PiazzaGrande je napisao/la:Zna li netko je li UEFA izašla sa podacima o nagradama za učesnice pretkola LP i EL za sezonu 2018/19?
Podsjećam, naš će prvak nastupiti u 1. pretkolu LP u sezoni 2018/19, a pošto će vjerojatno ispasti, nastavit će takmičenje u 2. pretkolu EL...O kojoj bi se cifri radilo, koliko bi klub zaradio od Uefe za ta, minimalno, dva nastupa?
Nisu objavljene cifre, barem ja nisam naisao na njih. Sve sto znam su dvije rijeci 'ZNACAJAN PORAST'. UEFA je najavila da ce nagrade biti jako uvecane, ali i to da svi klubovi nece dobiti iste cifre. Ima skoro godina dana kako su to najavili, al mislim da se dobro sjecam. Bit ce tu pocetna naknada, nagrada za postignuti rezultat, nagrada za individualni koeficijent klubova i market pool/trzisni bazen, kako se to vec prevodi. Ovo zadnje bi znacilo da ce klubovi s najvise navijaca pobrati slag s torte. Prilicno sam uvjeren da ce u tome lezati sve pare.
I nemoj biti siguran da ce nasi ispadati u tom prvom pretkolu. Ja mislim da ce tu biti veca sansa za mjesto nositelja. Ja sam za ovu sezonu napravio tablice kako bi to izgledalo po novom sistemu. Zrinjski tu kao prvak ne bi bio nositelj, ali bi npr. Sarajevo i Zeljo bili, ali i Zrinjski ukoliko postane prvak ove sezone, a i naredne, jer ce ove sezone steci koeficijent preko 5 i to bi trebalo biti dovoljno za narednu. Mada, bit ce izmjene i u racunanju koeficijenta pa ne znamo sta se tu sve moze ocekivati.