Sto, ma gore je monotono, dva tri pogleda (doduse fascinantna) i to je to.DANTES je napisao/la:@muamerc što više gledam više patim
Svemir i svemirske stvari
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Svemir i svemirske stvari
jeste kad si na jednom mjestu. ali čitava galaksija? 

IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:

Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Jel to niko nije upratio starshot program ?
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
Naravno da jestetopnik1 je napisao/la:Jel to niko nije upratio starshot program ?

- Donnie Darko
- Kontakt:
Prije tačno 45 godina Apollo 15 je sletio na mjesec

- tuzlak1987
- Kontakt:
Kakve su ovo provokacijeDonnie Darko je napisao/la:Prije tačno 45 godina Apollo 15 je sletio na mjesec![]()

Veliki omotač Mlečnog puta rotira se brzinom od 180 km/s
Astronomi sa Univerziteta u Mičigenu izmerili su, prvi put u istoriji, brzinu rotiranja omotača galaksije Mlečni put.
Izvor: klix.ba| petak, 29.07.2016. | 21:11
Tweet
Foto: Thinkstock
Podatak o brzini rotiranja omotača donosi novi uvid u razloge i proces nastajanja i evolucije galaskija u našem svemiru. Omotač koji obavija našu galaksiju sferičnog je oblika i prostire se stotinama hiljada svetlosnih godina od centra Mlečnog puta.
Njena masa je usporediva sa masom Mlečnog puta i donedavno se pretpostavljalo da miruje u odnosu na našu galaksiju.
"Ljudi su pretpostavili da se naš disk rotira, dok veliki rezervoar vrućeg vazduha koji ga okružuje jednostavno miruje – ali to je pogrešno. Gasoviti omotač se rotira, ali ne toliko brzo kao Mlečni put", rekao je autor istraživanja Edmund Hodžis Klak.
Omotač je izuzetno vruć, ali je zbog svoje veličine i rasprostranjenosti izuzetno teško odrediti njegovu brzinu kretanja. Astronomi su do poslednjih podataka došli posmatranjem gasa u poređenju sa vangalaktičkim objekata kao što su kvazari i supermasivne crne rupe.
U saopštenju koje je objavljeno u listu Astrophysical Journal stoji kako se omotač kreće brzinom od 180 kilometara u sekundi što je neznatno sporije od brzine rotacije diska Mlečnog puta – 240 kilometara u sekundi.
"Rotacija vrućeg gasa govori nam kako se naša galaksija formirala. To znači da je upravo taj omotač najveći izvor materije koja se danas nalazi u disku Mlečnog puta", objašnjava Hodžis Klak.
e sad ono što mene zanima. da li to znači da je taj omotač kao neka barijera koja spriječava ulazak i izlazak iz naše galaksije? da li to znači da ako jednog dana bhdemo mogli putovati svemirom da ipak nećemo biti slobodno i neograničeni, da nikad nećemo moći otići van naše galaksije?
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
http://waitbutwhy.com/2015/05/elon-musk ... t-man.html
Nije bas sve vezano za svemir pogotovo prvi dio al sve je to nekako povezano i pravo zanimljivo.
Nije bas sve vezano za svemir pogotovo prvi dio al sve je to nekako povezano i pravo zanimljivo.
Ja cu biti sijed, ja cu biti star al' voljet cu i tad Zeljeznicar.
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
- Donnie Darko
- Kontakt:
pa yebem ga zar niko nema ko umije odgovoriti na moje pitanje? jesmo li to konačno našli temu bez stručnjaka na forumu? 

IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Koje pitanje?DANTES je napisao/la:pa yebem ga zar niko nema ko umije odgovoriti na moje pitanje? jesmo li to konačno našli temu bez stručnjaka na forumu?

7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
Pa taj omotač je običan plin samo jako jako vruć, oko 100 puta topliji od površine Sunca (temperatura na površini Sunca je oko 5 500 °C). Znači praktički kao da prolaziš kroz zrak temperature pola milijuna celzijusaDANTES je napisao/la: e sad ono što mene zanima. da li to znači da je taj omotač kao neka barijera koja spriječava ulazak i izlazak iz naše galaksije? da li to znači da ako jednog dana bhdemo mogli putovati svemirom da ipak nećemo biti slobodno i neograničeni, da nikad nećemo moći otići van naše galaksije?

E sad ako pronađeš materijal otporan na te temperature onda je odgovor ne, u suprotnome da

Mada veći problem je udaljenost do omotača nego ta temperatura. Trebalo bi putovati brzinom svjetlosti nekoliko desetaka tisuća godina da se uopće dođe do tog omotača. Najbliža zvijezda Proxima Centauri je udaljena od nas više od 4.5 svjetlosne godine tako da je ne vidim način za putovanje mnogo dalje od ruba sunčeva sustava. Trenutno najudaljenija letjelica od Zemlje je Voyager 1 koji je udaljen od nas dvadesetak milijardi kilometara za što mu je trebalo skoro 40 godina! A to nije ni pola promila udaljenosti najbliže zvijezde od nas a samim time i najbližih planeta izuzev ovih u našem sustavu

- Donnie Darko
- Kontakt:
Jedini način da ikada izađemo iz naše galaksije je ionako pomoću crvotočina ili nekim načinom teleportacije, nikada nećemo moći dostići te brzine da dođemo blizu tog omotača standardnim putovanjem. Tako da to pitanje i nije toliko relevantno.
Bojim se da tri stvari (velika brzina blizu c, teleportacija i crvotocine) zahtjevaju dosta energije, stepen razvoja i tehnologije za koju ne vjerujem da će se ikada moći dostići i obezbijediti. Sve su to pusti snovi i fantazije. Sve što otkrivamo i saznajemo van galaksije nam samo služi da što bolje razumijemo prirodu, svemir konkretno, dok je praktični značaj istog irelevantan.
ne možemo mi naukom 21 vijeka riješiti problem 25 vijeka. tako da puno je vremena NILAD.muamerc je napisao/la:Bojim se da tri stvari (velika brzina blizu c, teleportacija i crvotocine) zahtjevaju dosta energije, stepen razvoja i tehnologije za koju ne vjerujem da će se ikada moći dostići i obezbijediti. Sve su to pusti snovi i fantazije. Sve što otkrivamo i saznajemo van galaksije nam samo služi da što bolje razumijemo prirodu, svemir konkretno, dok je praktični značaj istog irelevantan.
PRIJE 400 GODINA amerika je bila na kraju svijeta a umirao si od gripe i posjekotine
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Problem je što za velike pothvate moraš (tehnološki) prilaziti rejonu velikih/visokih energija a to je mjesto gdje mi nismo ni ublizu. Dosta smo ograničeni, kako spoznajno tako i tehnološki, pa i sa resursima. Mi se moramo brinuti za čuvanje Zemlje, produženje vrste a sve ostalo je gratis.
mi ćemo za 100 syebati planetu. prenaseljenost je velika a zagađenost sve većamuamerc je napisao/la:Problem je što za velike pothvate moraš (tehnološki) prilaziti rejonu velikih/visokih energija a to je mjesto gdje mi nismo ni ublizu. Dosta smo ograničeni, kako spoznajno tako i tehnološki, pa i sa resursima. Mi se moramo brinuti za čuvanje Zemlje, produženje vrste a sve ostalo je gratis.
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Ma svakako to nećemo doživiti, a kako filozofi kažu čovjeka boli ona stvar šta će se desiti/dešavati kad on odapne, (tako i mene).
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 12 gostiju.