000 vecih i bitnijih stvari od godine osnivanja
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
Pa eto nije ni to dokaz, sve rekla kazala, a zadnjih 50 godina stoji na grbu 1919, sad se neko pametan našao da to mijenja, jedna velika greška...
Dokaz je da je klub obilježio 100 godina postojanja ili ni to nije tebi dokaz, samo je dokaz kad je klub promijenio ime?
Istina da se godina 1937 može uzeti kao godina kad je klub prvi put službeno bio upisan u savez, ali to je nastavak kontinuiteta od 1919, a ne osnivanje kluba.
Zadnja izmjena: Iceplayer, dana/u 18 sep 2025, 13:49, ukupno mijenjano 1 put.
-
- Kontakt:
Ovo ce biti jedna potpuno drugacija slika. Bravo prije svega predpostavljam da je vecina ovoga dosla od Grada Bihaća, bravo za njih sto podrzavaju i dalje Jedinstvo. Bravo i za upravu koja i hoce i nece, ali opet uspijeva da uradi neke stvari. Naravno hrpa je stvari jos za popraviti i uraditi, ali ovo je nesto najvece za nas klub jos od dana Intertoto kupa. Ja se radujem
-
- Kontakt:
" Kreci se sve u 16 "
Inace , " glasam " za 1919.god. , naravno
A kolegi gore , Cazin i Bihac se ne mogu porediti pa tumaci kako ti pase.
Inace , " glasam " za 1919.god. , naravno
A kolegi gore , Cazin i Bihac se ne mogu porediti pa tumaci kako ti pase.
- LavoviGabela
- Kontakt:
Dobro je da se radi nešto. Bolje bi bilo da su prvo reparaturnim mortovima prekrili sve rupa i puknuća na tribini pa onda farbali ali ok. Također ovu krovnu konstrukciju valja prijeći zaštitnim premazima i bojom, pa ispod namontirati ploče od metala istegnutog, da to liči malo. Malo volje a nisu to neke investicije.
Giorgos Tzavellas : "Bijeg iz sela. Čestitam svim suigračima"
Sta je para potroseno na gluposti, ovo se moglo davno uredit (mislim na tribine)
Zalosno majke mi da Cekamo 30 god i radujemo se jupolu

Zalosno majke mi da Cekamo 30 god i radujemo se jupolu
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.