Surogat roditeljstvo & matićne ćelije
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: SUROGAT!!! (diskrecija. bez neozbiljnosti)
Nema ništa loše u tome što nam natalitet opada
NBA Champion (2017) , Finals MVP (2017) MVP (2014) Youngest scoring champion ever, 4x scoring champion.
Ja poznajem jedan par sto je usvojio dijete. Kada su ga dobili primijetili su da je nesto "cudno" s njim. Nakon sto su ga odveli doktoru saznali su da to dijete mozda ima jedan jako ozbiljan poremecaj, ali ga u tom dobu nije moguce dijagnosticirati. Tada su mogli "vratiti" dijete, ali im to nije bilo bitno pa su ga nastavili odgajati. Par godina poslije su saznali da nema taj poremecaj. Vecina ljudi bi u takvoj situaciji odlucili da ne odgajaju dijete, ali ja takvim ne bih dao drugu priliku.NeshaFCB je napisao/la:Poštujem. I isto bih postupio u slučaju problema. Ako već surogatstvo ne postoji kod nas zakonom definisano.
Ali znam da veliki broj parova upravo to usvajanje posmatra na način, hoću ali da ja izaberem, a ne da mi vi uručite.
Imam u daljoj familiji tetku i tetka, sad već u šezdesetim, nisu mogli imati djece, kada god bi im mi daleko mladji pomenuli usvajanje, to bi na pogrešan način shvatili, itd itd... inače rođeni Banjalučani.
Evo malo proguglah u Makedoniji je recimo dozvoljeno surogat materinstvo, dok u Srbiji još nisu usvojili te zakone.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin
- tuzlak1987
- Kontakt:
Bruka ljudi ima problema sa djetetom koje usvoji, genetika je mocna stvar. Ako su ti roditelji imali neke lose osobine i radili lose stvari onda i pored svog truda koji novi roditelji uloze dijete cesto krene putem bioloskih roditelja.Kawhi je napisao/la:Ne zamisljam usvajanje kao da pred mene stave 20oro djece u ja onda odaberem ono koje mi se najvise svidja. Mogu ja i Einsteina usvojiti, ali ako sam los roditelj dzaba mi.NeshaFCB je napisao/la:Poštujem svačiji stav, ali me zanima (daleko bilo u slučaju problema) da li je razlog što zakon ne dozvoljava surogat roditeljstva ili što su prilikom usvajanja moguća "biranja"?
Prihvatljivije mi je nekako da se dijete bez roditelja udomi i dobije roditelje nego da neka zena 9 mjeseci nosi dijete da bi ga onda morala predati nekom drugom. Ne iskljucujem ja ni tu opciju, al mi je usvajanje dosta prihvatljivije.
Evo npr ja znam 2 slucaja usvajanja gdje su djeca krenula losim putem iako imaju idealne roditlje.
Krupna je to životna odluka, daće Bog da se mi s njom ne susretnemo. Isuviše je to konkretna i važna životna odluka i prosto ni sam čovjek ne zna kako se postaviti. Genetika je čudo. I to nisu babske priče već jednostavno je tako. Naročito kod nekih oboljenja. Msm ne znam kako idu ta usvajanja, kakav je princip, da li uopšte postoji mogućnost da doznaš najbanalnije podatke o samom djetetu...tuzlak1987 je napisao/la:Bruka ljudi ima problema sa djetetom koje usvoji, genetika je mocna stvar. Ako su ti roditelji imali neke lose osobine i radili lose stvari onda i pored svog truda koji novi roditelji uloze dijete cesto krene putem bioloskih roditelja.
Evo npr ja znam 2 slucaja usvajanja gdje su djeca krenula losim putem iako imaju idealne roditlje.
Jer pazi ti uzmeš dijete koje je podložno nekom teškom oboljenju ili koje ima hendikep, a pri tome nisi na 100% sa odlukom da si se spreman boriti sa time, e to je već poprilično surovo za to usvojeno dijete.
Ono odosmo podaleko... Kakvo je mišljenje forumske družine o čuvanju matične ćelije? (iskren da budem ja sam nekako ubjeđen da bi istu sačuvao kad mi se klinac ili klinka rode, mislim da je to superkorisno)
Uh, nisam ni znao da se ovo radi kod nas. Vidim sad da imaju cak i banke.NeshaFCB je napisao/la: Ono odosmo podaleko... Kakvo je mišljenje forumske družine o čuvanju matične ćelije? (iskren da budem ja sam nekako ubjeđen da bi istu sačuvao kad mi se klinac ili klinka rode, mislim da je to superkorisno)
Treba to obavezno raditi. Cak i napraviti kakav zakon o tome. Maticne celije su blago. Cak i ako ne posluze za naseg zivotnog vijeka nekad ce posluziti.
Odakle tebi ovakve stvari dodjose? Prosjecan zitelj nase drzave ne razmislja o ovome. Ovo treba zvucati kao kompliment.

I ja sam prosječan.
I drago mi je da ima onih koje ovakve stvari zanimaju, doduše malo. Ne pamtim kada sam o ovim temama gledao neku emisiju na našim televizijama. Ili uglavnom bude nešto šturo, reda radi. Imam drugaricu koja je doktorica i tako povremeno je laički upitam oko nekih detalja. Te matične ćelije su kao što ti kažeš blago. Ja nekad u šali svojim prebacim, pa što ne ostaviste te ćelije da doživim stotu.
I mislim da je nažalost kod nas i dalje slaba praksa da se te ćelije ostavljaju. Ne postoji veći dar koji se u amanet sopstvenom djetetu može ostaviti.

I drago mi je da ima onih koje ovakve stvari zanimaju, doduše malo. Ne pamtim kada sam o ovim temama gledao neku emisiju na našim televizijama. Ili uglavnom bude nešto šturo, reda radi. Imam drugaricu koja je doktorica i tako povremeno je laički upitam oko nekih detalja. Te matične ćelije su kao što ti kažeš blago. Ja nekad u šali svojim prebacim, pa što ne ostaviste te ćelije da doživim stotu.

I mislim da je nažalost kod nas i dalje slaba praksa da se te ćelije ostavljaju. Ne postoji veći dar koji se u amanet sopstvenom djetetu može ostaviti.
Možda bi temu trebalo preimenovati u nešto općenitije, jer pored ovih stvari u medicini ima dosta interesantnih stvari oko kojih se može raspravljati, mogla bi tema baš zaživjeti.
The ones who love your dark are the only light you'll ever need.
Uvažen predlog.
Problem je sto nam je obrazovanje jos na nivou 45. ili kad su vec zadnji put u SFRJ uvodili neke promjene.
Biologija, fizika i hemija (i njihove izvedenice) kao 3 nauke koje najvise napreduju su posebno zapostavljene. Pitaj 100 studenata biologije, genetike, medicine, i povezanih nauka o maticnim celijama i 10 ce ih znati nesto korisno o tome.
Odoh ja daleko s teme.
Biologija, fizika i hemija (i njihove izvedenice) kao 3 nauke koje najvise napreduju su posebno zapostavljene. Pitaj 100 studenata biologije, genetike, medicine, i povezanih nauka o maticnim celijama i 10 ce ih znati nesto korisno o tome.
Odoh ja daleko s teme.

Re: Surogat roditeljstvo & matićne ćelije
Kawhi
Što kažu sve je to uzročno posljedično. Obrazovni sistem je praktično dotakao dno. Što se kaže nikad više diploma, nikad manje pismenih.
Nisam htio napamet pisati, ali je impozantna brojka oboljenja koje se mogu tretirati matićnim ćelijama. (ja bio u svim gradovima i u svim ulicama plakate lijepio i informisao javnost o značaju istih)
Akutna limfoblastna leukemija
Akutna mijelogena leukemija
Hronična limfocitna leukemija
Hronična mijelogena leukemija
Hodgkinov limfom
Non-Hodgkinov limfom
Juvenilna mijelomonocitna leukemija
Karcinom plazma ćelije koštane srži
Amegakariocitoza/Kongenitalna
trombocitopenija
Fankoni anemija
Paroksizmalna noćna
hemoglobinurija
Aplazija crvenih krvnih zrnaca
Teška aplastična anemija
Teški kombinovani imuno nedostatak (SCID, svi podtipovi)
Wiskott-Aldrich sindrom
Velika beta talasemija
Srpasta anemija
Adrenoleukodistrofija
Harlerov sindrom (MPS-IH)
Metahromatična leukodistrofija
Agnogenična mijeloid metaplazija (Mijelofibroza)
Hronična mijelomonocitna leukemija
Refraktorna anemija (svi tipovi)
Oboljenja koja se javljaju kada postoji prevelika proizvodnja bijelih krvnih zrnaca, poznatih kao histiociti, koji mogu da oštete organe i stvore tumore.
Što kažu sve je to uzročno posljedično. Obrazovni sistem je praktično dotakao dno. Što se kaže nikad više diploma, nikad manje pismenih.
Nisam htio napamet pisati, ali je impozantna brojka oboljenja koje se mogu tretirati matićnim ćelijama. (ja bio u svim gradovima i u svim ulicama plakate lijepio i informisao javnost o značaju istih)
Akutna limfoblastna leukemija
Akutna mijelogena leukemija
Hronična limfocitna leukemija
Hronična mijelogena leukemija
Hodgkinov limfom
Non-Hodgkinov limfom
Juvenilna mijelomonocitna leukemija
Karcinom plazma ćelije koštane srži
Amegakariocitoza/Kongenitalna
trombocitopenija
Fankoni anemija
Paroksizmalna noćna
hemoglobinurija
Aplazija crvenih krvnih zrnaca
Teška aplastična anemija
Teški kombinovani imuno nedostatak (SCID, svi podtipovi)
Wiskott-Aldrich sindrom
Velika beta talasemija
Srpasta anemija
Adrenoleukodistrofija
Harlerov sindrom (MPS-IH)
Metahromatična leukodistrofija
Agnogenična mijeloid metaplazija (Mijelofibroza)
Hronična mijelomonocitna leukemija
Refraktorna anemija (svi tipovi)
Oboljenja koja se javljaju kada postoji prevelika proizvodnja bijelih krvnih zrnaca, poznatih kao histiociti, koji mogu da oštete organe i stvore tumore.
Ja mislim da je kraći spisak oboljenja koji se ne mogu liječiti matičnim ćelijama nego onih koje se mogu liječiti matičnim ćelijama.
Jer čak i ako nije moguće sad za 20-30 godina će to postati sasvim normalna stvar i biće nam žao što nismo ranije mislili na to.
Ovoj temi definitivno treba promijeniti ime.

Ovoj temi definitivno treba promijeniti ime.

genetika je jedna vrlo moćna stvar, i sve to oko DNKa i RNKa, gena. Mnogo je teško za shvatiti pogotovo način kako to funkcioniše u mjeozi I i II ali kada to shvatiš onda vidiš za koliko bitinih stvari u životu jednog bića je važna genetika i kako sve to savršeno mora da se pdijeli i da se spare očevi i majčinski geni da bi to dijete bilo normalno. Njabolji prijemr je Downov sindrom, samo jedan par hromozoma neka se poremeti, da ga bude više ili manje, dovodi do najvećih komplikacija u organizmu.
A na stranu što od genetke zavisi dosta i imunost ili podložnost na određene bolesti
A na stranu što od genetke zavisi dosta i imunost ili podložnost na određene bolesti
Moze li se gdje prodati sperma?
Re: RE: Re: Surogat roditeljstvo & matićne ćelije
Sta si studiro?FoSte95 je napisao/la:genetika je jedna vrlo moćna stvar, i sve to oko DNKa i RNKa, gena. Mnogo je teško za shvatiti pogotovo način kako to funkcioniše u mjeozi I i II ali kada to shvatiš onda vidiš za koliko bitinih stvari u životu jednog bića je važna genetika i kako sve to savršeno mora da se pdijeli i da se spare očevi i majčinski geni da bi to dijete bilo normalno. Njabolji prijemr je Downov sindrom, samo jedan par hromozoma neka se poremeti, da ga bude više ili manje, dovodi do najvećih komplikacija u organizmu.
imamo žicu za jela na žlicu, goveđigulašmajka
Sta ima studirati ovo se u osnovnoj iz biologije uci
Re: RE: Re: Surogat roditeljstvo & matićne ćelije
ma ovo je ono osnovno znanje genetike, doduše poodavno sam je za ispit spremao pa sam dosta toga i zaboravioRigoletto je napisao/la:Sta si studiro?FoSte95 je napisao/la:genetika je jedna vrlo moćna stvar, i sve to oko DNKa i RNKa, gena. Mnogo je teško za shvatiti pogotovo način kako to funkcioniše u mjeozi I i II ali kada to shvatiš onda vidiš za koliko bitinih stvari u životu jednog bića je važna genetika i kako sve to savršeno mora da se pdijeli i da se spare očevi i majčinski geni da bi to dijete bilo normalno. Njabolji prijemr je Downov sindrom, samo jedan par hromozoma neka se poremeti, da ga bude više ili manje, dovodi do najvećih komplikacija u organizmu.

Jasno. Zato i kažem da je neophodno da se to javnosti na pravi način predstavi. Naši roditelji možda nisu bili svjesni značaja, ajde nek barem vršnjaci to postanu.Kawhi je napisao/la:Jer čak i ako nije moguće sad za 20-30 godina će to postati sasvim normalna stvar i biće nam žao što nismo ranije mislili na to.
@Ramsey16, kod nas to još uvijek nije definisano zakonom. Otprilike se i dalje svodi na dobrovoljnoj osnovi da učiniš nekome.

Ili da se baviš crnim tržištem i usrećiš nekog Australijanca, Amera, Japanca...
Mene zanima koliko su naši liječnici upoznati sa liječenjem matičnim ćelijama, da li idu na seminare, edukacije vezane za ove stvari, da li uopšte žele da se informišu, jer se kod nas stvarno malo govori o ovom.
The ones who love your dark are the only light you'll ever need.
s obzirom u kakvoj vukojebini zivimo za ocekivati je da masa ljudi ne zna za to... pretpostavio sam da covjek mozda studira nesto vezano za biologiju pa sam pitaoRamsey16 je napisao/la:Sta ima studirati ovo se u osnovnoj iz biologije uci
imamo žicu za jela na žlicu, goveđigulašmajka
Ja mislim da su poprilicno upoznati i da znaju otprilike sta to predstavlja i sta bi od toga moglo proizaci. Ne kazem da su sposobni da prate svjetska dostignuca u tom kontekstu, da budu rame uz rame s najvecim svjetskim naucnicima i da prate tu eventualnu 'revoluciju' u medicini, ali mislim da je veliki broj njih upoznat sa svim tim stvarima i da otprilike poprilicno dobro vladaju tom tematikom. Ja se sjecam da sam na prvoj godini fakulteta u oba semestra imao priliku izabrati predmete u kojima se izucava sve to (i izabrao sam, jer me to tad zanimalo). Vjerujem da si cula za prof. Zlatu Zigic, ona je bas forsirala te stvari i trazila da ozbiljno shvatimo te predmete. Ja sam za tu godinu dana od nje puno toga naucio, mada sad npr. sve tad nauceno i nemam bas u glavi (Aerials je napisao/la:Mene zanima koliko su naši liječnici upoznati sa liječenjem matičnim ćelijama, da li idu na seminare, edukacije vezane za ove stvari, da li uopšte žele da se informišu, jer se kod nas stvarno malo govori o ovom.

"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."