Svemir i svemirske stvari

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

muamerc
Kontakt:

Re: Svemir i svemirske stvari

Post Postao/la muamerc » 08 mar 2016, 23:37

DANTES je napisao/la:@muamerc što više gledam više patim
Sto, ma gore je monotono, dva tri pogleda (doduse fascinantna) i to je to.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 09 mar 2016, 11:31

jeste kad si na jednom mjestu. ali čitava galaksija? :ljepota:
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 14 apr 2016, 15:22

slika
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

topnik1
Kontakt:

Post Postao/la topnik1 » 15 apr 2016, 20:06

Jel to niko nije upratio starshot program ?
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!

VOLIM TE ČELIK!!!!!

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 20 apr 2016, 11:55

topnik1 je napisao/la:Jel to niko nije upratio starshot program ?
Naravno da jeste :) Iskreno, skeptican sam.

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 31 jul 2016, 12:58

Prije tačno 45 godina Apollo 15 je sletio na mjesec :salut:

slika

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 31 jul 2016, 13:14

Donnie Darko je napisao/la:Prije tačno 45 godina Apollo 15 je sletio na mjesec :salut:

slika
Kakve su ovo provokacije :D

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 31 jul 2016, 15:12

Veliki omotač Mlečnog puta rotira se brzinom od 180 km/s

Astronomi sa Univerziteta u Mičigenu izmerili su, prvi put u istoriji, brzinu rotiranja omotača galaksije Mlečni put.
Izvor: klix.ba| petak, 29.07.2016. | 21:11
Tweet

Foto: Thinkstock

Podatak o brzini rotiranja omotača donosi novi uvid u razloge i proces nastajanja i evolucije galaskija u našem svemiru. Omotač koji obavija našu galaksiju sferičnog je oblika i prostire se stotinama hiljada svetlosnih godina od centra Mlečnog puta.

Njena masa je usporediva sa masom Mlečnog puta i donedavno se pretpostavljalo da miruje u odnosu na našu galaksiju.

"Ljudi su pretpostavili da se naš disk rotira, dok veliki rezervoar vrućeg vazduha koji ga okružuje jednostavno miruje – ali to je pogrešno. Gasoviti omotač se rotira, ali ne toliko brzo kao Mlečni put", rekao je autor istraživanja Edmund Hodžis Klak.

Omotač je izuzetno vruć, ali je zbog svoje veličine i rasprostranjenosti izuzetno teško odrediti njegovu brzinu kretanja. Astronomi su do poslednjih podataka došli posmatranjem gasa u poređenju sa vangalaktičkim objekata kao što su kvazari i supermasivne crne rupe.

U saopštenju koje je objavljeno u listu Astrophysical Journal stoji kako se omotač kreće brzinom od 180 kilometara u sekundi što je neznatno sporije od brzine rotacije diska Mlečnog puta – 240 kilometara u sekundi.

"Rotacija vrućeg gasa govori nam kako se naša galaksija formirala. To znači da je upravo taj omotač najveći izvor materije koja se danas nalazi u disku Mlečnog puta", objašnjava Hodžis Klak.

e sad ono što mene zanima. da li to znači da je taj omotač kao neka barijera koja spriječava ulazak i izlazak iz naše galaksije? da li to znači da ako jednog dana bhdemo mogli putovati svemirom da ipak nećemo biti slobodno i neograničeni, da nikad nećemo moći otići van naše galaksije?
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

jasan
Kontakt:

Post Postao/la jasan » 06 avg 2016, 14:00

http://waitbutwhy.com/2015/05/elon-musk ... t-man.html
Nije bas sve vezano za svemir pogotovo prvi dio al sve je to nekako povezano i pravo zanimljivo.
Ja cu biti sijed, ja cu biti star al' voljet cu i tad Zeljeznicar.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 10 avg 2016, 20:10

http://vr.trustedphoto.com/mars/360.html

360° fotografija Marsa. Uživajte
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 10 avg 2016, 23:27

Brokula je napisao/la:http://vr.trustedphoto.com/mars/360.html

360° fotografija Marsa. Uživajte
:ljepota:

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 11 avg 2016, 00:01

pa yebem ga zar niko nema ko umije odgovoriti na moje pitanje? jesmo li to konačno našli temu bez stručnjaka na forumu? :shock:
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 11 avg 2016, 18:38

DANTES je napisao/la:pa yebem ga zar niko nema ko umije odgovoriti na moje pitanje? jesmo li to konačno našli temu bez stručnjaka na forumu? :shock:
Koje pitanje? :mrgreen:
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Galion
Kontakt:

Post Postao/la Galion » 14 avg 2016, 22:51

DANTES je napisao/la: e sad ono što mene zanima. da li to znači da je taj omotač kao neka barijera koja spriječava ulazak i izlazak iz naše galaksije? da li to znači da ako jednog dana bhdemo mogli putovati svemirom da ipak nećemo biti slobodno i neograničeni, da nikad nećemo moći otići van naše galaksije?
Pa taj omotač je običan plin samo jako jako vruć, oko 100 puta topliji od površine Sunca (temperatura na površini Sunca je oko 5 500 °C). Znači praktički kao da prolaziš kroz zrak temperature pola milijuna celzijusa :mrgreen:
E sad ako pronađeš materijal otporan na te temperature onda je odgovor ne, u suprotnome da :D
Mada veći problem je udaljenost do omotača nego ta temperatura. Trebalo bi putovati brzinom svjetlosti nekoliko desetaka tisuća godina da se uopće dođe do tog omotača. Najbliža zvijezda Proxima Centauri je udaljena od nas više od 4.5 svjetlosne godine tako da je ne vidim način za putovanje mnogo dalje od ruba sunčeva sustava. Trenutno najudaljenija letjelica od Zemlje je Voyager 1 koji je udaljen od nas dvadesetak milijardi kilometara za što mu je trebalo skoro 40 godina! A to nije ni pola promila udaljenosti najbliže zvijezde od nas a samim time i najbližih planeta izuzev ovih u našem sustavu :)

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 14 avg 2016, 23:14

Jedini način da ikada izađemo iz naše galaksije je ionako pomoću crvotočina ili nekim načinom teleportacije, nikada nećemo moći dostići te brzine da dođemo blizu tog omotača standardnim putovanjem. Tako da to pitanje i nije toliko relevantno.

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 14 avg 2016, 23:33

Bojim se da tri stvari (velika brzina blizu c, teleportacija i crvotocine) zahtjevaju dosta energije, stepen razvoja i tehnologije za koju ne vjerujem da će se ikada moći dostići i obezbijediti. Sve su to pusti snovi i fantazije. Sve što otkrivamo i saznajemo van galaksije nam samo služi da što bolje razumijemo prirodu, svemir konkretno, dok je praktični značaj istog irelevantan.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 14 avg 2016, 23:43

muamerc je napisao/la:Bojim se da tri stvari (velika brzina blizu c, teleportacija i crvotocine) zahtjevaju dosta energije, stepen razvoja i tehnologije za koju ne vjerujem da će se ikada moći dostići i obezbijediti. Sve su to pusti snovi i fantazije. Sve što otkrivamo i saznajemo van galaksije nam samo služi da što bolje razumijemo prirodu, svemir konkretno, dok je praktični značaj istog irelevantan.
ne možemo mi naukom 21 vijeka riješiti problem 25 vijeka. tako da puno je vremena NILAD.

PRIJE 400 GODINA amerika je bila na kraju svijeta a umirao si od gripe i posjekotine
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 14 avg 2016, 23:53

Problem je što za velike pothvate moraš (tehnološki) prilaziti rejonu velikih/visokih energija a to je mjesto gdje mi nismo ni ublizu. Dosta smo ograničeni, kako spoznajno tako i tehnološki, pa i sa resursima. Mi se moramo brinuti za čuvanje Zemlje, produženje vrste a sve ostalo je gratis.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 15 avg 2016, 00:34

muamerc je napisao/la:Problem je što za velike pothvate moraš (tehnološki) prilaziti rejonu velikih/visokih energija a to je mjesto gdje mi nismo ni ublizu. Dosta smo ograničeni, kako spoznajno tako i tehnološki, pa i sa resursima. Mi se moramo brinuti za čuvanje Zemlje, produženje vrste a sve ostalo je gratis.
mi ćemo za 100 syebati planetu. prenaseljenost je velika a zagađenost sve veća
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 15 avg 2016, 00:46

Ma svakako to nećemo doživiti, a kako filozofi kažu čovjeka boli ona stvar šta će se desiti/dešavati kad on odapne, (tako i mene).

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 12 gostiju.