Tema je Najbolji u NBA svih vremena i evo sad postovi od Kobea o Jordanu i OSTALIM
-MJ slovi od vecine za najboljeg , ali zbog cega : da je osvojio navise titula = NIJE nemoze prismrditi B Russelu , da je bio najdominatniji = NIJE W Chembrlen je izdominirao ,
cak u njegovoj eri nije jer Olajuwon je bio tito . Da je bio naveca konstanta i da je dao navise poena = NIJE to je bio Jabbar , da je uveo besta novo u kosarku = NIJE
Elgin Baylor , Jerry West , Dr. J. , Magic , Bird su puno vise uticali na modernu koarku. Da je bio najsvestrani = NIJE to je bio O Robertson,
da je bio najbolji odbranbeni igrac = NIJE cak ni u svojoj ekipi Pipen je bio bolji od njega ... itd.
Jest da je bio igrac sa radnim navikama koje ce se rjetko ponoviti , bio sigurno u top 10 svih vremena ,
all round igrac , miran , bez tetovaza , znao zakucat , imao post igru i skok sut.... , ali i zasticen kod sudija kao sinionim i zastitno lice NBA , da je bio igrac sa najvecim talentom NIJE ali da je mediski najvise eksponiran ikada JESTE
-sad ne analiziram,
oni stari derbiji Bosna-Siroki su za NCAA koasrku (ovu generaciju) izmislili svjet
NBA liga - regularna sezona je isto smece u odnosu na euroligu (mislim da bi vecina pogledala prije Barca-Pao pored recimo Minesota - Washington), osim utakmica najboljih 8 ekipa kad igraju medjusobno , ili recimo Boston-Lakers ili medjusobna rivalstva izmedju igraca...
NBA playoff je opet vrh kosarke , zbog kojeg vrjedi nespavati 2 mjeseca
-ja ga namjerno nisam stavio u svojih 12 , da malo produbljim raspravu , sad sto
finale 98 bilo mediski najvise napumpano , pa vecina stavlja i Melone-a i Stoctona u najbolje igrace , a po kom osnovu su oni to zasluzili , jel zbog toga sto su igrali u istom timu 20 godina pa usavrsili pick and roll (osnovu kosarke) pa prvi nabio statistiku poena a drugi asistencija ,
meni Stockton cak nije ni najbolji bjeli play recimo Nash mi je ispred nejga i hele nejse
-Zbog toga i
Kobe ulazi u kombinaciju top5 jel zaboga 1 Jordan je mjera , posto je pozicija SG najteza za igrat po defaultu , Kobe je nesta najbolje po titulama , talentu i all-round igri poslije Jordana pa autmatski su ga svi strucnjaci stavili u top 10 ili velika vecina kao vec 6 najboljeg igraca u historiji NBA.
-kompletnost igraca = to priznajem nema govora
clutching:
jest bio je cluch , ali ne izbliza kao Mr. Cluch = Jerry West - the logo ili recimo L.Bird
leadership ability: hajde i to da kezem da jedan od najboljih ali vise je bilo
hajde vi se svi sklonite da ja zavrsim pa ako me udvoje dodat cu Kukucu , Kerr-u, ... da osutaju tricu
statistike: jest jedan od najboljih ali nije najbolji , Jabbar , Oskar R. ....
titule: to sam govorio nije ni blizu Bill Russelu
dominantnost u ligi: e to nema govora centri su dominantni ONeal, Chamrelen , Russel , Jabbar, Olajuwon....
a drugo imao je srecu da
Bird rano penzionisao radi povrede, jer ga je sve do 1991 izdominrao Boston uvjek kad je bio u punos snazi , dok nista nije mogao ni Pistonsima, a pobjedio je 1991 Magica dok je ovaj bio pod HIV-om , nije se sasatjo u playoff-u sa Olajuwonom , ONeal ga je 1995 pobjedio , znaci samo dominacija nad Hornachekom(Malone-Stocton) , Barklyem, Payton-Kemp i R.Millerom mada su to bile dobre serije sa Indianom:
Zakljucak nije izdominirao nikad: Zdravog Magica sa lakersima, Boston sa Birdom, Detroit sa I Thomasom i Orlando sa ONealom , znaci NIJE POTPUNA DOMINACIJA (dominantnost nad direktnim rivalima)
Sto se tice
dominacije nad Bryantom, nemoze se porediti , izdominirao je klinca od 18 god koji sjedi na klupi i na all-starr-u 96 , dok je Kobe starca Jordana kad je igrao u Wash. tako da nisu igrali 1 na 1 ,
ali opet mislim da je Jordan bolji igrac od Kobe-a , dok je Kobe imao bolji sut sa poludistance i trice , jedini igrac koji imao bolje radne navike od Bryant-a
eto vidite sad koliko djece koja nikad nisu gledala nekog mogu izmislit,Jordan mu nije ni medju 12 a Kobe jest,a ipak misliu da je Jordan bolji od Kobea svasta,ili neznanje o povlacenju Jordana ili nikad nije dobio rivale itd a tad je Dream Team igrao najbolja generacija ikad i tukli ga ko vola a bio zasticen.