Tu si upravu Avlami. Veoma si dobro komprimirao citavu situaciju u nekoliko recenica.
Destruktivna politika koja se vodi iz RS u razlicitim segmentima BiH drustva je interesantan fenomen i bar ga jedna znatna vecina ljudi iz tog dijela BiH podrzava. Ja to sve mogu samo da ocjenim kao neko sa strane, kao neko ko ne zivi u BiH od djetinjstva. Dakle jednom covjeku koji se informise preko drugih svjetskih medija namice se zamisao kako ljudi u RSu zive u jednoj vrsti pararelnog svijeta. Dali je to mozda prouzrokovano kroz jednostranu kontrolu medija ili kroz nesto drugo je dobro pitanje. Citav svjet protiv RSa, medjunarodni sud protiv RSa, EU protiv RSa, sad i FIFA protiv RSa. Da se ljudi sami ne zapitaju: Pa zasto?
Vjera u to, da ce se taj dio BiH jednog dana moci nekako otcjepiti dominira zivot i misli ljudi. Prodavanje te vjere i ideje sa strane politicara iz RS, koji sami kroz konzultacije sa raznim EU i americkim politicarima treba da znaju da je to nemoguce, je ustvari samo jeftina i svjesna obmana glasaca. No jedna koja ih odrzava u foteljama. Princip je jednostavan: Dok god se narod u BiH hrani nacionalizmom, necemu trebati kruha.
Citao sam iz razonode po hrvatskim i srpskim stranicama/forumima iz BiH. Jer covjek rado zeli da razumije kako neko drugi misli, sve drugo zatvara sopstveni duh. Nalazim dakle kako neko iz RSa kaze da mu je najveca, dakle najveca zelja za sebe i svoje djete, da ima pasos Srbije, to jest da se RS pripoji toj zemlji. Kad ja, kao neko ko zivi u jednoj prosperitetnoj i vodecoj EU zemlji, procitam tako nesto, najezim se. Jer svaki normalan roditelj treba da svom djetetu zeli obezbjedjenu dobru ishranu, skolovanje i dobar zdravsteni sistem, kao temelje jednog zdravog drustva. Ali nekima je mozak vec (ili jos uvjek) toliko izapran, da jednu krpu sa tri boje stavljaju ispred bitnijih stvari. A zivot prolazi. Zivot je samo jedan, prekratak za to, u sta ga takvi ljudi trose, no oni toga nisu svjestni, jer ne poznaju nista drugo. A politicari im nece omoguciti da nesto drugo upoznaju, jer licno od ovakve situacije profitiraju: Bez rada, novca i prosperiteta ipak ostati u fotelji. Predivno.
Onda sam citao na nekom forumu, gdje se Hrvati iz BiH preko nekih 1000 stranica prepiru i diskutuju kakva treba da bude zastava Herceg-Bosne, kad je oni uvedu. Dakle Bosnjaci ih drze kao malu kap vode na dlanu, odlucuju o njihovoj politickoj buducnosti, a oni kroje zastavu Herceg-Bosne. To sebi covjek mora zamisliti. Koja promasena percepcija realnosti. Kao zona sumraka ili neka paralelna dimenzija u kakvoj ti ljudi zive. I to samo zato sto im vodeci politicar laze u oci i pravi se kao da on ima mogucnost, da sprovede nekakav treci entitet. I jos jedanput se nebitne stvari stavljaju pred ove elementalne jednog zdravog drustva, koje sam vec nabrojao.
A Bosnjaci...narod za sebe. Smetaju mi i ovdje poneke stvari, radije se grade dzamije nego skole, pa i samo da se pokaze komsiji, a taj isti komsija ce uzavrat sagraditi crkvu. Krasno. A i jedna i druga stoje prazne. To je samo samo djelic utiska koji sam stekao prolazeci kroz svoj stari kraj. Kao najveca zrtva rata ipak se naivno pruza ruka bolesnom i zaludjenom protivniku od jucer. No ipak vidimo kroz desavanja zadnjih dana, da to nije strategija koja ce funkcionisati na takav naivan nacin. Ne zelim isto pri tome da generaliziram, jer uvjek pametna manjina se pati pod ostalom vecinom. Sigurno da nije svaki covjek srpske nacionalnosti ovakav, i takvima treba pruziti i dalje ruku. Dakle nacionalisticku generalizaciju veoma nerado citam sa strane Bosnjaka. Sto me najvise ljuti je pasivnost kod ove nacije. Dakle samo se gleda i reagira, umjesto da se kao najveca i najsnaznija nacionalna strana agira. A to se mora promjenuti.
Znam da je ovo sto sam napisao o politici, i mozda nekima zasmeta. Ali samo lud i slijep moze u slucaju ovoga sto se upravo desava u fudbalskom savezu BiH pokusavati da 100% odvoji od politike. Isto mislim da nisam nikog provocirao, iako ce se mnogi naci uvrijedjeni, dal zbog krpe sa tri boje ili dzamija, ili sto nisam navijac Herceg-Bosne. Ali sta ja tu mogu.

Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium. Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt: Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.