dubrovnik je napisao/la:Nazalost moram i ja ponesto napisati na temu nedostatka novih igraca top klase iz BiH.
U Bosni je uvjek bilo talenata i bit ce ih. Pogotovu kada govorimo o nogometu. Problem je sto se ja iskreno ne sjecam velikih trenera iz Bosnjacke komponente stanovnistva BiH. Vrlo su rijetki nogometni treneri klase Vahe Halilhodzica.
Po meni je to uz los rad Sarajevskih ekipa po pitanju struke rak rana reprezentativnog nogometa. Mediokriteti i polutreneri vode vec duze vrijeme Sarajevske klubove i kao takvi oni nisu u mogucnosti napraviti uspjesan prijelaz igraca iz juniorske ekipe u seniore.
U ovom momentu svjedocim takvom neskladu u Sarajevu da je bolje i ne pisati o tom. Kao primjer bih naveo FK Sarajevo i Husrefa Musemica koji je posast po pitanju unistavanja mladih BiH talenata koje Sarajevo dovodi u svoju akademiju. Taj klub je trenutno glavni grobar BiH nogometa koji skuplja talente iz cijele BiH u akademiju a onda postavi trenera koji ako ima ikakvog slobodnog polovnjaka nema sanse da ce pustiti ovu mladost da igra. Vec dugo vremena BiH nacionalni tim vapi za dobrim bekovima a Sarajevo dvojicu najpotentnijih bekova u drzavi drzi na klupi dok u isto vrijeme na njihovoj poziciji igraju propali poluigraci. Bolje da i ne postoje takve akademije i da ta djeca pokusaju naci neki drugi put za uspjeh.
Vjerujem da ce me navijaci Sarajeva napasti radi ovog posta ali ovo je moje iskreno misljenje. Nije ni Zeljo zadnjih godina puno bolji. Suludo je da Radnik Bjeljina pravi uspjesnije igrace nego Sarajevo i Zeljo zadnjih par godina.
Dok je ovakva situacija dijaspora je jedina nada.
Da je problem u Husrefu, to bi bilo super. Promijenis ga i stvari krenu na bolje.
Bojim se da Husref nije problem, da on radi najbolje sto moze. Pitanje je koliko ti igraci iz akademije zaista vrijede?
Nema rezultata bez ulaganja, a ulaganje nije samo napraviti dva-tri terena. Treba dovesti ekipu strucnjaka, trenera, psihologa, nutricionista, obezbijediti stipendije, zbrinuti porodice talenata...
Izgleda da je nasima jos uvijek jeftinije i lakse dovesti izgradjenog, drugorazrednog igraca iz Srbije, nego raditi na formiranju cjelokupnog projekta za stvaranje igraca.