Rekonstrukcija stadiona u BiH

MostarskiSin
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la MostarskiSin » 27 jul 2022, 10:17

Ono što može sviju da raduje je podatak da se krenulo sa nasipanjem šljunka, koji služi kao tampon i izuzetno je bitno da se taj dio kvalitetno uradi.

Nakon postavljanja tampona slijedi postavljanje hibridnog travnjaka, što znači da se radovi na stadionu Rođeni bliže kraju.

slika

slika

al87
Kontakt:

Post Postao/la al87 » 03 avg 2022, 09:48

Ima li kakvih novosti sa 4 stadiona gdje se radi rekonstrukcija terena?

061657451
Kontakt:

Post Postao/la 061657451 » 03 avg 2022, 13:57

MostarskiSin je napisao/la:
27 jul 2022, 10:17
Ono što može sviju da raduje je podatak da se krenulo sa nasipanjem šljunka, koji služi kao tampon i izuzetno je bitno da se taj dio kvalitetno uradi.

Nakon postavljanja tampona slijedi postavljanje hibridnog travnjaka, što znači da se radovi na stadionu Rođeni bliže kraju.

slika

slika
Daje podić ovo postolje za snimanje bar 2 metra koliko bi ljepši pregled s utakmica bio.

Rodjeni81
Kontakt:

Post Postao/la Rodjeni81 » 03 avg 2022, 22:06

061657451 je napisao/la:
03 avg 2022, 13:57

Daje podić ovo postolje za snimanje bar 2 metra koliko bi ljepši pregled s utakmica bio.
Podignuto je postolje, zadnjih par utakmica se vidi razlika. Sada snima skroz sa vrha nije iz te kucice.

zaostrog
Kontakt:

Post Postao/la zaostrog » 03 avg 2022, 23:49

Prihvatljiva je sad visina kamere u Vrapčićima. Istina, bilo bi bolje da je pozicionirana još više, ali nije ni ovako loše u odnosu na ono kako je bilo.

Po meni, NSBiH treba težiti da u narednih godinu-dvije postavi UEFA Cat 2 kao minimum za stadione u PLBiH. Uz reflektore koje traže, to bi se najviše odnosilo na poboljšanje uslova u svlačionicama, kontrolne sobe, prostor za medije, press soba, VIP i sl. Mislim da je većina klubova blizu što se ovog tiče.

Ali, mogu se tražiti sitne stvari. Recimo, ujednačiti kod sviju prostor za zagrijavanje igrača, kao što UEFA traži, klupe za rezerve sa minimalno 14 mjesta, jarboli za zastave, grijanje i klime u svlačionicama, internet, veličina svlačionice i broj tuševa (UEFA recimo zahtijeva minimum 25 mjesta, 5 tuševa, 2 toaleta i sl.), soba za sudije, soba za delegate, medicinska soba, 50 parking mjesta za VIP, 50 mjesta za VIP na tribini, soba za press konferencije koja liči na nešto i sl. Mislim da u načelu većina klubova lahko može ovo ostvariti uz, u vrh glave, par stotina hiljada KM, a bilo bi lijepo da je cijela liga s ovim uslovima.

Evo recimo prvi Velež, zbog ovih prvih pretkola u Evropi, morali bi na silu vala ovo ostvariti. Mislim da, nakon reflektora i terena, ove uslove ispunjavaju Koševo, Grbavica, Bilino Polje, Bijeli Brijeg, Široki, Posušje, Trebinje, Modriča, Banja Luka, Tušnju vjerovatno fale sitnice, te ostaju ove novajlije.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 04 avg 2022, 16:22

Ma te uslove je tako lako ostvariti, mislim da ne treba ni ukupna ulaganja od milion KM. Malo opcina, malo kanton, malo klub i eto ga. Pogotovo ako se podjeli na 2-3 godine.

akisarajevo92
Kontakt:

Post Postao/la akisarajevo92 » 04 avg 2022, 16:29

Rodjeni81 je napisao/la:
03 avg 2022, 22:06
061657451 je napisao/la:
03 avg 2022, 13:57

Podignuto je postolje, zadnjih par utakmica se vidi razlika. Sada snima skroz sa vrha nije iz te kucice.
vidjeh slicnu situaciju na prenosu bugarske lige, takodjer nema tribine ali zato to postolje za kameru barem 3 puta vece od ovog u Mostaru, kamerman u nebesima :mrgreen:
Don't believe the hype.

Mostarwolf1981
Kontakt:

Post Postao/la Mostarwolf1981 » 05 avg 2022, 20:47

Stadion FK Velež uskoro će dobiti novi hibridni teren, a radovi bi trebali biti gotovi sredinom septembra.

Dakle prema pomenutom tempu, Velež bi se u 11. kolu trebao vratiti na stadion Rođeni.

To će biti 17. septembra kada će u derbiju starih rivala poznatijem kao derbi Bosne i Hercegovine ugositi FK Sarajevo, što će ujedno biti i povratak Feđe Dudić na stadion Rođeni.

19FKS46
Kontakt:

Post Postao/la 19FKS46 » 09 avg 2022, 12:45

Kako niko od ovih novinara ne istrazi malo o ovim terenima sto se radi, svi rokovi probijeni, niko nista. Nikakvij informacija u kojoj fazi su radovi. Ocigledno se niko ne smije zamjeriti vici, sve neki pusikurci...

endem_
Kontakt:

Post Postao/la endem_ » 09 avg 2022, 14:18

Rade li se grijaci,.jel' i to obuhvaceno ovim projektima izgradnje terena
Pazza Inter Amala

vlakanje
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la vlakanje » 09 avg 2022, 14:49

U Banjaluci se postavljaju i grijaci pa pretpostavljam da se rade i na drugim stadionima.
Koliko sam upoznat, bez grijaca postavljanje hibrida nema smisla. Mislim, moze ali skrati se zivot terena.

Inace, u BL se postavljaju i el. citaci za istocnu tribinu, a stize i novi semafor.

Machak
Kontakt:

Post Postao/la Machak » 09 avg 2022, 15:23

Da hoce naci neko rjesenje za atletsku satazu Koseva uporedo sa terenom.

Nekako se ovo u tisini odvija za terene Banja Luku, Vrapcice, Tusanj, Kosevo i Bijeli Brijeg, samo da ne bude neki fuser na kraju kako to biva kod nas, a pare otisle u necije đepove.
Mjau !

Balorda
Kontakt:

Post Postao/la Balorda » 09 avg 2022, 18:00

Mislim da se kod nas ne stavljaju grijači, koji će nam kurko.
Bijah uhvaćen u zamku
i pozvan da se predam
al' taj nisam ja

Ado1922

Post Postao/la Ado1922 » 09 avg 2022, 18:02

Balorda je napisao/la:
09 avg 2022, 18:00
Možda bi zbog snijega koji pada u Bosni čitavu zimu trebali bi bar na njihovim terenima ugradit grijače.

Ne znam da li su na Grbavici ugradili grijače.
Eric Cantona : "You can change your wife, your politics, your religion, but never, never can you change your favourite football team."

Balorda
Kontakt:

Post Postao/la Balorda » 09 avg 2022, 18:06

Ado1922 je napisao/la:
09 avg 2022, 18:02
Balorda je napisao/la:
Možda bi zbog snijega koji pada u Bosni čitavu zimu trebali bi bar na njihovim terenima ugradit grijače.

Pa kod njih gore naravno da mora ići grijanje terena, bilo bi sviranje qrcu da to ne urade. Govorim za nas u Hercegovini da nema potrebe.
Bijah uhvaćen u zamku
i pozvan da se predam
al' taj nisam ja

tutankamon1905
Kontakt:

Post Postao/la tutankamon1905 » 09 avg 2022, 18:13

Balorda je napisao/la:
09 avg 2022, 18:06
Ado1922 je napisao/la:
09 avg 2022, 18:02
Balorda je napisao/la:

Pa kod njih gore naravno da mora ići grijanje terena, bilo bi sviranje qrcu da to ne urade. Govorim za nas u Hercegovini da nema potrebe.
cak bi i hladjenje bilo pozeljno. przi kroz kopacke ljeti

vlakanje
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la vlakanje » 09 avg 2022, 21:39

Balorda je napisao/la:
moguce, vrlo lako. zbog toga se i cini da kod vas radovi idu znatno brze i ocekuje se brzi povratak na domaci teren.
.... je danas posjetila Gradski stadion i na licu mjesta se uvjerila kako teku radovi.

Odrađen je iskop, sabijen takozvani blunt, urađeni su i slivnici sa atletske staze, te je završen i sistem drenaže. Na njega je nabačen šljunak i on se trenutno ravna. Sljedeći na redu je sistem navodnjavanja.

"On bi trebalo da bude postavljen u naredna dva do tri dana. Potrebno je zatim napraviti padove od 0,6 odsto s obje strane terena. Kad taj posao bude gotovo, postavljaju se mreže na koje se kače grijni kablovi koji su dopremljeni iz Danske. Oni će biti postavljeni po cijeloj površini travnjaka na svakih 20 centimetara. Poslije toga ćemo postaviti pijesak granulacije od 0 do 4. Kada i taj dio bude gotov, na redu je postavljanje busenja trave. Za njega je zadužena grčka firma "Hellasod". Ono se dovozi u hladnjačama van kojih ne smije da bude više od jednog dana. Dakle, ono se momentalno polaže na teren. Imamo obećanje da će svo biti dovezeno u roku od sedam dana. To je zahtjevan posao jer u jednu hladnjaču može stati 400 kvadrata, a teren ima 8000"

Završna faza je bušenje, tzv "stičovanje". Njega radi renomirani "Tarkett Sports", pionir i lider u sferi hibridnih terena.

"Riječ je o procesu tokom kojeg se na svaka dva centimetra površine, na dubinu od 18 centimetara, ubacuju plastična vlakna koja se vežu za korijen i na taj način poboljšavaju kvalitet travnjaka, te produžavaju njegov vijek pet puta. Pošto i taj posao bude odrađen, potrebno je da prođu dvije sedmice kako bi teren bio spreman za korištenje"

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 09 avg 2022, 23:26

vlakanje je napisao/la:
09 avg 2022, 21:39
Balorda je napisao/la:
moguce, vrlo lako. zbog toga se i cini da kod vas radovi idu znatno brze i ocekuje se brzi povratak na domaci teren.
.... je danas posjetila Gradski stadion i na licu mjesta se uvjerila kako teku radovi.

Odrađen je iskop, sabijen takozvani blunt, urađeni su i slivnici sa atletske staze, te je završen i sistem drenaže. Na njega je nabačen šljunak i on se trenutno ravna. Sljedeći na redu je sistem navodnjavanja.

"On bi trebalo da bude postavljen u naredna dva do tri dana. Potrebno je zatim napraviti padove od 0,6 odsto s obje strane terena. Kad taj posao bude gotovo, postavljaju se mreže na koje se kače grijni kablovi koji su dopremljeni iz Danske. Oni će biti postavljeni po cijeloj površini travnjaka na svakih 20 centimetara. Poslije toga ćemo postaviti pijesak granulacije od 0 do 4. Kada i taj dio bude gotov, na redu je postavljanje busenja trave. Za njega je zadužena grčka firma "Hellasod". Ono se dovozi u hladnjačama van kojih ne smije da bude više od jednog dana. Dakle, ono se momentalno polaže na teren. Imamo obećanje da će svo biti dovezeno u roku od sedam dana. To je zahtjevan posao jer u jednu hladnjaču može stati 400 kvadrata, a teren ima 8000"

Završna faza je bušenje, tzv "stičovanje". Njega radi renomirani "Tarkett Sports", pionir i lider u sferi hibridnih terena.

"Riječ je o procesu tokom kojeg se na svaka dva centimetra površine, na dubinu od 18 centimetara, ubacuju plastična vlakna koja se vežu za korijen i na taj način poboljšavaju kvalitet travnjaka, te produžavaju njegov vijek pet puta. Pošto i taj posao bude odrađen, potrebno je da prođu dvije sedmice kako bi teren bio spreman za korištenje"

kad nepismeni novinari rade svoj posao , firma koja postavlja hibrid je grassmaster u vlasništvu ovog tarkett sports , vrhunska firma u tom polju kao i sis pitches koja je radila na Grbavici hibrid ,

samo sad ce svaki klub morati nabaviti kosilice vrhunske kao sto su na Grbavici, Dennis

slika

na Grbavici je G860 model

koji je vrh same ponude kosilica , koja se koristi na najboljim terenima na svijetu

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Objektivac, phillies i 4 gosta.