Najbolja hrana u vašem gradu - Forumski michelin guide

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

gaston
Kontakt:

Re: Najbolja hrana u vašem gradu - Forumski michelin guide

Post Postao/la gaston » 14 apr 2018, 02:18

Tuzla

Burek s piletinom u pekari Centar, prekoputa dzamije u centru. :mrgreen:
Fenomen. :tokralju:

Nakon pijanke, u 5 ujutro najbolje sjeda pohovana piletina iz Lajka ispod hotela Tuzla, odmah uz fakuktet.

Za dublji dzep je "Mama Mia" neprevaziđena. :salut:

Za one koji se vole zasladiti preporučujem slastičarnu Lokum na magistrali u Živinicama.
Nemoguće fulit. :mrgreen:

Frankfurt ---> Balkan Grill ! :tokralju:
Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!

"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"

RollsRoyce
Kontakt:

Post Postao/la RollsRoyce » 14 apr 2018, 07:38

Nisam ovaj dio foruma vidio.
Vidim poprilicno djetinjasti komentari i prijedlozi, kao da je tema sta jesti za veliki odmor.

Ali nema veze, malo cemo popraviti temu, danas cu pisati o najboljim burgerima u Sarajevu, pa cu kada budem imao vremena nastaviti sa ostalim popularnim obrocima.

Prvo mjesto koje mi pada na pamet kada me neko pita gdje pojesti dobar burger u Sarajevu je Burger Bar na Čobaniji, sto ovo mjesto cini boljim od drugih mjesta sa dobrim burgerima je sto oni imaju 5 ili 6 vrhunskih razlicitih junecih, telecih i pilecih burgera, nije bitno koji uzmete firehouse, country ili nesto trece, necete pogrijesiti, narucite nesto hrskavo uz burger ne narucujte kecap ili majonezu, samo umacite pomfrit ili fried onions ili bilo sta u sos koji curi iz socnog burgera u platici ispred vas i ispod njega.

Druga preporuka Pirpin Balkan Burger, malo skup (8KM) ali se isplati 2 pljeskavice od 150 grama dobrog, nekad solidnog mesa, sir, i 2 komada kvalitetnog, malo zapecenog suhog mesa, sjajan burger za gurmane koji vole malo jace i kaloricnije.

Treca preporuka, londoner special, u londoner pubu, isto malo skuplji burger ,7,5KM, ali i za ovo se stvarno isplati dati svaku marku, dvije pljeskavice, gljive daju poseban smek ovom burgeru i malo vise zapeceno pecivo, nesto kao ono iz baste, mada njihov burger nije ni blizu dobar kao ovaj u londoneru.

Eto ovo je nekih top 3, nastavit cu s vremena na vrijeme pisati i o ostalim popularnim obrocima u Sarajevu, i za sve cu top 3 napraviti, mislim da su dovoljna 3 mjesta, mali je grad, nije toliko bogata ponuda.
Zadnja izmjena: RollsRoyce, dana/u 14 apr 2018, 07:52, ukupno mijenjano 1 put.

RollsRoyce
Kontakt:

Post Postao/la RollsRoyce » 14 apr 2018, 07:48

I da ovi sto agu navode kao pizza preporuku, pa jeste li vi ijednu drugu pizzu probali, jel vam makar mama ikada narendala sira, sunke i kecapa na tijesto i zapekla? Ja ne vjerujem da sam goru pizzu od one iz age pojeo, i to je bilo davnooo mozda u pocetku srednjoskolskih dana.

gaston
Kontakt:

Post Postao/la gaston » 14 apr 2018, 09:57

Klasični primjer jedne popravljene teme Bgm.

Hvala.
Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 14 apr 2018, 16:22

Špricer (pola pače pola škembići) kod Nurije aka Ćevabdžinica Mejdan 4,5/5
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

High

Post Postao/la High » 14 apr 2018, 17:20

RollsRoyce je napisao/la:I da ovi sto agu navode kao pizza preporuku, pa jeste li vi ijednu drugu pizzu probali, jel vam makar mama ikada narendala sira, sunke i kecapa na tijesto i zapekla? Ja ne vjerujem da sam goru pizzu od one iz age pojeo, i to je bilo davnooo mozda u pocetku srednjoskolskih dana.
I ja gledam i ibretim se. :mrgreen: Neki se na taj kriterij pizze naviknu i sa 40 godina, što je užas. Od dana kad sam probao pravu pizzu, ne idem ni u bolje pizzerije od ove koju si ti naveo, mada nije teško biti bolji od njih. :mrgreen:
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 14 apr 2018, 17:55

Ferdo je napisao/la:Mostar.

Najbolji burek ispod sača u gradu je u dvije buregdžinice:

U samom gradu najbolja je "Kod Redžića" u naselju Donja mahala, a ako vas zanima najbolji burek općenito na području administrativne jedinice Grad Mostar onda je najbolji burek ispod sača 15ak kilometara od Mostara u kotlini Bijelog polja u naselju Željuša tik uz magistralu M17, ne može se fuliti. Ne samo burek sve pite su im vrhunske.

Najbolja pizza je u četiri pizzerije:

"Niđe Veze" pizzeria-bar u naselju Šemovac tik uz mostarski Bulevar preko puta Franjevačke crkve, tu ima definitivno najbolja Margharita u BiH (nisam ljubitelj Margharite, volim kad pizza ima mesa), znači najukusnija Margharita koja nije suha već bogata sirom. Jumbo Margarita košta 13 KM, dvije osobe zavrataju od nje. Imaju po meni najbolju pizzu koja se zove Chicken BBQ ma grmi, 17 KM jumbo pojedeš je s nekim po pola ne znaš jesi li došao ili pošao.

Pizzera "Il Buono" u Ulici kralja Tvrtka nekih 400tinjak metara od Mepas Malla, rade po talijanskoj recepturi, ne služe majonezu. Rade je od najboljih sastojaka, nema zajebancije u njih, Margharitu kad rade stavljaju ne jeftini edamer već skupu mozzarellu, tijesto je vrh i sam paradajz i mediteranska marinada koja ide preko nje, jedan komad je 3,5 KM ali je duplo jači od standardnog komada pizze.

Pizzeria "Arena" u Fitness centru Arena u ulici ustaše Mile Budaka (mi Mostarci tu ulicu i dalje zovemo po našem pokojnom Aleksi Šantiću kako se i zvala do rata)m tu je najbolje tijesto, naručite pizzu 4-0 s četiri vrste sira dođe vam predivni dimljeni sir na njoj, znači preukusna.

Pizzeria "Megi" 400ak metara udaljena od najnovijeg gradskog most - Studentskog mosta u naselju Zgoni na vrhu Avenije. Tu ima raznih talijanskih jela, ali im je pizza stvarno predobra iz krušne peći. Evo samo da napomenem da je također i u preostalim pizzerijama iz krušne peći osim ove u Niđe veze.
Mogu potvrditi za "Niđe veze" da je pizza odlična, a i Jaffa palačinak je top :D

Pojeo sam također dobru pizzu u zapadnom dijelu grada, al' da me yebeš ne znam koje je to naselje, a ne sjećam se ni imena pizzerije. Znam samo da se pređe Carinski most i ideš samo pravo (prođeš i Mepas i onu dvoranu što se nikad nije izgradila, to dođe sa lijeve strane) i ideš i dalje cestom (ima i neka pumpa isto sa lijeve strane), prođe se i ta pumpa i onda se dođe do tog dijela grada, pamtim da ima dosta zelenila, drveća kod jedne zgrade, i dole su (u podnožju te zgrade) kafići i bašte jedni do drugih i u tom redu kafića bila je neka pizzerija a do nje kao neka diskoteka ili nešto.

Bilo ljeto, topla noć, meni se baš uredio taj dio grada sa onim zelenilom, al' ne znam kako se zove ni dio grada, a ni ta pizzeria :D

Sve sam to pješke obišao, tim se manje i sjećam puta, jer da sam išao autom definitivno bih zapamtio.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 14 apr 2018, 18:04

Zvrk na Ilidzi ima najbolji burek u kantonu.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 14 apr 2018, 18:53

Tuzla:

ZLAJA - porodična ćevabdžinica na Slatini. Poznata po svom poljevu i kvalitetnom ćevapu.

Ćevapi još kod Nurije i Pivnica Taverna.

ZMAJ OD BOSNE - Restoran u Klosterskoj u centru grada. Fine cijene. Preporučujem dagaricu ili bijeli vez ko što neko reče.

NURIJA - uglavnom majstori i taksisti zalaže. Kvalitetni delikatesi poput tarhane, škembića i pačeta. Takođe jela s roštilja dobra i jeftina, roštilj combo sudjukice, ćevapi i piletina 6 KM. Mejdan malo prije Higijene.

NOTA BENE - Dobre pice i talijanska hrana. Preporučujem picu i Libertu sa gljivama sirom i piletinom. Uz pivu ufff. Između Merkatora i Robota.

PIVNICA TAVERNA - Pivnica Tuzlanske Pivare, njen glavni specijalitet nije hrana, nego nefiltrirani Tuzlak. Od hrane bi izdvojio poljev, grah, pilecu salatu te bilo sta sto ima taverna u nazivu (kobaja, pljeska, ćevap).

ČESMA - Rijetko jedem al svaki put je bila dobra tradicionalna Bosanska hrana. Pored česme u centru grada.

NJAM NJAM - Najbolja hrana naveče kad se malo cugne pa se treba popunit rupa, fini sendviči. Centar grada pored kapije.

SEZAM u gradu, najbolja Begova čorba u gradu po meni.

JECMISTE KOD TOME - Prasece pečenje ufff

ZLATNIK - Ko i Pivnica malo skuplja hrana al vrijedi, čitav meni odličan, moj favorit cevapi u kajmaku.

Pivnica Play, Boris, MM? Blizu MZ Slatina, nelose pite u Sarandi, u Sarajku sam se razocaro, Sedra je Bezveze, Igraonica nije losa na Slatini, Drampek na Slatini ima dobre piće, al cini mi se da se zatvorilo, nisam tu dugo proso. Ne znam sta je s Lovcem nisam min 2 godine bio.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Ferdo
Kontakt:

Post Postao/la Ferdo » 15 apr 2018, 09:59

Ne mogu da shvatim da je nekome užitak pojesti burek sa pilećim ili purećim mesom. Mislim wtf? Burek je burek i zna se kako se pravi. Jednom mi rodica poslužila dolmu punjenu purećim mljevenim mesom umalo povratio nisam. To je krto i kruto užas. Obožavma ja i piletinu i puretinu ali se zna s čime se pravi burek i s čime s pravi dolma. Isto mi je muka kad poslužuju ćevape s pomfritom i kečapom-majonezom ili šnitama kruha. Jbt nema ćevapa bez somunske lepine malo zalivene i bez sitno nasjeckanog luka, eventualno i kajmak uz to. To su ćevapi, sve ostalo je preseravanje. Volim ja i pomfrit i kečap i majonezu, sve ja volim. Ali to ne ide uz ćevape, pokvari ti doživljaj skroz.

A meni je smiješno da jednom Sarajliji, Tuzlaku, Traničaninu, Banjalučaninu, Zeničaninu itd ja preporučujem ćevape u Mostaru. U Mostaru nema dobrih ćevapa! A probao sam na jako dosta mjesta. Niti Bosanci trebaju kad dođu u Mostar to jesti. Bureka ima dobrih ali ćevapa nema. Ima par ćevabdžinica u Mostaru koje su ok - Tima u Starom gradu, Han u Starom gradu, Šadrvan u Starom gradu i Rota u naselju Carina. Ali Rota je smiješan. Ćevapi mu ko klikeri mali, a velika porcija 7 ili 7,50 KM :crazy: Onda Mostarci to pohvale da su u ROte najbolji u Mostaru i najsličniji sarajevskim. I onda dođeš busom ili vozom u Rajvosa i za 6 KM odmah na stanici se u Zmaja ubiješ s 10 velikih pravih ćevapa. Kome je u Mostaru do ćevapa taj ih jede iz nevolje ili iz neznanja.

RollsRoyce
Kontakt:

Post Postao/la RollsRoyce » 15 apr 2018, 10:13

gaston je napisao/la:Klasični primjer jedne popravljene teme Bgm.

Hvala.
Sarkastican malo ? :D

Aerials
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la Aerials » 15 apr 2018, 12:07

Ferdo je napisao/la:Ne mogu da shvatim da je nekome užitak pojesti burek sa pilećim ili purećim mesom. Mislim wtf? Burek je burek i zna se kako se pravi. Jednom mi rodica poslužila dolmu punjenu purećim mljevenim mesom umalo povratio nisam. To je krto i kruto užas. Obožavma ja i piletinu i puretinu ali se zna s čime se pravi burek i s čime s pravi dolma. Isto mi je muka kad poslužuju ćevape s pomfritom i kečapom-majonezom ili šnitama kruha. Jbt nema ćevapa bez somunske lepine malo zalivene i bez sitno nasjeckanog luka, eventualno i kajmak uz to. To su ćevapi, sve ostalo je preseravanje. Volim ja i pomfrit i kečap i majonezu, sve ja volim. Ali to ne ide uz ćevape, pokvari ti doživljaj skroz.

A meni je smiješno da jednom Sarajliji, Tuzlaku, Traničaninu, Banjalučaninu, Zeničaninu itd ja preporučujem ćevape u Mostaru. U Mostaru nema dobrih ćevapa! A probao sam na jako dosta mjesta. Niti Bosanci trebaju kad dođu u Mostar to jesti. Bureka ima dobrih ali ćevapa nema. Ima par ćevabdžinica u Mostaru koje su ok - Tima u Starom gradu, Han u Starom gradu, Šadrvan u Starom gradu i Rota u naselju Carina. Ali Rota je smiješan. Ćevapi mu ko klikeri mali, a velika porcija 7 ili 7,50 KM :crazy: Onda Mostarci to pohvale da su u ROte najbolji u Mostaru i najsličniji sarajevskim. I onda dođeš busom ili vozom u Rajvosa i za 6 KM odmah na stanici se u Zmaja ubiješ s 10 velikih pravih ćevapa. Kome je u Mostaru do ćevapa taj ih jede iz nevolje ili iz neznanja.
Pileći burek je super ko zna napraviti, ovaj kod nas u pekari Centar je odličan. Nekad mi je i draži jer je manje mastan u odnosu na klasični. Onaj normalni burek ne mogu pojest' bez jogurta nema šanse.
Pa ti preporuči šta dobro ima u Mostaru, ne moraju to biti ćevapi ako ih nema. :D

Da dodam još za Tuzlu neke sitnice, wrap i pileći u Njam Njamu su meni nešto najdraže, wrap ko nije probao - mora, jest da je neke 4 KM al' vrijedi svakog dinara. Pizza mi je prije bila skroz okej u Bestu u Merkatoru gdje je sad Mozaik. Nešto su pričali svašta za taj Best, al' eto meni je super bilo. Nije loša ni u onoj pizzeriji prekoputa pošte na Bulevaru, ne znam kako se zove. Ne znam šta se desilo sa onog fast fooda pored Pazara - Sweet House, tu je isto pizza bila super, a i sendviči isto. Play mi je što se ćevapa tiče uvijek bio najdraži, al' nisam dugo bila, nadam se da se nisu promijenili. Pileći file u Sezamu u gradu je dobar, kod Tome praseće pečenje za prste polizati. Što se slatka tiče, Lokum prema Živinicama, Una ispod Banje, u Fontani onako, nije loše, al' ja volim uzet' onaj waffle sa štanda pored Baroka više nego išta. :mrgreen:
Sladolede ko voli, samo Europa, ostali su loši.
The ones who love your dark are the only light you'll ever need.

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 15 apr 2018, 12:15

Ferdo je napisao/la:
A meni je smiješno da jednom Sarajliji, Tuzlaku, Traničaninu, Banjalučaninu, Zeničaninu itd ja preporučujem ćevape u Mostaru. U Mostaru nema dobrih ćevapa!
Tačno 100%.

Jednom probao ćevape u Mostaru i nikad više, blago rečeno odron.Nešto što se zove ćevapom sam platio 8KM pregoreno,neukusno,minijaturno ma katastrofa.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 15 apr 2018, 12:29

Neki dan sam jeo ćevape u Zmaju a ili je do mene ili ja odavno nisam bio kod njih ali je bilo oko 100 ljudi tamo vjerovali ili ne :shock:
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

zure99
Kontakt:

Post Postao/la zure99 » 15 apr 2018, 12:34

JackTheStripper je napisao/la:Rekoh da malo podignemo temu nakon 2 godine mirovanja. Dajte preporuke vezane za hranu pored ceste, dakle mjesta gdje vrijedi stati i pojesti nešto.

Vi koji ste stalno na putu, bilo to u BiH ili drugdje, na koja mjesta obično svratite i jedete?

Mislim da nam je svima poznata jablanicka jagnjetina, no vise me zanimaju mjesta koja nisu toliko izvikana i poznata, a koja su vam postala omiljena. Jednostavno, sakriveni biseri. Za mene je jedan takav biser ribnjak Semešnica nadomak pitomog mjestasca Donjeg Vakufa. Otprilike je to nekih 3-4 kilometara makadamskog puta. Riba za prste polizati.
Ima jednan sličan ribnjak na putu Zivinice-Lukavac,naselje se zove Priluk...malo jest zabačen al je ugodjaj maksimalno,blizu je potok a i šuma,i ko je bio tamo zna da je hrana perverzija...malo jesu jače cijene ali isplati se svaki fening :thumbup:

gaston
Kontakt:

Post Postao/la gaston » 15 apr 2018, 13:32

Aerials je napisao/la:Pileći burek je super ko zna napraviti, ovaj kod nas u pekari Centar je odličan. Nekad mi je i draži jer je manje mastan u odnosu na klasični. Onaj normalni burek ne mogu pojest' bez jogurta nema šanse.
Jutros u 4 ujutro 2 zvrka nakon Tenisa. :ljepota:

Aerials
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la Aerials » 15 apr 2018, 13:59

gaston je napisao/la:
Aerials je napisao/la:Pileći burek je super ko zna napraviti, ovaj kod nas u pekari Centar je odličan. Nekad mi je i draži jer je manje mastan u odnosu na klasični. Onaj normalni burek ne mogu pojest' bez jogurta nema šanse.
Pijanico. :mrgreen:

gaston
Kontakt:

Post Postao/la gaston » 15 apr 2018, 14:05

Aerials je napisao/la:
gaston je napisao/la:
Pijanico. :mrgreen:
Moram dok imam s kim, u srijedu nazad u švapsku mizeriju. :mrgreen:

Aerials
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la Aerials » 15 apr 2018, 14:45

gaston je napisao/la: Moram dok imam s kim, u srijedu nazad u švapsku mizeriju. :mrgreen:
Ma samo uživaj. :salut:
JackTheStripper je napisao/la:Pazi Tuzlaka srbalija komunjarskih kako zderu krmetinu... :tokralju:
Otkud ti znaš da li smo mi koji smo napisali pohvale za pečenje muslimani? Možda smo katolici ili pravoslavci i onda nemamo problema sa jedenjem tih stvari. Ne valja ti to etiketiranje svih Tuzlaka "srbalijama" i "komunjarama".

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 15 apr 2018, 17:57

MortemHz je napisao/la:Neki dan sam jeo ćevape u Zmaju a ili je do mene ili ja odavno nisam bio kod njih ali je bilo oko 100 ljudi tamo vjerovali ili ne :shock:
Uvijek je tako.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.